2014. augusztus 12., kedd

‘Fehér konvoj’ indul Ukrajnába – Fegyvertelen humanitárius segítség Oroszországtól

A 'Fehér konvoj'
“Fehér konvojt”- humanitárius segélyszállítmányokat indít Oroszország, – a kijevi kormány csapatai által ostromlott kelet-ukrajnai Luganszk és Donyeck városokba. Ezzel kívánja elkerülni a humanitárius katasztrófát, melyet a kijevi junta által indított nehézfegyverzetű támadások okoztak ezen városok lakosságának. – Az ágyúzások tönkretették a vízi-közmű infrastruktúrát, az áram és gáz ellátást, – a városokban tehát nincs víz, nincs áram, megszűnt minden közszolgáltatás.

Nincs élelem, a boltok bezártak, s az utakat, melyen élelmiszer jutna be a városokba, – az ukrán tüzérség folyamatosan lövi.

Ezért indítja tehát ezt a humanitárius konvojt Oroszország, a donyecki és luganszki civil lakosság megsegítésére.
A ‘Fehér konvoj’ – melyben kizárólag fegyvertelen, fehérre festett tehergépjárművek vesznek részt, – Vlagyimir Putyin orosz elnök személyes felügyelete alatt áll. – Az orosz hadsereg ebben a műveletben nem vesz részt.
Fotó - RIA Novosztyi - Alekszej Nyikolszkij - 9RIAN_02463733.HR.ru
Vlagyimir Putyin az Európai Bizottság elnökével, José Manuel Barrosoval telefonon beszélt a humanitárius segélyszállítmányok ügyéről. Elmondta neki, hogy; “Az orosz fél, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának képviselőivel, – közösen indítja a humanitárius konvojt Ukrajnába” – közölte a Kreml sajtószolgálata.
Putyin megvitatta Barrosóval a kijevi hatalom katonai akciójának katasztrofális következményeit az ország délkelet-ukrajnai térségében, hangsúlyozva, hogy a konfliktusövezetbe sürgősen humanitárius segélyt kell eljuttatni.
Fotó - AP-Szergej Gritsz - 10_AP479186434815

Washington érzéketlensége: “Az Ukrajnának nyújtott humanitárius segély, – egyenlő az intervencióval”

