2022. szeptember 8., csütörtök

Carrington-szerű koronakilökődés (cme) csapódik a Földbe szeptember 23-án, pénteken...

 

Úgy döntöttem, hogy nem írom meg ezt a cikket - körülbelül egy hete, amikor először hallottam róla.

Ha hitelt adunk az EOTW jóslatoknak, amelyek pontos dátumot adnak a katasztrófára, akkor mindig csak "egg on your face" - és ez nem csak dátumot, hanem pontos időpontot is ad! Mégis, a multidiszciplináris megközelítés érdekes, és a dátum nincs túl messze, ami azt jelenti, hogy nem kell sokáig várnunk a hipotézis tesztelésére.

2022. szeptember 23-án, pénteken, 05:07 UT-kor egy erőteljes koronális tömegkitörés (CME) csapódik be a Földbe -egy Carrington-szerű esemény-, amely beharangozza a világ végét, ahogyan mi ismerjük. Ez Ali Al-Rubaidi tudós szerint a múlt hónapban a ResearchGate-en közzétett tanulmányában, amely "a tudományon és a Koránon alapul" - egy multidiszciplináris megközelítés, amit furcsának találok.

Közvetlenül a tanulmányból vettem ki:

"Ez a rövid tanulmány a következő napvihart jósolja, amely a CME-vel kezdődik a Nap zenitben lévő helyén, az indonéziai Riauban, az őszi napéjegyenlőség idején, 2022. szeptember 23-án, 5:07 UTC körül. A Barlang fejezet (18:17) versének értelmezési módszerünk alapján a [tazāwaru] kifejezés a versben a Naphoz kapcsolódó negatív és déli irányultságot jelöli.

"Továbbá az IMF-Bz komponens déli iránya és negatív polaritása, amely a magnetoszférával való erős kölcsönhatást jelzi, szintén döntő fontosságú a geomágneses vihar kialakulásához. Következésképpen a versben szereplő [tazāwaru] kifejezés a Nappal korrelálhat, hogy a CME 2022. szeptember 23-i, a Nap zenitpozíciójában történő előfordulására utaljon."

Egy másik érdekes szakasz:

"A napviharok emberre gyakorolt következményei az olyan félelmetes égi látványosságoktól, mint a sarki fény, a mindennapi életben egyre fontosabbá váló technológiai rendszerekre gyakorolt finom, de esetleg káros hatásokig terjednek.

"Például az elektromos áramátviteli hálózatok és a kommunikációs vonalak bizonyítottan érzékenyek a napjelenségekre (Joselyn 1992). Az Egyesült Államokban az internet egy napi kiesése 7 milliárd dollárba kerül, míg az elektromos hálózat meghibásodása 40 milliárd dollárba. Minden más rendszer az elektromos hálózattól függ (Jyothi 2021).

"Ezért biztos, hogy ha a Carrington esemény megismétlődése ma következne be, az tönkretehetné modern technológiai infrastruktúránkat. Ez nagy valószínűséggel egy globális élelmiszerválság összetett helyzetét kínálná, amely pusztítást okozna a helyi gazdaságokban és polgári zavargásokat váltana ki.

"A Világbank 2022. augusztus 15-i élelmezésbiztonsági jelentése (The world bank 2022) szerint a rekordmagas élelmiszerárak olyan világméretű válságot idéztek elő, amely további milliókat taszít súlyos szegénységbe, súlyosbítja az éhezést és az alultápláltságot, és azzal fenyeget, hogy visszafordítja az évek óta tartó fejlődési fejlődést. Például több mint 17,4 millió jemeni élelmezési bizonytalanságban él; az elkövetkező hónapokban várhatóan 7,3 millióan fognak vészhelyzetben éhezni (ENSZ 2022).

"Következésképpen azt állítjuk, hogy az emberek felkészítése az általunk előre jelzett következő Carrington eseményre kritikus lépés a negatívról a pozitív hatásra való áttérés szempontjából, amelyet az emberek felfogásának felidézése érdekében kell bemutatni, hogy csökkentsük a napviharok hatását az emberek életére."

 

 

A tanulmány következtetése:

"A világ jelenleg élelmiszerhiányos problémával küzd. Egy napvihar kialakulása nagyban megnehezítené az emberek életét.

"Ennek eredményeképpen azt javasoljuk, hogy az emberek felkészítése a következő napviharra, amelyet előre látunk, létfontosságú lépés a negatívról a jelentős eredményre való áttérésben, amelyről ki kell mutatni, hogy felkeltse az emberek észlelését, hogy csökkentse a napvihar hatását az emberek életére.

"Azt állítjuk, hogy az Isten barlangjában található bizonyítékok feltárása valószínűleg hozzájárul az emberek tudatosságának növeléséhez, hogy óvatosan kezeljék egy napvihar következményeit. A mítoszok és legendák valószínűleg beágyazódnak a tudatalattiba. Ezért Isten, mint a legjobb teremtő, olyan céllal látja el a Hét alvó mesét, amely valószínűleg az emberek szemléletváltásához vezet a kihívást jelentő helyzetekben.

"Továbbá azt állítjuk, hogy az identitásunkat kódoló vers (18:17) megfelel a Napviharnak, és az értelmezési megközelítésünket használva felfedhetjük identitásunkat a vers egy-egy szaván belül."

TUDOMÁNY AZ ELŐREJELZÉS MÖGÖTT

A napkitöréseket és a CME-ket a Nap légköréből származó mágneses energia robbanásszerű kisülései okozzák.

Al-Rubaidi tanulmányának célja, hogy tájékoztassa a tudományos közösséget a szeptember 23-án várható napviharok által jelentett veszélyekről, valamint hogy "felkészítse a közösséget arra, hogy megismerkedjen az említett viharok következményeivel és azzal, hogyan lehet korlátozni hatásukat".

A napviharok három fő elemből állnak: a napkitörésekből, a napproton-eseményekből (SPE-k) és a koronális tömegkilövellésekből (CME-k). A CME-k és a Föld mágneses mezeje közötti kölcsönhatás geomágneses vihart eredményezhet. Nem minden napvihar hozza létre mindhárom összetevőt, bár a legerősebbek gyakran igen (Marusek 2007).

Bár a kitörési sugárzásnak és a napenergiás részecskéknek jelentős és megfigyelhető hatásai vannak, a mágneses viharok, amelyek a Föld mágneses terének a napszél elkerülhetetlen inhomogenitásaira adott reakciója, a legáltalánosabb emberi következményekért felelősek (Joselyn 1992).

A CME-k magukban foglalják az elektromosan töltött naprészecskék és a mágneses mezők világűrbe való kibocsátását. Ez a mágneses felhő 13-5 nap alatt éri el a Földet (bár a leggyorsabbak 15-18 óra alatt is megérkezhetnek), és a földi mágneses mezővel kölcsönhatásba lépve intenzív elektromos áramokat hoz létre, amelyek károsíthatják és tönkretehetik az emberi technológiát (Jyothi 2021).

 

 

További érdekességet jelent, hogy történetesen éppen egy monstre napfolt fújja jelenleg a Nap hátsó oldalát. A NASA STEREO-A űrszondája szeptember 5-én a késő esti órákban rögzítette ezt a csodálatos full-halo CME-t:


A CME NASA-modellje azt mutatja, hogy a Földtől távolodva közvetlenül a Vénusz felé tart:

 

Ez lesz a második alkalom egy héten belül, hogy a Vénuszt jelentős napvihar sújtja (egy korábbi CME szeptember 1-jén csapott le, valószínűleg ugyanez a farsidei napfolt indította el).

"Ez nem mindennapi esemény" - mondja George Ho, a Johns Hopkins Alkalmazott Fizikai Laboratórium munkatársa. "Sok tudományos lap fogja ezt még évekig tanulmányozni."

Ho az európai Solar Orbiter űrszonda fedélzetén lévő energetikai részecske-detektor vezető kutatója - és most is rengeteg adatot kap. A Solar Orbiter éppen most hajtott végre egy közeli elrepülést a Vénusz mellett (mindössze 6420 km távolságra), hogy beállítsa a Nap körüli pályáját. Tökéletes helyzetben van a vihar megfigyeléséhez.

 

 

Ez a grafikon az űrszonda fölött elmosódó energetikai részecskék hullámát mutatja:

"Nyugodtan mondhatom, hogy a szeptember 5-i esemény az egyik legnagyobb (ha nem a legnagyobb) napenergetikai részecske (SEP) vihar, amit eddig láttunk... A >10 MeV és >50 MeV részecskék intenzitása a vihar kezdete óta nem csökkent" - folytatta Ho.

"Ez egy nagyon gyors és erős bolygóközi lökésre utal, és a belső helioszféra hosszú ideig tele lehet ezekkel a nagy energiájú részecskékkel. Azt hiszem, az elmúlt néhány napciklusban csak néhány ilyet láttam".

Tisztázzuk, hogy a Földet nem érinti ez a vihar, amely a Nap túloldalán zajlik. Azonban a mögöttes robbanás az AR3088 mágneses baldachinjában történt - az a szörnyű és furcsán mágnesezett (merőleges) napfolt, amelyet augusztus végén tárgyaltunk (link itt) - most a távoli oldalon halad át, nyilvánvalóan még nagyobb és dühösebb, mint korábban, és a Nap forgása úgy áll, hogy a hónap folyamán ismét a Föld felé fordítja, ami vészjóslóan jól időzíti Al-Rubaidi felhívását a "nagyra".

A NASA modellje az 1859-es Carrington eseményről.

Én személy szerint úgy gondolom, hogy egy erős, Carrington-szerű CME fog becsapódni a Föld légkörébe szeptember 23-án?

Nem.

De vajon három péntek múlva is az égre fogom-e szegezni a tekintetem?

Igen. Így lesz.

A vallásos írások hatalmas eszközök. Gyakran tartalmaznak figyelmeztetéseket a múltban bekövetkezett ciklikus katasztrófákra, amelyek ismétlődésre vannak ítélve, és ezekből lehet okulni. Más szóval, nem utasítom el ezt a jóslatot - nem utolsósorban azért, mert a saját szememmel látom a tüzes AR3088-at, amely lassan, de biztosan halad a Nap túlsó oldala körül.

