2014. augusztus 22., péntek

AZ ÉLESZTŐ: A szegényember nátriumban gazdag “zöldsége”

Az élesztőt, a növényi eredetű élet első képviselőjét a földön, való­színűleg véletlenül kezdte el használni az ember. Talán még az ősidőkben történt, hogy egy asszony vad magvakból készült tésztát gyúrt, és véletlenül élesztősejtek kerültek a tésztába. Amikor a tésztát a forró kövön megsütötte, könnyű, megkelt kenyeret kapott. Nemsokára még újabb, kedvező felfedezésre is szert tett: ha ebből a tésztából egy kicsit beletesz a következő adagba, a varázslatos kelesztő tulajdonságot is továbbviszi. Idővel az élesztőt tartalmazó edény a család oly értékes kincsének számított, hogy a házasulandó hajadon még új otthonába is magával vitte az élesztőscsuprot.

De mi most az élesztővelk, mint étellel foglalkozunk. Enyhén lúgos kémhatása folytán az élesztő nyugtatólag hat a gyulladt szövetekre, és felszívja, közömbösíti a savakat. Az egyik legnagyszerűbb ellen­szerünk a savak és a mérgező epe ellen. B-vitamin-forrásként pedig semmi sem múlja felül. A londoni R. H. A. Plummer rámutatott az élesztő azon képességére, hogy elősegíti a normális szénhidrogén-emésztést, és megakadályozza a tökéletlenül oxidált zsírsavak felgyülemlését. Ezek a zsírsavak, mint például a piruvinsav, a tejsav és az ecetsav, igen romboló hatásúak a szövetekre. A savas vagy mérgező epe gyakran annyira irritálja a vékonybelet, hogy görcsö­ket vált ki, ami megakadályozza a normális bélmozgást. Ez a székre­kedés egyik leggyakoribb oka. Az élesztő lúgos kémhatásánál fogva közömbösíti a belek irritációját, és helyreállítja a normális bélmű­ködést ; mégsem beszélhetünk róla egyszerű hashajtóként.

Hatásai;

* hatékony ellenszer a mérgező epe ellen,
* bőrregeneráló hatású (20 gramm élesztő, egy evőkanál méz, két evőkanál tejszín),
* lúgos kémhatásánál fogva közömbösíti a belek irritációját,
* következésképpen székrekedés ellen kiváló,
* elsődleges B-vitamin-forrás,
* alkáli-elemeket tartalmaz, főleg nátriumban és káliumban gazdag
* vérző gyomorfekélyre regeneráló hatású (tejben vagy vízben oldva),

Az élesztő áldás a bőrnek, már igen régen használják pattanás és mitesszer ellen. A benne levő vitaminok segítenek a kimerült máj­nak, hogy az ételek zsírtartalmát megfelelően tudja oxidálni. A pat­tanásokat a tökéletlenül oxidált zsírok okozzák, amik elzárják a faggyúmirigyeket. Bár az élesztő fogyasztása segít a pattanások és a mitesszerek ellen, szükség lehet arra is, hogy a zsírokat, főleg a vajat, tejszínt, zsíros sajtokat mellőzzük az étkezésből. Értesülé­seim szerint az élesztő kevés rózsavízzel keverve kiváló és igen olcsó arcpakolás a hölgyek számára.

Tejben vagy vízben...

A bőrbetegségek mellett van még egy betegség, amire igen hasz­nos az élesztő: a fekély. Lágy, enyhén lúgos, nem maró hatású, nem irritálja a beleket. Vérző gyomorfekélyes betegeknél, akik még a tököt vagy a legjobb zöldbablevest sem ehetik, mert túlságosan marná a fekélyes részt, az élesztő tejben vagy vízben oldva áldásos lehet. Az ilyen betegek számára napi huszonkét darabot is felírok, és a fekély néhány napon belül begyógyul. Általában a legtöbb betegem számára előírok napi két-három darabot; egyet kora reggel kell elfogyasztaniuk, mert igen nagy segítséget jelent a mérgező epe ellen. Ha valaki a mérgező epe miatt rossz közérzettel ébred reggel, egyen egy kis darab élesztőt forró vízben feloldva; enyhíti az emésztőrendszer bajait, és reggeli után még inkább érezni fogja áldásos hatását. Az íze megszokható, egy kicsit a sajthoz hasonló, és az utóíze kifejezetten frissítő.

Időnként előfordul, hogy a betegek bélgázról panaszkodnak az élesztő fogyasztása után. Ez főleg a bélpangásnak tudható be. Ha a beteg folyamatosan eszi az élesztőt, a bélgáz egy idő után teljesen megszűnik. Akik viszont nem szeretik az élesztő ízét, akiknél az élesztő hányingert okoz, ne egyék; keressenek más alkálielemekben gazdag természetes ellenszert a zöldségek világából.

A piacon az élesztőnek két fajtája kapható. Az egyik a friss, lágy, összesajtolt, „pékek" élesztője, ami tizenkét dekás tömbökben kap­ható a pékségekben. Ez a fajta élesztő igen jól eláll a hűtőszekrény­ben. Kaphatók kisebb, fóliába csomagolt élesztőkockák is, de ebben a méretben még hűtőszekrényben is könnyen romlik. Már néhány nap elteltével megkeményedik, penészedik, gombás foltok láthatók rajta, kesernyéssé válik, és már nem tesz jót a gyomornak. Ezek a kicsi darab élesztők már gyakran akkor is túl öregek, amikor a boltban megvesszük. Ez a fajta élesztő mostanában már szárítva, por alakban is kapható celofánba csomagolva. Ilyen formájában is„él" az élesztő, azaz ugyanúgy megkeleszti a tésztát, mint a darab­ban árult. Számos előnye van közvetlen fogyasztásnál is; nem romlik szobahőmérsékleten, és utazáskor is magunkkal vihetjük.

A másik fajta élesztő a sörélesztő. Ezt az anyagot igen népszerűvé tette egy ismert írónak a hosszú életről írt közkedvelt könyve. Az élesztőt 120 fokos szárítókamrán keresztülfújva porítják - az eljárás ugyanaz, mint amivel a tejből készítik az emészthetetlen tejport. Az eredmény élettelen, steril élesztő lesz. Jól eltartható, de „halott", mert nem keleszti meg a tésztát. A hevítés nemcsak a vitamintartal­mat csökkenti, de a szerves sókat is szervetlenné változtatja, amiket így a test jóval nehezebben tud felhasználni. A hevítés hatására az élesztő savassá is válik, ez serkentő hatást és „csirkeleves"-ízt köl­csönöz neki. A friss élesztőtől eltérően minden ételféleséggel jól megfér, és nem okoz szélszorulást. Bár nem olyan hatásos szer, mint az élő élesztő, vannak bizonyos előnyei, és még mindig jobb, ha ezt esszük, mint ha egyáltalán nem eszünk élesztőt.

Az élesztő vörösvértest nagyságú aprócska sejtekből álló növény­féleség; a sejtek csak lazán kötődnek egymáshoz, mint egy szőlőfürt szemei. Abban különbözik az összes többi növénytől, hogy a sejte­ket nem veszi körül cellulóz, amit a testnek a felhasználás előtt el kell pusztítania. A cellulózt a főzés bontja le; az ember lábosban főzi meg a zöldséget, a növényevő, kérődző állatok az első gyomor­részben erjesztik meg a táplálékot, és bontják le a cellulózt. A vég­eredmény mindkét esetben ugyanaz. A csupasz élesztősejtekkel az emésztőnedvek könnyedén reakcióba lépnek, és így gyorsan felszí­vódnak. A főzés elpusztítja az élesztő vitamintartalmának egy ré­szét. Az élesztő nyersen a B-vitamin és az alkálielemek, főleg a nátrium és a kálium gazdag forrása. Mint már korábban is megje­gyeztem, értékes ellenszere a gyomrot, májat és beleket károsító savaknak.