Vlagyimir Putyin személyes ellenőrzése alatt van a Kelet-Ukrajnának nyújtandó humanitárius segély. Donyeckben és Luhanszkban a helyzet kritikus: szünetel a víz-, a villamosenergia-ellátás, nincsenek gyógyszerek, fogytán van az élelmiszer.
Kijev közben arról igyekszik meggyőzni a nagyvilágot, hogy ellenőrzi a helyzetet, segítségre nincs szüksége. Washington pedig bejelentette, hogy beavatkozásnak fogja tekinteni Moszkva minden próbálkozását, hogy humanitárius segélyt irányítson a donyecki-medencébe. Az orosz külügyi tárca mégis bízik abban, hogy a kijevi junta és szövetségesei, – önként hozzájárulnak a humanitárius folyosó megnyitásához.
Az USA támogatásával Kijev mindent megtesz annak érdekében, hogy a Donyeck és Luganszk megye lakatlanná váljon, hogy Donyeck és Luganszk városok folytonos tűz alatt maradjanak. Üzemképtelenné teszik a közműveket: a lakosság nem tud hozzájutni nemcsak villamos energiához, de a vízhez az élelmiszerhez és a gyógyszerekhez sem.
A Porosenko-rezsim vérengzéseinek szörnyűségeihez még hozzáadódik az ökológiai katasztrófa veszélye is. A Junta egységei folyamatosan lövik a Sztirol horlivkai vegyi nagyüzemet, ahol halálosan veszélyes mérgező anyagokat tárolnak. Szakemberek értesülései szerint; ha valamelyik tározóból ilyen vegyi anyag szabadulna ki, – körülötte 300 kilométernyi övezetben a területet mérgezés érné, – azaz Ukrajna mellett a fertőzött terület kiterjedne Fehéroroszországra és Oroszországra is.
Moszkva igyekszik meggyőzni a Nyugatot, hogy humanitárius folyosóra van szükség a délkelet-ukrajnai békés polgári lakosság segélyezése érdekében. Az Egyesült Államok azonban határozottan ellenzi az Ukrajnának nyújtandó orosz humanitárius segélyt. Amint az USA ENSZ-nagykövete – Samantha Power – kijelentette, ez a nemzetközi humanitárius szervezetek feladata. Power szavai szerint Oroszországnak a délkelet-ukrajnai térség lakosainak való segélynyújtásra irányuló próbálkozásait ukrajnai intervencióként fogják értelmezni. Kijev azonnal bejelentette, hogy az orosz katonaság törvényellenesen megpróbált behatolni az ország területére humanitárius konvoj leple alatt. Moszkva cáfolta ezeket a nyilatkozatokat.
De Oroszország nem hagy fel azzal, hogy józan belátásra bírja nyugati partnereit – közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter:
“Jelenleg elsőrendű feladatként megpróbálunk megállapodásra jutni az ukrán féllel és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságával, az ENSZ nemzetközi humanitárius szervezeteivel arról, hogy Luhanszk és Doneck megyébe sürgősen humanitárius segélyt kell küldeni. Szerintünk a kérdés elodázhatatlan. A műveletet személyesen az Oroszországi Föderáció elnöke tartja ellenőrzés alatt” – mondotta.
Az ukrajnai lakosság közben menekül a kijevi egységek által terrorizált régiókból. Az emberek saját életüket kockáztatva kelnek útra: a Nemzeti Gárda fegyveresei ugyanis lövik az orosz határ felé vezető utakat. Négy határátkelőt újból kénytelenek voltak bezárni. A Novosahtyinszk, Kujbisevo és Volosino határátkelőkön az orosz vámosok felfüggesztették munkájukat amiatt, mert a túloldalon az ukrán kollégáik nem dolgoznak. Az éppen hogy megnyílt Matvejev Kurgan határátkelőt pedig muszáj volt újból kiüríteni: a közelben egész éjjel lövedékek robbantak.

A ‘Fehér konvoj’ egyelőre az orosz-ukrán határ közelében várakozik. A nemzetközi tárgyalásoktól függ, hogy mikor indulhat el.

B-R
Források: Oroszország elnökének sajtószolgálata – Oroszország Hangja – Igor Szileckij/Ruvr.ru – Роман Тюков/Yt – Крыса из нержавеющей стали



Minden elemző azt prognosztizálja, hogy a “Fehér Konvoj” holnap reggeltájt eléri Ukrajna területét.

A 'Fehér konvoj'

A Donbassz – pontosabban Luhansz – megsegitésére szánt orosz segélyszállitmányt szállitó konvoj minden ésszerű latolgatás szerint holnap a reggeli – délelőtti órákban eléri az ukrán határt. Lehetne ez később is! – ha nem Harkov felől akarnák megközeliteni a célt. (Mert ha mondjuk lecsorog az a konvoj a Rosztov – régióbeli orosz Donyeckig, és ott lép be Izvarinonál ukrán területre, akkor CSAK harminc kilométer onnan Luhanszk.)

Nyugodtan kijelenthetjük: a Kreml – mint adományozó és fuvarszervező – VALAMILYEN okból kifolyólag nem ezt az utat választotta. A konvoj minél előbb Ukrajna területére kiván lépni, és nem akar a Rosztovi – régió szépséges tájaiban gyönyörködni. Inkább a Belgorod – régió felől közeliti meg Luhanszkot. A Belgorod – Harkov útvonalon kivánnak haladni, útba ejtve SZLAVJANSZKOT, KRAMATORSZOT, ARTYEMOVSZKOT, DGYEBALCSEVOT, és úgy Luhanszk! Szép kis túra ez, lesz vagy kétszáz kilométer. Sok – sok érdekes látnivalóval.