Továbbá, és csak hogy további összefüggéseket adjak hozzá, Al-Rubaidi jóslata egybeesik a Federal Reserves következő ülésével, ami szintén egy olyan időpont, amely Jim Rickards pénzügyi szakértő szerint a következő nagy pénzügyi összeomlás, a következő nagy gazdasági világválság időpontját fogja beharangozni.

És mindezt anélkül, hogy megemlítenénk a napbombázás és a trópusi viharok intenzitása közötti egyértelmű összefüggést.

Valami közeleg, az biztos - maradjanak velünk a frissítésekért.

 

https://www.pokolafoldon.hu/blog/carrington-szeru-koronakilokodes-cme-csapodik-a-foldbe-szeptember-23-an-penteken

Felejtsd el Bident, Trudeau-t, Macront és a WEF többi bábpolitikusát: a rendszer irányít minket, és a rendszert kell megtörni

Joe Biden szeptember 1-jei, "A nemzet lelke" című beszédéről már annyit írtak, hogy ellenálltam a késztetésnek, hogy beleszóljak.

Dióhéjban Biden az összes MAGA republikánust az állam ellenségének nyilvánította, és úgy tűnt, hogy Amerikát az egypárti uralom irányába löki, ami lényegében már most is az. Ezt hívják "egypártinak".

Az én aggodalmam az, hogy az emberek figyelme túlságosan Bidenre és Trumpra összpontosul, és nem eléggé a folyamatban lévő átfogó globális átalakulásra, és a Biden szeptember 1-jei beszédéhez hasonló beszédek arra szolgálnak, hogy eltereljék a figyelmünket és eltereljék.

A globalisták egy olyan terv végső fázisában vannak, amelynek célja, hogy az Egyesült Államokat és a világot egy új digitális rendszerbe tereljék, amelyet közel 100 százalékos megfelelésre terveztek. "Senki sem marad le", ahogyan azt az ENSZ Agenda 2030 dokumentumai ígérik.

Függetlenül attól, hogy a politikai spektrumon hová soroljuk magunkat, nem szabad szem elől téveszteni azt a tényt, hogy Biden nem más, mint egy madzagon függő bábu, aki megosztásra szánt szavakat szajkózik.

Ezt olyan emberként mondom, aki nem Trump szurkolója. Akkor szakítottam Trumppal, amikor először hallottam, hogy azzal hencegett, hogy ő az emberiség történetének legnagyobb orvosi népirtási projektjének katalizátora.

De Biden gyűlölése olyan, mintha a helyi nagyáruház pénztárosát gyűlölnéd, mert nem tetszik a bolt visszavételi szabályzata.

Az ő irányítói, a felsőbbrendű globalisták tudják, hogy nem tudják legyőzni a világ legerősebb és leggazdagabb országát, hacsak nem lehet faji, politikai, társadalmi és vallási vonalak mentén felosztani. Szándékosan hoznak létre olyan válságokat, mint a határválság, az erőszakos bűnözési hullámok és a tömeges lövöldözések, majd a médiát arra használják fel, hogy elgázosítsák a közvéleményt az adott kérdés mindkét oldalán.

A valóságban a probléma soha nem létezett volna, ha ők, a globalista ragadozók nem nyitották volna meg a határokat, és nem finanszírozták volna azokat az ügyészeket, akik nem hajlandók az erőszakos bűncselekmények elkövetőit a törvény teljes szigorával üldözni.

 

 

De ha az a célod, hogy elpusztíts egy nemzetet, akkor tudod, hogy először a társadalmi kohézióját kell lerombolnod.

Megnézik, hogyan állsz ezekhez a saját maguk által kreált vitákhoz, majd két csapat egyikébe osztanak be. A Biden-csapat és a Trump-csapat.

Csak sokkal könnyebbé teszi számukra a dolgokat, ha a szemünket erre a két megosztó bábura terelik.

Még mindig nem vagyok benne biztos, hogy Trump egy készséges bábu, vagy egyszerűen csak beleesett ebbe a szerepbe, de ő egy bábu. Ha valódi elnök lenne, aki négy éven keresztül gyakorolná a hivatalába fektetett összes hatalmat, akkor kirúgta volna az összes globalistát a csapatából, vagy eleve nem is alkalmazta volna őket. De olyan fickókkal vette körül magát, mint Bill Barr igazságügyi miniszter, Christopher Wray FBI-igazgató, a saját veje, Jared Kushner, Mark Milley tábornok a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökeként, és sok más globalista.

A múlt héten 72 órán belül ez a két bábu, Biden és Trump kölcsönösen az állam ellenségének nyilvánította egymást. Ez az első eset az amerikai történelemben. Még soha nem fordult elő, hogy az ország két vezető politikai személyisége egymást nem csak tévedésnek, hanem az akasztófára érdemes, bűnös ellenséges harcosoknak nyilvánította volna.

A globalisták tehát mesterei a közvélemény manipulálásának olyan bábpolitikusok révén, akiket nagyrészt gyűlöl a saját nemzeti lakosságuk. Az olyan emberek, mint Biden, Trudeau Kanadában, Mario Draghi Olaszországban, Emmanuel Macron Franciaországban, Mark Rutte Hollandiában, Jacinda Ardern Új-Zélandon, mindannyian a Világgazdasági Fórum bábjai, amely a bábmester szerepét tölti be.

A globalista rendszer erőssége jelenleg az, hogy nincs olyan emberi arca, amely ellen ellen ellenfelei felsorakozhatnának. Vannak nemzeti bábjai, de ez egy globális rendszer, amelynek nincs látható globális vezetője, legalábbis még nincs. Ehhez a legközelebb Klaus Schwab állna, de a legtöbb átlagember még mindig nem tudja, hogy ki ő. És ha mégis, akkor sem fogják komolyan venni, mert túl öreg, és már-már karikatúraszerű a gonosztevő előadásmódja.

A zsarnokságot, amely ilyen sok oldalról közelít felénk, nehéz pontosan meghatározni, mert bele van építve egy olyan rendszerbe, amelyet az Egyesült Államok mindkét bábpártja támogat. Szólhatnak egymás ellen, amennyit csak akarnak, de párttól függetlenül, kevés kivételtől eltekintve, mindannyian ugyanannak a rendszernek a támaszai, amely a Szilícium-völgyön, a Big Pharma, a hírszerző ügynökségeken és a katonai-ipari-biogyógyászati intézményen keresztül fut.

Ezt a rendszert leginkább globális technokráciaként lehet leírni.

A technokrácia a társadalmi tervezés tudománya, amely a "szakértők" általi uralmat eredményezi. A technokraták gyűlölik a politikusokat. Csoda-e, hogy most világszerte rossz színben tüntetik fel őket?

Azt akarják, hogy gyűlöljük a politikai tisztségviselőinket, veszítsük el a hitünket a választási rendszerben, amely az általuk szállított szavazógépeken alapul, és azt akarják, hogy őket tekintsük megmentőnek. A szoftvermérnökök, a nem választott bürokraták, a tudósok, ők a fehér sapkások, akik a megmentésre lovagolnak. A politikusokat ki lehet cserélni, mint a használt mosórongyokat, de a technokraták biztosítják az állandó alapot, a ragasztót, amely összetartja a liberális világrendet. Bízzunk bennük, mondják nekünk. Bízzanak a tudományban! Ez a vallásos buzgalom volt az, ami Dr. Fauci fejébe szállt a Covid alatt, és arra késztette, hogy magát a megkérdőjelezés fölött állónak nyilvánítsa, dicsekedve, hogy "Én vagyok a tudomány!".

 

 

Ebben a rendszerben a felkentek felülemelkednek rajtunk, egyszerű halandókon, és követelik a behódolásunkat.

Ne is törődjünk azzal, hogy éppen ezek a szakértők, a többnyire névtelen, arctalan technokraták voltak azok, akik megtervezték az elnyomás rendszerét, amely a végtelen erősítéseken, a fiatalkori zárlatokon és a közterületekre való belépéshez szükséges digitális biokártyákon alapul.

Hadd mondjak néhány példát arra, hogy a technokrácia rendszerszintű zsarnoksága sokkal finomabb módokon nyúl hozzánk, mert ha nem tudjuk azonosítani és elutasítani a sok apró behatolást, akkor soha nem lesz bátorságunk elutasítani a nagyokat.

Közel 23 000 coloradói intelligens mérőórával rendelkező ügyfél jelentkezett az "AC jutalomprogramba", hogy pénzt kapjon vissza a közüzemi számláiból, de cserébe lemond az otthoni termosztát feletti irányításról. Mint általában az ilyen programok esetében, arra kérték őket, hogy áldozzanak fel egy kicsit a személyes autonómiájukból a "nagyobb jó" érdekében, és mivel a liberális világrend engedelmes strómanjai, megragadták a lehetőséget.

Bármit megtesznek a bolygó megmentéséért, nem igaz?

A technokrácia eszközei szinte mindig kettős célt szolgálnak. Az egyik jó. Az egyik teljesen gonosz. Ebben az esetben a természetvédelem jó dolog. Nem szabad pazarolnunk. De mindig van egy csapda.

Nézze meg az alábbi rövid híradást:

Így kezdődnek ezek a programok. Önkéntesnek indulnak, ösztönzőt kínálnak, általában valamilyen kedvezményt vagy visszatérítést, majd később büntető jellegűvé válnak.

A helyi hírcsatornának nyilatkozó egyik úriember azt mondta, hogy "nem erre szerződtünk".

De ő pontosan erre vállalkozott. Ez az, aminek mindenkit alá akarnak vetni a Nagy Újraindítás és a radikális éghajlati program keretében, amelyet Klaus Schwab, Bill Gates, Larry Fink és a globalista ragadozó osztály többi tagja erőltet a világra.

Egy másik példát a héten kaptam egy barátomtól, aki egy 2022-es Ford F-150 pickupot vezet. Egyik nap éppen az úton haladt, amikor a műszerfali kamera képernyőjén felvillant egy üzenet, amely így szólt: "Elfáradtál. Kérjük, álljon meg és pihenjen".

