2017. május 26., péntek

Trump félretette a montenegrói miniszterelnököt

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke a brüsszeli NATO-csúcstalálkozón egy udvariatlan mozdulattal félrelökte Dusko Markovic montenegrói miniszterelnököt, hogy az első sorban állhasson.
A sajtó figyelmének kereszttüzében tett mozdulathoz hozzátartozik, hogy Montenegró még nem NATO-tagállam, az ország hivatalosan június 5-én válik a NATO teljes jogú tagjává. Ez a gesztus tehát egy a NATO-hoz még nem csatlakozott ország vezető politikusának szólt, ami Trump NATO-expanzióval kapcsolatos politikájáról is sok mindent elárul.
http://www.hidfo.ru/2017/05/trump-felretette-a-montenegroi-miniszterelnokot/

Trump befenyíti a német autóipart

Donald Trump amerikai elnök brüsszeli látogatása során azzal vádolta Németországot, hogy manipulációval érte el a más országokhoz képest kiemelkedő külkereskedelmi többletet. Az elnök emiatt ígéretet tett arra, hogy akadályt fog állítani az Egyesült Államokban a német autóértékesítések elé.
Trump csütörtökön első látogatására érkezett Brüsszelbe, ahol az elnök az EU vezetőivel találkozott és részt vett a NATO egynapos csúcstalálkozóján. A német Der Spiegel magazin szerint az amerikai elnök azt mondta, a németek „nagyon rosszak”, mert túl sok autót adnak el az Egyesült Államokban, és az amerikaiak német autót vesznek, ahelyett, hogy amerikai autókat vennének.
„A németek rosszak, nagyon rosszak. […] Nézzék ezt a sok millió autót, amit az Egyesült Államokban eladnak. Borzalmas. Ennek véget fogunk vetni.”
– mondta. Trump konkrétan azzal fenyegette Németországot, hogy véget fog vetni a korábban jövedelmező autókereskedelemnek.
Korábban az Egyesült Államokban már az elnök tanácsadói is felfigyeltek a németek gyanúsan jövedelmező üzletére. Februárban Peter Navarro, Trump gazdasági tanácsadója azt mondta, Németország a leértékelt eurónak köszönhetően tud kiemelkedő exportsikereket elérni, ami jelentős károkat okoz az amerikai gazdaságnak. Angela Merkel német kancellár akkor tagadta a vádakat, és azt állította, neki nincs befolyása az Európai Központi Bank monetáris politikájára.
Az amerikai vezető korábban nem csak Merkel bevándorláspolitikáját kritizálta, de célba vette a német gazdaságpolitikát is; januárban azzal fenyegette Németországot, hogy 35%-os védővámot vet ki a német gépjárművek importjára. Jelenleg az USA területére exportált német autók után többnyire az áru összértékének 2,5%-át kell kifizetniük, de bizonyos típusú gépjárművek esetében ez 25%-ban van megállapítva. Ezt az összeget emelné Trump 35%-ra.

http://www.hidfo.ru/2017/05/trump-befenyiti-a-nemet-autoipart/



Trump: a németek nagyon jól jártak, de ez változni fog

Az amerikai elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államoknak jelentős kereskedelmi deficitje van Németországgal szemben, és a németek a NATO költségvetésébe se fizetnek rendesen.
Donald Trump amerikai elnök saját Twitter-oldalán ismét Németországot ostorozta: elmondása szerint a németek túl jól járnak az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelemben, az amerikaiak pedig rosszul járnak, ezért ezen változtatni kell. Ráadásul a NATO költségvetésébe se fizetnek rendesen a németek.

Korábban a német Der Spiegel magazin azt írta, Trump szerint a németek „nagyon rosszak”, mert túl sok autót adnak el az Egyesült Államokban, és az amerikaiak német autót vesznek, ahelyett, hogy amerikai autókat vennének. Trump emiatt 35%-os vámot vetne ki az Egyesült Államokba exportált német gépjárművekre.

http://www.hidfo.ru/2017/05/trump-a-nemetek-nagyon-jol-jartak-de-ez-valtozni-fog/

Katonai együttműködést kezd Oroszország és a Fülöp-szigetek

Oroszország és a Fülöp-szigetek vezetői tucatnyi új megállapodást írtak alá, köztük védelmi ipari és katonai együttműködésről szóló egyezményt is.
Oroszország és a Fülöp-szigetek vezetői a mai napon 11 dokumentumot írtak alá, amit Rodrigo Duterte moszkvai látogatása során készítettek elő. A megállapodások amiatt köttettek, mert a Fülöp-szigetek az utóbbi hetek folyamán elkezdett a globális zsoldos-turizmus újabb célpontjává válni, és különböző dzsihádista szervezetek formájában az országba özönlenek az állam ellen fegyveres harcot folytató, külföldi állampolgárokból álló csoportok.
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Fülöp-szigetek külügyminiszterével, Alan Peter Cayetanoval folytatott tárgyalások után azt mondta, a megállapodásoknak részét képezi egy kiterjedt védelmi ipari együttműködés, nukleáris energetikai együttműködés, valamint a kereskedelem, befektetések, ipar, szállítmányozás közös fejlesztése. A két ország közös akciótervet fogadott el a turizmus felpörgetésével kapcsolatban is.
A két ország emellett „fokozott együttműködést” kezd a globális terrorfenyegetés elhárítása terén, illetve a drogkereskedelem, kalózkodás és kiberbűnözés elleni harcban is együttműködést kezd.
Rodrigo Duterte a napokban Moszkvába látogatott, ahol személyesen találkozott Vlagyimir Putyin orosz államfővel, azzal a célkitűzéssel, hogy országának megbízható fegyverbeszállítót találjon a terrorizmus elleni harchoz.
A Fülöp-szigeteken az utóbbi hetek folyamán malajziai, indonéziai és „más nemzetiségű” terroristák sokasága kezdett gyülekezni, Duterte emiatt kihirdette a rendkívüli állapotot és utasította a tárgyalódelegáció tagjait, hogy számos, korábban már előkészített egyezmény azonnal írjanak alá az orosz partnerekkel.

http://www.hidfo.ru/2017/05/katonai-egyuttmukodest-kezd-oroszorszag-es-a-fulop-szigetek/

Egyre több külföldi fegyveres érkezik, kivonulásra nincsenek tervek

Andrzej Duda lengyel államfő csütörtökön azt mondta, a NATO-szövetségesek megállapodtak a kelet-európai katonai jelenlét kiterjesztéséről. Egyre több amerikai katona érkezik, de arról senki nem beszél, mikor távoznak.
Andrzej Duda elmondása szerint a NATO-csúcstalálkozón megállapodás született arról, hogy a következő években tovább fokozzák a katonai jelenlétet Észtországban, Lettországban, Litvániában és Lengyelországban.
A NATO-vezetők korábban egy 2016-os csúcstalálkozón állapodtak meg arról, hogy több ezer katonát és páncélos dandárokat küldenek a kelet-európai országokba. Ennek célja, hogy meg tudjanak akadályozni egy esetleges agressziót, „bármely ország részéről”.
A lengyel államfőt a brüsszeli csúcstalálkozón történtek kapcsán arról kérdezték, 2018-ban tovább folytatódik-e a nagy létszámú külföldi katonai jelenlét. Elmondása szerint azonban nem meghatározott időtávra érkeznek a külföldi fegyveresek: az amerikai vezetőknek nincsenek tervei a kivonulásra vonatkozóan. Duda elmondása szerint
„2018 helyett sokkal inkább 2022-ről beszélhetünk. Senki nem vetette fel a kivonulás kérdését.”
A találkozó során emellett megállapodás született arról, hogy a NATO 28 tagállama csatlakozik a terrorizmus elleni harchoz Irakban és Szíriában. A lengyel elnök szerint Lengyelország készen áll az iraki katonai jelenlét fokozására, de erről részleteket egyelőre nem mondott.


http://www.hidfo.ru/2017/05/egyre-tobb-kulfoldi-fegyveres-erkezik-kivonulasra-nincsenek-tervek/

Németország mégsem akar lemaradni a keletre nyitó államok mögött?

Sigmar Gabriel és Li Keqiang Pekingben, 2017. május 24-én – Fotó: Xinhua

– A kínai miniszterelnök a német alkancellárral találkozott –

A Xinhua kínai hírügynökség jelentése szerint; Li Keqiang kínai miniszterelnök szerdán, (2017. május 24-én), Pekingben, a Kínai Központi Kormány (Államtanács) székhelyéül szolgáló Zhongnanhai-ban, – találkozott Sigmar Gabriel német alkancellárral és külügyminiszterrel.
A német alkancellár kínai látogatásának célja, hogy párbeszédet kezdjen a magas szintű kínai-német kulturális csereprogramok mechanizmusának kialakításáról.
Li kijelentette, hogy Kína és Németország között egészséges, stabilan fejlődő viszony van, mely előnyös mindkét országnak és a világnak is.
Li elmondta, hogy Angela Merkel német kancellár meghívására hamarosan Németországba látogat, és majd sor kerül a kínai miniszterelnök és a német kancellár éves találkozójára is.
Li reméli, hogy a soron következő látogatáson keresztül elmélyítik a kölcsönös politikai bizalmat, és megvizsgálják a kölcsönösen előnyös együttműködés lehetőségeit, és szorosabbá teszik a kulturális csereprogramokat, melyekről az első tárgyalások éppen most zajlanak.
Gabriel kijelentette, hogy fenn kell tartani a stabil és erős német-kínai kapcsolatokat. Az idei év különösen fontos a két ország közötti kapcsolatok fejlődése szempontjából, s az elkezdődött tárgyalások komoly lehetőséget biztosítanak a baráti együttműködés megerősítésére.
China Radio International (CRI)