Persze a legérdekesebb, és a legizgalmasabb látvány maga a szép – hosszú konvoj lesz, a környéken nyüzsgő valcmanisták számára. Tán’ még dühitő is lesz! Kiváltképp ingerlő látvány lehet a Dgyebalcsevotól – luhanszk felé vezető út mentén étlen – szomjan küszködő latrok számára.

Csak nehogy úgy járjanak, mint a majom, amelyik meglátta a dunsztosüvegbe tett banánt. Belenyúlt a szűk szájon keresztül, megragadta a banánt, de kivenni már nem tudta! Mert a banánt nem engedte el, és nem tudta visszahúzni a kezét. Pedig látta, hogy jönnek a majombefogók! )Ha elengedte volna a banánt, kihúzza a kezét – és elfuthatott volna! De nem! Hát fogságba esett!)

Lesz holnap egy másik érdekes történés is. Hirlik, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet kiván mondani a Duma képviselői előtt. Biztosan érdekes lesz Oroszország elnökének mondanivalója, hiszen már készülődnek rá az Állami Duma képviselői, hogy élőben halgathassák meg. Vannak olyan Duma képviselők, akik már ma elindultak, hogy a beszéd kezdetére odaérjenek. Jaltába.

Az meg ugye – a Krimben van!

https://balrad.wordpress.com/2014/08/12/erdekes-napnak-igerkezik-a-holnapi/



Humanitárius konvoj nem jöhet…Harmadik világháborút meg majd Putyin elnök elrendeli! Oszt’ jónapot!

Az Ukrán Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője Andrej Liszenko ma délután arról tájékoztatott, hogy az Oroszországból Donbasszba elindult segélyszállitmánynak egyelőre semmiféle ukrán engedélye nincs, hogy belépjen Ukrajna területére.

Arról, hogy Kravcsuk korábbi ukrán elnök már tényként közölte a konvoj rövid időn belüli belépését ukrán területre, Liszenko majdhogynem azt mondta, hogy ez hülyeség.

Украина запретила передачу гуманитарной помощи РФ на Донбасс

Mindaddig, amig Ukrajna hatóságai arra engedélyt nem adnak, az orosz segélyszállitmány nem léphet ukrán földre – kardoskodott Liszenko. Hozzátéve azt is, hogy ha lesz valaha ilyen engedély, az legkorábban egy hét múlva születik meg, és eléggé szigorú feltételek szerint lesz megadva. Ami – szerinte azt jelenti, hogy a segélyszállitmány felügyelete kizárólag az ukrán szervek hatásköre lehet. A segélyszállitmány koordinálásába pedig be kell vonni a Nemzetközi Vöröskereszt ukrán tagozatát is.

Annak vezetője – Alla Habarova – viszont kijelentette, hogy ővelük ugyan még senki semmiféle megbeszélést nem folytatott. CSAK HALLOTTA a hirekből, hogy Oroszországból humanitárius segélyszállitmány indult útnak Kelet-Ukrajnába.

Ma pedig a lengyelekre hozta rá a szivbajt – no meg a baltiakra – Zsirinovszkij orosz liberális pártvezér.

“Lengyelországot meg a Balti államokat szőnyegbombázásokkal a földdel tesszük egyenlővé! Drágán fognak megfizetni azért, hogy rakétakilövőket meg repülőtereket bocsájtottak a NATO rendelkezésére, hogy onnan támadhassák Oroszországot! A III. világháború elinditása kizárólag Putyin elnök szavára fog megtörténni” – idézi a lengyel sajtó Zsirinovszkijt.

https://balrad.wordpress.com/2014/08/12/humanitarius-konvoj-nem-johet-harmadik-vilaghaborut-meg-majd-putyin-elnok-elrendeli-oszt-jonapot/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése