2014. október 17., péntek

Szerb-albán incidens


A Vajdaság több településén albán tulajdonú pékségeket támadtak meg - jelentette ki Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök a szerbiai közszolgálati televíziónak (RTS) adott interjújában ma. Csalódottságának adott hangot Edi Rama albán miniszterelnök csütörtökön amiatt, ahogy a belgrádi illetékesek reagáltak a szerb-albán futballmeccsen történt „zászlós” incidensre, de kijelentette, hogy nem mondja le a következő hétre tervezett belgrádi találkozót szerb hivatali partnerével.
„Igazán szomorúak és nagyon csalódottak vagyunk amiatt, ami történt, és ahogy a szerb illetékesek reagáltak. Hihetetlen” - mondta Edi Rama a Reuters hírügynökségnek csütörtökön az Egyesült Államokbeli Cambridge-ben, miután beszédet mondott a Harvard Egyetemen. Hozzátette azonban: nem fogja engedni, hogy a megjegyzések vagy a szerb hatóságok állításai megakadályozzák abban, hogy a jövő szerdán Belgrádba látogasson.
Edi Rama személyében közel 70 év után első alkalommal látogat albán állami vezető a szerb fővárosba.
A szerb hatóságok a stadionban rövid időre feltartóztatták és kihallgatták Edi Rama testvérét, Olsi Ramát, azzal a gyanúval, hogy ő a felelős az incidensért. Edi Rama elutasította a testvérével szembeni vádakat, tagadta, hogy neki bármi köze volt a történtekhez.
Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök politikai provokációnak és a szerb nép megalázására tett kísérletnek nevezte az esetet. Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter csütörtökön azt mondta: az eset azt mutatja, hogy Albánia „nem elég érett” ahhoz, hogy csatlakozzon az európai közösséghez.
A B92 belgrádi rádió-televízió pénteki híradása szerint az albán külügyminisztérium Miroljub Zaric belgrádi nagykövetnek diplomáciai jegyzéket nyújtott át, amelyben hevesen tiltakozott a meccsen történtek miatt. A tárca honlapján megjelent közlemény szerint Tirana határozottan elutasítja a kulcsfontosságú belgrádi vezetők politikai rágalmait az albán nép és állam ellen. Tirana felszólította a belgrádi vezetőket, hogy tanúsítsanak érettséget, és ítéljék el a meccs előtt és ideje alatt, illetve utána történt albánellenes megnyilvánulásokat.


Egy nappal korábban Tirana belgrádi nagykövete is tiltakozó jegyzéket kapott a szerb külügyminisztériumtól.
A támadásokat a szerb média reakcióként értékeli a keddi szerb-albán Európa-bajnoki futballmeccsen történt "zászlós" incidensre. Vucic ugyanakkor úgy fogalmazott: "Mi nem viselkedhetünk úgy, ahogy az albán provokatőrök, akik azon az estén megpróbáltak zavargásokat kirobbantani, lángra gyújtani Szerbiát, és nyugtalanságot kelteni az egész régióban." Hozzátette, hogy Szerbia minden állampolgárának a vagyonát és biztonságát meg kell védeni, az albán pékségek tulajdonosai pedig "ebben az országban dolgoznak és itt fizetnek adót".

A Szerbia-Albánia labdarúgó-mérkőzésen történt incidens után szerda éjjel Vajdaság-szerte ismeretlen tettesek albán pékségekre támadtak. Néhol a kirakatokat törték be, egy helyen pedig fel is gyújtották a boltot. Pénteken hajnalban újra kirakatokat törtek be.

A botrányba fulladt keddi belgrádi szerb-albán Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen történtek feszültséget okoztak a két ország kapcsolatában. A mérkőzés alatt egy ismeretlen elkövető egy távirányított repülő alkalmatossággal, úgynevezett quadrocopterrel "Nagy-Albániát" ábrázoló zászlót irányított a pálya fölé. A két csapat játékosai között dulakodás tört ki, amibe szurkolók is bekapcsolódtak. A mérkőzést félbeszakították, majd egyórás szünet után végleg lefújták.

Szerbiában nem először fordul elő, hogy albán nemzetiségű személyek vagyontárgyait rongálják meg. 2008-ban például, miután Koszovó kikiáltotta függetlenségét Szerbiától, a Koszovó Szerbiáé elnevezésű belgrádi tüntetés után történtek hasonló támadások.

Mi a napokban zajlott szerb-orosz titkos diplomáciai találkozóra adott felbújtó jellegű EU-s reakciót sejtjük albán cinkossággal... Hiszen Szerbiának létfontosságú érdekeltsége lehet Oroszországgal inkább, mint a kizsákmányló Unióval. Készül az "ukrán-szindróma"?

Gölöncsér Miklós összeállítása

Iránban ismerik a hun-magyar nyelvet – Nemzeti kincsként őrzött Iszfaháni kódex és a Krétai kódex – Az MTA hallgat



Miért is HUNGÁRIA Magyarország? Hun szótár került elő Iránból isz(?): 5-700-ból. Ajánljuk Mellár Mihály krétai és Borbola János egyiptomi kutatási eredményeinek megtekintését is. (Rendkívüliek) Hosszú ideig ismeretlen volt a nyelvészek számára a hun nyelv. Az Iránban nemzeti kincsként őrzött Iszfaháni kódex és a Krétai kódex azonban most feltárja a hun nyelv rejtelmeit. A kódexek i.sz.(?) 500 körül illetve 700 táján készültek.
Végtelenül érdekes a két kódex által feltárt hun nyelv összevetése a mai magyar nyelvvel:
Nap = napi
víz = vezi
tenger = tengir
rengeteg, tengernyi = tegngirdi
só = sava (v.ö. sava borsa)
tó = tava
hó = hava, havas
szél = szele
száraz = sziki (v.ö.;Ég a napmelegtől a kopár szík sarja;)
lejtő = lüthü
völgy = vüldi
folyómeder = tur (hol a kis Túr siet beléje…………..
erdős hegyvidék = kert
hegyalja = soprun
ország, uralom: urruság
lakatlan határsáv = gyepű
kapu = kapu
vár = vara
szó = szava
had = hada
kard = szurr (szúr is dőf is
nyil = neil
tegez = thegisz
balta = balta
sisak = sisak
sarló = sarlagh
harcos = vitesi
kincs = küncse
kéz = kézi
szem = szöm, szüm (latjatok feleim szümtükkel…
száj = szá(h)
kopasz = tar
ősapa = ise ( a halotti beszédben; ,,terümtevé miü isemüköt Ádámut”)
felmenők = elüd (előd)
úrnő = aszuni (asszony)
tor = tor
bor = bor
sör = ser
vásár = vásár
por = poura
göröngy = bog
sár = sár
széklet, bélsár = sara
út = utu
kút = kutu
lyuk = liku
szag = szaghu
gömb = theke (nincs nálad boldogabb e földtekén;)
piramis = gula
valaminek a fele = vele
ma = ma
szám = szán
nem = nen
igen = éjen
kicsi = kücsü
baj = bű (bűbáj )
ész = esze
eszes, okos = eszisi
régi = avesi (avitt, avas)
kettő = keltü
tíz = tíz
tizenkettő = tiz hen keltu
húsz = khuszi
hatvan: hotu ben tiz
én = ejn
mi = minkh
ti = tikh
engemet = inkmüt
minket = minkhüt
nekem = nikhüm
én leszek = ejn leszim
mi leszünk = minkh leszinkh
te leszel = ti leszil
ti lesztek = tikh lesztikh
ez = ejsz
az = ajsz
ez itt = hit
az ott = hot
az ott távol = oti
kívül = küivüle
belül = béivüle
külön = klün
élő, eleven = eleved
bogár = mütür ( mütyür)
ló = lú
kutya = kutha
sáska = saska
légy = ledzsi (magyar-madzsar;)
béka = béka
bagoly = bagialu
sas = sas
hal = kala
teve = tüve
sás = sás
virág = viragh
moha = muha
alma = alma
árpa = árpa
fa = fo(a?)
tő (növény töve) = tüvi
fű = föve ( föveny)
falevél = zize ( hangutánzó szó zizeg?)
menni = menin
jönni = jüven
járni = járin
teremni = termin
tűrni, elviselni: türen
szagolni = szaghin
tudni = tondin
(fel)avatni, felkenni = kenin
fújni = fuvin
közösülni = batten ( b@-ni)
ha = cha
hol = chol
hová = chowrá
mi = mi
ki = ki
hány = kháni
be = béh
át, által = alta
szét = szeit
rá = wra
Ragozás:
-on, -en, -ön = hen
-ban, -ben = ben
-ba, -be = be
-ra, -re = wra
A főnevek többes száma végmagánhangzó nélküli tő + -ekh. A
mássalhangzóra végződő szavak nál tő + -kh.
A tárgy ragja: magánhangzóra végződő szavaknál -t végződés;
mássalhangzóra végződő szavaknál -et végződés.
A birtokjel: magánhangzóra végződő szavaknál -je végződés;
mássalhangzóra végződő szavaknál -é végződés.
A részeshatározó ragja: egyes szám: -neki; többes szám: szótő +-ekhneki.
A hely- és képeshatározó ragja: tő + -étül szóvégződés.
Birtokos személyragos főnevek:
nyilam = neilim nyilaim = neiliam
nyilad = neilit nyilaid = neiliat
nyila = neilej nyilai = neiliaj
nyilunk = neilinkh nyilaink = neiliankh
nyilatok = neilitekh nyilaitok = neiliathakh
nyiluk = neilekh nyilaik = neiliakh
A fellelt hun szavak mintegy fele mutat magyar nyelvi rokonságot. A fenti válogatás közülük is csak azt a keveset tartalmazza, amelyek most 1500 évvel később a mai magyar fülnek egyértelműen beazonosíthatóak. A fenti kivonat Dr. DETRE CSABA írása alapján készült. A felfedezés mind a nyelvészetnek, mind az őstörténet kutatásnak hatalmas lökést adhat.
Mérvadó nyelvészi vélemények szerint a kódexekből napvilágot látott részek egy olyannyira egyedi nyelvi rendszert fednek fel, hogy gyakorlatilag kizárt a hamisítás lehetősége. A Magyar Tudományos Akadémia hallgat a témáról. Minden követ meg kell mozgatnunk, mert léteznek ezek a kódexek és a föld alól is elő kell keríteni őket. Eddig a MTA nem tett közzé hivatalos állásfoglalást ez ügyben.

Hírfigyelő Szolgálat

A kurdok és az Iszlám Állam

Őseink földjén rokonainkat mészárolják, házaikat, őstörténetünk utolsó maradványait felégetik. Mai, idegen hatalmakat kiszolgáló történészek, antropológusok merev elzárkózásának köszönhetően, itthon gyakorlatilag teljes tudatlanságból eredő közönnyel bámuljuk a szírek, vagy éppen a szíriai kurdok kétségbeesett küzdelmét.
A városok nevei, a nyelvi sajátosságok , a feltárt, mozaikokból összerakott, összecsengő történelmi események hangját ma fegyverek dörgése, gyilkos kések fémes, sikoltó hangja nyomja el. De nézzük csak meg kissé figyelmesebben, ma miféle nép kényszerült arra, hogy utolsó csepp véréig védje földjét, mentse asszonyait, gyermekeit. Egyáltalán honnan indult és mi a célja a felbérelt gyilkosok támadásának?

kurdok_lakta_területek

A kurdokról például a hétköznapok rohanásában legfeljebb annyit tudunk, hogy harcolnak. Közös eredetünk kutatásához hiába forgatjuk a mai történelemkönyveket, lexikonokban, vagy akár a népszerű és legegyszerűbben hozzáférhető Wikipedián is mindössze ennyit tudhatunk róluk:
A kurdok eredetileg ázsiai népcsoporthoz tartoznak. Jelenleg Irán, Irak, Szíria és Törökország földjén elterülő Kurdisztán őslakói. Kurd közösségek élnek Libanonban, Örményországban, Azerbajdzsánban is. A kurdok számát 27 millió és 37,5 millió közé teszik, legnagyobb számban (11,4-15 millióan) Törökországban élnek. Etnikailag rokonságban állnak más iráni (perzsa) népekkel. A kurd nyelvet beszélik, amely az indoeurópai nyelvcsaládon belül az iráni nyelvekhez tartozik, de nem egységes, elkülönült dialektusainak némelyike nyelvészetileg elég önálló ahhoz, hogy nyelvnek lehessen nevezni. A nép eredete bizonytalan.

kurd
Kurd zászló

Hogy mennyire “bizonytalan” a kurd nép eredete, ahhoz mindössze a legkorszerűbb módszerekkel végzett genetikai vizsgálatokhoz kellene visszanyúlni. Többek közt Bogácsi-Szabó Erika felmérései alapján a 10. századi magyar minták egy csoportban térképeződnek a „török”, „kurd”, „palesztin”, „szír”, „iraki”, „észak-oszét”, „azeri”, „komi” populációkkal, amely csoport egy közép-ázsiai populációkat is magába foglaló kisebb, illetve a nyugat-európai populációkat magába foglaló nagyobb csoport között helyezkedik el.
Aki pedig nem óhajt tudomást venni a tényekről, annak érdemes Magyarországon élő kurd testvéreinkkel néhány szót váltani. A nálunk élő kurdok, akik Szent Földjükről menekülni kényszerültek, óvatosan bocsátkoznak beszélgetésekbe velünk. Jól tudják, a rokonság az évszázadok során szinte ismeretlenné vált a magyar nép számára. Ám ha valaki legalább halvány közös történelmi ismeretek birtokában próbál beszélgetésbe kezdeni velük, igazi testvérként megnyílnak és feltárják előttünk a tényeket a maguk teljes rettenetes valóságában. Borzalmakról számolnak be.
Az ISIL maga a palackból kiszabadult szellem. Pontosabban nem is szellem, hanem szörny. Az Iszlám Állam létrejöttének és külső megerősítésének egyetlen célja a népirtás. Kurdok lakta szír faluk kerekednek útra, menekülnek az állat módjára kegyetlenkedő gyilkosok karmai közül. Legfrissebb hírek szerint például Kobane városát érte gyilkos támadás. Ez a város egy a sok borzalmat megélt települések közül – mondhatnánk, csakhogy az útjelző tábla különös dologról árulkodik.
hun
Véletlenek nincsenek. Testvérnépeinket gyilkolják, az éppen csak halványan derengő őstörténelmünk maradványainak utolsó darabkáit eltűntetik. Anyagias világunkban okokat keresünk az értelmetlen pusztításra, fél információk birtokában készségesen el is hisszük, hogy az olaj megszerzéséért folyik a harc. De már régen többről van itt szó: ősi gyökereink eltitkolásával, büszke népünk sárba tiprásával a manipuláció hihetetlenül egyszerűvé vált. A folyamat hatására pedig ma bambán, legfeljebb sajnálkozva vesszük tudomásul a testvérnép irtásáról szóló híreket:
Harminckét szíriai állampolgár zsúfolódott be egy szabadkai rendszámú kisbusz rakterébe, a járművet Mórahalom határában állították meg a rendőrök csütörtök délután – tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken az MTI-t.

Az Iszlám Állam ellen demonstráltak kurdok Budapesten – Budapest, 2014. október 9. MTI – Résztvevők a budapesti Kossuth téren a Kurdisztáni Információs Központ Iszlám Állam elleni tüntetésén

kurdok

Washington, 2014. október 10., péntek – Az Egyesült Államok csütörtökön kilenc légicsapást hajtott végre az Iszlám Állam (IÁ) terroristái állam ostromolt észak-szíriai Kobani városnál – közölte az amerikai középső parancsnokság, amelyhez a Közel-Kelet tartozik.
Az ősi történelmünket legalább felszínesen ismerő olvasóknak nem kell túl sokat gondolkodni, hogy a zűrzavarosnak tűnő hírek sorai értelemmel teltekké váljanak: bizonyos népcsoport érdeke szerint létrejött az Iszlám Állam. Ez a népcsoport pénzzel és fegyverekkel támogatást nyújtott a vérengzéshez, most pedig “segítő” kezet nyújt a porig bombázáshoz.
Ez az állam fél. Ijesztően inog az általa kitalált, hazug világkép minden szegmensének lába, ezért számára semmi se drága. Gyilkol és népeket pusztít, kreált “meséket” kitalálva ringatja a tudatlanokat. Közben éberen őrzi az álmot és egyre azon mesterkedik, hogyan tudja az újabb meséket újabb valósággá változtatni.


Hírfigyelő Szolgálat

A hungarista erkölcs szerint társadalmunk egyik fő mételye az országosnak mondható alkoholizmus.