Azt mondta, hogy csak ásított. Ez elég volt ahhoz, hogy a teherautójába programozott mesterséges intelligencia kiadja a parancsot.

Utánanéztem az F-150-es modellnek, és valóban, ez a modell fel van szerelve azzal, amit a Ford Driver Alert Systemnek nevez. Azt írja, hogy ez a funkció kikapcsolható, de vajon az újabb modellekben mikor lesz olyan, hogy nincs kikapcsoló kapcsoló erre a funkcióra?

Valószínűleg 2026-ra. A Biden-kormányzat az 1,2 billió dolláros infrastrukturális törvényjavaslat részeként ekkor írja elő, hogy minden új járművet távkapcsolóval kell felszerelni. Két vagy három figyelmeztetés után, ha nem fogadjuk meg a jármű mesterséges intelligenciája által adott parancsot, akkor a mesterséges intelligencia rendszer úgy lesz beprogramozva, hogy megfordítja a gyújtáskapcsolót és mozgásképtelenné teszi a járművet.

 

 

Így fog kinézni az élet egy teljes mértékben kiépült technokráciában.

Nincs kontroll az otthoni termosztátod felett. Nincs irányítás a járművünk felett. Nincs kontroll a saját testi autonómiád felett, mivel kényszeríteni fognak, hogy megkapd a 15. Covid emlékeztető oltást, az éves influenza elleni oltást, a tüdőgyulladás elleni oltást stb., és ha nem tudod igazolni, hogy "naprakész vagy az oltások tekintetében", akkor megtiltják, hogy munkát vállalj, belépj egy étterembe vagy kocsmába, a stadionba és az élelmiszerboltba. Még a bankszámláját is befagyaszthatják.

Hallgassa meg, ahogy Justin Trudeau kanadai miniszterelnök az alábbi videóban úgy beszél állampolgáraihoz, mintha gyerekek lennének... "győződjön meg róla, hogy "naprakészek az oltásaik" - szidja őket, különben ismét le kell zárnunk önöket!".

Figyeljék meg azt a számot, amit Trudeau mondott: 90 százalék. Nem hiszem, hogy ez egy véletlen szám volt. Szerintem ezt kell elérniük ahhoz, hogy végrehajthassák a Nagy Újraindítást.

Szóval ne zavarjon meg túlságosan Biden legutóbbi dühítő beszéde vagy Trudeau gyújtogató arroganciája. Ez csak arra való, hogy elterelje a figyelmet az igazi ellenségről.

Az ellenség a rendszer. Válasszátok ki magatokat belőle minden olyan ponton, ahol az életeteket érinti, és akkor függetlenek maradhattok az M.I.-vezérelt globális rendszertől, amely rabszolgasorba akarja taszítani.

Csak akkor tudják lezárni az üzletet ezzel a szörnyeteg rendszerrel, ha elég sok ember sétál bele önként. Úgy tűnik, hogy a 90 százalékot célozzák meg. Ha el tudják érni a 90 százalékos megfelelést, akkor úgy gondolják, hogy a maradék 10 százalékkal úgy tudnak megbirkózni, hogy nagyon kemény feltételeket kínálnak nekik - vagy csatlakoznak a rendszerhez, vagy elhurcolják őket az átnevelő táborokba.

A jó hír az, hogy a harcnak még nincs vége, emberek. Még csak a közelében sincs a 90 százalékos megfelelésnek. A rossz hír az, hogy minden eszközt bevetnek, hogy elérjék ezt a célt. Ez azt jelenti, hogy az egész társadalomban folyamatosan gázfényt vetnek be, megosztanak, uszítanak, ösztökélnek, büntetik a jókat és jutalmazzák a gonoszokat.

Jézus azt mondta, hogy az utolsó napokban "olyan lesz, mint Noé napjai", amikor az uralkodó kultúra folyamatosan csak a rosszra összpontosít. És azok a hívő keresztények, akik azonosítják és megdorgálják a gonoszokat, maguk is gonosznak lesznek bélyegezve.

Ez olyan lelki kitartást fog követelni, amilyenre még soha nem volt szükségünk.

Itt az ideje, hogy komolyan vegyük. Ne hagyjuk, hogy bármilyen bohóc politikus bizarr retorikával, gyűlöletkeltő képekkel vagy bármi mással elterelje a figyelmünket. Itt a játék ideje. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy eltereljék a figyelmünket. Lézerrel kell összpontosítanunk arra, hogy ellenálljunk a globalista rendszernek annak minden nyomáspontján.

Vásároljunk helyi független kiskereskedőknél, vásároljunk húst, tojást és termékeket helyi gazdáktól, használjunk készpénzt, amennyire csak lehet, mondjuk le a Netflix, a Disney és más előfizetéseket az "éber" szervezetekkel, amelyek megrontják a fiatalságunkat. Utasítsátok el a maszkokat és a vakcinázást. Vegye ki a pénzét ezekből a hatalmas pénzkezelő cégekből, mint a BlackRock, a Vanguard és a Statestreet. Ne vegyél elektromos járművet. Egyetek továbbra is húst. Ezek mind olyan dolgok, amelyeket megtehetünk, hogy rövidre zárjuk a rendszert.

https://www.pokolafoldon.hu/politika/felejtsd-el-bident-trudeau-t-macront-es-a-wef-tobbi-babpolitikusat-a-rendszer-iranyit-minket-es-a-rendszert-kell-megtorni

Infláció: Államilag szponzorált terrorizmus

 

Emlékeztek még a régi szép időkre 2019-re?

I. Bevezetés

Emlékeztek még a régi szép időkre 2019-ben? Azt mondták nekünk, hogy az amerikai gazdaság nagyszerű állapotban van. Az infláció alacsony volt, munkahelyek bőségesen voltak, a GDP növekedett. És őszintén szólva, ha nem jön a kovidens, elég jó esély van rá, hogy Donald Trumpot újraválasztották volna.

Egy 2019-es rendezvényen barátom és közgazdászom, Dr. Bob Murphy nagyon érdekes dolgot mondott az ország politikai széthúzásáról. Azt mondta: "Nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem! Ha úgy gondolják, hogy Amerika most megosztott, akkor hogyan néznének ki a dolgok, ha a gazdaság szörnyű lenne, ha lenne egy újabb összeomlás, mint 2008-ban?

Nos, lehet, hogy már nem kell sokáig elképzelnünk egy ilyen forgatókönyvet.

Ha azt gondolják, hogy az amerikaiak ma megosztottak, és egymás torkának esnek - képletesen, de egyre inkább szó szerint - képzeljék el, ha fáznának és éheznének!

Képzeljük el, ha olyasmit kellene átélnünk, mint Weimer Németországában, Argentínában az 1980-as években, Zimbabwéban a 2000-es években, vagy Venezuelában és Törökországban ma? Hogyan nézne ki akkor a politikai és társadalmi megosztottságunk?

Hölgyeim és uraim, az infláció zsarnoksága alatt élünk. Ez terrorizál minket, akár halkan, akár hangosan. Gyanítom, hogy hamarosan sokkal hangosabb lesz.

Ahogy a néhai Bill Peterson kifejtette: "Az infláció a mai szóhasználattal élve a deficitköltekezés, a szándékos hitelbővítés nemzeti szinten, egy monumentális méretű közpolitikai tévedés, amely túl sok pénzt teremt, amely túl kevés árut kerget. Ez a "pénzillúzión" nyugszik, a jövedelem mint pénzáramlás és a jövedelem mint az áruk és szolgáltatások áramlása közötti széleskörű összetévesztésen - a "pénz" és a vagyon közötti összetévesztésen.".

Az inflacionizmus egyszerre fiskális és monetáris rendszer, de következményei messze túlmutatnak a közgazdaságtanon. Mélyreható társadalmi, erkölcsi, sőt civilizációs hatásai is vannak. És annak megértése, hogyan terrorizál bennünket, a mai feladat.

 

 

II. Az infláció megértése

Arra kérem önöket, hogy három dolgot vegyenek figyelembe.

Először is, az infláció egy politika. El kell sajátítanunk. Az infláció nem valami rajtunk kívül álló dolog, ami időszakosan jön, mint az időjárás. A monetáris és fiskális rendszereink valójában arra törekednek, hogy létrehozzák, és ezt jó dolognak tartják. Ne felejtsük el - mind Trump, mind Biden aláírta a kovidens ösztönző törvényeket, amelyek együttesen nagyjából 7 TRILLIÓ dollárt injektáltak közvetlenül a gazdaságba - még akkor is, amikor a tényleges áruk és szolgáltatások drámaian csökkentek a zárlatok miatt. A defláció a dolgok természetes rendje volt egy válságra adott válaszként, szerintem egy baromságos válságra, de attól még válság. Így természetesen Samu bácsi aktívan megpróbálta visszafordítani a természetes vágyat, hogy kevesebbet költsünk és több készpénzt tartsunk egy bizonytalan időszakban.

Ezt a 7 billió dollárt a dolgok költségvetési oldalán hozták létre. Nem új Fed banki tartalékokat cseréltek kereskedelmi banki eszközökre, mint a kincstári adósság pénzzé tételét, ahogy azt a mennyiségi lazításnál láttuk. Ez az államkincstár közvetlen ösztönzése volt a Kongresszuson keresztül, kifejezett költségvetési politikaként. Ingyen pénz. Ez a pénz egyenesen a magánszemélyek (ösztönző csekkek), az állami és helyi önkormányzatok, kisvállalkozások milliói (PPP [Paycheck Protection Program] hitelek), a légiközlekedési ágazat és számtalan más célra szolgáló eszköz számlájára került. Ez tényleges készpénz volt, és el is költötték. Tehát minden közgazdász, aki azt mondja, hogy a mai infláció valahogyan meglepetés, az vagy jótékonyan félreinformált, vagy pedig gázlámpás.

Ez egy politika. Az inflációt megtervezték. A különbség az állítólagosan kívánatos 2 százalékos CPI [fogyasztói árindex] és a nagyon rossz, szörnyű, nem jó 9 százalékos CPI között csak egy fokozati különbség. Ugyanaz a gondolkodásmód hozza létre mindkettőt. De az inflációpártiak ragaszkodnak ahhoz, hogy egy kis vírus jót tesz nekünk, mint egy vakcina... Tehát egy bizonyos mértékű infláció kifejezett politikája a mechanizmus a túl sok infláció megelőzésére. Ez egy furcsa álláspont.

Másodszor, az infláció nem más, mint szankcionált állami terror, és úgy is kellene kezelnünk. Ez bűncselekmény. Félelemben tart bennünket. Az infláció nem csupán gazdasági kérdés, hanem valójában mély kulturális és társadalmi betegséget okoz minden társadalomban, amelyet érint. Sokkal nehezebbé és kockázatosabbá teszi az üzleti tervezést és a vállalkozást - amelyek a pénzárakon alapuló nyereség- és veszteségszámításokon alapulnak -, ami azt jelenti, hogy mindkettőből kevesebbet kapunk. Hogyan mérjük a pénzben kifejezett nyereséget, ha a mértékegység értéke folyamatosan csökken? Ez aláássa a tőkefelhalmozást, a nagyobb termelékenység és az anyagi fejlődés motorját. Az infláció tehát a meglévő vagyont és a jövőbeni vagyont is elpusztítja, amely soha nem jön létre, és így csökkenti a világot, amelyben gyermekeink és unokáink élnek. És szegényebbé és kiszolgáltatottabbá tesz minket idősebb korunkban.

Végül is a megtakarítás a balekoknak való. A jelenlegi egyéves CD-kamatok 3 százalék alatt vannak, miközben az infláció legalább 9 százalék. Tehát 6 százalékpontot veszítesz csak azzal, hogy egy helyben állsz! Egyébként, amikor a hivatalos fogyasztói árindex utoljára megközelítette a kétszámjegyű értéket, a 80-as évek elején, egy egyéves CD 15 százalékot hozott. Szeretném hallani Jerome Powell magyarázatát. Egyébként, amióta Alan Greenspan elkezdte ezt a négy évtizedes, egyre alacsonyabb kamatlábakkal járó nagy kísérletet, találja ki, ki nem profitált belőle? A szegények és a másodlagos hitelfelvevők, akik még mindig jóval 20 százalék fölött fizetnek az autóhiteleikért és a hitelkártyáikért.

De van itt egy ki nem mondott igazság: az infláció is rosszabb emberré tesz minket. Erkölcsileg lealacsonyít minket. Szinte arra kényszerít, hogy a folyó fogyasztást válasszuk a takarékosság helyett. A közgazdászok ezt magas időpreferenciának nevezik, az anyagi dolgok mai előnyben részesítését a megtakarítás vagy a befektetés rovására. Ez arra késztet minket, hogy a jelenért éljünk a jövő rovására, ami minden egészséges társadalom ellenkezője. Az idővel történő tőkefelhalmozás, a profit, a megtakarítás és a befektetés eredménye az, ahogyan ma ide jutottunk - egy olyan világba, ahol szinte elképzelhetetlen anyagi gazdagság vesz körül minket. Az inflációs politika ezt megfordítja.

Így ez a nagyon is emberi késztetés, hogy megtakarítsunk egy esős napra, és talán hagyjunk valamit a gyermekeinknek, felborul. Az inflációs politika elkerülhetetlenül emberellenes politika.

Harmadszor, a hiperinfláció itt is bekövetkezhet. Lehet, hogy nem következik be, és lehet, hogy nem is egyhamar. De nagyon is megtörténhet. És még a stabil 10 százalékos infláció is azt jelenti, hogy az árak nagyjából hétévente megduplázódnak. Úgy tehetünk, mintha a közgazdaságtan törvényei nem vonatkoznának a világ vezető szuperhatalmára, vagy mintha a világ tartalékvalutája biztonságban lenne a kisebb országok problémáitól. És az is igaz, hogy a tartalékvaluta státuszunk elszigetel minket, és a világnak szüksége van a dollárra. A kormányok és az ipar leginkább arra használja az amerikai dollárt, hogy olajat vásároljon az OPEC-országoktól, innen a "petrodollár" kifejezés. Bizonyára igaz, hogy a kormányok, központi bankok, nagy multinacionális vállalatok, világméretű befektetési alapok, állami vagyonalapok és nyugdíjalapok mindannyian rengeteg amerikai dollárral rendelkeznek - és így perverz módon osztoznak a dollárkirály fenntartásában való érdekünkben. Igaz, hogy nincsenek könnyű történelmi példáink arra, hogy egy világ tartalékvalutája, mint például az arany, világszerte gyors leértékelődést szenvedett volna el (még az 1500-1600-as évek spanyol ezüst leértékelődését sem feltétlenül a forgalomban lévő valuta túlkínálat okozta). Tehát feltérképezetlen területen járunk, különösen az elmúlt huszonöt év és különösen az elmúlt két év költségvetési és monetáris túlkapásait figyelembe véve. De ez csak azt jelenti, hogy a potenciális fertőzés nagyobb és veszélyesebb. Az egész világ egyszerre megbetegedhet.

 

 

III. Egy történet: Amikor a pénz meghal

De mint azt mostanra bizonyára a legtöbben tudják, nem fordítjuk meg a hajót, és nem nyerjük meg a szíveket és az elméket pusztán logikával, tényekkel és légmentes érvekkel. Történetekre, vagy narratívákra van szükségünk, a mai szörnyű médiaszlenggel szólva, hogy befolyást szerezzünk. Érzelmi reakciókra van szükségünk. Ezért egy pátoszos történetet fogok javasolni, hogy felrázzuk az embereket az önelégültségükből, és figyelmeztetést adjunk.

Ez a történet a When Money Dies, Adam Fergusson briliáns elrettentő beszámolója a weimari korszak Németországának hiperinflációjáról. Ez az a történet, amelyet az amerikaiaknak ma már nagyon is hallaniuk kell.

Fergusson könyvét a központi bankároknak kellene megírniuk (kíváncsiak vagyunk, vajon hányan ismerik). Ez a könyv nem önmagában a gazdaságpolitikáról szól - ez egy történet, egy történelmi beszámoló a német politikusok és bürokraták ostobaságáról és önhittségéről. Egy olyan katasztrófa története, amelyet olyan emberek okoztak, akik azt képzelték, hogy monetáris fiatalságukkal legyőzhetik a piacokat. Emlékeztet arra, hogy a háború és az infláció elválaszthatatlanul összekapcsolódik, hogy a háborús pénzügyek gazdasági katasztrófába vezetik a nemzeteket, és megteremtik a terepet az önkényuralmi háborúskodáshoz. Úgy gondoljuk, hogy Versailles és a jóvátételek teremtették meg a feltételeket Hitler felemelkedéséhez, de ha a Reichbank nem függesztette volna fel korábban, 1914-ben az egyharmados aranytartalék-követelményt, akkor nem valószínű, hogy Németország meghatározó európai katonai hatalommá vált volna. Az infláció nélkül Hitler talán lábjegyzet lett volna.

A When Money Dies leginkább a nélkülözés és a lealacsonyodás története. Nemcsak a németek, hanem az osztrákok és a magyarok számára is, akik az 1910-es és 20-as években saját politikai felfordulásaikkal és valutaválságaikkal küszködtek. Egy különösen megható fejezetben Fergusson egy Anna Eisenmenger nevű bécsi özvegyasszony megpróbáltatásait írja le. Egy barátom, @popeofcapitalism a Twitteren, elküldte nekem a naplóját az Amazonról.

A történet egy orvos feleségeként és egy csodálatos lány és három fiú édesanyjaként kényelmes életével kezdődik. Tehetségesek, műveltek, muzikálisak és felső középosztálybeliak. Még Ferenc Ferdinánd főherceggel és feleségével, Hohenberg hercegnőjével is érintkeznek.

Ám 1914 májusában boldog életük összetörik. Ferdinándot meggyilkolják Szarajevóban, és kitör a háború. A háborúk pénzbe kerülnek, és az Ausztria-Magyarország által 1892-ben bölcsen bevezetett aranystandardot szinte azonnal akadálynak tekintik. A kormány tehát kiszámíthatóan nagy mennyiségben kezd hadikötvényeket kibocsátani, a központi bank pedig beindítja a pénznyomdát. Ez csak a háborús évek alatt tizenhatszoros áremelkedést eredményez.

De az emberi hatások katasztrofálisak, még magától a háborútól eltekintve is.

Eisenmenger asszony szerencsésebb, mint a legtöbb bécsi nő. Kisebb befektetésekkel rendelkezik, amelyek szerény jövedelmet hoznak - koronában rögzítve. Bankárja csendesen arra ösztönzi, hogy azonnal váltson át minden pénzt svájci frankra. A nő tiltakozik, mivel a devizakereskedelmet törvényen kívül helyezték. De hamarosan rájön, hogy a férfinak igaza volt. Valószínűleg mindannyiunk számára van tanulság!

Ahogy a háború kibontakozik, a nő kénytelen a feketepiacra és a zálogba adásra kényszerül, hogy élelmet szerezzen a háború sújtotta gyermekeinek. Valutája és osztrák kötvényei szinte értéktelenné válnak. Férje aranyóráját krumplira és szénre cseréli. Éhínséggel és minden valódi értékkel bíró dolog felhalmozásával jellemezhető élete olyan gyorsan fordul lefelé, hogy alig van ideje alkalmazkodni.

De nyomorúsága nem ér véget a háború végével. Ellenkezőleg, az 1919-es Saint-Germain-i szerződés a hiperinfláció időszakának ad teret: a pénzmennyiség 1920-ban 12-ről 30 milliárd koronára nő, 1921 végére pedig mintegy 147 milliárd koronára (ez egyébként úgy hangzik, mint Amerika 2020-ban?). A fogyasztói árak 1922 augusztusára tizennégyezerszer nagyobbak, mint a háború kezdete előtt nyolc évvel korábban.