Már a vitaminok felfedezése előtt is tudtak az élesztő terápiás értékéről, főleg az emésztési zavarok, székrekedés és gyomorégés ellen. De igazán népszerűvé csak a Szesztilalom alatt vált. Furcsa módon a vállalat nem tett jót a vásárlókkal, amikor az élesztőt hatalmas reklámhadjárattal a piacra dobta, bármilyen értékes anyag is az élesztő. A reklámban arra buzdították az embereket, hogy gyümölcslékkel, főleg narancs- és paradicsomlével együtt fogyasszák, vagy kenjék kenyérre, kétszersültre. Az élesztő ily módon történő fogyasztása a gyomorban és a belekben fokozott erjedést okoz. Sörivás helyett az élesztőevők sört gyártottak a gyomrukban és a beleikben - ami együtt járt az alkoholos erjedés egyéb kellemes tüneteivel is. De melléktermékként megjelentek a májra és a vesére káros amilalkohol, mérgező alkoholok és savak is. Később rájöttek, hogy ezek a mérgező melléktermékek tönkreteszik az élesztő vitaminjait. Emiatt a dietetikával foglalkozók egyik csoportja ellene van a friss élesztőnek, és helyette a sörélesztőt ajánlja. Ahelyett, hogy levonnák a tanulságot, hogy az ételek rossz kombinációja milyen veszélyeket rejt magában, ezek az úgyneve­zett szaktekintélyek egyszerűen úgy döntöttek, hogy a friss élesztő úgy ahogy van káros, és nem szabad élni vele. Igazán sajnálatos, hogy amikor végre ilyen közel jutottunk a helytelenül megválasz­tott ételek hatásának logikus magyarázatához, a tényeket ok nélkül ennyire elferdítik.
FIGYELEM!

Bármennyire hasznosabb is a friss élesztő a sörélesztőnél, csak üres gyomorra fogyasszuk. Lassan együk, hagyjuk, hogy szétolvad­jon a szánkban, vagy keverjük vízzel vagy tejjel, de mással sose. A legjobb kora reggel enni, egy órával a reggeli étkezés előtt, vagy lefekvés előtt. Éjszaka ismét ehetünk belőle. Időnként különleges esetben étkezés után is lehet enni gyomorégés vagy gyomorfájás ellen, de csak ha az étel nem tartalmazott keményítőt vagy cukrot.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy testünk legnagyobb és legfonto­sabb szervének, a májnak az egyik legfőbb funkciója, hogy a vér­áramból kiszűrje a mérgeket és a szennyeződéseket. Amíg a máj normálisan működik, a vér tiszta marad; ezért betegség sem követ­kezhet be. A helytelen táplálkozás viszont tönkreteszi a májat, és a szerves nátriumtartalom elhasználásával csökkenti a lúgos hatást. A máj nem kielégítő működésének első tünete a kimerültség, ami a leggyakoribb panasz világszerte. A máj mérgezettségének közömbösítéséhez nátriumban gazdag zöldségekre van szükség.

A filléres élesztőt a szegényember nátriumban gazdag zöldségének is hívhatjuk.

Még egyszer hangsúlyozom, hogy az élesztő a termé­szetes vitaminok egyik leggazdagabb forrása, és igen hatékony ellenszer a mérgező epe ellen. Miután sikerül megszabadulnunk rossz étkezési szokásainktól, az élesztőnek előkelő helyet kell elfog­lalnia a gyógyító étrendben. Terápiaként használva pedig egyike a legértékesebb ételeknek.




DR. HENRY BIELER írása nyomán Dr. Madarasi Pál

Újabb Monsanto-botrány

Don M. Huber, a Purdue Egyetem nyugalmazott talajkutatója és az USA hadseregének nyugalmazott ezredese Nebraskában tartott előadásán a talajtan és a génmódosítás kritikus és vitatott kérdéseiről, valamint a széles körben használt glifozát gyomirtószer talajra, növényekre és végső soron az állatok és emberek egészségére gyakorolt hatásáról beszélt.

A nagyüzemi mezőgazdaság, a géntechnológia és a gyomirtók széleskörű alkalmazásának összetett kérdése a tavalyi év baljós eseményei folytán a figyelem középpontjába került, és aggodalomra ad okot az a statisztikai tény is, miszerint a bolygón élő 7 milliárd emberből több mint 1 milliárd nem jut elegendő élelemhez.
Dr. Huber előadásában kifejtette, hogy a növény növekedésében szerepet játszó számos tényező bármelyikében bekövetkező változás hatással van az összes többire, egyik sem önmagában hat. "Amikor megváltoztatunk egy dolgot – mondta – azzal kapcsolatban minden más is megváltozik az élő rendszerben."

Ezzel eljutott az USA-ban gyomirtóként leggyakrabban alkalmazott glifozáthoz, amely a Roundup® nevű termékek összetevőjeként vált közismertté. A glifozát a növény növekedésében, valamint a betegségek és rovarok elleni védekezésben részt vevő aminosavak szintézisét gátolja, így pusztítja el az egy- és kétszikű növényeket egyaránt. Bizonyos növényeket genetikai módosítás révén ellenállóvá tettek a glifozátnak (pl. Roundup Ready®), ami úgy lehetséges, hogy ezek a rezisztens növények egy olyan gént tartalmaznak, amely a tápanyagok számára egy alternatív, a glifozát által nem gátolt útvonalat biztosít. Ez azonban energiát von el a növénytől, amelyet így az nem a termésre fordít. Noha az RR növények nem pusztulnak el a gyomirtószeres permetezést követően, kutatók megállapították, hogy bizonyos lényeges tényezőket tekintve csökken a teljesítménye minek következtében megváltozik a növény tápanyagegyensúlya. Dr. Huber állítása szerint a glifozát csökkenti az esszenciális tápanyagok elérhetőségét és felvételét, illetve növeli a növényeket megtámadó patogén szervezetek virulenciáját. Összességében, mondta dr. Huber, ezek a tényezők csökkentik a növény életrevalóságát és a hozamot. Fontos megemlíteni, hogy egyre nagyobb problémát (és kiadásokat) jelent az, hogy bizonyos gyomfajok ugyancsak rezisztenssé váltak a glifozáttal szemben.

A glifozátot először a Monsanto kezdte értékesíteni az 1970-es években Roundup® kereskedelmi megnevezés alatt, majd miután szabadalma 2000-ben lejárt, világszerte árulni kezdték különböző kereskedelmi néven és összetétellel. Mivel rendkívül széleskörűen alkalmazzák, világszerte sok millió hektár termőföldre van hatással. Az Egyesült Államokban 2008-ban közel 63 millió hektár termőföldet kezeltek glifozáttal a tenyészidőszak alatt, és ez azóta csak nőtt; évente 2.300-3.600 t glifozátot használnak gyepterületeken és udvarokban, valamint további 38.000-41.000 tonnát a mezőgazdaságban.

Dr. Huber előadásán drámai bejelentést tett egy újonnan felfedezett patogén szervezettel kapcsolatban. A patogén szervezet dr. Huber szerint a környezet számára nem ismeretlen, azonban új a tudomány számára. Állítja, hogy a patogén szervezet mennyisége a glifozáttal kezelt talajban egyértelműen nő, ezt felveszik a növények, később takarmányként az állatokba jut, majd az elfogyasztott növényekkel és hússal az emberbe kerül. Ez a patogén szervezet rendkívül kicsi, csak elektronmikroszkóppal, 38 000-szeres nagyításban látható. A patogén szervezetet még nem írták le és nem nevezték el, bár a kutatómunkát már csaknem befejezték, mondta dr. Huber.

Ami dr. Huberre, a glifozátra és a génmódosított növényekre irányította a figyelmet az év elején, az a lucernával kapcsolatos függőben lévő USDA (az USA mezőgazdasági minisztériuma) döntés volt. Az USDA-t megkérték, hogy hagyja jóvá a géntechnikailag módosított lucerna vetőmag szabad használatát, melynek következtében minden évben több mint 8 millió hektár termőföldet permeteznének további közel 10 500 t mérgező gyomirtószerrel. Ráadásul, mivel a lucernát méhek porozzák, melyek több kilométeres körzetben mozognak az egyes termőterületek között, a génmódosított növény minden bizonnyal szennyezné a természetes, vagy ökológiai termesztésben lévő lucerna fajtákat.

