Semmit se kapnak, ha leszerelték őket!
A Wagner PMC egykori katonái már nem hisznek az ígéreteknek. Akik megsebesültek, azóta sem kaptak rokkant státuszt, veterán bizonyítványt, nem részesülnek állami kezelésben és semmilyen más juttatásban. Ők már nem kellenek senkinek, mert más név alatt új zsoldoshadseregek szerveződnek.
A „Fontos történetek” című orosz nyomozó lap és több más katonai blog folyamatosan gyűjti az elbeszéléseket a leszerelt vagy elbocsátott wagneristáktól, akikből ömlik a keserűség. Noha egy zsoldos pontosan tudja, hogy semmilyen garanciája nincs semmire, és nem is kell sajnálni őket.

Azt viszont nem értik, hogy pár hónappal korábban az orosz elnök ünnepélyesen hősnek nevezte őket, és megígérte nekik, hogy a katonáknak járó elbánást kapják majd, ha bajba kerülnek, most pedig belökik őket a busz alá. Az elnök rendeletben nyújtott nekik garanciákat a Prigozsin-lázadás előtt, amit Misusztyin miniszterelnök részletesen szabályozott. Arra viszont nem számítottak, hogy a hatóságok mindezt egyszerűen nem tartják be

30-45 ezer közti középkorú, többnyire családos férfiról van szó, akik legtöbbjének semmi köze nem volt Prigozsin kalandor akciójához, mert az ukrán fronton voltak beásva, vagy Maliban, Dél-Szudánban nyelték a sivatagi port. Sokan közülük nem is értettek egyet a lázadással, hanem árulásnak tekintették.

 

https://fmr-europe.com/hirek/haborus-ovezet/magukra-maradt-zsoldosok/