Néhány rövid év alatt számtalan tragédiát él át, amelyeket a nélkülözés, a hideg és az éhség csak súlyosbít. Férje meghal. Lánya tuberkulózist kap és meghal, Eisenmenger asszonyra marad, hogy gondoskodjon csecsemő lányáról és kisfiáról. Egyik fia eltűnik a háborúban, a másik megvakul, a veje pedig mindkét lábának elvesztése miatt nyomorékká válik. Az élelmiszer- és szénadagolás miatt lakása nyomorúságos viskóvá válik, és kénytelen kitérni az illegális gyűjtögetést kereső "élelmiszerrendőrség" házkutatásai elől. Végül saját kommunista fia, Karl lövi tüdejébe dührohamában.

A korabeli bécsi viszonyokról készült egy kísérteties és történelmileg pontos némafilm, A boldogtalan utca, a fiatal Greta Garbo főszereplésével. Az ő karaktere látja, ahogy minden romlik körülötte; még az apja is megveri a botjával, amiért élelem nélkül tér haza. Az egykor barátságos szomszédok gyanakodni kezdenek egymás kenyér- és sajtkészleteire, miközben a prostitúció elharapózik. Dühös emberek tolonganak a sorban, várva, hogy a hentes kinyisson; amikor kinyit, csak a legvonzóbb nők kapják meg az aznap kapható húsmaradékot. Gyakoriak a verekedések. Éhező gyerekek koldulnak ételért az éttermek és kávézók előtt, mint a kóbor kutyák. Minden, ami a társadalomban megszokott és szép, látszólag egyik napról a másikra lealacsonyodik és olcsóvá válik.

Mint egy Stephen King horrorfilmben, valami nagyon is ismerős dolog furcsa és fenyegető hellyé változik. A szomszédságod más fényt kap. Az emberek, akikről azt hitted, hogy ismered őket, rosszindulatú idegenekké váltak. A bűnbakkeresés, a vádaskodás és a besúgás mindennapossá válik.

Kezd ez ismerősen hangzani, különösen Biden múltkori beteges beszéde után?

Tehát legközelebb, amikor a politikai osztályunk egyik szociopatája még néhány billió dollárt akar költeni egy zöld új megállapodásra, egy Kínával vívott háborúra vagy egy ingyenes főiskolára, emlékezzenek Eisenmenger asszony történetére.

 

 

IV. A mai tanulságok

Hogyan alkalmazzuk ezt a weimari korszakból származó komor történelmi leckét a mai Amerikára? Hogyan meséljük el ezt a történetet?

Először is, emberi nyelven magyarázzuk el az inflációzást, hogy személyessé tegyük és lebutítsuk. A monetáris politikát életszerűvé és közvetlenebbé tesszük, nem pedig unalmas, száraz és technokrata. Ismétlem, a monetáris politikának óriási erkölcsi és civilizációs összetevői vannak. Az infláció nemcsak a gazdaságunknak árt, hanem rosszabb emberré tesz minket: pazarlóvá, rövidlátóvá, lustává és a jövő generációkkal nem törődővé. Guido Hülsmann professzor szó szerint könyvet írt erről. A címe: A pénztermelés etikája. Ez talán a legnagyobb el nem mondott történet napjaink Amerikájában: nem csak annak története, hogy a Fed hogyan változtatta meg alapvetően a gazdaságunkat a termelésről a fogyasztásra, hanem annak története is, hogy mit tett ez velünk, emberekkel. Ne hagyjuk, hogy a bonyolult Fed mögé bújva beszéljenek az egyszerű valóságról: a monetáris politika nem más, mint bűnözői lopás a jövő generációktól, a megtakarítóktól és a legszegényebb amerikaiaktól, akik a legmesszebb vannak a pénzcsapoktól. Az az elképzelés, hogy az értelmes laikusok nem értik a monetáris politikát, hogy az túl fontos és bonyolult bárki számára a szakértőkön kívül, képtelenség. Ezt le kell lepleznünk.

Másodszor, nevetségessé kell tenni azt az abszurd elképzelést, hogy a "politika" gazdagabbá tehet minket. A tőkebefektetéseknek köszönhetően több és hatékonyabban előállított áru és szolgáltatás - és ezáltal árdefláció - gazdagabbá tesz bennünket. Ez az egyetlen módja. Nem a törvényhozási vagy monetáris rendeletek.

Ezért támadnunk kell a "közpolitika" és különösen a "monetáris politika" minden fogalmát. Az inflációs politika egy hamis gazdaságot hoz létre, egy "látszatgazdaságot", ahogyan az Axios nemrég fogalmazott. A hamis gazdaság a folyamatos költségvetési és monetáris beavatkozás óriási szintjétől függ. Ezt "financializációnak" nevezzük, de mindannyian érezzük, hogy jólétünk kölcsönből származik. Mindannyian érezzük. A tőkepiacok leépültek: rengeteg pénz mozog anélkül, hogy bárki számára értéket teremtene. A vállalatok nem feltétlenül termelnek nyereséget vagy fizetnek osztalékot; a részvényeseknek csak az számít, hogy tőkenyereségért eladják részvényeiket. Ehhez mindig új Ponzi-vevőre van szükség. De intuitíve tudjuk, hogy ez nem helyes: gondoljunk egy étteremre vagy egy vegytisztítóra, amely évekig nyereség nélkül működött abban a reményben, hogy évekkel vagy évtizedekkel később nyereséggel eladható. Csak az infláció által létrehozott torz ösztönzők teszik lehetővé ezt a gondolkodásmódot. Tehát le a "politikával" - amire szükségünk van, az az egészséges pénz!

Végezetül, ne féljünk attól, hogy túlzással vagy riogatással vádolnak bennünket. Hadd kérdezzem meg: mi történik, ha mi tévedünk, és mi történik, ha ők tévednek? Amit ők tesznek, mármint a központi bankárok és a nemzeti kincstárak, az példátlan. A hamis pénz végtelen, a valódi erőforrások nem. A hiperinfláció nem biztos, hogy a sarkon vagy akár éveken belül bekövetkezik; senki sem tud ilyesmit megjósolni. De egy bizonyos ponton az amerikai gazdaságnak valódi szerves növekedést kell létrehoznia, ha reméljük, hogy meg tudjuk tartani az életszínvonalat és el tudjuk kerülni a csúnya inflációs valóságot. A tőkefelhalmozás és a magasabb termelékenység helyét semmilyen monetáris vagy fiskális mérnöki tevékenység nem veheti át. A több pénz és hitel nem helyettesíti a több, jobb és olcsóbb árut és szolgáltatást. A politikai pénz nem működhet, és soha nem szabad félnünk attól, hogy gyökerestől megtámadjuk. Magánpénzre van szükségünk, az egyetlen pénzre, amely immunis az elkerülhetetlen politikai ösztönzéstől, hogy most megszavazzunk dolgokat, és később fizessünk értük. Ha ez radikális, hát legyen az.

A történelem megmutatja, hogyan hal meg a pénz. Igen, ez itt is megtörténhet. Csak egy bolond gondolja másként.

 

https://www.pokolafoldon.hu/politika/inflacio-allamilag-szponzoralt-terrorizmus

Az EU bürokratái "kötelező" energiaszabályozást követelnek

 

A Tízszarvú Fenevad azt is fontolgatja, hogy visszahozza a zárolás koncepcióját, hogy "küzdjön a klímaváltozás kísértete ellen".

Az RT International jelentése...

Tömeggyilkos Haramia Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arra kérte az EU tagállamait, hogy vezessenek be "kötelező" energiaadagolási politikát, és egy szerdai sajtótájékoztatón a Covid-19-es zárlatok legsötétebb napjaira emlékeztető nyelvezettel felszólította a blokkot, hogy "laposítsa ki a kereslet görbéjét".

"Amit tennünk kell, az a görbe ellapítása, hogy elkerüljük a csúcsigényeket. Javasolni fogunk egy kötelező célt a csúcsidőszakokban történő villamosenergia-felhasználás csökkentésére, és nagyon szorosan együtt fogunk működni a tagállamokkal ennek elérése érdekében" - jelentette be, és felszólított arra, hogy a rációszabályozási intézkedéseket még azelőtt rögzítsék, hogy a kereslet télen komolyan megugrana.

Népirtó Hazug Von der Leyen a meglévő kínálat adagolásán túlmenően a piaci árak miatt rekordnyereséget elérő energiavállalatok nyereségének korlátozására, és e pénzeszközök megújuló energiaforrásokba való visszaforgatására szólított fel, amelyeket "a jövő energiabiztosításának" nevezett.

 

 

Azt is ígérte, hogy árplafont vezet be az orosz importra, miközben azt állította, hogy az EU az orosz szállítást nagyrészt alternatív forrásokból származó energiával helyettesítette. Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédére válaszul azzal fenyegetőzött, hogy leállítja a blokkba irányuló összes fennmaradó energiaáramlást. "Nem fogunk szállítani gázt, olajat, szenet, fűtőolajat - semmit sem fogunk szállítani" - mondta.

Azon túl, hogy Oroszországot "a gázpiac aktív manipulálásával" vádolta, Antikrisztuskövető Sátánfatty von der Leyen "az éghajlatváltozás hatásait" tette felelőssé a gáz és az áram rekordszintű költségeiért, és hangsúlyozta, hogy nem csak Európa szenved, hanem "globális energiahiány" van kialakulóban.

Haramia Pokolfajzat Von der Leyen nem az első európai vezető, aki az energiaadagolást javasolja megoldásként a nagyrészt saját maga által okozott ellátási válságra, amelyet az EU azon erőfeszítései váltottak ki, hogy gazdasági büntetésként szankciókat szabjon ki Oroszországra az ukrajnai katonai művelet miatt. A francia Tömeggyilkos Népirtó Emmanuel Macron az energiafogyasztás önkorlátozására szólított fel a jövőbeni fejadagok elkerülése érdekében, sőt, a "bőség végének" meghirdetésével egy tartósabb állapotra utalt. Az olasz és a német kormány is hasonló nyilatkozatokat tett.

Népirtó Bioterrorista Von der Leyen az érzelmekkel teli világjárvány-irányelv "görbe ellaposítása" érdekében történő újbóli felhasználása miatt egyesek attól tartanak, hogy az EU és más kormányok megpróbálhatják visszahozni a Covid-19-re adott válasz egyéb elemeit, hogy az éghajlatváltozás frusztrálóan ködös kísértetével foglalkozzanak - különösen az Antikrisztuskövetők Kommunista Tanácsa, a  Világgazdasági Fórum és egyes környezetvédők által támogatott "éghajlati zárlatok" révén, a kibocsátások csökkentése és az energiafelhasználás mérséklése érdekében.

"Hazug Sátánfatty Von der Leyen nem az első európai vezető, aki az energiaadagolást javasolja megoldásként a nagyrészt saját maga által okozott ellátási válságra, amelyet az EU azon erőfeszítései váltottak ki, hogy gazdasági büntetésként szankciókat szabjon ki Oroszországra az ukrajnai katonai művelet miatt." Az orosz ukrajnai hadművelet lett azért, hogy ellátási válságot hozhassanak létre arra hivatkozva! Egy előre megírt színdarabot látunk, és játékosok benne mind! Ellenünk, az emberiség ellen!

https://www.pokolafoldon.hu/great-reset/az-eu-burokratai-kotelezo-energiaszabalyozast-kovetelnek

Yanis Varoufakis: Az európai energiapiac egy nagy szélhámosság, a holland energiatőzsdét fel kell számolni, a szankciók csak az oligarchiák vagyonát gyarapítják...

Figyelmeztetés, készüljünk fel a nagy "készpénzes pánikra" (szeptember 20.)

 

Kedves Olvasó!

Mint a Goldman Sachs volt ügyvezető igazgatója, kötelességemnek érzem, hogy figyelmeztessem Önöket arra, ami szeptember 20-án bekövetkezhet.

Az egész egy új elnöki rendelettel kezdődik, amely közvetlenül az Ön bankszámláján eszközölhet NAGYON nagy változásokat.

És mindezt a világ legnagyobb vállalatai támogatják: Citigroup, Ford, MasterCard, Visa és Coca-Cola.

Sajnos nincs sok időnk felkészülni.

Stephen Roach, a Morgan Stanley volt elnöke szerint: "Az amerikai életszínvonal olyan mértékben fog megszorulni, mint még soha".

Figyelj, nem azért jöttem, hogy megijesszelek...

De azért vagyok itt, hogy segítsek felkészülni.

Még a pontos lépéseket is elárulom, amelyeket én személyesen teszek - kattintson ide a részletekért.

Ha aggódsz a szárnyaló infláció, a lakbéremelések, a hitelkártya adósságok és a zuhanó tőzsde miatt...

A középosztálytól.... A gazdagoknak:

Amerika utolsó vagyonátadása

Egy furcsa erő (nem az infláció) veszi ostrom alá az USA-t: A vagyon átruházása

A középosztályból a gazdagok számára... PhD Nomi Prins feltárja, mi történik, és feltárja az "Új Amerikai Korszak Tervét" a 2022-es év védelmére és nyereségre.

 

 

Csak várj, amíg meglátod, mi következik Amerikára...

"Ez a legnagyobb újraelosztása a vagyonnak a középosztálytól és a szegényektől a gazdagok felé."

- Stanley Druckenmiller milliárdos

"Egy birodalom sem tart örökké"

- Ray Dalio, milliárdos és a világ legnagyobb fedezeti alapjának alapítója.

"Az amerikai életszínvonal olyan mértékben fog csökkenni, mint még soha."

- Stephen Roach, a Morgan Stanley volt elnöke

 

Üdvözlettel,Nomi PrinsSzerkesztő, Rogue Economics

https://www.pokolafoldon.hu/great-reset/figyelmeztetes-keszuljunk-fel-a-nagy-keszpenzes-panikra-szeptember-20

Putyin: "Semmit sem veszítettünk"

Vlagyivosztok, 2022. szeptember 8. csütörtök (MB)

A róka és a farkas esetére emlékeztette Putyin azokat, akik a harctéren szerették volna legyőzni Oroszországot, és megfojtani gazdaságilag. A farkas végezni akart a rókával, de az jégre vitte halászni, s odafagyott a farkas farka. Gondolkodjanak el az orosz népmesén azok, akik bármit is ránk akarnak kényszeríteni – mondta, a Magyar Békekör tudósítása szerint.

“Oroszország szuverén ország, és mindig meg fogjuk védeni nemzeti érdekeinket, miközben független politikai irányvonalat folytatunk. Ugyanezt a tulajdonságot értékeljük azokban a partnereinkben, akik megbízhatónak és felelősségteljesnek bizonyultak a kereskedelmi, befektetési és egyéb területeken folytatott több éves együttműködésben. Akik el akarnak szigetelni minket, magukat szigetelik el” – hangsúlyozta beszédében az orosz elnök az „Egy sokpólusú világ felé”jelmondattalVlagyivosztokban megrendezett Távolkeleti Gazdasági Fórumon (EEF 2022).

Oroszország többpólusú világrendre törekszik. Olyan igazságosabb rendre, mely nem alapul egyetlen ország diktátumán, amelyik Isten földi helytartójának színeiben tetszeleg, és politikai kizárólagosságra tart igényt – mondta.

Az Egyesült Államok megingott globális dominanciája és a nyugati elitek képtelensége az objektív tények elfogadására, “szankciós őrjöngéshez” vezetett, melynek következménye az lett, hogy Európa magas szintű ipari fejlettsége és az európaiak életszínvonala elhamvad a szankciók kemencéjében, az európai vállalatok versenyképessége pedig csökken. Európa feláldozza jólétét az Egyesült Államok globális diktatúrájának oltárán. Nem volna meglepő, ha az európai üzleti rést mind a kontinensen, mind a globális piacon amerikai mecénásaik töltenék ki. Hiszen az amerikaiak soha nem fogják vissza magukat, amikor érvényre akarják juttatni az érdekeiket, nem haboznak elérni céljukat – mondta Putyin.

Azok a nyugati országok, amelyek megpróbálnak ellenállni a történelem menetének, odáig mentek el, hogy aláásták a világgazdasági rendszer kulcsfontosságú pilléreit. Emiatt elveszett a dollárba, az euróba és más nyugati valutákba vetett bizalom, az infláció pedig évek óta rekord magasságban.

Oroszország akár már holnap is kész volna újraindítani a gázszállítást Európába az Északi Áramlat-1 vezetéken keresztül, de „nem engedik, hogy megtegyük” – utalt Putyin a turbinákra vonatkozó szankciók jogi és gyakorlati következményeire, valamint az „ársapkára”, melyet a Hetek és az Európai Unió akar bevezetni a gázra és az olajra. Ezzel csak azt érik el, hogy nem kapnak sem gázt, sem olajt – adta értésre, s hozzátette: pedig elég volna megnyomni egy gombot ahhoz, hogy az Északi Áramlat-2 vezetéken keresztül meginduljon a gáz Európába. (Mint tudott, Scholtz kancellár megtiltotta a vezeték üzembe állítását.) Oroszországnak nincs gondja energiaforrásainak exportjával, mivel az Oroszországból csővezetéken szállított gáz sokkal versenyképesebb, mint az óceánon át szállított cseppfolyósított földgáz. Ám ez a nemzeti kincs az ország szuverén fejlődését szolgálja, nem pedig azokét, akik szeretnék megkaparintani – fűzte hozzá.

Megköszönte az orosz üzleti közösség ország és polgárai iránt tanúsított felelős magatartását, és jó üzleti tevékenységet kívánt azoknak a nyugati cégeknek, amelyek folytatják tevékenységüket az országban, illetve új beruházásra készülnek.

Orosz üzletemberek Nyugaton elkobzott javairól, így a luxus jachtokról szólva Putyin elmondta, hogy figyelmeztették őket az orosz lépések lehetséges nyugati következményeire. “Itt kellett volna tartaniuk azokat a hajókat, a pénzüket nem külföldi eszközökbe, hanem az orosz infrastruktúra fejlesztésébe kellett volna fektetni. Semmit sem veszítettek volna, viszont profitot termelhettek volna” – mondta.

Oroszország a Nyugat gazdasági és technológiai agressziójával került szembe, de mára túl van a nehezén – vélte. A munkanélküliség történelmi mélyponton, 4 százalék alatt, az infláció is csökken, az év végére elérheti a 12 százalékot, a jövő év második negyedére pedig 5-6 százalékra csökkenhet, egyesek szerint akár 4 százalékra is. A bruttó nemzeti termeék (GDP) csökkenni fog ugyan, de jelentéktelen, 2 százalék körüli mértékben. Az idei költségvetés, a kiadások emelkedése ellenére akár 0,5 billió rubel többletet eredményezhet. A rubel stabilizálódott – tudatta.

Előadásában Putyin részletesen ismertette az ázsiai-csendes-óceáni térség fejlődését.  Az elmúlt évtizedben Ázsia GDP-je évente mintegy 5 százalékkal nőtt, miközben a globális GDP 3 százalékkal, az Egyesült Államok és az Európai Unió gazdasága pedig 2, illetve 1,2 százalékkal. Az orosz elnök arra számít, hogy Ázsia részesedése a globális GDP-ből a 2015. évi 37,1 százalékról 2027-re 45 százalékra nő.

Államilag támogatják Oroszország távolkeleti részének gyors fejlesztését. Legalább 2030-ig meghosszabbítják a távol-keleti lakásvásárlók előleg-támogatási programját. Évente ötmilliárd rubelt irányoznak elő a távol-keleti, 250 ezer főnél kevesebb lakosú városok felújítására. Az összeg az oroszországi városok felújítására szánt összeg fele – ismertette.

Az orosz elnök kitért a július 22-i isztambuli gabona megállapodásra is, és „újabb felháborító csalásnak” minősítette, mert az egyezménnyel ellentétesen az ukrán gabona az EU államaiba került, nem pedig a legjobban rászoruló fejlődő országokba. Emellett az osoz gabonakivitelre vonatkozó korlátozásokat sem oldották fel.

Ravaszul kidolgozott, kifinomult konstrukcióval állunk szemben, úgy tűnik, mintha nem volnának többé szankciók, ám logisztikai, hajóbérlési, finanszírozási és biztosítási korlátozások sokasága bénítja az orosz gabonakivitelt. Ezért Oroszország csak azzal a feltétellel lesz hajlandó meghosszabbítani a novemberben lejáró gabonakiviteli egyezményt, hogy korlátozzák az EU-ba irányuló élelmiszerszállítást, viszont növeljék a fejlődőknek szánt exportot, és elhárítsanak minden akadályt az orosz élelmiszerexport útjából – adta értésre.

A mostani állapot nem csak az élelmiszerárak további emelkedéséhez és ellátási gondokhoz vezet, hanem humanitárius katasztrófába torkolhat – mondta.

Az orosz állampolgárokkal szembeni nyugati vízumkorlátozó intézkedéssel kapcsolatban közölte, hogy orosz részről nem viszonozzák a lépést, mert Oroszországnak nem a kapcsolatok leépítése a célja, hanem a kapcsolatok építése. A kultúra, a sport, az emberi kapcsolatoké.

Bizarnak nevezte Josep Borrell, az EU külügyi főképviselőjének kijelentését arról, hogy Oroszországot a csatamezőn kell legyőzni, arról pedig, hogy lefasisztázta Oroszországot, azt mondta, Borrell a 30-as években akár a francóista puccsisták oldalán is állhatott volna. „Isten legyen Borrell bírája” – mondta.

Az új brit miniszterelnök kijelölésével kapcsolatban Putyin megjegyezte: Nagy-Britanniában a demokratikus elvektől távol álló eljárás érvényesül. A brit nép nem vehetett részt a kormányváltásban. Hogy aztán milyen lesz London kapcsolata Moszkvával, az uralkodó brit elittől függ. „Senkinek se legyen kétsége afelől, hogy megvédjük az érdekeinket” – közölte.

Ukrajnáról szólva Putyin kijelentette: Az ukrajnai orosz hadművelet fogat-fogért válasz arra, ami ott 2014 óta folyik. „Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy nem mi kezdtük el a hadműveleteket. Mi csak arra törekszünk, hogy véget vessünk az ellenségeskedéseknek. Tudatosan tettük, amit tettünk. Minden cselekedetünk célja a donbászi emberek megsegítése. Ez a kötelességünk, és a végsőkig teljesítjük” – mondta.

Sok ukrajnai lakos még attól is fél, hogy kinyissa a száját, mert a kijevi kormány terrorizálja, aki nem támogatja politikáját. Ott az utcán egyszerűen lelövik, akinek más a véleménye – közölte.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) zaporozsjei atomerőművel kapcsolatban kiadott jelentését „hihetőnek” nevezte. Hiszen nyugati nyomás alatt is kimondta: nem tudják egyértelműen, hogy az ágyúzás Ukrajna területéről jön-e, bár ez nyilvánvaló, hiszen az erőmű orosz ellenőrzés alatt áll – mondta. Tudatta, hogy bármikor készek odaengedni nyugati újságírókat, hogy lássák, milyen veszélybe sodorja az ukrán tüzérség Európát egy lehetséges atomkatasztrófával.+++

Kiadta: Magyar Békekör

"Semmit sem veszítettünk" - Putyin arra figyelmeztet, hogy a nyugati elit "szankciós láza" miatt az európai emberek "meg fognak fagyni"

Frissítés(11:40): A putyinok a putyinok ellen fordultak: Putyin orosz elnök a vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórum előtt tartott beszédében különösen azt hangsúlyozta, hogy országa "semmit sem veszített" a szomszédos Ukrajnában indított "különleges művelet" során:

"Semmit sem veszítettünk és semmit sem fogunk veszíteni" - mondta Putyin. "Ami azt illeti, hogy mit nyertünk, azt mondhatom, hogy a fő nyereség a szuverenitásunk megerősítése volt".

Putyin ugyanakkor elismerte, hogy Moszkva döntése, miszerint csapatokat küld Ukrajnába, "bizonyos polarizációt okozott, mind a világban, mind az országon belül".

Lent: képernyőkép Európáról, amely megfagy a kísérteties Gazprom-videóból

Sok orosz család azonban másként vélekedhet a tekintetben, hogy nem veszített "semmit", tekintve, hogy az orosz katonai csapatok áldozatainak becslései legalább tízezres nagyságrendben mozognak az elmúlt hat hónap során elesettek és megsebesültek számát illetően. Ám Putyin üzenete ebben az esetben egyértelműen elsősorban a Nyugatnak szólt, amellyel a Kreml gazdasági és energetikai háborúban áll, nem beszélve a kelet-európai proxy-háborúról.

* * *

 

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök az ország távol-keleti részén, Vlagyivosztokban tartott Keleti Gazdasági Fórum előtt tartott nagy ívű beszédében a Nyugaton zajló "szankciós lázat" ostorozta, ahol - mint korábban megírtuk - a kínai delegáció volt a legnagyobb létszámú résztvevő. A kínai törvényhozás vezetője, Li Zhanshu is jelen volt, amikor az orosz vezető hangsúlyozta: "bármennyire is szeretné valaki elszigetelni Oroszországot, ez lehetetlen".

Ehelyett azt mondta, hogy az EU és az USA által vezetett szankciók és az orosz fosszilis tüzelőanyagokról való leválási kísérletek visszahatása életeket tesz tönkre Nyugaton. "Most azt látjuk, hogy Európában egymás után szűnnek meg a termelés és a munkahelyek" - mondta Putyin, hangsúlyozva, hogy ez úgy történik, hogy "a nyugati elit nem akarja, sőt nem is tudja tudomásul venni az objektív tényeket".

Témája, akárcsak számos korábbi nagy beszédében, az volt, hogy a nyugati elitek képtelenek felismerni az elkerülhetetlen elmozdulást az egypólusú világról a többpólusú világ felé (szó szerint az idei fórum neve: "Úton a többpólusú világ felé"), illetve eltávolodni "attól a világrendtől, amely csak nekik kedvez, és mindenkit arra kényszerít, hogy az általuk kitalált szabályok szerint éljen, amelyeket rendszeresen megszegnek és a helyzet függvényében folyamatosan változtatnak" - mondta az állami média fordítása szerint.

Az, hogy "nem akarják, sőt nem is tudják elismerni az objektív tényeket" a globális változásokról, "növekvő elszakadásukat" mutatja az általuk állítólag képviselt egyszerű emberektől. És most mégis, az európai lakosság "megfagyhat", miközben megtagadják tőle a létfontosságú orosz energiát olyan vezetők, akik rövidlátó módon, az ukrajnai invázióra adott érzelmi válaszként akarnak kirohanást gyakorolni:

"A [koronavírus] járványt más globális kihívások váltották fel, amelyek az egész világot fenyegetik" - mondta Putyin a Keleti Gazdasági Fórumon Oroszország csendes-óceáni kikötővárosában, Vlagyivosztokban.

"A Nyugat szankciós lázára utalok" - mondta, bírálva a "szemtelen és agresszív" kísérleteket, hogy "leigázzák" azokat az országokat, amelyek nem vezettek be gazdasági korlátozásokat Oroszországgal szemben.

"Képtelenségként" utasította el azokat a széles körben elterjedt vádakat, amelyek szerint Oroszország energetikai fegyverként használja a gázt, mondván, hogy ez olyan egyszerű, mint a Gazprom által üzemeltetett csővezetékek biztonságos és megfelelő működéséhez szükséges alkatrészek kiadása.

"Adjanak nekünk turbinákat, és holnap bekapcsoljuk az Északi Áramlatot, de ők nem adnak nekünk semmit" - mondta Putyin a hallgatóságnak, tovább foglalkozva a legutóbbi globális szalagcímekkel, amelyek az orosz olajra és gázra vonatkozó, az EU által fontolgatott árplafonról szóltak, "újabb ostobaságnak" nevezve a javaslatot. Utalt arra, hogy a dilemma továbbra is egyszerű:

"Vannak szerződéses kötelezettségek, és ha olyan politikai döntések születnek, amelyek ellentmondanak ezeknek, akkor egyszerűen nem teljesítjük őket. Egyáltalán nem fogunk semmit sem szállítani, ha az ellentmond a gazdasági érdekeinknek, ebben az esetben. Nem fogunk szállítani gázt, olajat, szenet vagy fűtőolajat".

 

 

A fent említett objektív tényekhez tartozik, amelyeket a nyugati vezetők nem hajlandók tudomásul venni, hogy az orosz energiát importáló nemzetek "nincsenek abban a helyzetben, hogy diktálják az akaratukat". Putyin azt mondta, hogy még mindig "biztos benne, hogy semmit sem vesztettünk és semmit sem fogunk veszíteni [Ukrajna lerohanása után]. A fő nyereségünk a szuverenitás megerősítése".

"Kérem térjenek észhez" - hangsúlyozta Putyin. És mégis abban marad, hogy "az uniós hatóságok megtagadják az európai vállalkozásoktól a hozzáférhető nyersanyagokat, energiát és piacokat". És így a zuhanó életszínvonal és az európaiak által most tapasztalt növekvő infláció - különösen a téli hónapok felé haladva - továbbra is az amerikai érdekeknek fog áldozni, amíg ezek a vezetők végre észhez nem térnek - magyarázta az orosz vezető.

"Nem lesz meglepetés, amikor az európai vállalkozások piaci részesedését, mind a kontinensen, mind globálisan, amerikai patrónusaik veszik át. Amikor az érdekeiket követik, nem korlátozzák magukat, és nem riadnak vissza semmitől".