Dr. Huber levelet írt Tom Vilsack részére az USDA-hoz, melyben kérte a döntés elhalasztását és hogy biztosítsanak forrásokat további kutatásaihoz. A levélben dr. Huber kérdéseket tett fel a glifozát biztonságosságával kapcsolatban, továbbá figyelmeztetett az alkalmazásával egyértelműen összefüggő új patogén szervezetre is, amely úgy tűnik, jelentős hatást gyakorol a növények, állatok és valószínűleg az ember egészségére is. Kijelentette, hogy laboratóriumi vizsgálatok megerősítették e patogén szervezet jelenlétét sertésekben, szarvasmarhákban és egyéb, génmódosított növényekkel takarmányozott állatfajokban, illetve meddőséget és vetélést tapasztaltak. Vilsack félretette dr. Huber levelét és január 27-én engedélyezte a génmódosított lucerna korlátlan kereskedelmi célú termesztését. Közvetlenül ezután a Center for Food Safety (élelmiszer-biztonsági hivatal) és az Earthjustice (az USA egy környezetvédelmi szervezete) beperelte az USDA-t, miszerint törvénytelenül hagyta jóvá a génmódosított lucerna termesztését. Dr. Huber figyelmeztető levelét nem nyilvánosnak szánták, azonban kiszivárgott és az interneten terjedt. A kutató néhány napon belül a tudományos élet és a nagy nyilvánosság élénk érdeklődésének középpontjába került. A tudományos élet szereplői mélységesen felháborodtak amiatt, hogy a megszokottól eltérően Huber elsőként nem velük osztotta meg ismereteit az új patogén szervezetről. A kutató ellen óriási ellentámadás indult. Az aggályait tartalmazó és a döntés elhalasztását a kutatás befejezéséig kérő üzenetét számos testület és egyetem kedvezőtlenül fogadta, és a dollármilliárdos GM-növény üzletben érdekelt felek közül többen is eretnekségnek tartották. Számos kutató szerint Huber adatai és feltevései nem állnák meg helyüket egy szakértői vizsgálatban valamint állításait túlzónak minősítik. A Roundup® és a Roundup Ready® vetőmagok gyártója, a Monsanto szerint több egyetem és a Monsanto által végzett vizsgálatok nem támasztják alá Huber állításait.

A glifozát és az erre rezisztens GM növények széleskörű használata következtében nőtt az esszenciális mikroelemek és bizonyos makroelemek hiánya. Ez Huber szerint növeli a növények, állatok és az emberek betegségekre való fogékonyságát. Előadásában vagy 40 olyan betegséget sorolt fel, melyek előfordulása növekedést mutatott azokban a gazdaságokban, ahol glifozátot használtak. Huber szerint azon betegségek listája, melyeket feltételezése szerint a glifozát és az új patogén szervezet okozhat, egyre nő, ahogy a termelők és a patológusok is felismerik az ok-okozati összefüggéseket:

A máj, pajzsmirigy, vese, here és a bőr rákos megbetegedéseinek száma nőtt.
Összességében nőtt az allergia előfordulásának mértéke, és az USA-ban az elmúlt 3 év során 50%-kal emelkedett a szójával kapcsolatos allergia előfordulása.
Az Alzheimer kór előfordulása 9000%-kal nőtt az elmúlt 30 évben, és a szakemberek szerint várhatóan óriási mértékben emelkedik tovább.
A Parkinson kór előfordulása ugyancsak nőtt, kutatók szerint ennek részben okozói lehetnek a kémiai növényvédőszerek.
Ha az elmúlt években ezek az aggasztó jelenségek egyre gyakrabban fordulnak elő a növények, állatok és az emberek esetében is, mi változott, mi lehet az oka? A legszembetűnőbb változás a kutató szerint az, hogy a glifozátot és a génmódosított növényeket széles körben alkalmazzák világszerte. Huber szerint a glifozáttal kezelt GM növényekkel takarmányozott gazdasági állatok esetében (sertések, lovak, baromfi) súlyos mértékben tapasztaltak terméketlenséget, vetélést, halvaszületést. A glifozáttal kezelt földeken termesztett génmódosított takarmányok irritálhatják az állatok gyomrát, ezért számos gazdaságban szódabikarbónát adnak naponta az állatoknak, hogy enyhítsék a problémát. Huber néhány felvételt mutatott, melyeken egyértelműen látszott a génmódosított takarmánnyal etetett állatok gyomrának és beleinek súlyos gyulladása.

Huber a gazdák számára számos javaslattal állt elő, többek között azzal, hogy a glifozátot a lehető legkisebb dózisban alkalmazzák, továbbá hogy tápanyagutánpótlással állítsák helyre a növények ellenállóképességét. Említette, hogy a piacon több gyomirtószer is elérhető, melyek bár sokszor csak bizonyos gyomfajokra alkalmazhatóak, de sokkal gyorsabban lebomlanak, ellentétben a glifozáttal, amely bár sok gyomfajt elpusztít, de a talajban és a növényekben hosszú időn át megmarad.

– Lassítsunk! – mondta dr. Huber. – Időbe telik, míg a glifozáttal kezelt területek talajélete regenerálódik. A 30 éves károk kiheveréséhez időre van szükség. A glifozát hatásaival kapcsolatban tehát számos komoly kérdés merült fel, melyeket meg kell válaszolnunk, mielőtt folytatjuk e technológia alkalmazását. Meggyőződésem, hogy nem hagyhatjuk figyelmen kívül ezeket a kérdéseket, amennyiben célunk a biztonságos, fenntartható élelmiszertermelés és a bőséges hozamot biztosító növénytermesztés.

Dr. Huber előadása során közzétett egy 117 lektorált szakcikket tartalmazó listát, melyek mind súlyos kérdéseket vetettek fel a glifozát hatásaival kapcsolatban, azonban még mindig jelentős azon tanulmányok száma, melyek szerint a glifozát és a GM növények biztonságosak. A vita még nem dőlt el. Azonban – ahogy Huber is említette – egyre több publikált tanulmány jelenik meg azzal kapcsolatban, hogy a glifozát és a génmódosított növények, melyeket ebben a "vegyszerpácban" termesztenek, károsak az állatállományra.

Az emberek még mindig idegenkednek a génmódosított élelmiszerektől, különösen ha azok jelöletlenek és így nem azonosíthatók. Egy felmérés szerint az amerikaiak 90%-a szerint jelölni kéne a GM élelmiszereket, 91%-uk szerint nem kéne engedélyezni a génmódosított sertések, baromfi és szarvasmarha bekerülését az élelmiszerláncba. A jelöletlen GM élelmiszerek és az ezek előállításához szükséges vegyszerek fő támogatói napjainkban a nagy multinacionális vállalatok és befektetőik.

Dr. Huber mindössze 25 000 dollár támogatást kért, hogy pontosan beazonosítsa és elnevezze az új patogén szervezet, azonban sem a kormány, sem egyetemek, vagy vállalatok nem biztosították számára ezt a viszonylag jelentéktelen összeget. Végül előkerült egy magánszemély, aki rendelkezésre bocsátotta az anyagi forrásokat, ekkor azonban a labor, amely eredetileg vállalta volna a vizsgálatokat, kihátrált. Az ügy kényessé vált. Dr. Huber azonban továbbra is kitart amellett, hogy a patogén szervezet fenotípusát meg kell állapítani és el kell nevezni néhány héten belül.

– Ismét hangsúlyozom, hogy ez nem egy csapás – jelentette ki dr. Huber meglepő módon előadása végén. – A mezőgazdaság a társadalom legkritikusabb része. Az amerikai mezőgazdaság forradalmi változásokon ment keresztül és ez folytatódni fog. Mindazonáltal nem értem, miért kellett elsietni a lucernával kapcsolatos döntést és ezzel lehetőséget teremteni arra, hogy további területeket kezeljenek glifozáttal. Miért kockáztatunk, miért nem várunk, míg megtaláljuk a választ a kérdésekre? A vizsgálatokat el kell végezni. Nagyon sok új adat és tanulmány van a birtokunkban, amelyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül."

Tóth János gyűjtése - Hernád Völgye H.H.K.

A Soros-féle tetszhalál - A nagy zsidó trükk a pénzmalőrök piacán

Több mint félezer milliárd forintnak megfelelő összeggel fogad az amerikai részvénypiacok összeomlására Soros György, a világhírű magyar származású befektető. Ha egy ekkora nagyágyú ilyen mértékű pozíciót épít ki az egyik irányba, az legalább óvatosságra intő jel lehet.
Az első negyedév vége óta több mint meghatszorozta az amerikai S&P 500 részvényindex esésére játszó pozíciójának méretét.

Soros György, CEU, gazdasági konferencia
Soros úgynevezett put opciókon keresztül játszik az S&P 500 (pontosabban az indexre szóló, SPDR S&P 500 ETF) mélyrepülésére, melyekből már 2,2 milliárd dolláros (512 milliárd forintos) pozíciót épített ki. Ezzel pedig Soros "családi" alapjának, a Soros Funds Managementnek ez az egyik legnagyobb tőzsdei pozíciója, mely 16,65 százalékát teszi ki az összes kitettségének.


Mi az az opció?
Az opció olyan speciális származtatott termék, ami vételi vagy eladási jogot biztosít meghatározott lehívási áron egy adott eszközre, például részvényre vagy ETF-re.

Ha például valaki meghatározott díjért cserébe eladási opciót vesz 480 dolláros lehívási árral, akkor az azt jelenti, hogy jogosulttá válik 480 dollárért eladni az adott részvényt az opció kiírójának, aki köteles megvásárolni tőle a részvényt. Ezt az eladási opciót akkor érdemes érvényesíteni - azaz lehívni az opciót -, ha a részvény árfolyama alacsonyabb, mint a 480 dolláros lehívási ár. Ebben az esetben ugyanis az eladási opció megvásárlója 480 dollárért adhat el egy olyan részvényt, ami a piacon kevesebbet (például 400 dollárt ér).

Sorosék pozícionáltsága arra utal, hogy a guru egyre erősebben számít egy nagyobb piaci korrekció bekövetkezésére. Ha egy ekkora befektető ilyen összegekkel fogad az egyik irányba (jelen esetben a mélyrepülésre) az mindenképpen kisebb aggodalomra ad okot. Mivel a Soroshoz hasonló nagyságú befektetők megmozdulásait, véleményeit kiemelt figyelemmel követi a piac, nagyon sokan elkezdhetnek hasonló pozíciókat kiépíteni, gondolva, hogy a milliárdos kisebb valószínűséggel tévedhet.
Emiatt akár az is elképzelhető, hogy Soros fogadása valóban kivált egy kisebb-nagyobb korrekciót a piacon. Biztosra természetesen ebben az esetben sem mehetünk, de érdemes résen lenni. Vagyis így próbálják ellensúlyozni a dollár fedezet nélküli csődjét, hogy életben tartsák még amíg lehet.

Mi az az ETF?
Az ETF (Exchange Traded Funds) a tőzsdén kereskedett befektetési alap angol nevének rövidítése. Az ETF-ek olyan befektetési alapok, amelyeknek befektetési jegyeit bevezetik tőzsdére, így árfolyama ugyanúgy mozog, kereskedése ugyanúgy működik, mint egy részvénynek. Emiatt a részvényekkel megegyező módon lehet adni-venni az alapot. Rendelkezik például árfolyamgrafikonnal, amelyre érvényesek a technikai elemzés elméletei, s adhatunk rá akár veszteségvágó, úgynevezett stop-loss megbízásokat is.
Az ETF-ek általában indexkövető alapok, azaz egy előre meghatározott részvényindex összetételét képezik le pontosan, így egy tranzakcióval megvásárolhatóvá téve az egyébként nehézkesen előállítható nagy részvényportfóliókat. Részvényindex követő alapokon kívül még számtalan egyéb típusú ETF-et meg tudunk különböztetni (például kötvény- vagy nyersanyag ETF-ek).
Ezeknek az alapoknak a kereskedése viszonylag gyors, olcsó és egyszerű, és olyan stratégiákat is meg tudunk velük megvalósítani, melyek egy másik befektetési eszközzel nem, vagy csak nehezebben elérhetőek.
Gölöncsér Miklós összeállítása

Rendkívüli ülést tart az ENSZ BT humanitárius "határsértés" miatt

Ma délután elérték az orosz humanitárius segélyszállítmány konvojának első teherautói a Luganszki Népi Köztársaság területét - Litvánia azonnal inváziónak minősítette a segélyszállítmány érkezését, majd következett a bejelentés, miszerint emiatt ma 21 órakor rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa.
Petro Porosenko ukrán elnök az orosz konvoj Luganszkba érkezését a nemzetközi jog megsértésének nevezte, az Európai Unió pedig "nyílt határsértésnek" tekinti, hogy a humanitárius segélykonvoj a Nemzetközi Vöröskereszt kísérete és az ukrán hatóságok beleegyezése nélkül lépett be Luganszk területére. Igaz, az ukrán hatóságok korábban már hivatalosan is bejelentették, hogy a teherautók "csak sót és ivóvizet" szállítanak. Olekszandr Turcsinov emiatt még értetlenkedett is, egy felszólalásában kijelentette, hogy emiatt az orosz humanitáius segély nem jelent valós segítséget. A "csak só és víz" valamiért most mégis ENSZ BT rendkívüli ülésre adott okot.
Hídfő.net | Humanitárius agresszió
http://www.hidfo.net/2014/08/22/rendkivuli-ulest-tart-az-ensz-bt-humanitarius-hatarsertes-miatt




Ukrajnával kapcsolatos rövid hírek


Az orosz humanitárius segélyt szállító első teherautók pénteken behajtottak Ukrajna területére, és jelenleg Izvarino határátkelőhelyen tartózkodnak. Az első szállítmányok után váratlanul további 90 teherautó lépte át a határt, amit az ukránok közvetlen inváziónak minősítettek.

Megszólalt a Pentagon is

Eközben megszólalt a Pentagon képviselője is, aki hozzátette, az Egyesült Államok aggódik amiatt, hogy egy orosz konvoj indult Ukrajnába és felszólította Moszkvát, hogy azonnal hívja vissza. "Ez Ukrajna szuverenitásának és területi egységének megsértése" - mondta a Pentagon sajtófőnöke.

A NATO riasztó csapatösszevonásokat érzékelt

A NATO főtitkára közölte pénteken, hogy a szövetség riasztó orosz földi és légi csapatösszevonást észlelt Ukrajna szomszédságában. "Azt is láttuk, hogy nagy mennyiségű modern fegyverzetet, tankokat, páncélozott csapatszállítókat és tüzérséget küldtek a kelet-ukrajnai szeparatista csoportoknak" - közölte Anders Fogh Rasmussen egy brüsszeli nyilatkozatban. A főtitkár szerint Oroszország a nemzetközi erőfeszítések ellenére folytatja a válság kiterjesztését Kelet-Ukrajnában, és ez Moszkva még nagyobb elszigeteltségéhez vezet. Rasmussen elítélte "az úgynevezett" humanitárius konvoj belépését ukrán területre, ami "csak tovább mélyíti a válságot". Az ukrán hozzájárulás és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága részvétele nélküli belépés "Oroszország nemzetközi kötelezettségeinek súlyos megsértése" - hangoztatta. "Oroszország súlyosan megsértette a nemrég Berlinben és Genfben elfogadott megállapodásokat, és ismét megsértette Ukrajna szuverenitását" - szögezte le. Rasmussen feltette a kérdést, vajon mi a konvoj valódi célja: a civil lakosság támogatása vagy a szeparatisták ellátása? Felszólította Oroszországot, hogy ne tegyen újabb provokatív lépéseket, hagyja abba Ukrajna destabilizálását, hozzon valódi intézkedéseket a veszélyes helyzet megoldására, eközben tartsa teljes mértékben tiszteletben Ukrajna szuverenitását, területi egységét és a nemzetközi jogot".

Magyarország érdekei

* Az uniós szankciók sértik a magyar gazdaság érdekeit, a szankciókra adott orosz válasz magyar vállalkozásokat sodorhat, és sodor már bajba - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken egy budapesti díjátadón

Ukrajna nem mer fellépni az orosz konvojokkal szemben

Ukrajna nem fog erőszakot alkalmazni az orosz segélykonvojjal szemben, és szeretné elkerülni a provokációt - tette hozzá Nalivajcsenko, az ukrán biztonsági szolgálat vezetője. (Reuters) Hiszen alig van már hadrafogható futóbolond az oldalukon, mert már egyre többen vannak tisztában a valós elhallgatott veszteségekkel. A legtöbb ukrán átáll vagy leteszi a fegyvert, amikor lehetősége engedi. Nalivajcsenko, az ukrán biztonsági szolgálat vezetője a Reuters hírügynökség információi szerint közvetlen inváziónak nevezte Oroszország lépését, amely során a segélykonvoj az előzetes megállapodás ellenére engedély nélkül hatolt be Ukrajnába. Fokozódni látszik a feszültség az orosz segélyszállítmányok kapcsán. Ukrán kormányzati források szerint a segélynyújtás részeként 90 orosz teherautó lépte át az ukrán határt, azonban mindezt a Nemzetközi Vöröskereszt és az ukrán határőrök engedélye nélkül tették, amivel úgy néz ki, megszegték az előzetesen háromoldalúan elfogadott egyezményt Ukrajna, Oroszország és a Vöröskereszt között.

Valóban behajtottak Ukrajnába területére az orosz teherautók


Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség helyszíni jelentése szerint az első járműoszlop 32 teherautóból állt, a délkelet-ukrajnai városok lakóinak szánt élelmiszerrel és közszükségleti cikkekkel. Előzőleg az orosz külügyminisztérium arról számolt be, hogy kimerült minden ürügy a több mint egy hete az orosz-ukrán határon állomásozó orosz konvoj késleltetésére, ezért elindították a járműveket. A Nemzetközi Vöröskereszt korábban azt közölte, minden érintett fél beleegyezése szükséges ahhoz, hogy a konvoj beléphessen az országba. A járműoszlopnak úgy kell haladnia célja felé, hogy a konfliktusban érintett felek közben nem tartják tiszteletben a fegyvernyugvásra tett ígéreteiket. Az összesen mintegy 1800 tonna rakományt - élelmiszert, vizet, gyógyszereket, hálózsákokat és áramfejlesztőket - szállító több mint 280 teherautó augusztus 12-én indult el az orosz főváros, Moszkva környékéről, két nap múlva érkezett az ukrán határ közelébe, s azóta a rosztovi területen várakozott. Oroszország az Ukrajna keleti részében kialakult humanitárius helyzetre való tekintettel augusztus elején az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt kezdeményezte, hogy nemzetközi küldetés keretében induljon orosz segély a régióba. Kijev korábban arra figyelmeztetett, hogy orosz erők a humanitárius segélynyújtás ürügyén benyomulhatnak Kelet-Ukrajnába.


Bíró Dalma összeállítása

Kína nem kapkod, – legyek után sem

Kina_MongoliaA Xinhua hírei hirtelen kommentálva
Kína szorosabbra zárja kapcsolatait Mongóliával.
A Kínai elnök, Xi üdvözli Mongóliát “Kína vasúti fejlesztés”-be történő belépése alkalmából. Ez egy közös fejlesztés a szomszédos országok között, melynek Kína teret ad és sokrétű lehetőségeket biztosít Mongóliának is. Erre a bejelentésre azon a kétnapos látogatáson került sor, melyet Xi tett Mongóliában, ahol közös nyilatkozatot, írtak alá a kétoldalú kapcsolatok felfrissítéséről
Lehet, hogy ez így önmagában csupán egy átlagos hírnek tűnik a többi között, ám annak fényében, hogy 11 év alatt most először látogatott kínai államfő Mongóliába, illetve Xi, 2013. márciusi hivatalba lépése óta második alkalommal tesz túrát melynek során külföldi országokba látogat, hogy stratégiai partnerségben állapodjon meg, úgy gondoljuk nagyobb jelentőséggel bír ez a hír, mint gondolnánk.
A stratégiai együttműködés része a vasút fejlesztésen túl az útépítés is, valamint a kereskedelmi kapcsolatok kiszélesítése is. Mongólia hatalmas, kiaknázatlan ásványi tartalék lehetőségeket kínál egyik legnagyobb kereskedelmi partnerének és befektetőjének cserében Kína modernizációs, pénzügyi, technológiai támogatást ajánl.
Érdemes észrevenni, hogy Kína e túrák során hosszú távú diplomáciai töltetű politikai stratégiáját valósítja meg, különös tekintettel a szomszédos országokra, ezen utazások során tető alá hozott kereskedelmi-, pénzügyi-, tudományos-, katonai, stb. megállapodások is ezt a politikai stratégiát erősítik. Ahogy Peking fogalmaz: “A közeli szomszéd jobb, mint egy távoli rokon.” A mostani Xi túra valószínű, hogy ennek ad ismét egy lökést. (a Mongol látogatását megelőzte a júliusi Dél-Koreai útja)
Ha Kína megélénkült kapcsolatépítő tevékenységét beleillesztjük a jelenleg folyó nemzetközi események, konfliktusok sorába, illetve Pekingnek az ezekben az ügyekben tanúsított reakcióit, olykor meglepő, érthetetlennek tűnő visszafogottságát hasonlítjuk össze, akkor ez az „ellentét”nagyon is világos célokra és logikus viselkedésre utal. Kínát nem szabad kihagyni a nagyképből sosem, mert kína kezében nyerő lapok vannak minek is kapkodna? Főként nem a legyek után, mint éles elméjű „a-mi-bölcs-vezérünk” mondta anno tán magára célozva…
Kína a vízummentes rendszer bővítését tervezi.
Kína 72 órás vízummentes ajánlat kiterjesztésével tervezi ösztönözni a külföldi turistákat. A leglátogatottabb városokban a politika már felkészült a fogadásukra. A külföldi látogatók ezeket a városokat részesítii előnyben: Peking, Shanghai, Guangzhou, Kunming, Chengdu, Chongqing, Shenyang, Dalian, Guilin és Xi’an. Kína reméli, hogy a tervezett rendszer és egyéb programok kiterjesztése, valamint a helyi idegenforgalmi hatóságok üzleti tanúsítványaival segít erősíteni a turizmust Ázsiából, Közép-Kelet Európából és Afrikából. Immár a külföldre utazó kínaiak száma mostanra jelentősen megnövekedett, most szeretnék elérni a Kínába érkezők számának ezzel azonos arányú növekedését. Afrika Kelet-Európa elég messze van Kínától az oda-vissza út, (ha csak nem szánunk rá több hetet), repülővel nem túl olcsó mulatság az ott tartózkodásnak pedig akár csak pár napra is szintén nem kicsik a költségei, ezért az elszegényedett kelet-európaiak nem igen fogják a remélt módon megsokszorozni a turisták számát. Turistának maradnak azok, akiknek eddig sem okozott problémát. Pedig bizonyosan sokkal többen látogatnák meg ezt ősi nagy birodalmat, ha tehetnék.
Öt szekta tag áll a bíróság előtt gyilkosságért
Kina_5_szektatagÖt „Quan-Neng-Shen” („Mindenható Isten”) szekta tagot állítottak bíróság elé szándékos emberölését Kelet-Kínában
Május 28-án Zhaoyuan városban egy nőt vertek halálra egy McDonald kijáratánál, mert nem volt hajlandó megadni a telefonszámát a toborozni próbáló szekta tagnak.
Az alperes és két rokona, valamint további három rokon erőszakos toborzása során eddig 92 embert ért inzultus.
A szektát már széles körben bírálták az Interneten, hogy megpróbálják összezavarni az embereket és kényszerrel toboroznak. Még egy kínai kék- Az ügyészek nyílt nyomozást folytatnak a Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság (NDRC) egykori magas rangú tisztviselője ellen vesztegetés miatt.
Azt tudni kell, hogy a kínaiak a korrupciót az olyan legsúlyosabb bűncselekmények között tartják számon, mint a gyilkosság, kábítószer és hasonlók. Enek megfelelő szigorral is jutalmazzák. Nem ritka a halálos ítélek, amikor is rövid úton főbelövik a bűnösöket. Bizonyára feltűnt sokaknak, hogy ez homlok egyenes szemben áll a hazai gyakorlattal. Minél többet lop, minél korruptabb gazember, és minél magasabb „polcon” van a honi maffiózó annál biztosabb, hogy megússza! Lehet, h. Kína nem a legdemokratikusabb ország, és a szólásszabadság se jellemző, de legalább értékrendjét tekintve még mindig felette áll a magukat büszkén liberálisnak hirdető szabados demokráciáknak.
Xiao-Putuo-Island-Erhai-Lake
a kép csak illusztráció
Egyik napról a másikra
Az észak-kínai Shanxi tartománban található tó mely a kulturális világörökség része, egyik-napról a másikra eltűnt. Hipp-hopp kiszáradt, ám az okokról egyelőre fogalma sincs senkinek.
A helyi önkormányzat kérte a szakértőket, hogy vizsgálják meg a rejtélyt, segítsenek abban, hogy a tó a lehető leghamarabb a régi normális állapotába visszatérjen. A mintegy 24.000nm-es tó közepén egykoron a Ming dinasztia (1368-1644) templom épült. A tó még soha nem száradt ki.
Nyilvánossá tett dokumentumok szerint a helyi kormány szerint a víz elkezdett visszahúzódni július 10-én és a közepén kiszáradt. Most, a tó nem más, mint egy repedezett fenekű rengeteg döglött hallal körülvett kis pocsolya.
A netes találgatások szerint helyi emberek felügyelet nélküli fúrása lehet a tettes.
A víz iroda vezetője, Song Zhanxiang azt mondta “Lehet valami köze az aszályhoz, melyben a megye szenved”. “Az idei csapadékmennyiség mindössze 40 százaléka volt a tavalyinak.”
Kína északi része súlyos szárazság miatt szenvedett ezen a nyáron. Shanxi tartományban 54 folyó száradt ki, és 225 tározó majdnem üres.
Magyar ország bár víznagyhatalom, az utcai nyomos kutak számát mégis drasztikusan lecsökkentették, természetes ivóvízkútjaink nagy részét pedig idegen kézre adták a korrupt országfosztók, mi pedig vásárolhatjuk a saját vizünket a külföldi multiktól drágán, (amelybe, ha szerencsénk van nem tettek semmilyen szervezetidegen anyagot). Mert ebben a liberális szabados demokráciában ez is „normális”.

