2014. augusztus 12., kedd

Nem csak az USA szeme lát mindent: kormányzati kémprogram Magyarországon

Kikerült az internetre a FinFisher kormányzati kémszoftver támogatási szerverének tartalma.



A FinFisher/FinSpy a német Gamma International fejlesztése, a kormányoknak kínált szoftverrel titkos megfigyelés és adatgyűjtés végezhető. A cég tagadja, hogy nemdemokratikus rezsimekkel is együttműködne, a most kikerült adatok szerint azonban nem csak értékesít, de támogatást is nyújt a diktatúrák számára. A magyar titkosszolgálat is előfizetője az elnyomó rezsimek által kedvelt internetlehallgató szoftvercsomagnak.


Mintegy 40 gigabájtnyi információt töltött le a Gamma hálózatáról a magát csak PhineasFishernek hívó támadó - jelentette be a hacker a Reddit Anarchism alredditjén. A megszerzett adatokat PhineasFisher nyilvánosságra is hozta, az adathalmaz torrent formájában letölthető bárki számára. Valószínűleg Bahrein, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Banglades, Hollandia, Irán, Katar, Nigéria, Vietnám, Thaiföld, Szingapúr is használja a szoftvert a kikerült támogatási információk szerint, de az adathalmazt elemző szakértők szerint a listán Magyarország, Németország és az Egyesült Királyság is megtalálható - a felhasználó országok sora várhatóan folyamatosan bővül.


A FinFisher egy kifinomult, fejlett kémprogram, amelyet nem mutatnak ki a vírusirtó programok, és mindenhez hozzáférést biztosít a fertőzött számítógépeken, beleértve a kódolt e-maileket és fájlokat, valamint az IP-alapú telefonhívásokat is, így még a biztonságosan, kódoltan kommunikáló felhasználók titkait is kompromittálhatja. Gyártója, a fejlett elektronikus lehallgató-technológiákra specializálódott Gamma International a hasonló profilú Gamma Group tagja, a multinacionális cégcsoport sokféle kémtechnológiát és ezekkel kapcsolatos tanácsadást kínál kormányzati hírszerző szervezetek, elsősorban titkosszolgálatok és bűnüldöző hatóságok számára.

Bár a brit-német hátterű Gamma azzal védekezett, hogy a terméke jogellenesen, a tudtán és a hozzájárulásán kívül került olyan országokba, ahol a titkosszolgálat civilek, ellenzéki aktivisták és újságírók ellen is fellép, szakértők ezt rendkívül valószínűtlennek nevezték, hiszen a kémprogram működtetéséhez a FinSpy márkanevű irányító szervert is telepíteni kell az internetszolgáltatóknál, ez pedig csak kormányzati felhatalmazás birtokában és a gyártó aktív támogatásával lehetséges. A FinFisher ily módon a “célpont” által letöltött szoftverfrissítésekbe is képes beépülni, például Firefox böngészőnek álcázhatja magát – a böngészőt fejlesztő Mozilla be is perelte a Gammát a piszkos trükk miatt.

A belső dokumentumokból kiderült, hogy a Gamma saját maga nem végez hibakeresést, hanem egy ilyesmire szakosodott francia cégtől, a Vupentől vásárolja az exploitokat. Az is kiderült, hogy nemcsak kormányzati szervezetek, hanem cégek is szerepelnek a Gamma ügyféllistáján.

A Wikileaks által tavaly közzétett szerződésből már gyanítható volt, hogy a FinFisher-felhasználók között a magyar titkosszolgálat is szerepel, ez most Phineas Fishernek köszönhetően végleg bebizonyosodott: a támogatói adatbázis több levelet (jellemzően angol nyelvű, képernyőképekkel illusztrált hibajelentéseket) tartalmaz egy nbsz.gov.hu-s email címről, SSNS Hungary-aláírással. Ez a mailcím és szignó a titkosszolgálati feladatok technikai kiszolgálására szakosodott Nemzetbiztonsági Szakszolgálathoz tartozik.

Az Alkotmányvédelmi Hivataltól korábban közérdekű adatigénylés keretében szerette volna megtudni az Átlátszó, hogy használ-e, és ha igen, mióta és milyen gyakran FinFishert, vagy más hasonló, a célszemélyek számítógépére észrevétlenül települő és az azon tárolt információkhoz és az ott zajló kommunikációhoz a megfigyelő számára teljes hozzáférést biztosító kémprogramokat, ám az adatigénylést a titkosszolgálat “nemzetbiztonsági érdekből” elutasította.

A kikerült adatok között a cég részletes árlistája is elérhető, amelyekből további zamatos részletekre lehet következtetni. A taktikai (helyszíni megfigyelést lehetővé tévő) FinIntrusion Kit hardver-szoftver kombinációból áll, ennek teljes költsége 30 600 euró, ebben megtalálható a FinTrack Operation Center licenc (27 600 euró) és két, speciálisan preparált laptop (3 000 euró), nagy teljesítményű Bluetooth- és Wi-Fi-adapterrel, irányított és omnidirekcionális antennával. A cég zászlóshajója a FinSpy, a távoli megfigyelést lehetővé tévő rendszer, amely a célpontok számától függően három kiszerelésben is megvásárolható, maximum 150 célpontig. Ez utóbbi mintegy 635 ezer euróba kerül, amiben nincs benne a dedikált hardver (a legolcsóbb kiadás, maximum 10 célpontig csak 190 ezer euróba kerül). Egyik csomagban sincs benne a hangrögzítés funkció, ezért külön 30 ezret kell fizetni.

Az árlista (és a FinSpy Mobile áprilisi frissítését taglaló kézikönyv) szerint a FinSpy "támogatja" a mobil operációs rendszereket is, a megfigyelhető operációs rendszerek listáján gyakorlatilag minden platform megtalálható. Némileg megnyugtató ugyanakkor, hogy a FinFisher is elismeri, a mobilos megfigyelés aktiválása nem nagyon megy felhasználói interakció nélkül, tipikusan egy vagy több felugró ablakot is le kell okézni ahhoz, hogy az eszköz lehallgatható legyen. Vagyis a cégnek úgy tűnik, nincsenek birtokában olyan titkos 0-day (foltozatlan) sebezhetőségek, amelyekkel ezek a védelmi mechanizmusok megkerülhetőek lennének mobil platformokon.






A Twitteren közzétett előzetes információk szerint tehát a FinFisher eredeti hibakeresést nem nagyon végzett, a szoftver a korábban nyilvánosságra került biztonsági réseket tudja csak kihasználni. Ez jobbára azt is jelenti, hogy a teljes körűen frissített rendszerekre a FinSpy nem telepíthető távolról, social engineering vagy spearphishing (célzott trójai) támadásra van szükség a megfigyelés megvalósításához.

A Gamma korábban tagadta, hogy nem demokratikus rezsimek számára is eladásra kínálná a FinFishert vagy más termékeket, a cég álláspontja szerint csak jogállamok felé értékesíti a szoftvercsomagot. A különbségtétel azért fontos, mert működő demokráciákban (elvben) a kormányok nem végezhetnek tetszőlegesen megfigyelést, az igazságszolgáltatási rendszer megbízható kontroll alatt tartja ezeket a tendenciákat. Ilyen kontroll a nem demokratikus államokban (elvben) nincs, így ezek könnyen visszaélhetnek egy ilyen szoftvercsomag képességeivel például az ellenzék vagy a független média elhallgattatására.