A magyarok sajnos előkelő helyet foglalnak el a vedelés rangsorában Európában. Nem egyszerű felismerni, ha valamelyik családtagunk, ismerősünk vagy barátunk alkoholfüggő.
A legtöbben, akik az alkohol béklyójába kerültek,  igen jól képesek titkolni szenvedélyüket, mivel a szégyen, a zavar és a következményektől való félelem igen erős motiváló erőt jelent. Amikor a család felismeri a betegséget, többnyire zár az alkoholbeteg körül, vagyis titkolják a problémát az utolsó pillanatokig. Az esetek döntő többségében a függő személy nem akarja felismeri el függőségét.
Sokszor nem derül fény a függőségre a tragédia, például egy ittas vezetés miatti baleset vagy egy alkoholmérgezés bekövetkeztéig. Most ismerjük a függőség jeleit.
Idővel kialakul az alkohollal szembeni tolerancia, így a fogyasztók egyre gyakrabban és egyre nagyobb mennyiségben fogyasztják az italt.
Az alkoholproblémával küszködők jelentős része dugdossa az üvegeket, palackokat. Az alkoholos italt képesek mosószeres, vegyszeres üvegben is tárolni, ami fel sem tűnik a hozzátartozóknak.
Az alkoholisták gyakran otthont isznak egy jó adag, úgynevezett gyorsítót, többnyire töményet, azelőtt hogy találkoznának cimboráikkal, így a látszat azt mutatja, hogy nem isznak többet, mint társaik, mivel így nem tűnnek ki a társaságból azzal, hogy többet isznak, mint a többiek, holott nekik már jóval többre van szükségük a megfelelő hangulat, alkoholszint eléréséhez.
A vodka az alkohol betegek egyik kedvence, mivel áttetsző, színtelen, vízszerű továbbá úgy keverhető üdítőitalokhoz, alacsonyabb szeszfokú italokhoz (sör, bor) hogy nem változtatja meg annak színét vagy szagát. Legalábbis az alkoholisták ezt hiszik, mivel jellegzetes illat nélkül szeszes ital nem létezik.
A függőségben szenvedők egy idő után elkezdenek megbízhatatlanná válni, megfeledkezni a megbeszélt találkozókról, a fontos eseményekről, például egy tárgyalásról, elkésnek a munkából vagy iskolából, egyre többet vannak betegállományban.
A függőség előrehaladtával elveszik az érdeklődés a korábban örömöt jelentő közös tevékenységek és hobbik iránt. Ekkor már valami nincs rendben. Az alkoholbeteg elfordult a világtól, a világ kifordul belőle.
Feltűnhet, hogy az italos palackok sohasem fogynak ki, kóstoljunk bele: az alkoholisták gyakran desztillált vízzel pótolják az elfogyasztott mennyiséget, mivel a klóros csapvíz zavarossá teszi az italt.
A kiürült üvegeket eltüntetik, hogy önromboló titkuk a homályban maradjon.
A hirtelen testsúly változás is figyelmeztető jel. A töményitalok radikálisan fogyasztanak, a sör hizlal (sörhas, püffedt arc) a bor, pezsgő nem változtat a testsúlyon. A problémát az is okozza, hogy kombinálják az italokat.
Amikor valaki folyton rágógumizik vagy cukorkát szopogat, próbálja fedni az alkoholszagot.
Ugyanez igaz a túlzott szájvíz- és dezodor használatra. A szervezet nem tudja raktározni a felhalmozott mérgeket, ezért a lehelet és a bőr jellegzetes aceton szagú, amit ne keverjünk össze a cukorbetegséggel.
Az alkoholbeteg a kóros szakaszban érzelmileg egyre labilisabbá válik, hangulatuk az elvonási tünet erejétől függően akár percek alatt alakulhat át nyugodtból agresszívbe, gyakran különösebb magyarázat nélkül.
Aki absztinenciáját foggal-körömmel bizonygatja,  és hangoztatja, hogy nem iszik, valószínűleg alkoholproblémával küszködik. A függőség hatására gyengül a memória, törlődhetnek emlékek, ezek helyére kitalált történetek gyártása kezdődik.
Az alkoholfüggők általában másokat, a külvilágot teszik felelőssé állapotuk miatt, mindig más a hibás. Ennek hatására a békés családi élet háborús övezetté változhat, de a konfliktusokért mindig valaki mást okolnak.
A gyógyulás ott kezdődik, amikor segítséget kér a családjától, illetve szakembertől, és őszintén elmondja, mit és mennyit, milyen körülmények között fogyaszt…
Hungarista társadalom-modell: Ahol a családnak tartása van

A hungarista rend megköveteli az érett értelmű, erkölcsileg fedhetetlen életvitelt tagjaitól és elvárja nemzettársaitól a közös gyarapodás, erős társadalmi közeg kialakításához. A cél, az egészséges, egész emberek közössége Magyarországon.

Dr. Madarasi Pál összeállítása

Áruvá válik a víz Közép-Ázsiában is

A vízhiány a 21. század legnagyobb problémája lesz. A vízhiánnyal küszködő országok száma évről évre nő. A vízkészletek feletti rendelkezés megszerzése már konfliktusok forrásává vált Közép-Ázsiában. Oroszország és Kazahsztán elnöke a kazahsztáni Ust-Kamenogorskba érkezett, a 7. Interregionális Együttműködési Forumra, ahol a víz-krízis a vezető napirendi pontok között szerepel.


Az Amu-Darja és a Szir-Darja Közép-Ázsia legfontosabb folyói, vízhozamuk felett Kirgizisztán és Tadzsikisztán rendelkezik. Mivel ezeknek az országoknak a gazdasága gyengébb, mint a szomszédos országok gazdasága, gazdaságukat vízerőművek építésével fejlesztenék. A víztározók megépítése várhatóan csökkenteni fogja a folyók vízszintjét, ami Kazahsztánban, Üzbegisztánban és Türkmenisztánban fog gondokat okozni. Egészen a közelmúltig, a régió országai fizettek a vízért, készpénzben, vagy valamilyen barter rendszerben, például gázt vagy energiát adtak a vízért. A kérdés most az, hogy ez a rendszer most, hogy új vízerőművek építését tervezik, vajon megmaradhat-e. Mr. Azhdar Kurtov a Stratégiai Kutatóintézet szakértőjének kommentárja:
“A kirgizek hatalmas vízierőműveket akarnak építeni a folyóikra, ami azt jelenti, hogy kevesebb víz fog jutni a szomszédos Kazahsztánba. Ennek fényében elmondható, hogy az országnak hatalmas összegeket kell a víztározók építésére költenie.”
Az Irtisz folyó, amely Kínában ered és Kazahsztánon keresztül folyik Oroszországba, szintén vita tárgyává válhat. Kína az Irtisz vizének nagy részét pazarolja a Xinjiang Ujgur Autonóm Régió mezőgazdasági szükségleteire, aminek következtében a környező országokba kevesebb víz jut. A víz ésszerű felhasználása égető kérdés a világ számos más országában is. A víz krízis már régóta probléma Dél-Ázsiában és Afrikában.
Mint az olaj és a gáz, a vízkérdés is fontos tényezővé válik, amely rányomja bélyegét az országok közötti kapcsolatokra. Nyilvánvaló, hogy bizonyos intézkedéseket kell meghozniuk a nagyobb vízkészletek felett rendelkező országoknak, hogy a víz miatti konfliktusokat elkerüljék. Az Ust-Kamenogorsk-i fórum résztvevői várhatóan találnak majd valamilyen megoldást a problémára a jó párbeszéd reményében.

Hírfigyelő Szolgálat

Meglehetősen kellemetlen élményben volt része a milánói Ázsia – Európa csúcs jónéhány résztvevőjének!

mil1
Kiváltképpen pedig Nyalókakirály érezhette feszélyezve magát a kommunista tüntetők láttán, akik három dolgot is számon kértek rajta.
mil2
A donbasszi mészárlást
A fasizmus dühöngését birodalmában
És az Ukrán Kommunista Párt üldözését.
mil3
Kellemetlen volt ez amúgy Európa Milánóba sereglett urainak is, hiszen Nagy Demokraták Ők Mind!

http://balrad.wordpress.com/2014/10/17/malor-milanoban/

Milánó messze van – Donbasszban lőnek!

Donbasszban az egymásnak feszülő erők fittyet hánynak arra, hogy 3500 kilométerrel arrébb – Milánóban – éppen róluk tárgyalnak – igaz nélkülük. Így aztán ők…
Délen a népfelkelők Sirokino kötnyékéről is elhajtották Nyalókakirály pribékjeit, és ott teljesen megtisztították a tengerpartot egy kis ma délelőtti cicamicázással.
panc
Gyjebalcsevo északi peremeit támadják a népköztársaságiak, miközben azért tüzérségük nem hagyja kihűlni a katlan közepét sem.
Nyikisinonál délután egy tájban ma ismét kisérletet tett a zsoldoshorda, hogy áttörje a milicisták záróvonalát. Most is pórul jártak. Önjáró DRG (?) löveget is bevetettek, de a milicia elfojtotta a kísérletet.
Redkodubnál kézifegyverekkel kezdődött a cirkusz valamivel delet követően, de néhány perc múlva már beavatkozott mindkét oldal tüzérsége is.
Granyitnoje és Novolaszpa környékén dél magasságában a milicisták ijesztgetés gyanánt több irányból is kis kaliberű fegyverekkel tüzeltek a latrokra.
Peszkinél a milicisták aknavetőkkel támadtak a valcmanistákra. Az első lövés kiválóra sikerült. Féltucatnyi lator fűbe harapott. Viszont a többi széjjelfutott.
jelv
Verhnyetoreckoje melleti úttorlaszukra délelőtt tízkor csapott le a milicia. Miután meggyőződtek a hatásról, visszahúzódtak.
trup
Liszicsanszk és Szeverodonyeck térségében egész délelőtt zajlottak az összecsapások.
Bahmutovkánál mintegy félórás tűzpárbajt vívtak a felek kézi fegyverekkel, de a pozíciók megmerevedtek. Viszont itt ismeretlen okból felrobbant egy latortank.
Szmelo környékén a kozákok ma kora délután ismét latorposztokat semmisítettek meg. kettőt.
A Trehizbenka melletti pribékállásokat pedig tüzérségi csapás érte nem sokkal dél után.
Szcsasztyjéban viszont nagy a boldogság. Van villany a városban. A luhanszki áramszolgáltató szakemberei ugyanis meg tudták javítani a legutóbbi harcokban megsérült elektromos vezetékeket, és most világít mindenki – mindennel. Nem számít az sem, hogy ezerág süt a nap!

http://balrad.wordpress.com/2014/10/17/milano-messze-van-donbasszban-lonek/

Lukasenko a harc törvényeiről

Alekszander Lukasenko fehérorosz elnök kijelentette, hogy a jelenleg Ukrajnában zajló eseményekért egyedül Viktor Janukovics, volt ukrán államfő a felelős. „Ki tehető felelőssé a Majdanon történtekért és az azt követő eseményekért? Csakis az én egykori jó barátom, Viktor Janukovics. Csak ő a hibás abban, ami Ukrajnában történt”.
Az államfő azonban ezt nem abban az értelemben mondta, amit a nyugati fülek hallani szeretnének. A februárban történteket alkotmányellenes államcsínynek, a hatalom megragadásának minősítette. Nem is mondhatna mást, elvégre, ami februárban Kijevben történt, az egy atlantista puccs volt.
Hídfő.net | Alekszander Lukasenko
Lukasenko már a kijevi "forradalom" idején is hangot adott abbéli meggyőződésének, hogy a helyzet eldurvulásáért egyedül Janukovics a felelős. Csakhogy nem amiatt, amiket a nyugati országok is felróttak neki. Lukasenko nem amiatt bírálta az ukrán államfőt, amiért az "elnyomta az ellenzéket", hanem azért, mert elhagyta az országot. Janukovics távozását követően Lukasenko emlékeztette az ukrán államfőt, hogy a hadsereg főparancsnokaként kötelessége lett volna népe mellett maradni és utolsó lélegzetéig harcolni a nyugati felforgatók ellen, - és ha ez a halálához vezet, akkor meg kellett volna halnia Ukrajnáért.
Vagyis Belorusszia államfője kijelenti, nem annak köszönhető a jelenlegi ukrán helyzet, hogy a nyugati országok felforgatták Ukrajnát. Felforgatási kísérlet és puccskísérlet mindig van, ez a politika velejárója. A hatóságoknak tudni kell kezelni ezeket a helyzeteket, és Janukovics egy életek tízezreit követelő háborút akadályozhatott volna meg, ha a kritikus pillanatban nem saját életét menti, hanem engedélyezi a rendőröknek a lőfegyverhasználatot és keményen fellép a provokátorok ellen. Abban az esetben ma nem lenne háború, nem heverne romokban az ország, hanem Janukovics és az ukrán kormány lenne a nyugati szankciók célpontja.
Lukasenko már akkor kijelentette, hogy náluk nem lesz Euromajdan, a belorusz rendfenntartás példát statuál majd az első provokátorokkal, ha a nyugat Minszkben is "sokszínű forradalmat" akarna kezdeni.


http://www.hidfo.net/2014/10/17/lukasenko-harc-torvenyeirol

Ebben a két esetben vezethetik be újra a hadkötelezettséget

A jogszabályok alapján a hadkötelezettség bevezetésére csak két különleges esetben - megelőző védelmi helyzetben vagy rendkívüli állapot esetén - kerülhet sor. A Magyar Honvédség az elmúlt hetekben ezeket a helyzeteket gyakorolta.

A rendkívüli jogrendben bevezetendő hadkötelezettség sorozási feladataira gyakorlatoztak a Magyar Honvédség és más érintett szervek az elmúlt hetekben országszerte. A fővárosban a Feltöltés 2014 hadkiegészítési rendszergyakorlat interaktív szakmai (sorozó) napját pénteken tartották a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokságán (MH HKNYP).

Vanyur Tibor ezredes, parancsnok elmondta: a jogszabályok alapján a hadkötelezettség bevezetésére csak két különleges jogrendben - megelőző védelmi helyzetben vagy rendkívüli állapot esetén - kerülhet sor. Ezekre a feladatokra viszont békeidőben kell felkészülnie az MH HKNYP állományának minden olyan érintettel együtt, akinek ezekben a különleges jogrendben bevezetendő intézkedésekben részt kell vennie - mondta.

Hadkötelezettség esetén a katonai és rendvédelmi szervek mellett a megyei és helyi védelmi bizottságoknak, polgármestereknek, járási hivatalok munkatársainak, a civil egészségügyi intézmények dolgozóinak és a Magyar Postának is részt kell vennie a feladatokban.

Vanyur Tibor elmondta: a gyakorlat keretében minden megyében tartottak interaktív bemutató napot. Akiket felkértek az együttműködésre, az első hívásra vállalták a részvételt, és a gyakorlatba bevont középiskolás diákok megnyerése is könnyen ment.

Fontos tapasztalatként említette, hogy mivel a sorozás bemutató jellegű volt, felületesebb orvosi, alkalmassági vizsgálatot végeztek el, de ezek a vizsgálatok is több fiatalnál rámutattak különböző kezelendő orvosi problémára, amelyekről nem is tudtak.

A parancsnok elmondta: a Feltöltés elnevezésű gyakorlatot 2008 óta minden évben megtartják, nincs köze az aktuálpolitikai, geopolitikai helyzethez, az ukrán válsághoz sem. Ugyanakkor megerősítette, hogy az ukrán helyzet is igazolja, milyen gyorsan állhat be változás egy ország biztonságában.

ATV

Egyre több gazdasági ágazat száműzi a dollárt

Megindult a lavina: az orosz vállalatok megkezdték a dollár kiszorítását az eurázsiai térségből, és átállnak arra a gyakorlatra, hogy a külkereskedelmi kapcsolatokban nem dollárt vagy más nyugati valutát, hanem rubelt használnak a kifizetésekre. Egy orosz ruhaipari cég több mint 400 millió rubel értékű szerződést kötött az egyik legnagyobb kínai beszállító céggel, amit orosz pénzben bonyolítanak le a VTB bankon keresztül. Az export novemberben kezdődik meg, az üzlet pedig mindkét félnek előnyös, mert csökkenti az árfolyamkockázatot és a többször valutaátváltás költségeit is. Andrej Kostin, a VTB vezetője tavasszal már bejelentette, hogy a nyugat főként a dolláron keresztül tud nyomást gyakorolni Oroszországra, emiatt felhívást tett közzé, hogy az exportőrök is álljanak át a rubel kizárólagos használatára.

Mostanra ez megtörtént. Vlagyimir Putyin a "Hív Oroszország" üzleti fórumon elmondta, hogy a Gazprom Nyeft a legutóbbi olajüzletet Kínával már rubelben bonyolította, valamint európai partnereknek is értékesített már olajat rubelben. Az államfő arra is ígéretet tett, hogy más országokkal is minél hamarabb átállnak erre a rendszerre. Putyin nyilatkozatát követően pedig kiderült, hogy a jövőben a Moszkvai Értéktőzsde is rubelben fogja jegyezni az olaj árát.
Oroszország emellett a dollárban tárolt valutatartalék mértékét is csökkenti, mivel a dollár Washington eszköze ebben a geopolitikai konfrontációban. Mivel Kína Oroszország legfontosabb külkereskedelmi partnere, első lépésként a két ország közt száműzik a dollár használatát minden téren. Ez a folyamat most kezd az energetikai vállalatoktól és pénzügyi szférából átgyűrűzni a gazdaság más ágazataiba. Eközben Kína szintén egy sor megállapodást kötött külkereskedelmi partnereivel arról, hogy a dollár helyett jüanban bonyolítják majd a tranzakciókat. Kína szintén megszabadul a dollártól, ehelyett saját nemzeti valutáját kezdi használni a nemzetközi kifejezésekben.


http://www.hidfo.net/2014/10/17/egyre-tobb-gazdasagi-agazat-szamuzi-dollart

Donyeck és Luganszk élő állam, nem pedig ukrán megye

A Donyecki Népi Köztársaság nem fogadja el a "Donyeck és Luganszk régióknak adott különleges státuszt" biztosító kijevi törvényt - Alexander Zaharcsenko, a Donyecki Népi Köztársaság miniszterelnöke kijelentette, hogy az a törvény ukrán belügy, és a donyecki államot nem érinti. "Ukrajna hozhat bármilyen törvényt, ez nem foglalkoztat minket. Mi független állam vagyunk, melynek állampolgárai a szabadságot választották és a május 11-i referendumon megszavazták azt." Zaharcsenko felhívta a figyelmet arra, "van egy olyan illúzió, miszerint irányíthatnak minket, de a valóságban ez nem így van."
Hídfő.net | Donyeck nem ukrán megye
Nincsen olyan, hogy "a Donbassz régió területei". Ez a terület a Donyecki Népi Köztársaság, amely visszafoglalja az őt illető, megszállt területeket.


http://www.hidfo.net/2014/10/17/donyeck-es-luganszk-elo-allam-nem-pedig-ukran-megye

Egész nap tüntetnek a devizahitelesek

ÁtHídAló megoldás néven egésznapos demonstrációt tartanak Budapesten a Nem adom a házamat mozgalom aktivistái, a devizahitelesek védelmében.
A szervezők hozzávetőleg két tucat – zászlókkal, molinókkal feldíszített - autóval délelőtt kilenc órakor lezárták a Nyugati téri felüljáró Váci út felé vezető sávját. A felüljáróra a belváros irányából nem lehetett felhajtani, a forgalmat rendőrök terelték, amiként a felüljárón demonstrálók épségére is ők vigyáztak.
Póka László beszédet tart a felüljárón
Forrás: Origo
Ottjártunkkor Póka László, a tüntetők és a mozgalom vezetője beszélt néhány tucatnyi hallgatóságának. Mint mondta, akit zavar a jelenlétük, akik emiatt nem tudnak közlekedni, azok ne őket, hanem a médiát szidják, mert egy ilyen súlyos ügy csak akkor kerül nyilvánosságra, „ha balhé van”.
Forrás: Origo
Hozzátette, ha valaki nem tudott a megszokott útján közlekedni, az köszönhető a hazaáruló vezetőknek, a kormánynak, és azoknak a megalkuvóknak, akik még mindig őket szolgálják ki.
"Okolhatók még a bankárok..."
Forrás: Origo
Okolhatók még a bankárok, és a "puhapöcsű ellenzék is" – fogalmazott - , mert „nem csap oda”. A helyzet továbbá azoknak is köszönhető, akik otthon maradtak – tette hozzá.
A körúton nem volt dugó
Forrás: Origo
A demonstráció nem okozott jelentős torlódást a forgalomban.
Póka néhány órával korábban az Origónak elmondta, azt szeretnék elérni, hogy a kormányzat a társadalmat is vonja be a devizahitelekkel kapcsolatos jogszabályok megalkotásába. Szerinte még mindig a bankok állnak nyerőre, az emberek csak 10 százalékát kapják vissza a pénzüknek, miközben 90 százalék járna vissza.
Nem adom a házamat
Forrás: Origo
A tüntetők a Nyugati téri felüljárótól a Kúriához, az Alkotmánybírósághoz, Köztársasági Elnök Hivatalához, végül pedig az Oktogonhoz mennek demonstrálni, a megmozdulások 21 óráig tartanak.

Grimm Balázs

Harcok Donbasszban

Dacára annak, hogy tegnap a kijevi udvar szentesítette Donbassz “egyes területeinek” különleges státuszáról rendelkező törvényt (Avakov azonnal jelezte is, hogy “ez csak egy papír”) a csatatereken egyre éleződik a helyzet.
novosti
Tegnap késő délután kezdődtek, egész éjjel zajlottak, és ma reggel is folytatódnak Mariupol környékén az összecsapások Nyalókakirály bérgyilkoshordái és a népköztársasági erők között. Ezen a vidéken a leghevesebb összecsapások Talakovka és Sevcsenko környékén voltak – vannak. Működnek a felek tüzérségi ütegei rendesen, de kézifegyverekkel is hangszerelnek.
Az északi végeken Szcsasztyje – környékén már állandósultak az összecsapások. A népköztársaságiak a korábbi statikus állásaikból kezdik magukat mozgatni Luhanszktól északi irányba.
Liszicsanszknál az éjszaka folyamán a népfelkelők aknavetőkkel és kézifegyverekkel megtámadtak és megsemmisítették a valcmanista latrok két blokkposztját. A kilőtt bérgyilkosok számáról nem tudtak meggyőződni az éjszakai sötétség okán, de az biztos, hogy a két ellenőrző pont felszámolásra került.
A Szeverodonyeckben fészkelő pribékeket is meglepték éjfél után a népfelkelők. Két csoportjuk behatolt a városba, és végzett egy kis irtást.
A Novoajdarszk – járásban Bahmutovkánál mára virradó hajnalban ismét lecsaptak a népköztársaságiak a zsoldosokra. A még tegnapi sebeiket nyalogató bérgyilkosok újabb húsz egyede harapott fűbe a felkelő nap fényénél. Ami megvilágított 2 leolvasztott BTR -t, és 1 db. BMP – t. A tettesek ismét a Luhanszki Népköztársaság fegyveres erőihez tartoztak.
Ugyancsak ma hajnalban Szmelo mellett a kozákok lerendeztek három kijevi páncélost.
Donyecket tegnap délután a valcmanista latortüzérség lőtte. Ismét a város “Kujbisev” kerülete kapta a legtöbb gránátot. Két civil személy életét vesztette
Ma reggel Avgyejevka déli városrészeiben intenzív összecsapások kezdődtek a városba betört népköztársaságiak csapatai és a valcmanist pribékhorda városi erői között.
Nyikisinonál a körbezárt bérgyilkosok az éjszaka ismét megpróbálkoztak a közlekedési útvonaluk helyreállításával, de ismét rajtavesztettek. Ráadásul a bebőszült népköztársasági tüzérség a peszki és gyjebalcsevoi tömörödvényüket kissé megszórta.
Az alábbi videon a népköztársaságiak próbalövéseket végeznek a zsákmányolt 152 mm-es – és “feljavított” műszerrel.
http://balrad.wordpress.com/2014/10/17/harcok-donbasszban/

Orbán Áldozatainak Napja

Holnap délután egykor temetik Etyeken Váradi Andrást, az Alcsúti Juhászt. Az Orbán Rezsim Őt már többszörösen meggyilkolta, mielőtt halálra gázolták. Életével és halálával sokszázezernyi honfitársunk Jelképe, akiket Orbán megsemmisülésre ítélt.

A fizikai halálnál van rosszabb is: a lélek lassú és módszeres meggyilkolása. És Orbán ennek a nagymestere, így teszi tönkre társadalmunkat, szorít a kisemmizettek reménytelenségébe mindahányunkat, ha hagyjuk. A cigányság, a rokkantak, az amúgyis legkiszolgáltatottabbak módszeres ellehetetlenítése ipari méretekben, előre megtervezetten folyik, tele van az országunk olyan emberekkel, akiktől már mindenüket elvették, megölve a múltjukat, értelmetlenné téve a jövőjüket. A lelkükben már meggyilkoltak neveit nem ismerjük, Váradi András Alcsúti Juhászét viszont igen. Mikor temetésének napját, október 18-át Orbán Áldozatainak Napjává tesszük, nem teszünk mást, mint megszemélyesítjük az ismeretlen áldozatokat, és sorsukat soha többé nem hagyjuk a felejtés ködébe veszni. Váradi András, és általa jelképezett sokszázezer sorstársa, sorstársunk megérdemli, hogy bekerüljön a történelmünkbe, Orbán Viktor pedig megérdemli, hogy ily módon Ő is: mint tömegek életét tönkretevő gazember. Ál lítsunk örök emléket a Jónak és a Rossznak, hogy mikor a Felcsúti Bandita végül a politika szemétdombjára kerül, ne menekülhessen el a társadalom történelmi igazságtétele elől.

Holnap mindannyiunknak, akiknek erre lehetősége van, délután egykor Etyeken, a temetésen a helyünk. Leróni a tiszteletünket Váradi Andrásnak, a Családjának, és annak a rettenthetetlen bátorságnak, amiről Ők az elmúlt években tanúbizonyságot tettek. Ott leszünk, hogy az özvegynek és a gyerekeinek megmutassuk: nincsenek egyedül, és nem hagyjuk magukra Őket később sem. Kaptam visszajelzést tőlük, hogy az Alcsúti Juhász halálának másnapján írt cikkemet olvasták, és erőt adott Nekik. Tudnak arról, hogy az OGYM Kossuth téri téli sátrát Váradi Andrásról neveztük el, és arról is, hogy ott azóta örökmécses világít. Mi pedig vállaljuk, hogy egy percre sem engedjük feledésbe merülni Őt, Őket, mert épp Orbánnak köszönhetően társadalmunk hajlamossá vált a gyors, önfelmentő feledékenységre. De ha ezt engedjük, akkor soha nem fogjuk tudni felébreszteni a Népünket, és akkor az Alcsúti Juhász hősies helytállása és mártíromsága értelmetlenné válik. És ha ez megtörténik, akkor mi is bűnt kö vetünk el: minden tettét a példamutatás motiválta, ugyanazt akarta mint mi: fölébreszteni az országot a tetszhalálból, megértetni mindenkivel, hogy ellen kell állni a mindenhová beszivárgó diktatúrának, kerüljön az akár az életünkbe is.

Majd mindenki magában eldönti, részt kíván-e venni, és ha igen, milyen módon Váradi András Jelképpé tételében: én azt tudom elmondani, hogy mit teszünk mi, az Ország Gyűlése Mozgalom ennek érdekében. Szokásos szombatonkénti Kossuth téri Demokrata Seregszemlénket holnap nem tartjuk meg, mindenkit arra kérek, ha teheti az etyeki temetésre jöjjön el holnap 13 órára. Aki ezt nem tudja megtenni, álljon meg egy percre ugyanekkor, bárhol is van éppen, és gondoljon az Alcsúti Juhászra. Minden év október 18-át mostantól Orbán Áldozatainak Napjaként egész napos demonstrációval fogjuk emlékezetessé tenni. Minden hónap 18-án egy órás díszőrséget fogunk adni a sírnál. Fekete, Váradi András nevével hímzett karszalagot hordunk mindaddig, míg Orbán hatalmon van, és az OGYM címere is mindaddig gyászszalagot visel. Váradi András életnagyságú fényképét a Kossuth téren a Róla elnevezett sátrunk bejáratánál a Parlament felé fordítva fölállítjuk, emlékeztetve a bentlévőket minden pillanatban t etteik súlyára és következményeire. Folyamatosan gyűjtjük és az Özvegyhez eljuttatjuk azok aláírását, akik kegyeletüket le kívánják róni, de lehetőségük csak a Kossuth téri Erődünkbe való ellátogatásra van.

Holnap találkozunk Etyeken.

Kapcsolódó:
Ők mentek el Váradi András temetésére
Több százan kísérték utolsó útjára Váradi Andrást
Eltemették Váradi Andrást, az "igazmondó juhászt"
Gyűjtést szerveznek Váradi András családjának
Orbán & Mészáros Co. - A felcsúti polgármester milliárdos gyarapodása
Minden arannyá válik Mészáros Lőrinc kezében

Felemásan csökkentheti a kormány a bürokráciát! Jelentős megszorítások ugyanis csak alsó szinten várhatóak, miközben a legfelsőbb szinten soha ennyi fejes nem dolgozott, mint most.


Szijjártó Péter külügyminiszter tárcájához érkezett a most kinevezett három helyettes államtitkár

Pedig amíg Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke kedden arról nyilatkozott, hogy jó lenne a felére csökkenteni a bürokráciát, addig a szerdai Magyar Közlöny újabb három helyettes államtitkár kinevezéséről számolt be, ezúttal a Szijjártó Péter által vezetett külügyi tárca bővülhetett.

A kabinet tanácskozásáról a napokban kiszivárgott információk szerint a kormányablakokon és az okmányirodákon spórolna a kormány. A tervek szerint nem lenne minden járásban kormányablak, és a nyitvatartási időt is rövidítenék, vagyis nem maradnának az esti órákban is nyitva a kormányablakok.

Ha így döntene a kormányzat, ezek az intézkedések ráadásul nemcsak az érintett ügyintézők munkahelyét fenyegetnék, hanem azt is jelentenék, hogy több térségben nehezebben tudnának ügyeket intézni, és sokan csak a szabadnapjukon járhatnának dolguk után, mert a munkaidőn túl nem találnának nyitva lévő okmányirodát.

Az állami vezetők leépítéséről azonban egyelőre semmit sem lehet hallani. Pedig már 53 államtitkár van, a fizetésük havonta 997 ezer forint. A helyettes államtitkárok száma pedig a napokban elérte a százat, az ő havi bérük bruttó 750 ezerforint, a miniszterek 1,1 milliót visznek haza.

A létszám jelentős gyarapodás az előző Orbán-kormány megalakulásához képest: 42 államtitkárral és 54 helyettes államtitkárral indultak, és alig egy év elteltével meghirdettek egy bürokráciacsökkentő programot, amely nem terjedt ki az állami vezetőkre.

Kérdeztük a Miniszterelnökséget, hogy a mostani bürokráciacsökkentő program érinti-e majd az államtitkári és helyettes államtitkári kört, de kitérő választ kaptunk.

- Az e heti kormányülés főtémája a 2015-ös banki elszámoltatás költségvetésnek előkészítése volt. A bürokráciacsökkentésről konkrét kormánydöntések később lesznek - válaszolt a Kormányszóvivői Iroda a Blikknek.
A szakértő kételkedik abban, hogy tartósan tudnák csökkenteni az állami vezetők számát.
- Minden kormány elhatározza, hogy leépíti a bürokráciát, de ha tesz is lépéseket, a ciklus végére vissza szokott állni a kiinduló állapot - mondta Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője, aki szerint a spórolás egyik legegyszerűbb módja a kormányablakok bezárása lehet.

- Ezzel viszont a kormány a saját jó és sikeres kezdeményezését vágná vissza, amely sok ember számára egyszerűsítette az ügyintézést - tette hozzá a szakember.

K. D.
Blikk

Kapcsolódó:
Szijjártó nem tudja, mennyi lesz a rezsije
Ezt a luxusházat vette meg Szíjjártó
Sosem volt ennyi fejes a tárcáknál
Milliárdokért utaztak a minisztériumok dolgozói
Szijjártó természetesen semmit sem tud, de pártolja ennek a semminek a teljes nyilvánosságát
Giró-Szász: Még a gyanú is felháborít
NAV-os szál a korrupciós ügyben
Rogán nem tudja eldönteni, hogy az amerikai vád vicc vagy komoly
Hungary not investigating US corruption claims
Két karrier
Nem volt törvényes a vád az Új Magyar Gárda Mozgalom ellen

Lakatos Pál: Micsoda hangzavar volt az MSZP-s Simon Gábor bankügyletének kirobbanásakor. Kutyapórázon vonszolták, ráncigálták őt ide-oda. Az amerikai korrupciós listán lévő magyar "nemzetmentő- rendszerváltóknak" is hasonló sors jut?


"A probléma az hogy néhányan nem látják a dolgokat csak miután megtörténtek, és képtelenek látni a bekövetkező dolgokat, avagy képtelenek látni a jövőt, de még akkor sem ha az a jövő nagyon világos."
(Hafez Al-Assad)
"Korrupt államban sok törvényt alkotnak" (Tacitus)

A belga egészségügyi miniszter