összeállította:
Szász Gerda

Washington Kínát próbálja bevonni az oroszellenes szankciókba

Az amerikai hatóságok próbálják meggyőzni Kínát, hogy csatlakozzon az Oroszország elleni szankciókhoz - az ITAR-TASS hírügynökség szerint az amerikai külügy Dél-Koreát és Szingapúrt is bevonná a szankció-háborúba, Kínával pedig folyamatban van a tárgyalási folyamat. Annak ellenére, hogy a kínai féllel folytatott konzultációk nyilvánvalóan sikertelenül zárulnak, látható a nyugati országok töretlen próbálkozása, hogy a világ más országait is bevonják a nyugati érdek képviseletébe.
Hetekkel ezelőtt napvilágot látott a hír, miszerint az Európai Unió Oroszország más partnereit is megkeresi, hogy csatlakozzanak a számukra érdektelen szankciókhoz. Az EU elsősorban a BRICS tagállamokkal próbálkozott, valamint több dél-amerikai országot próbáltak meggyőzni a nyugati szankciókhoz csatlakozásról.
Oroszország mindeddig győztesen került ki a nyugati országok által kezdett gazdasági hadviselésből. Az Egyesült Államok azon próbálkozása is sikertelenül zárult, hogy megpróbálja Szaúd-Arábiát meggyőzni az olajárak közös manipulálásáról, amivel azt akarták elérni, hogy az olajárak leütése miatt az orosz költségvetés kieséseket szenvedjen (Oroszország az állami bevételek tekintélyes részét olaj és földgáz értékesítéséből szerzi).
Ugyanilyen sikertelenségre lesz ítélve a Kínával szembeni próbálkozás is. Korábban Oroszország és Kína megállapodott, hogy összehangolják külügyi törekvéseiket a nemzetközi politikában, ezért egy kínai oroszellenes szankció elképzelhetetlen.


http://www.hidfo.net/2014/08/22/washington-kinat-probalja-bevonni-az-oroszellenes-szankciokba

Nagyon rosszra kezd fordulni Donbasszban Nyalókakirály latorhadainak helyzete.

A Lutugino-Krasznyij Lucs útvonal környékét teljes mértékben megtisztitották a miliciák a bérgyilkosoktól.

Сводка от ополчения ЛНР: восстановлен контроль над дорогой Лутугино-Красный Луч | Русская весна

Sztanyicja Luhanszkoj kórházánál egy egész zászlóaljra való pribék adta meg magát.

Sztukalova Balki és Privetnoga térségében rövid csata után a valcmanista pribékek világgá szaladtak. Kilencnek erre nem volt lehetősége. Telefonjaikat a milicisták begyűjtötték, majd értesitik a családot.

A Donca melletti zsoldoshorda valószinűleg ma fel lesz morzsolva.

Krasznyij Jar és Georgijevkánál nagyjából egyenlő erők állóháborúja zajlik. De a latrok utánpótlása megszűnt. “Lerendezésük” legfeljebb egy nap.

Kezd a bérgyilkosok helyzete kellemetlenné válni Gorlovka környékén is. A milicia előőrsei megérkeztek, és mindjárt fel is számoltak egy valcmanista blokkposztot a Donyecket Gorlovkával összekötő autópályán. A jelek szerint hamarosan megkezdődik a Gorlovkát hetek óta ostromló kijevi erők elleni támadás. Ebben az esetben pedig nem csak a jenakijevoi vasúti csomópontot és Gorlovkát sikerül megtisztitani, hanem az északi utánpótlási vonalak elvágásával egyidejűleg a Donyecket lövő latortüzérség hátába is tudnak kerülni. Ekkor viszont végveszélyba fog kerülni a donyecki repülőtér fogságában lévő, teljesen izolált latorerő is.

http://balrad.wordpress.com/2014/08/22/donbasszi-fronthelyzet/

Ukrajna: Harkov régióban is gerillaharc kezdődött

Hídfő.net | Harkov milícia
A délkelet-ukrajnai Harkov régió területén gerillacsoportok rajtaütést hajtottak végre az ukrán büntetőosztagok egy konvoján, ami Lozovaja területén tartózkodott, Harkov régió déli határán. A konvoj MLRS BM-21 Grad rakétavetőkből, valamint lőszert szállító járművekből állt.
A gerillacsoport rajtaütött a konvojon és lefoglalta valamennyi haditechnikát, amit a milícia a nyugati zsoldosokkal felduzzasztott ukrán hadsereg ellen fog bevetni. A milícia csapatai akkor ütöttek rajta a konvojon, amikor azok megkezdték az előkészületeket a Donbassz régió elleni büntetőakcióra. A bombázás azonban meghiúsult a gyors közbelépésnek köszönhetően.
Nem ez az első eset, hogy a milícia Harkovban hátramaradt csapatai sikeres rajtaütést hajtanak végre. Augusztus 16-án a gerillacsapatok egy lengyel büntetőosztag terepjáróit semmisítették meg, valamint kilőttek egy ShKH vz. 77 (DANA) önjáró löveget. Augusztus 11-én pedig a milícia gerillacsapatai megsemmisítettek Harkov mellett egy hadi ellátmányt szállító konvojt, ami az ukrán 1. gépesített dandárnak szállított volna hadianyagot.


http://www.hidfo.net/2014/08/22/ukrajna-harkov-regioban-gerillaharc-kezdodott

Hatalmas harc Luganszk mellett - Kijev látványos eredményt akar

A Luganszk melletti reptérről kitört, és onnan átkarolási manőverbe kezdő ukrán haderő sorsa beteljesedni látszik Lugaszk külvárosában és előfalujában. Öldöklő harc bontakozott ki, - az ukránok nem akarják megadni magukat, mivel a harcoló egységek nagy része zsoldos, és a milícia előre közölte, mi lesz a sorsa a szélsőjobboldali és a zsoldos katonáknak. Így más megoldás híján a végsőkig harcolnak. Feladatuk most már egyértelműen semmi egyéb - és a kijevi junta erre áldozta be több ezer katonáját és harcjárműveit -, hogy pár napot késleltessék az orosz humanitárius konvoj elindulását. Szimplán politikai okból feláldoztak embereket a fronton?
Jelenleg az ukrán és a nyugati média azt jelenti, hogy Luganszk nagy részét elfoglalta a hadsereg. A milícia jelentései szerint azonban a délről közelítő hadsereg nem tudta a magaslati pontokat elfoglalni. A milícia közvetlen összetűzések elől elmanőverezik, és folyamatosan visszatámad. Ezzel kivédi a tankok nyújtotta ukrán előnyt. A visszatámadásokból a hadsereg folyamatosan vesztesen kerül ki. Az elővárosban pozíciót foglaló ukrán hadsereg ma már kénytelen volt visszavonulni Novoszvitlovkába (az első település Luganszk előtt). Itt már teljesen körbevették őket, és elszakadtak a reptértől is. A milícia jelzése szerint még folyamatban vannak a harcok, mindkét oldal jelentős veszteségeket szenvednek, de a milícia térnyerése egyértelmű.
Délen két nagy hadszíntér van jelenleg. Az első a betörési kísérlet, amelynek célja Krasznaja Lucs elfoglalása lett volna. Az ott harcoló erők először szétszakadtak egymástól, majd fokozatosan védekezésbe mentek át. Mára a központnak számító Dimitrovka falut is feladták. A milícia jelentős hátrahagyott harcjárművet zsákmányol, közte T72-es és T-64 es tankokat. A másik hadszíntér a Donyeck városától dél-keletre található Ilovajszka település térsége. Ez a jelenlegi legintenzívebb harcok helyszíne. A kijevi junta mindenáron áttörést akart elérni Donyeck irányába. Már mindenhol megkezdte annak jelentését a kijevi propaganda, hogy teljesen körbe kerítették a várost, a harcok a külvárosokban zajlanak. Ezzel szemben sem észak-kelet - Debalcevó irányából - sem dél-kelet felől nem sikerült áttörést elérni. Hatalmas veszteségeket szenved az ukrán haderő az erőltetett akciók miatt.
Hídfő.net | Luganszk északi front
Debalcevó térségében a hadsereg még kezdeményező pozícióban van. Igyekeznek Donyeck városának irányába áttörést elérni, de eddigi próbálkozásaik sikertelennek bizonyultak. Északon Gorlivka erősen tartja magát, és innen, valamint Donyeck felől ezt az útvonalat a milícia tüzérsége tartja tűz alatt. A főútvonalon nagy harcjármű veszteségeket szenved a hadsereg. Itt szintén intenzív harcok folynak.
A milícia kiválóan helytáll a négyszeres (de helyenként többszörös) létszámbeli, és összehasonlíthatatlanul nagy technikai túlerővel szemben. Délen az orosz határral párhuzamosan jelentős előretörést hajtottak végre. A sajtóban lehozott értékelések szerint az ukránok nemzeti ünnepére (Függetlenség Napja) akartak kierőszakolni valami felmutatható sikert. Ennek ellenére csak annyit sikerült elérni, hogy lassan már a nyugati sajtó is kénytelen lesz beismerni, hatalmas veszteségeket szenvedtek az ukránok. Bár a nyugati média szemmel láthatóan az ukrán "hivatalos" adatokból dolgozik, amelyek köszönő viszonyban sincsenek a valósággal.
Hír érkezett arról, hogy állítólag elesett Igor Sztrelkov, a Donyecki Népi Köztársaság katonai vezetője. Sztrelkov folyamatosan járja a frontvonalakat, és buzdítja, ellenőrzi a harcosokat. Egyenlőre nem jelent meg, hogy cáfolja a hírt, de sokkal elgondolkodtatóbb, hogy a DNK többi vezetője is napok óta eltűnt. Sokkal inkább arra gyanakszik a témával foglalkozó orosz sajtó, hogy egyeztető tárgyalások folynak valahol.
Az ukrán hadvezetés újabb időhúzási kísérlete, hogy hazarendelte afganisztáni katonai vezetőit, akik most sebtében mindennek elmondják a jelenlegi ukrán hadvezetést. Ósdi, amatőr hozzáállás, pedig voltaképpen az egész ukrán hadsereg az USA tisztjeinek (tanácsadóinak) irányítása alatt állhatott. Ez semmi egyéb, mint időhúzási kísérlet, hogy újabb ezreket küldhessenek mészárszékre, mondván majd mostantól másképpen lesz.
Igen nagy a esélye, hogy a nagy áttörést nem a Függetlenség Napja, sokkal inkább a huszonhatodikai konferencia miatt akarták elérni. Tárgyalási alapjuk kell legyen, mondván, "nincsenek rákényszerülve a tárgyalásokra, nemsokára megoldják  a kérdést katonai úton". Ugyanakkor mára egyértelmű, hogy az ukrán hadsereg a legdurvább fegyverei bevetésével sem volt képes vereséget mérni a donyecki milíciára. Sőt, a milícia úgy nyilatkozott, hogy észrevételeik szerint egyre inkább kezd kiegyenlítődni a technikai különbség, mivel hatalmasak az ukrán veszteségek, ők pedig nagyon sok eszközt zsákmányolnak.
Hátrahagyott ukrán tankokat talál a milícia - T-64 és T-72 páncéosokat is talátak már így
Jelenleg a legnagyobb harcra Donyeck melletti ütközőpontokon lehet számítani.


http://www.hidfo.net/2014/08/22/hatalmas-harc-luganszk-mellett-kijev-latvanyos-eredmenyt-akar

Tömegével dőlnek be a devizahitelek - Mégis itt a fordulat

Van egy jó és egy rossz hírünk is a lakossági hitelekkel kapcsolatban. A jó hír: megállt a nem teljesítő hitelek arányának, vagyis az NPL-rátának a növekedése a második negyedévben, sőt 19,2%-ról 18,8%-ra csökkent a mutató. A rossz hír részben a jó hírből következik: a 90 napon belüli késedelemben lévő hitelek aránya viszont 14,1%-ról 14,5%-ra nőtt. Az összkép némi javulása inkább a forinthiteleseknek és a növekvő lakossági hitelfelvételnek köszönhető. Az őszi megsegítésükre váró devizahitelesek háza táján még romlott is a helyzet, vagyis nincs szó arról, hogy a lakosság a mentőcsomag helyett hirtelen saját fizetőképességében kezdett volna bízni.
Kettős fordulat olvasható ki az MNB pénteken közzétett második negyedéves statisztikáiból a lakosság hiteltörlesztésére vonatkozóan. Miközben örvendetes módon kisebb arányt képviselnek azok a hitelek, amelyeket 90 napon túli késedelemmel törleszt a lakosság, vagyis lefordult március végi történelmi csúcsáról az NPL-ráta, eközben emelkedett a 90 napon belül nem törlesztett hitelek aránya. Előbbi 18,8%-on, utóbbi 14,5%-on állt június végén.
Tömegével dőlnek be a devizahitelek - Mégis itt a fordulat

Az arány csökkenése nem csupán az új hitelkihelyezések javulásának köszönhető, a nem teljesítő hitelek állománya is csökkent. A lakosság 6426 milliárd forinttal tartozott e statisztika szerint a hitelintézeteknek, amelyből 4290 milliárd forintnyi (vagyis 66,8%) tekinthető szerződés szerint törlesztő hitelnek. A bajban lévő hitelek állománya 1,9%-kal magasabb az egy évvel korábbinál, hiszen megközelítette az 1207 milliárd forintot. Március végi történelmi csúcsához képest viszont 2,9%-kal alacsonyabb a szám annak ellenére, hogy három hónap alatt gyengült a forint a frankhoz képest, vagyis az átértékelődés inkább növelte, mint csökkentette volna az állományt.
Tömegével dőlnek be a devizahitelek - Mégis itt a fordulat

Az alábbi ábra megmutatja, mely hiteleknél vannak igazán gondok. Ebbe a kategóriába tartoznak egyértelműen a szabad felhasználású jelzáloghitelek, függetlenül attól, hogy forint- vagy devizaalapúakról van szó. Drámainak mondható, hogy a jelentős részben fogyasztási célra, de az alacsonyabb kamat miatt ingatlanfedezet mellett felvett hitelek mindössze közel felét törleszti szerződés szerint a lakosság. A legjobban a támogatott lakáshitelek teljesítenek a maguk tartósan 4-5 százalék körüli NPL-rátájukkal.
Tömegével dőlnek be a devizahitelek - Mégis itt a fordulat

A teljes lakossági NPL-ráta csökkenése inkább a forinthiteleknek köszönhető, ezeken belül a nem támogatott lakáscélú forinthitelek nem teljesítési aránya három hónap alatt 15,4%-ról 14,5%-ra csökkent. Az arány csökkenése itt valószínűleg annak köszönhető, hogy tavalyhoz képest közel másfélszeresére nőtt az új forinthitel-kihelyezések összege, és a friss hitelek javítják a statisztikát. A devizaalapú jelzáloghitelek NPL-rátája viszont sajnálatos módon 23,1%-ról tovább nőtt 23,2%-ra, ezen belül a devizaalapú lakáshiteleké pedig 17,7%-on stagnált.
Tömegével dőlnek be a devizahitelek - Mégis itt a fordulat

A devizahitelesek közelgő megsegítése szempontjából nem mindegy, milyen arányt képviselnek az egyes hiteltípusok a jelentősen késedelmes hitelek körében. A devizahitelesek "megmentésének" fontos aspektusa lenne a 90 napon túli késedelmek problémájának, vagyis az igazán bajban lévők helyzetének a rendezése, erről azonban manapság kevés szó esik. Miközben elsősorban a devizaalapú jelzáloghitelek helyzetének kezeléséről lehet hallani, a nem teljesítő hitelek mindössze 65%-a esik ebbe a kategóriába, jelentős ugyanis a bedőlt szabad felhasználású forinthitelek és a nem ingatlanfedezetű hitelek állománya is.
Tömegével dőlnek be a devizahitelek - Mégis itt a fordulat

Hogy közel állhatunk a probléma tetőzéséhez, arra a 90 napon túl késedelmes hitelek arányának örvendetes csökkenése és a gazdasági növekedés beindulása, emellett néhány, fizetőképességet érintő kormányzati intézkedés (pl. rezsicsökkentés) is reményt ad. Valószínű, hogy a kisebb fizetési problémák enyhítésében a jogosult ügyfelek közel 40%-a által igénybe vett árfolyamgátnak is volt némi szerepe. Kétségtelenül rombolhatja azonban a fizetési fegyelmet a "devizahiteles mentőcsomag" folytonos ígérete, ezért illene a kormányzatnak idén végleges intézkedéscsomaggal előállnia. Javíthatja a fizetőképességi problémát, de átütő megoldást valószínűleg nem hoz, ha a tisztességtelen szerződéses feltételek miatti hitel-újraszámítás nyomán csökken majd a bajban lévő törlesztési terhe és tőketartozása.
Tömegével dőlnek be a devizahitelek - Mégis itt a fordulat

Az eddigi megoldások - akár bankiak, akár államiak - nem hoztak egyértelmű javulást, ami az átstrukturált hitelek állományának romlásában is látható. A 788 milliárd forintnyi hazai átstrukturált lakossági hitelnek több mint a fele (51,8%-a) volt június végén 90 napon túli késedelemben, szemben az egy évvel korábbi 46%-kal.
Tömegével dőlnek be a devizahitelek - Mégis itt a fordulat

A bankok lakossági hitelportfólió-tisztítása eközben továbbra is lassan halad. A jelzáloghitelek mögötti fedezet érvényesítésének jogi lehetőségét tovább rontja a kilakoltatási moratórium meghosszabbítása és a devizahitelekhez kapcsolódó végrehajtások leállítása is.
Tömegével dőlnek be a devizahitelek - Mégis itt a fordulat

A Nemzeti Eszközkezelő májusig 60 milliárd forintnyi hitelintézeti tartozástól szabadította meg a lakosságot. Év végéig várhatóan teljesíti az intézmény a korábbi célt, miszerint 25 ezer ingatlant vesz át az adósoktól, megszabadítva őket a hitel terhétől. Látható azonban, hogy a Nemzeti Eszközkezelő tevékenysége a bajba kerültek töredéke számára nyújt csak megoldást. A Portfolio által megkérdezett bankok nagy része hasznosnak tartaná a program időbeni kiterjesztését, ugyanakkor a bizonytalan tartalmú, de régóta lebegtetett magáncsőd bevezetésével kapcsolatban nagyobb megosztottságot tapasztaltunk a pénzügyi szektorban.
Tömegével dőlnek be a devizahitelek - Mégis itt a fordulat

Hogy miként rendezzék a 90 napon túli késedelembe esett ügyfelek problémáját, azzal kapcsolatban megkérdeztük májusban a Portfolio Hitelezés 2014 konferenciájának közönségét. Megosztott a szakma: szóba jöhet a részleges tartozáselengedéssel kombinált forintosítás (ilyen volt 2012-ben), a Nemzeti Eszközkezelő jogosultsági körének kiterjesztése és egy olcsó (pl. állami) kiváltó hitel biztosítása mellett a magáncsőd bevezetése és az elsétálási (walk-away) jog megadása is a hallgatóság számára. Ősszel dőlhet el, hogy az árfolyamrés és az egyoldalú szerződésmódosítások elszámolása mellett a forintosítás is hoz-e tehercsökkenést a devizahitelesek számára, illetve hogy a forinthitelesekre is kiterjedő, jelentős késedelmeket kezelő állami megoldás rendelkezésre áll-e majd a nem fizetés problémájának átfogó rendezésére.
Tömegével dőlnek be a devizahitelek - Mégis itt a fordulat
Palkó istván

Poroshenko a Rothschildokon keresztül kezdte eladni cégeit

"Perto Poroshenko ukrán elnök a Rothschild cégen keresztül értékesíti cégeinek és vagyontárgyainak egy részét. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a micégünk lett kiválasztva erre az értékesítési folyamatra. A cégünk közismerten az egyik legnagyobb a világon a fúziók és felvásárlások területén." - jelentette be Giovanni Salvetti, a Rothschild Italia S.P.A ügyvezető elnöke.
Hídfő.net | Petro Poroshenko
Poroshenko, akinek a magánvagyonát 1.3 milliárd dollárra becsülik, jelenleg a hetedik Ukrajna leggazdagabb embereinek a listáján. A fő vagyontárgya a Roshen édességipari vállalat, ami jelenleg benne van a világ 20 legnagyobb édességipari cége között.
Poroshenko nem véletlenül döntött a vagyontárgyak értékesítése mellett. Mivel ahogy arról mi is beszámoltunk, 2014.08.26-án lesz Minszkben találkozó, a fő résztvevők az orosz és az ukrán elnökök. Poroshenko szerényebb pozíciót szeretne felvenni Putyinnal szemben, mert az ukrán hadsereg megsemmisült, a nyugat nem segít. Ukrajna jelenleg pénz és gáz nélkül van, további bevételek híján, és a dúsgazdag ukrán oligarcha pozíciója nem épp a legmegfelelőbb tárgyalási állás, főleg ha kérni akar. Kérni pedig akar, különben az oroszok jóindulata nélkül Ukrajna összeomlik.
A nagy szövetséges USA és EU Ukrajnát leírta, miután az nem tudta megfelelően eljátszani az ágyútöltelék szerepét.

http://www.hidfo.net/2014/08/22/poroshenko-rothschildokon-keresztul-kedte-eladni-cegeit

Komoly harcok Észak-Donbassban

A valcmanista latorhorda kétségbeesetten igyekszik megtartani a Luhansz – Bjeloje-Lutigino – Novoszvetlovka vonalat Észak-Donbasszban.

Elkeseredetten védekeznek, hiszen ha itt nem tudnak ellenállni az LNR milicia fokozódó nyomásának, vége a Luhansz köré vont gyűrűnek, hiszen megszűnik számukra az utánpótlási útvonal.

A népfelkelők csapatai ellen a latorhorda a lutuginoi hidfőnél komoly erőkkel inditott támadást. Egész éjjel heves harcok dúltak. Nyalókakirály banditáinak nyilvánvaló szándéka, hogy Krasznyij Lucs felé ki tudjanak mozdulni, és ezáltal az Alcsevszk és Sztahanov környéki milicia csoportositásokat veszélyeztethessék. Veszelij Taraszovkánál viszont nagyon komoly csapást kaptak, és most fel van adva számukra a lecke: hogyan tovább? Nagy áldozat, sok veszteség – semmi eredmény!


A választ inkább a milicia fogja megadni! Amely ma hajnalban ismét megindult a Szeverszkij Donyec bal partján, és a latorhordát Szlavjanoszerbszk körül három magaslatról is kiverte.

Zsdanovkánál a bérgyilkoshorda teljes felmorzsolása zajlik. A kijevbérenc pribékek körében pánikot keltett az ilovajszki katasztrófa.

http://balrad.wordpress.com/2014/08/22/komoly-harcok-eszak-donbassban/




Iraknak és Kurdisztánnak is szállít hadfelszerelést a kormány

A Magyar Közlöny csütörtöki számában jelent meg az a kormányhatározat, miszerint Magyarország többek között több millió töltényt, több ezer aknalőszert, páncéltörő- és ágyúlőszert szállít az iraki kormánynak "térítésmentesen". A kormány a hivatalos iraki kormánynak küld hadfelszerelést az ország területi egységének biztosítására, valamint az Irakról leszakadó kurd autonóm régiónak is küld hadfelszerelést. A magyar kormány láthatóan egyszerre támogatja az ország területi egységét fegyverrel őrző hivatalos államalakulatot, valamint az arról leszakadni vágyó kurd szeparatista szervezetek autonóm régiójának saját fegyveres erőit.
Hídfő.net | Peshmergák
Peshmergák Észak-Irakban
Az Orbán-kormány az Egyesült Államokkal karöltve intézi ezt a "támogatást" - a szállítást az amerikaiak intézik, a célba juttatást szintén. Korábban a kormány már küldött humanitárius szállítmányt a kurdisztáni régióba, azt követően Nagy Anna, a Külgazdasági és Külügyminisztérium szóvivője bejelentette, hogy hazánk konzulátust nyit Erbílben. A város a többek között Irakról is területeket leszakító Kurdisztán fővárosa lesz. Vagyis okkal mondhatjuk, hogy a kormány - vélhetőleg az amerikai külpolitika behatására - egyszerre támogatja az ország területi egységét és annak felbomlását.
Az Orbán-kormány az iraki keresztény közösségek ellen ekövetett terrorcselekmények miatt küld támogatást a kurdisztáni régióba. Ugyanakkor Szíria hivatalos kormányát semmivel nem támogatta Magyarország, amikor a nyugati országok által pénzelt terroristák teljes keresztény falvakat irtottak ki. Ehelyett a kormány a szíriai hatóságokkal szemben pozicionálta magát, hallgatólagosan támogatva a keresztény közösségek elleni agressziót, amiről a külügy említést sem tett.
Az iraki segítségnyújtás esete annyiban más, hogy a MOL jelentős érdekeltségei vannak a térségben, a kormánynak az olajüzlet miatt érdeke mind az iraki, mind pedig a kurdisztáni hatóságoknak nyújtott gesztus. Ezzel szemben Szíriában a magyar kormánynak semmilyen anyagi érdekeltsége nem volt, így a keresztény közösségek sorsa sem foglalkoztatta őket.


http://www.hidfo.net/2014/08/22/iraknak-es-kurdisztannak-szallit-hadfelszerelest-kormany