A kép természetesen a működő demokráciák esetében sem egészen világos. Mindig létezett a gyanú, hogy jogállamok esetében sem eléggé erős az igazságszolgáltatás kontrollja a kormányzati (rendőrségi, titkosszolgálati) intézmények fölött. Ezekre a félelmekre a Snowden-féle szivárogtatások is ráerősítettek, a nyilvánosságra került információk szerint például az Egyesült Államokban erősen felszínes és csupán látszat ez a kontroll, a nemzetbiztonsági hatóságok gyakorlatilag tetszés szerint végeznek megfigyelést.


Hírfigyelő Szolgálat

Hangyák a vételben... - A Média Birodalom tulajdonságai

Az „összeesküvés-elmélet” nem csak pontatlan, hanem félrevezető kifejezés is.

Már azt is mondhatnánk, hogy kitalálói és elterjesztői (a zsidó médiumok) szándékosan vesznek egy kalap alá különböző fogalmakat, de ha ilyet mondanánk, az már összeesküvés-elmélet lenne. Mert mit is jelent valójában ez a szó?

...olyan közéleti álláspont, amely feltételezi, hogy részben vagy egészében feltáratlan vagy indokolatlannak látszó események, cselekmények mögött egy általa megnevezett csoport áll”.



Az összeesküvés-elmélet lényege pontosan ez, hogy valakik (politikusok, pénzemberek, kutatók, stb.) titokban, a nyilvánosság megvezetésével idéznek elő olyan eseményeket, amelyek számukra hasznosak, a társadalom egésze (vagy bizonyos része) számára pedig káros.

- Összeesküvés-elmélet e az, hogy az embereket mérgező vegyi anyagokkal permetezik (chemtrail)?

- Hogy a világon a valódi hatalmat egy kiválasztott titkos társaság (szabadkőművesek, Bilderberg-csoport, Illuminátusok) gyakorolja?

- Hogy az Egyesült Államokban az 50-es, 60-as években embereket szándékosan fertőztek meg betegségekkel, hogy hatásukat megfigyeljék és ellenszerüket kifejlesszék?


A történelem, a világpolitika, a gazdaság, a csillagászat, a táplálkozás, a vallás, az orvostudomány: az alternatív magyarázatok az utóbbi években viharos gyorsasággal rendítették meg emberek millióinak hitét, akik sokáig azt gondolták, egy közmegegyezésen alapuló, univerzális tudás birtokosai, amelyet náluk okosabb, hozzáértőbb emberek alkottak meg. Ez a közös tudás most minden eddiginél nagyobb kihívás előtt áll.


Mióta az internetnek (és még inkább a közösségi oldalak) hála az információkhoz való hozzájutás korábban minden képzeletet felülmúlóan gyors és egyszerű lett, még a tudatos médiafogyasztók is csak nagy üggyel-bajjal igazodnak el a hírek kusza dzsungelében. Sokszor még újságíróként is szabályos nyomozást kell folytatni, hogy kiderüljön egy először megdöbbentőnek tűnő információról, igaz-e. Gyakran még az angol- és némettudás sem segít, ha az eredeti forrás mondjuk egy sanghaji portálra vagy arab nyelvű twitter-bejegyzésre vezethető vissza. Néha hetek telnek el, mire egy hoax annyira körbefut, hogy valaki végre hivatalosan megcáfolja, és kiderül. Van, hogy soha nem derül ki az igazság, sokszor magát az „igazságot” sem könnyű körülírni, főleg ha nem egyszerű történésről, hanem összetett, egymással esetlegesen kapcsolódó események nehezen kibogozható szálairól van szó. Ilyenkor a „tájékozódj megbízható forrásból” jó tanács sem segít, mivel egy olyan fősodratú újság, portál, tv sincs (a Népszabadságtól a hvg.hu-n át a Hír TV-ig), amely több alkalommal ne hazudott, csúsztatott, hírhamisított volna bizonyítottan. Akkor meg honnan tudja az ember, hogy amit olvas, az igaz? Hogy nincs a háttérben valami, ami miatt valakinek érdeke így vagy úgy tálalni? A settenkedő politikai-gazdasági nyomáson, öncenzúrán kívül nem szabad elfelejteni az emberi tényezőt sem, hiszen mindenki, aki a nyilvánossággal megoszt valamint (nem csak a hivatásos újságírók és bloggerek), személyes tudását, érzéseit, tapasztalatait, előítéleteit is beleszövi írásába: ami az agyában és a lelkében van, képletesen papírra kerül. Naivan mondhatjuk erre, hogy aki tartalomgyártásra adja a fejét, az legyen elfogulatlan, objektív, de ez több ok miatt lehetetlen. Egyrészt közhely számba megy, de igaz, hogy amíg emberek fognak embereknek kommunikálni, addig az nem lesz objektív. Másrészt ugye ott vannak a finanszírozók, a tartalom előállítását pénzzel támogatók elvárásai. Harmadrészt meg ha veszünk egy ideális világot, ahol mind a tulajdonos, mind a szerkesztő, mind az újságíró száz százalékig korrekt és szinte a lélektelenségig steril, mi garantálja, hogy a hír eredeti forrása (a politikus, a tudós, az utca embere) már a kezdetek kezdetén nem ferdít? Akár tudatosan, akár tudattalanul.  Az antidogmák korát éljük. A híreknek nagyon kis része kvantitatív, mérhető, ellenőrizhető, kétség esetén bizonyítható.  Mennyi eső esett tegnap? Mekkorát esett a forint hétfőn? Hány halottja van eddig az ukrajnai polgárháborúnak? Ezekre könnyű választ adni, bár a manipuláció lehetősége (és szándéka) adott, ha valakinek érdeke fűződik hozzá. De hogy szép volt-e tegnap az idő, milyen okok húzódnak a forint romlása mögött, és milyen háttérerők, érdekek feszülnek egymásnak az ukrajnai krízisben – médiamunkás legyen a talpán, aki száz százalékos magabiztossággal ki meri jelenteni, hogy az igazság teljes birtokában van, és ezt is osztja meg követőivel. Aki el akar szakadni a celebek életétől, a termelési hírektől és a napi politika sárdobálásától, még nehezebb helyzetben találja magát. Nincs ugyanis olyan szeglete világunknak, a bennünket körülvevő észlelt valóságnak, amelyet ne lengene át valami, amit jobb híján úgy hívunk: „összeesküvés-elmélet”.

A valóság és amit belőle kikockáznak...
A történelem, a világpolitika, a gazdaság, a csillagászat, a táplálkozás, a vallás, az orvostudomány: az alternatív magyarázatok ezeken a területeken az utóbbi években viharos gyorsasággal rendítették meg emberek millióinak hitét, akik sokáig azt gondolták, egy közmegegyezésen alapuló, univerzális tudás birtokosai, amelyet náluk okosabb, hozzáértőbb emberek alkottak meg. Ez a közös tudás most minden eddiginél nagyobb kihívás előtt áll, ahogy gomba módra szaporodnak az említett tudás és kompetencia legkülönbözőbb fokán álló emberek tabudöntögetői elméletei.
Az antidogmák egy részérőll első olvasásra megmondjuk, hogy értelmetlen zagyvaság, mások elgondolkoztatnak, és vannak olyanok is, amelyek annyira logikusnak tűnnek, hogy azt mondjuk rájuk: „ennek igaznak kell lennie, de legalábbis van benne igazság”. Persze ami logikus, még nem biztos, hogy igaz.

Kellőképpen összezavarodtatok? Vagy összeesküdtetek inkább?

Várhegyi Kálmán összeállítása

Sikertelen bosszú: az EU nyomást gyakorolna a dél-amerikai országokra

A Financial Times egy uniós tisztviselőre hivatkozva azt állítja, az Európai Unió próbál nyomást gyakorolni azokra a dél-amerikai országokra, melyek betöltetnék a nyugati szankciók miatt keletkező piaci űrt és nagymennyiségben kezdenek szállítani mezőgazdasági termékeket Oroszországba.
Az idézett forrás szerint az Európai Unió tárgyalásokat kezdeményez azokkal az országokkal, melyek behelyettesítik a kieső európai exportot az orosz piacon. Először Brazíliát és Chilét keresték meg azzal az indokkal, hogy ne használják ki a "nem fair" előnyös helyzetet az ukrán helyzet miatt.
A forrás azt is említette, hogy az Oroszország által behozatali tilalommal sújtott térségek, az Európai Unió, az Egyesült Államok, Norvégia és Ausztrália nagyvállalatai próbálnak új szerződéseket kötni az orosz importőrökkel, vegyes vállalatok létrehozásával igyekszenek megkerülni a jövedelmező üzletet fenyegető diplomáciai helyzetet.
Az ITAR-TASS hírügynökség szintén brüsszeli forrásra hivatkozva elmondja, hogy az EU egyértelműen nem az Oroszországba irányuló dél-amerikai mezőgazdasági termékekre való igény miatt kezdeményez tárgyalásokat, hanem politikai jellegű tárgyalásokat akar kezdeni, vagyis nyomást gyakorolna a dél-amerikai országokra. Az Európai Unió nem vásárolná fel a dél-amerikai termékeket és kompenzációt sem adna a Brazília, Chile számára jövedelmező üzletek felbontásáért, egyszerűen annyit akar elérni, hogy azok ne értékesítsenek az orosz piacra. Mivel ezek az országok többnyire függetlenek az atlantista befolyástól, az EU tárgyalásai eleve kudarcra vannak ítélve, megmaradnak sikertelen próbálkozásnak.

Az Oroszországi Föderáció augusztus 7-én tiltotta be több különböző élelmiszeripari ágazat termékeinek importját azon országok számára, melyek követik Washington oroszellenes szankcióit. Brüsszelben komoly aggodalmakat okoz, hogy a beszállítást egyik napról a másikra leállították, a betiltott termékek már másnap reggel nem jutottak át az orosz határon, több, az atlantista befolyástól független ország vállalatai pedig azonnal jelentkeztek, hogy termékeikkel, terményeikkel belépnének az orosz piacra.
A nyugati szankciók valós piaci hatása így egyelőre annyi volt, hogy az Európai Unió, az Egyesült Államok, Norvégia és Ausztrália nagyvállalatai jelentős bevételtől esnek el, amit viszont senki nem jelentkezett kipótolni.

http://www.hidfo.net/2014/08/12/sikertelen-bosszu-az-eu-nyomast-gyakorolna-del-amerikai-orszagokra

Hulladékvas áráért eladott honvédségi harckocsik - útban az ukrajnai háború felé

Egy szemfüles olvasónk küldte be az alábbi fotókat, melyek a nyíregyházi vasútállomáson készültek augusztus 2-án. A közölt információk szerint a vasúti szerelvény Záhony felé tartott, ahol átlépte Ukrajna felé az államhatárt. A képek érdekessége, hogy ezeken valaha a Magyar Honvédség állományába tartozó T-72-es közepes harckocsik láthatóak.
Hídfő.net | Hulladék vas áráért eladott honvédségi harckocsik útban az ukrajnai polgárháború felé
Hídfő.net | Hulladék vas áráért eladott honvédségi harckocsik útban az ukrajnai polgárháború felé
Az ukrán válság kirobbanása óta a Magyar Honvédség készleteiből kivont eszközöket árusító HM EI Zrt. (Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság) két pályázatot is kiírt használt T-72-es harckocsikra. Az elsőre 2014. év márciusától lehetett pályázni, ez 58 db, főként belorusz gyártású harcjárműre vonatkozott. Ezt a tendert a 2013 októberében alapított, - állítólag cseh magánszemélyek által birtokolt - társaság, az Excalibur Defense Kft nyerte meg. A második pályázatra 2014 júliusában lehetett ajánlatokat tenni, és azt augusztusra már el is bírálták. Ezt is a fent megnevezett cég nyerte meg, mely szerepel a nyilvántartott haditechnikai külkereskedelmi tevékenységi engedéllyel rendelkező vállalkozások listájában is.
A második pályázatot 22 db T-72-es harckocsira írták ki.
http://www.hmei.hu/Documents/Inkurrencia/Palyazat/Palyazat_S14N08.pdf
A 22 db harckocsira adható minimálár bruttó 45 millió 220 ezer Ft volt. Ez azt jelenti, hogy egy darab harckocsiért kicsivel több, mint 2 millió forintot kellett kifizetni. Mivel feltételezzük, hogy az ajánlatok egymással versenyre keltek, így valószínűleg valamivel több pénzért kelhettek el a harcjárművek. Ma a világpiacon egy ilyen állapotú, használt, de még hadra fogható harcjármű értéke legalább 100 ezer USA dollár ( megközelítőleg 24 millió Ft) . Tehát itthon a piaci ár tizedéért értékesíthettek ilyen harcjárműveket.
Azonban az mindenképpen kérdéseket von maga után, hogy miért ad el a HM cége használt, de még hadra fogható haditechnikát gyakorlatilag hulladékvas árában vagy az alatti áron? Ma 53-57 Ft egy kilogramm vas ára, egy ilyen harckocsi pedig típustól függően 41-44 tonnát nyom.
A második (S14N08 azonosítójú) pályázatban leírt árak szerint az ügylet kimerítheti a hűtlen kezelés fogalmát, hiszen állami vagyontárgyakat játszottak át egy bizonyos cégnek a valós piaci érték töredékéért. Az, hogy az Excalibur Defense Kft mikor és kinek, belföldön vagy külföldön értékesítette a tulajdonában lévő, összesen 80 db használt T-72-es harckocsit, arról nincsenek információink. Mivel a szomszédos országok közül csak Ukrajna vív háborút és jelentős haditechnikai veszteségei vannak, így elképzelhető, pont oda lehetett eladni ezeket a harckocsikat. Információink szerint a lefényképezett vasúti szerelvény is éppen oda tartott.
Ami tény, hogy az USA napi szinten dollármilliókat költ az ukrán hadsereg működésben tartására, valamint felszólította azon NATO szövetségeseit, akik szovjet haditechnikai eszközöket üzemeltetnek vagy üzemeltettek, hogy készleteik átadásával vagy értékesítésével segítsék az ukránokat. Így az eladott szovjet technika helyére a NATO országok majd vehetnek méregdrága nyugati fegyvereket, persze nem a hulladékvas áráért.
Egyes források szerint Ukrajna Lengyelországtól vagy Magyarországtól vásárolna légiereje feltöltéséhez harci repülőgépeket. Érdekes módon, a HM EI Zrt. erre is tud megoldást, hiszen 2013 óta eladó 24 darab MIG-29 típusú vadászgépünk, valamint 8 darab MI-8 típusú katonai szállító helikopterünk is.
Eközben pedig szépen robognak a volt magyar fegyverek Ukrajna felé. Talán ezzel járul hozzá Magyarország a civilek ezreinek haláláért felelős ukrán megtorló művelethez? A magyarázat, ami majd napvilágot lát a napokban, miszerint az eladott haditechnika árából az államháztartási hiányt akarják finanszírozni, nem áll meg, mivel akkor nem hulladékvas árán kellett volna eladni a tankokat, jópár afrikai, ázsiai ország örömmel megvette volna fegyverárban is ezeket a harcjárműveket.

http://www.hidfo.net/2014/08/12/hulladekvas-araert-eladott-honvedsegi-harckocsik-utban-az-ukrajnai-haboru-fele

Kidobott pénz volt a kijevi forradalom Washington számára

Gerhard Reuss, az osztrák OMV olajvállalt vezetője egy sajtótájékoztatón bejelentette, nem valószínű, hogy Ukrajna leállítaná az Oroszországból Európába irányuló gázexportot. Korábban ugyanis arról jöttek hírek, hogy az ukrán hatóságok blokkolni fogják a gáztranzitot Európába, ha Ukrajna nem jut földgázhoz a fűtési szezon előtt. Reuss szerint ez kevéssé valószínű forgatókönyv, a Gazprom mindent megtesz annak érdekében, hogy eleget tegyen kötelezettségeinek. Ennek érdekében az Ukrajnán keresztülhaladó vezetékek helyett más, alternatív útvonalakat fognak igénybe venni.
Hídfő.net | Gerhard Reuss
A vállalat vezetője bejelentette, Ausztria nem fogja támogatni a reverz gázszállítást Ukrajna számára, valamint az újságírók kérdésére elmondta, hogy Bulgáriában a Déli Áramlat építési munkálatainak átmeneti leállítása nem fog eltolódást okozni a határidőkben, a vezetékhálózat bolgár szakasza a tervezett időkereten belül megépül.
A Gazprom európai partnerei hatalmas csapást jelentenek az amerikai külügy számára. Washington a 2013 októbertől 2014 februárig terjedő időszakban azért bonyolított le fegyveres hatalomátvételt Kijevben, hogy monopolizálja az Európába irányuló gázszállítást. A Gazprom most az Európába irányuló gázexport diverzifikálásával értelmetlenné teszi a nyugatról vezérelt kijevi felforgató műveletet. Nyugat-Ukrajnát ugyan megszerezték, de a gázexport felett nem tudtak irányítást szerezni az atlantisták, akik most egy több tízmilliós országrészt vettek a nyakukba, melynek télen se fűtése, se melegvize nem lesz.

http://www.hidfo.net/2014/08/12/kidobott-penz-volt-kijevi-forradalom-washington-szamara

Kiderült, ki profitál leginkább az ebola-hisztériából

Kísérleti stádiumban lévő gyógyszereket küld az Egyesült Államok és az Egészségügyi Világszervezet Nyugat-Afrikába, amit az ebola-vírussal fertőzött orvosokon fognak tesztelni.
A fővonalú média napi szinten foglalkozik az ebola terjedésével, a marketingesek kínosan ügyelnek arra, hogy valamennyi potenciális piac (ország) területén indokolttá tegyék a vakcina megvásárlását. Libéria, Guinea, Sierra Leone területén kívül ebolával fertőzött betegeket szállítottak az Egyesült Államokba, Spanyolországba is, hogy a későbbi megbetegedések médiában propagálását megalapozzák. Azt követően Németországban és Romániában is ebola megbetegedést véltek felfedezni. Ugyan mindkettőről beigazolódott, hogy nem eboláról van szó, a fővonalú média szenzációhajhászása létrehozta a képzettársítást, hogy "ebola - Németország", "ebola - Románia".
A fővonalú média a román és német eset felkapásával az Európai Unió keleti és nyugati fertályán is megalapozta a vakcina-üzletet. A következő napokban várhatóak azok a hírek, miszerint a kísérleti stádiumban lévő gyógyszerek működőképesek és a fertőzöttek életét sikeresen megmentették. Azt követően átfogó propagandát kapunk majd az európai médiától, egy-egy európai országban ebola-megbetegedést találnak majd, hogy a kormány meg tudja indokolni a lakosság felé a vakcina megvásárlását.
Ez egy olyan üzlet, amin a gyógyszer készítői szerzik a legnagyobb profitot, a kormányok profitjának mértéke pedig attól függ, hogy a média milyen mértékben tud pánikot kelteni az ebola belföldi megjelenésének reklámozásával. A befektetők már tisztában vannak azzal, hogy a Tekmira Pharmaceuticals Corp lesz a nagy durranás, feltehetőleg ez a vállalat fogja eladni a vakcinát a kormányoknak, miután elég megalapozott a propaganda. A Tekmira részvényeinek árfolyama jelenleg így áll:
Duplázás két nap alatt - jól megalapozott propagandával
Nagy profit elé néz a gyógyszeripari vállalat, a teljes euroatlanti térség médiája az ő új termékeik eladásának csinálja a propagandát. Vagyis nagyban zajlik a marketing mind az európai, mind pedig amerikai térfélen. Továbbra is fennáll a kérdés, hogy az ebola elleni vakcina tömeges értékesítéséből származó bevételeket mire kívánják fordítani, mert jelenleg ennek a bevételnek a megalapozását láthatjuk a címlapokon.

http://www.hidfo.net/2014/08/12/kiderult-ki-profital-leginkabb-az-ebola-hiszteriabol

Az első nyertes: A kínai Baorong szállíthat zöldséget és gyümölcsöt Oroszországba

A Baorong kínai cég egy csak erre a célra -zöldség és gyümölcs exportálása Oroszországba- létrehozott logisztikai központ építésébe fogott bele Dongning tartományban, az orosz-kínai határon.
Hídfő.net | Az első nyertes: A kínai Baorong szállíthat zöldséget és gyümölcsöt Oroszországba
A telep tartalmazni fog egy 70,000 nm2 alapterülető piacot, és egy 30,000 nm2 alapterületű raktárat, a zölség és gyümölcs tárolására kifejlesztett hűtőrendszerrel. Ehhez a kínai és az orosz kormány egyetértésben létrehoz egy speciális vámszabadkereskedelmi területet is. A telep megépítése előreláthatólag 9,7 millió $-ba fog kerülni.
Dongning tatomány, Kína.
Az EU az orosz piac elvesztése miatt rendkívüli "gazdacsúcsot" tart csütörtökon (2014.08.14), mivel a németek, lengyelek, lettek és észtek komoly GDP csökkenéssel számolnak.

http://www.hidfo.net/2014/08/12/az-elso-nyertes-kinai-baorong-szallithat-zoldseget-es-gyumolcsot-oroszorszagba

A DNR magyar idő szerint délelőtt tiz óra után röviddel kiadott tájékoztatója szerint Gorlovka környéke szabályos mészárszékké változott.

Nyalókakirály brigantibandáit rohamra vezényelték a város ellen, azok meg mint a barmok a vágóhidra! – nekilendültek. Azt gondolták, hogy a tüzérségi tűz már kellően felpuhitotta a miliciákat. Nagyot tévedtek.
De hogy legyen némi csavar is a dologban, nem egy helyen egymást lövik a Kolomojszkij által fizetett pribékek, és a “nemzeti” gárdistáknak nevezett zsoldosok.

A beszámoló szerint a semmiféle helyismerettel nem rendelkező latrok elképesztő számban hullanak.

A Life News videoriportjában nyilatkozó Malis (Kölyök) elmondja, hogy sok lengyel nemzetiségű és “afroamerikai” harapott fűbe az elmúlt órákban Gorlovkánál.

Ilovajszk térségében érzékeny veszteség érte a “mozgalmat”.

ilo

A hivatalosan is “Nacisztkaja Gvargyija” (jobb hiján fasiszta horda) elnevezésű terrorkülönitményt a horda parancsnoki állományával együtt – mondjuk igy: likvidálta a népi milicia.

A gruppenführer Jurij Bojkoval együtt! Mondják, hogy “elfüstölt”! Ő is!

http://balrad.wordpress.com/2014/08/12/valcmannak-uj-tervre-lesz-szuksege-es-meg-tobb-latorra-mert/

‘Fehér konvoj’ indul Ukrajnába – Fegyvertelen humanitárius segítség Oroszországtól

A 'Fehér konvoj'
“Fehér konvojt”- humanitárius segélyszállítmányokat indít Oroszország, – a kijevi kormány csapatai által ostromlott kelet-ukrajnai Luganszk és Donyeck városokba. Ezzel kívánja elkerülni a humanitárius katasztrófát, melyet a kijevi junta által indított nehézfegyverzetű támadások okoztak ezen városok lakosságának. – Az ágyúzások tönkretették a vízi-közmű infrastruktúrát, az áram és gáz ellátást, – a városokban tehát nincs víz, nincs áram, megszűnt minden közszolgáltatás.

Nincs élelem, a boltok bezártak, s az utakat, melyen élelmiszer jutna be a városokba, – az ukrán tüzérség folyamatosan lövi.

Ezért indítja tehát ezt a humanitárius konvojt Oroszország, a donyecki és luganszki civil lakosság megsegítésére.
A ‘Fehér konvoj’ – melyben kizárólag fegyvertelen, fehérre festett tehergépjárművek vesznek részt, – Vlagyimir Putyin orosz elnök személyes felügyelete alatt áll. – Az orosz hadsereg ebben a műveletben nem vesz részt.
Fotó - RIA Novosztyi - Alekszej Nyikolszkij - 9RIAN_02463733.HR.ru
Vlagyimir Putyin az Európai Bizottság elnökével, José Manuel Barrosoval telefonon beszélt a humanitárius segélyszállítmányok ügyéről. Elmondta neki, hogy; “Az orosz fél, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának képviselőivel, – közösen indítja a humanitárius konvojt Ukrajnába” – közölte a Kreml sajtószolgálata.
Putyin megvitatta Barrosóval a kijevi hatalom katonai akciójának katasztrofális következményeit az ország délkelet-ukrajnai térségében, hangsúlyozva, hogy a konfliktusövezetbe sürgősen humanitárius segélyt kell eljuttatni.
Fotó - AP-Szergej Gritsz - 10_AP479186434815

Washington érzéketlensége: “Az Ukrajnának nyújtott humanitárius segély, – egyenlő az intervencióval”

Vlagyimir Putyin személyes ellenőrzése alatt van a Kelet-Ukrajnának nyújtandó humanitárius segély. Donyeckben és Luhanszkban a helyzet kritikus: szünetel a víz-, a villamosenergia-ellátás, nincsenek gyógyszerek, fogytán van az élelmiszer.
Kijev közben arról igyekszik meggyőzni a nagyvilágot, hogy ellenőrzi a helyzetet, segítségre nincs szüksége. Washington pedig bejelentette, hogy beavatkozásnak fogja tekinteni Moszkva minden próbálkozását, hogy humanitárius segélyt irányítson a donyecki-medencébe. Az orosz külügyi tárca mégis bízik abban, hogy a kijevi junta és szövetségesei, – önként hozzájárulnak a humanitárius folyosó megnyitásához.
Az USA támogatásával Kijev mindent megtesz annak érdekében, hogy a Donyeck és Luganszk megye lakatlanná váljon, hogy Donyeck és Luganszk városok folytonos tűz alatt maradjanak. Üzemképtelenné teszik a közműveket: a lakosság nem tud hozzájutni nemcsak villamos energiához, de a vízhez az élelmiszerhez és a gyógyszerekhez sem.
A Porosenko-rezsim vérengzéseinek szörnyűségeihez még hozzáadódik az ökológiai katasztrófa veszélye is. A Junta egységei folyamatosan lövik a Sztirol horlivkai vegyi nagyüzemet, ahol halálosan veszélyes mérgező anyagokat tárolnak. Szakemberek értesülései szerint; ha valamelyik tározóból ilyen vegyi anyag szabadulna ki, – körülötte 300 kilométernyi övezetben a területet mérgezés érné, – azaz Ukrajna mellett a fertőzött terület kiterjedne Fehéroroszországra és Oroszországra is.
Moszkva igyekszik meggyőzni a Nyugatot, hogy humanitárius folyosóra van szükség a délkelet-ukrajnai békés polgári lakosság segélyezése érdekében. Az Egyesült Államok azonban határozottan ellenzi az Ukrajnának nyújtandó orosz humanitárius segélyt. Amint az USA ENSZ-nagykövete – Samantha Power – kijelentette, ez a nemzetközi humanitárius szervezetek feladata. Power szavai szerint Oroszországnak a délkelet-ukrajnai térség lakosainak való segélynyújtásra irányuló próbálkozásait ukrajnai intervencióként fogják értelmezni. Kijev azonnal bejelentette, hogy az orosz katonaság törvényellenesen megpróbált behatolni az ország területére humanitárius konvoj leple alatt. Moszkva cáfolta ezeket a nyilatkozatokat.
De Oroszország nem hagy fel azzal, hogy józan belátásra bírja nyugati partnereit – közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter:
“Jelenleg elsőrendű feladatként megpróbálunk megállapodásra jutni az ukrán féllel és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságával, az ENSZ nemzetközi humanitárius szervezeteivel arról, hogy Luhanszk és Doneck megyébe sürgősen humanitárius segélyt kell küldeni. Szerintünk a kérdés elodázhatatlan. A műveletet személyesen az Oroszországi Föderáció elnöke tartja ellenőrzés alatt” – mondotta.
Az ukrajnai lakosság közben menekül a kijevi egységek által terrorizált régiókból. Az emberek saját életüket kockáztatva kelnek útra: a Nemzeti Gárda fegyveresei ugyanis lövik az orosz határ felé vezető utakat. Négy határátkelőt újból kénytelenek voltak bezárni. A Novosahtyinszk, Kujbisevo és Volosino határátkelőkön az orosz vámosok felfüggesztették munkájukat amiatt, mert a túloldalon az ukrán kollégáik nem dolgoznak. Az éppen hogy megnyílt Matvejev Kurgan határátkelőt pedig muszáj volt újból kiüríteni: a közelben egész éjjel lövedékek robbantak.

A ‘Fehér konvoj’ egyelőre az orosz-ukrán határ közelében várakozik. A nemzetközi tárgyalásoktól függ, hogy mikor indulhat el.

B-R
Források: Oroszország elnökének sajtószolgálata – Oroszország Hangja – Igor Szileckij/Ruvr.ru – Роман Тюков/Yt – Крыса из нержавеющей стали



Minden elemző azt prognosztizálja, hogy a “Fehér Konvoj” holnap reggeltájt eléri Ukrajna területét.

A 'Fehér konvoj'

A Donbassz – pontosabban Luhansz – megsegitésére szánt orosz segélyszállitmányt szállitó konvoj minden ésszerű latolgatás szerint holnap a reggeli – délelőtti órákban eléri az ukrán határt. Lehetne ez később is! – ha nem Harkov felől akarnák megközeliteni a célt. (Mert ha mondjuk lecsorog az a konvoj a Rosztov – régióbeli orosz Donyeckig, és ott lép be Izvarinonál ukrán területre, akkor CSAK harminc kilométer onnan Luhanszk.)

Nyugodtan kijelenthetjük: a Kreml – mint adományozó és fuvarszervező – VALAMILYEN okból kifolyólag nem ezt az utat választotta. A konvoj minél előbb Ukrajna területére kiván lépni, és nem akar a Rosztovi – régió szépséges tájaiban gyönyörködni. Inkább a Belgorod – régió felől közeliti meg Luhanszkot. A Belgorod – Harkov útvonalon kivánnak haladni, útba ejtve SZLAVJANSZKOT, KRAMATORSZOT, ARTYEMOVSZKOT, DGYEBALCSEVOT, és úgy Luhanszk! Szép kis túra ez, lesz vagy kétszáz kilométer. Sok – sok érdekes látnivalóval.

Persze a legérdekesebb, és a legizgalmasabb látvány maga a szép – hosszú konvoj lesz, a környéken nyüzsgő valcmanisták számára. Tán’ még dühitő is lesz! Kiváltképp ingerlő látvány lehet a Dgyebalcsevotól – luhanszk felé vezető út mentén étlen – szomjan küszködő latrok számára.

Csak nehogy úgy járjanak, mint a majom, amelyik meglátta a dunsztosüvegbe tett banánt. Belenyúlt a szűk szájon keresztül, megragadta a banánt, de kivenni már nem tudta! Mert a banánt nem engedte el, és nem tudta visszahúzni a kezét. Pedig látta, hogy jönnek a majombefogók! )Ha elengedte volna a banánt, kihúzza a kezét – és elfuthatott volna! De nem! Hát fogságba esett!)

Lesz holnap egy másik érdekes történés is. Hirlik, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet kiván mondani a Duma képviselői előtt. Biztosan érdekes lesz Oroszország elnökének mondanivalója, hiszen már készülődnek rá az Állami Duma képviselői, hogy élőben halgathassák meg. Vannak olyan Duma képviselők, akik már ma elindultak, hogy a beszéd kezdetére odaérjenek. Jaltába.

Az meg ugye – a Krimben van!

https://balrad.wordpress.com/2014/08/12/erdekes-napnak-igerkezik-a-holnapi/



Humanitárius konvoj nem jöhet…Harmadik világháborút meg majd Putyin elnök elrendeli! Oszt’ jónapot!

Az Ukrán Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője Andrej Liszenko ma délután arról tájékoztatott, hogy az Oroszországból Donbasszba elindult segélyszállitmánynak egyelőre semmiféle ukrán engedélye nincs, hogy belépjen Ukrajna területére.

Arról, hogy Kravcsuk korábbi ukrán elnök már tényként közölte a konvoj rövid időn belüli belépését ukrán területre, Liszenko majdhogynem azt mondta, hogy ez hülyeség.

Украина запретила передачу гуманитарной помощи РФ на Донбасс

Mindaddig, amig Ukrajna hatóságai arra engedélyt nem adnak, az orosz segélyszállitmány nem léphet ukrán földre – kardoskodott Liszenko. Hozzátéve azt is, hogy ha lesz valaha ilyen engedély, az legkorábban egy hét múlva születik meg, és eléggé szigorú feltételek szerint lesz megadva. Ami – szerinte azt jelenti, hogy a segélyszállitmány felügyelete kizárólag az ukrán szervek hatásköre lehet. A segélyszállitmány koordinálásába pedig be kell vonni a Nemzetközi Vöröskereszt ukrán tagozatát is.

Annak vezetője – Alla Habarova – viszont kijelentette, hogy ővelük ugyan még senki semmiféle megbeszélést nem folytatott. CSAK HALLOTTA a hirekből, hogy Oroszországból humanitárius segélyszállitmány indult útnak Kelet-Ukrajnába.

Ma pedig a lengyelekre hozta rá a szivbajt – no meg a baltiakra – Zsirinovszkij orosz liberális pártvezér.

“Lengyelországot meg a Balti államokat szőnyegbombázásokkal a földdel tesszük egyenlővé! Drágán fognak megfizetni azért, hogy rakétakilövőket meg repülőtereket bocsájtottak a NATO rendelkezésére, hogy onnan támadhassák Oroszországot! A III. világháború elinditása kizárólag Putyin elnök szavára fog megtörténni” – idézi a lengyel sajtó Zsirinovszkijt.

https://balrad.wordpress.com/2014/08/12/humanitarius-konvoj-nem-johet-harmadik-vilaghaborut-meg-majd-putyin-elnok-elrendeli-oszt-jonapot/

Lengyelország élelmiszerexportja Oroszországba megfeleződött

A lengyel földművelésügyi minisztérium közlése szerint a bevételkiesés elérheti a 750 millió €-t is. A jelenlegi állapot szerint Lengyelország Oroszországba irányult élelmiszerexportja megfeleződött. A lengyelek a tegnapi nap folyamán már könyörögtek az Egyesült Államoknak, hogy vegyék meg az almát, mert az rájuk fog rohadni, és az almatermelők csődbe jutnak. Az Egyesült Államok, jó szövetséges révén, válaszra se méltatta a kérést.
Marek Sawicki lengyel mezőgazdasági miniszter az EU-hoz fordult segítségért, hogy vagy EU-s országok vegyék meg a felhalmozódott élelmiszert, vagy az EU kárpótolja a gazdákat. Azt felejti el Lengyelország, hogy az EU társulási szerződés messze nem a Varsói Szerződés.
Hídfő.net | Marek SawickiMarek Sawicki lengyel mezőgazdasági miniszter.
Emlékeztetőül: Oroszország agusztus 1-el beszüntette a lengyel gyümölcsök és zöldségek vásárlását, egyidőben az EU és Amerika ellen bevezetett gazdasági tiltásokkal, amik válaszok voltak a nyugati blokk célzott oroszellenes támadásaira.

http://www.hidfo.net/2014/08/12/lengyelorszag-elelmiszerexportja-oroszorszagba-megfelezodott

Szerb önkéntesek visszaverték az ukrán offenzívát Luganszk mellett

Az Új-oroszországban harcoló szerb önkéntesek jelentései szerint alig pár nappal ezelőtt az állásaik egy nagyobb offenzívának voltak kitéve az ukrán erők részéről. A Jovan Sevics zászlóalj a Krasznodor-Luganszk útvonal védelmében vett részt, ahol az offenzíva során a nyugatiak két tankot és egy önjáró löveget vesztettek. A támadás visszaverése során a szerb önkénteseknek veszteségük nem volt, ketten súlyosabb sérüléseket szenvedtek.
Bratiszlav Zivkovics, a szerb szabadcsapat vezetője
A Jovan Sevics zászlóalj egy olyan területen működik, ahol nincs elektromosság, a telefonok szintén nem működnek, így igen lassan jutnak ki az információk. A terület az ellátmányozás szempontjából stratégiai fontosságú, valamint az ukrán erők egyik fő célpontja volt ez az útvonal, hogy a két függetlenedő köztársaságot elvágják egymástól. A Jovan Sevics szláv szabadcsapat az egyik legnagyobb létszámú önkéntes alakulat Új-Oroszországban, jelenleg 250, Szerbiából érkezett önkéntessel harcolnak az atlantista gyarmatosítók ellen.
A szerb önkéntesek által védett terület
http://www.hidfo.net/2014/08/12/szerb-onkentesek-visszavertek-az-ukran-offenzivat-luganszk-mellett

Akadozik Donbasszban az eddigi “leg…”

Ahogyan azt tegnap Kijevben a valcmanista udvar bejelentette, Donbassban a Népköztársaság letörésére inditott eddigi “leg…” a helyi lakosság szenvedései mellett leginkább a támadó zsoldoshorda egyedeinek hozzátartozóit kell hogy aggassza. A DNR tegnap késő esti tájékoztatója az augusztus 11-i főbb harci eseményekről Donbasszból.

Donyecket, Luhanszkot, és Gorlovkát a valcmanista latortüzérség fokozott intenzitással lövi. A gorlovkai “Sztirol” vegyiüzem céltudatos és folyamatos lövése a szándékos ökológiai katasztrófa előidézésének szándékáról árulkodik.

Donyeckben, Luhanszkban és Gorlovkában legalább hatvan polgári áldozatt követeltek a tegnapi tüzérségi terrortámadások.

A népi miliciák legfőbb erőfeszitései tegnap a Miuszinszk, Krasznyij Lucs és Antracit környékén garázdálkodó zsoldoshordák ellen irányult. Miusziszk környékét sikerrel meg is tisztitották a fasiszta ordashordától.

A népi milicia tüzérsége három helyen – Taran, Pervomajszk és Grigorovka melletti ATO-menetoszlopokat zúzott szét.

Sztyepanivka térségében 10 db. “Hurrikán” rakétavetőt pusztitottak el a hozzájuk tartozó ellátó és kiszolgáló eszközökkel együtt.

Egyéb helyszineken 7db. tankot, 5db. BMP-t és BTR-t, 6db. teherautót, 3 db. tüzérségi löveget, valamint lőszerraktárakat semmisitett meg a népi milicia. A DNR hirszerzése 90-100 közé teszi a tegnap fűbe harapott valcmanista pribékek számát.

http://balrad.wordpress.com/2014/08/12/akadozik-donbasszban-az-eddigi-leg/

Megállíthatatlanul csökken Magyarország lakossága.

– A következmények hosszú távon lehetnek igazán súlyosak.
– Megoldások csak részproblémákra vannak – már ha egyáltalán akadnak.

„Magyarország az utolsó pillanatban van” – ez a Népesedési Kerekasztal álláspontja az országot fenyegető demográfiai katasztrófa felismerését és kezelését illetően, melyet a gyermekvállalást ösztönző nyugdíjrendszer-tervezet ismertetése kapcsán fogalmaztak meg. Kétségtelenül igazuk van, hiszen a fenti számok is azt mutatják, rohamosan fogyunk, csak a megoldás tekintetében tévedtek – ahogy arra az elmúlt héten több szakember is rávilágított. Érdemes azonban ennek a demográfiai mélyrepülésnek feltárni a jellemzőit, hogy megfelelő válaszok szülessenek az egyre égetőbb kérdésekre.

Az 1975–78 között született, utolsó nagy létszámú korosztály néhány éven belül kikerül a szülőképes korból. Ők azok a bizonyos Ratkó-unokák, akiktől azt várták a szakértők, hogy egy újabb nagy „szülési hullámmal” valamennyire felduzzasztják a magyar lakosság lélekszámát. Úgy tűnik, ez nem történik meg – egyre kevesebb baba születik és egyre kevesebb van tervbe véve, melynek összetett okai vannak.

Mióta a felsőoktatás kapui már szélesebb réteg számára nyitottak, a továbbtanulás a lehetőség mellett részben kényszer is a mai fiataloknak. Mindemellett – és ez a nyugati világ egészére jellemző – egyre inkább halogatják az elköteleződést, gyermeket is sokkal később vállalnak, mint korábban. Beszédes adat, hogy egyre nő azon fiatalok száma, akik ilyen vagy olyan okokból, de nem élnek párkapcsolatban. A szülőképes korú nőknél másfélszeresére, ezen belül a gyermekvállalást illetően legfrekventáltabb korú 30–39 éves nők körében több mint kétszeresére emelkedett az egyedül élők aránya 2001 óta.

A 2012-es Magyar Ifjúság-kutatás szerint a 15–29 éves korosztály 85 százalékának nincs gyermeke. A fiatalok esetében azt látjuk, hogy igenis van összefüggés a házasság és a gyerekvállalás között, míg az élettársi kapcsolatban élők 34 százalékának van gyermeke, a házasságban élőknél ez 71 százalék. A kutatás azonban olyan tendenciákra is rámutat, amelyek joggal aggasztják a demográfusokat.

Az összes megkérdezett 11 százaléka ugyanis azt mondta, soha nem szeretne gyereket vállalni, ez a vélemény pedig a kor előrehaladtával egyre erősödik, a 25–29 éveseknek már 18 százaléka nyilatkozott így. Ennek eredményeképpen nemcsak az összes születést összegző termékenységi arányszám, hanem az átlagos tervezett gyermekszám is alacsonyabb, mint ami a népesség reprodukciójához szükséges lenne.

Mindeközben sokan azok közül, akik gyermeket vállalnának, a családalapítást biztosabb gazdasági környezetben képzelik el, ezért elhagyják az országot.

„Pótlásukra” azonban nem számíthatunk a hozzánk érkező bevándorlók személyében, hiszen Magyarország továbbra is inkább tranzitországnak számít, azaz nem célállomása a saját szülőhazájukat elhagyóknak – ők is oda tartanak, ahova a mieink.

Hogy a népességfogyás nem olyan drámai ütemű, mint ahogy azt a születési számok eredményezhetnék, annak az az oka, hogy az átlagélettartam viszont egyre nő, és ez a jövőben is így lesz: míg a kilencvenes évek elején a 65+ évesek száma még 1,4 millió volt, 2013-ban már elérte az 1,7 milliót, és 2060-ban nagyjából 2,4 millióan lesznek, ami a magyar lakosság körülbelül 30 százalékát jelenti majd. A várható élettartam is növekszik majd: míg tavaly a születéskor várható átlag a férfiaknál 72 év, a nők esetében pedig alig valamivel kevesebb, mint 79 év volt, addig 2060- ra a férfiak 82,6, a nők pedig 88,8 életévre számíthatnak.

Érzelmi kérdés

„Manapság a nemzetek nagyságát nem a katonafiak száma és a hadsereg létszáma adja, hanem a nemzetek jóléte teszi naggyá az országokat. Irigykedve nézünk például a hozzánk képest körülbelül feleakkora Dániára vagy Finnországra, ahol a népesség száma és a gazdaság állapota egyensúlyban van. Valamennyire tehát inkább érzelmi kérdés az, hogy hányan vagyunk. Nem az a baj, hogy csökken a lakosság száma, hanem az, hogy mindeközben a gazdasági mutatóink sem lendülnek fel – mutat rá Krémer Balázs szociológus. – Lehetnénk kevesebben, ha emellett a foglalkoztatás arányaiban nőne, vagy ha kiszámíthatóbb lenne az emberek életútja. Azzal viszont senkit sem lehet szülésre ösztönözni, ha elvont ajánlatokat teszünk neki. Elsősorban a bölcsődei ellátás, a közoktatás színvonalának emelése, a kiszámítható életút, a nők munkaerő-piaci helyzetének javulása – ezek lehetnének ösztönző erők. Az olyan, elvont intézkedések, mint az egykulcsos adórendszer vagy ez a nyugdíjjavaslat semmit sem érnek. Pénzen nem lehet ugyanis gyereket venni, viszont a garancia arra, hogy a születendő gyermek jól vagy legalábbis jobban tud majd élni, már adhatna okot a bizakodásra, s így a gyermekvállalásra.”

Hasonlóan vélekedik a kérdésről Andor László az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős volt biztosa is. Tapasztalatai szerint változó mértékben és jelleggel, de minden európai országot feladat elé állítanak a demográfiai változások.

A kutatások szerint az európai népesség továbbra is nő, ennek azonban a bevándorlási hullám a legfőbb oka. És még ha el is kezd majd csökkenni Európa népessége – ezt a szakemberek 2040 utánra jósolják –, akkor sem lesz meredek a visszaesés. A társadalmak elöregedése a komolyabb kihívás, de az aktív időskort segítő intézkedésekkel – például a rugalmas munkavégzés lehetőségének megteremtésével és jobb munkakörülmények biztosításával – ennek a hatása is tompítható lenne.

„Az biztosnak tűnik ugyanakkor, az európai gazdaság jövőbeli növekedéséhez elengedhetetlen, hogy többen dolgozzanak, a foglalkoztatási ráta Európa-szerte emelkedjen, és egyben a munkaerő termelékenysége is javuljon. Utóbbi kulcsa egy olyan oktatási és képzési rendszer fejlesztése, amely a munkaerőpiac igényeihez a lehető legjobban illeszkedik.

Ami az aktív időskort illeti, fontosnak tartunk minden olyan kezdeményezést, amely megkönnyíti a munkavállalóknak, hogy hosszabb ideig legyenek képesek dolgozni. Ilyen eszköz lehet a rugalmas munkavégzés, a csökkentett heti munkaidőben folytatott munka vagy a szakképzési lehetőségek biztosítása az idősebb munkavállalók számára is. Az aktív időskort segítő intézkedések azért is fontosak, mert – a növekvő élettartam okán – szükséges lehet a nyugdíjkorhatárt a várható élettartam alakulásához kötni.

Ami pedig a magyar helyzetet különösen nehézzé teszi, az az alacsony születési ráta mellett a nagyon alacsony foglalkoztatottság, különös tekintettel az idősebb korosztály és a nők aktivitására” – véli a közgazdász.

1981
Magyarország lakossága 10 millió 710 ezer fő, ez a mai országterületen a valaha volt legnagyobb érték, a szám azóta folyamatosan csökken.

1992
az egyetlen év az elmúlt több mint három évtizedben, amikor a népesség száma nőtt az előző évihez képest – nagyjából ezer fővel.

2011
Magyarország lakosságának száma 10 millió alá csökken, illetve ebben az évben született a legkevesebb gyermek, szám szerint:
88 049

Ez csak néhány szám, amelyek jól példázzák, mi történik jelenleg Magyarországon. De ha nem szeretnénk a múlt bűvöletébe esni, érdemes egy kicsit a jövőt is megnézni.

2060
Magyarország lakossága a legoptimistább becslés szerint is 8 millió 590 ezer fő. A pesszimista variáció 6 millió 920 ezer lakossal számol, a kettő közti, a Népességtudományi Kutatóintézet által végzett számítás alapváltozata pedig 7 millió 920 ezerre teszi a magyarok számát.

A szakemberek számításai szerint ahhoz, hogy a magyar népesség reprodukálódjon, 2,05-nek kellene lennie az úgynevezett teljes termékenységi arányszámnak, vagyis átlagosan ennyi gyermeket kellene vállalnia egy férfinak és egy nőnek. Ez a szám azonban itthon már 1999 óta 1,3 körül mozog, vagyis szinte teljesen biztos, hogy az alacsony születésszám miatt csökken majd a népesség. Ráadásul nem minden tervezett gyerek születik meg, bár átlagban 1,94 gyermeket szeretnének az emberek, a 2012-es adatok szerint végül mégis csak 1,24 a termékenységi arányszám. A csökkenő gyermekszám nem választható el attól, hogy a nők első gyermeküket átlagosan 28 éves koruk környékén szülik meg, míg az 1970-es években 21-22 évesen már anyává váltak. Minél magasabb egy nő iskolai végzettsége, annál később szül, a diplomások átlagosan 30,8 évesen vállalnak gyermeket.



Diószegi-Horváth Nóra, Nagy B. György, Szabó Kata
http://www.vasarnapihirek.hu/nyomtatas?cikk=/fokusz/hova_fogy_magyarorszag