 

Putin warned the West ‼️

‼️ 'West's sanctions fever' ‼️

‼️ Europe sacrificed in name of preserving US dictatorship ‼️ pic.twitter.com/EeSn1Aa4nS

 

 

 

Érdekes módon kitért az Északi Áramlat 2 Oroszország és Németország közötti gázvezeték helyzetére, amelyet az ukrán válság miatt még azelőtt leállítottak, hogy egyáltalán üzembe helyezték volna, és kijelentette, hogy Moszkva továbbra is "készen áll" arra, hogy megkezdje a gázszivattyúzást az Északi Áramlat 2-n keresztül, ha a másik fél is hajlandó erre:

"Nem építünk semmit ok nélkül. Megkaptuk és tökéletesítettük a szükséges technológiát. Ha szükséges, bekapcsoljuk az Északi Áramlat 2-t" - mondta Putyin.

Szerinte az Északi Áramlat-1 jelenleg gyakorlatilag le van zárva, és a Nyugat azt állítja, hogy Moszkva energiafegyverként használja a gázvezetéket. "Képtelenség. Annyit szállítunk, amennyire a partnereinknek szüksége van - teljesítjük, amit a pályázatba írnak" - tette hozzá Putyin.

Elismerve a nagyszámú kínai delegáció jelenlétét, és a fórumon részt vevő harmadik számú magas rangú kínai kormánytisztviselőt, Putyin azt mondta: "Remélem, hamarosan találkozunk Hszi Csin-pinggel Üzbegisztánban".

 

 

Az orosz energiaipari óriás Gazprom a hét elején egy meglehetősen provokatív videót adott ki, amely Európát célozta meg, és azt, hogy mire számíthat a következő télen:

A Gazprom egy epikus hangvételű videót tett közzé: "És a tél nagyon kemény lesz"

P.S. Érdemes emlékeztetni a kommentelőket, hogy az EU volt az, aki szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, és nem fordítva.

 

 

Ezt követően a Kreml tisztviselői megerősítették, hogy "Putyin és Hszi Csin-ping kínai elnök jövő héten találkozik az üzbegisztáni csúcstalálkozón" - írja az ABC News. A két nagy atomfegyverekkel rendelkező nemzet éppen most fejezte be egy hetes közös hadgyakorlatát, több más nemzet képviseletében, az Oroszország ugyanezen távol-keleti régiójában található Vosztok 2022-ben.

https://www.pokolafoldon.hu/politika/putyin-semmit-sem-veszitettunk

II. Erzsébet királynő minden korábbi brit uralkodónál hosszabb ideig ült trónon.

 

Mint ahogy nagy elődje, Viktória királynő, úgy ő sem számított rá, hogy uralkodnia kell majd, de amikor nagybátyja, VIII. Eduárd lemondott a trónról 1936-ban, örökre megváltozott az élete.A birodalom folytonos változásai és a növekvő kihívások ellenére is kitartó maradt, és szilárdan állt az ország élén.

VIII. Eduárd lemondása óriási botrány volt, alkotmányos válságot idézett elő az Egyesült Királyságban, mivel korábban erre még nem volt precedens. Erzsébet édesapja VI. György ekkor lépett trónra, pedig soha nem akart. Csendes, szinte kispolgári boldogságban élt addig feleségével és két lányával, Erzsébettel és Margittal. A gátlásos Albert (a György uralkodói neve volt) sosem vágyott uralkodni, és rettegett a nyilvános beszédektől, mivel dadogott. De nem volt mit tenni, át kellett vennie a stafétát.

Erzsébet hercegnő édesapjával 1946-ban - nagyon szerették egymást1946 AP/1946 AP

 

 

Ekkor vált Erzsébet hercegnőből úgynevezett "feltételezett" trónörökös (heir presumptive). Azért csak feltételezett, mert az akkor hatályos trónöröklésre vonatkozó szabályok még a férfi elsőbbséget vették alapul, így ha a 10 éves Erzsébetnek öccse született volna, akkor automatikusan belőle vált volna az "heir apparent", vagyis a trónörökös.

A rendkívül népszerű VI. György 1939 júniusában családjával a Buckingham-palota erkélyénAP/Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Hercegnőként ment fel a fa tetejére, és királynőként jött le

Ahogyan édesapja, úgy ő sem számított arra, hogy uralkodnia kell majd, főleg nem arra, hogy már idejekorán, 25 éves korában jön el ez a pillanat. VI. György élete vége felé súlyos betegségtől szenvedett, el is kellett távolítani a fél tüdejét. Emiatt a gyengélkedő király egyre több feladatot ruházott át lányára és annak férjére, például őket küldte el maga helyett egy 1952-es nemzetközösségi útra is. A fiatal, 25 éves Erzsébet és Fülöp herceg éppen egy fa tetejére épült hotelben tartózkodtak Kenyában, amikor édesapja 1952. február 4-én elhunyt. A királynő csak reggel értesült a halálhírről. A sajtó azonnal megírta, hogy "hercegnőként ment fel a fára, és királynőként jött le."

A koronázás a Westminster-apátságbanAP/AP

Rögtön visszatértek Londonba Fülöp herceggel, ahol a repülőtéren fogadta a fiatal uralkodót az akkori kormányfő, Winston Churchill és több minisztere. Itt vette kezdetét Erzsébet élethosszig tartó szolgálata.

 

 

Egy életen át tartó szolgálat

A rádiót először II. Erzsébet nagyapja, V. György kezdte használni mint kommunikációs eszközt, és unokája  folytatta ezt a hagyományt, amíg a televíziózás ki nem szorította a rádiót. 13 évesen szólt először a II. világháború idején kitelepített gyerekekhez az éteren át. Legendássá vált beszédét azonban 21 éves korában mondta a dél-afrikai Fokvárosban, amelyet az egész világon élőben sugároztak, és amelynek leghíresebb mondataihoz élete végéig hű maradt: "Fogadom, hogy egész életemben, legyen akár rövid vagy hosszú, az Önök szolgálatának fogom szentelni."

1953 júliusában koronázták meg, akkor is hasonló szellemben beszélt: "Önöknek és szolgálatuknak ajánlom magam, de kérem, hogy imádkozzanak értem, hogy Isten bölcsésséget és erőt adjon nekem, hogy hűségesen szolgáljam Őt és Önöket életem hátralévő napjaiban" - mondta.

A Nemzetközösség fejeként nagyon fontosnak tartotta összetartani ezt a szervezetetAP/1952 AP

És így is tett. A Nemzetközösség uralkodójaként a világ számos országában járt. Az állandóság szimbólumaként és erős kötelességtudata révén több vezető politikussal találkozott, mint bármelyik államfő a világon. Uralkodóként az egyik legmagasabb volt az elfogadottsági rátája, habár sok családtagját nem kedvelték különösebben a britek, főleg a botrányok tépázták meg a királyi család népszerűségét, de a királynőt töretlenül tisztelték szerte a világon.

Minden nap felnyitotta a piros dobozokat, amelyeket a kormány küldött neki, keddenként fogadta a miniszterelnököt audiencián. Számos politikussal, vezetővel találkozott, tárgyalt, és a puha diplomácia eszközeivel élve számos fontos külföldi úton vett részt.

 

 

Családi botrányok árnyékolták be uralkodását

Három gyermeke is elvált, a trónörökös Károly herceg, a királynő kedvenceként számon tartott András yorki herceg, valamint egyetlen lánya, Anna hercegnő. 1992-ben jelentették be András és Anna válását, Diana hercegnő és Károly herceg családi problémái is ekkor váltak köztudottá a sajtó révén. Ami tündérmeseként kezdődött, végül a pletykalapok címoldalára került. A királyi család népszerűsége évtizedes mélypontra süllyedt akkoriban.

Az 1992-es évet a királynő "annus horribilisnek", vagyis szörnyű évnek nevezte egy beszédében, és bőven volt is rá oka: miután a pletykalapok kiteregették a családi szennyest, az általa vidéki hétvégi rezidenciaként használt windsori kastély egy része kigyulladt, és kiégett novemberben. A kastélyról kapta az uralkodóház a nevét, így az esemény szimbolikus jelentősgűnek tűnt. Amikor a brit adófizetők tudomására jutott, mennyibe kerülne a kastély felújítása, óriási társadalmi vita kezdődött, ami eljutott a parlamentig is.

De a mélypont még hátravolt: 1997 augusztusa és szeptembere. Miután Károly és Diana válását kimondták  1996-ban, a hercegnő számos humanitárius misszióba vágott bele, és egyre függetlenebbé vált a palotától. 36 éves korában ismerkedett meg Dodi al-Fayeddel, egy egyiptomi milliárdos fiával, akivel viharos románcuk a tragikus párizsi autóbalesettel ért véget.

Diana halála földrengésszerű hatással volt a britekre. A megdöbbenés és gyász elsöprő erejű volt. A Diana halála utáni hét volt a brit monarchia népszerűségének legmélyebb pontja, mivel a királynő évszázados hagyományokra és arra hivatkozva, hogy unokáit, Vilmos és Harry herceget szeretné vigasztalni, teljesen elzárkózott attól, hogy mielőbb Londonba siessen, és megjelenjen a nép előtt. Öt további napon át Balmoralban maradt, ahol nyári szabadságát töltötte, és ezzel kivívta a közvélemény haragját. Az akkori munkáspárti miniszterelnök, Tony Blair megpróbálta mentegetni a királyi család viselkedését a sajtóban, de nem járt sikerrel. Idővel azonban meggyőzte a királynőt, hogy térjen vissza a fővárosba, és mondjon tévébeszédet Diana emlékére, valamint arról is, hogy tartsanak állami temetést az elhunyt hercegnőnek. Amint II. Erzsébet visszatért, elmondta beszédét, és az alattvalók látták, hogy fejet hajt Diana koporsója előtt, az emberek megbékéltek.

A monarchia ezen a zűrzavaron is felülemelkedetett.

A királyi család reneszánsza

A család fiatalabb generációjának, a királynő unokáinak köszönhetően a Windsorok népszerűsége a 2000-es években ismét szárnyalni kezdett. Vilmos és Harry hercegek történetét szoros figyelemmel követte az egész világ, bukdácsolásaikat, katonai szolgálatukat, tanulmányaikat, és azt, ahogyan mind a ketten megtalálták életük párját. Közrendű nőket vettek feleségül, Vilmos egy angol középosztálybeli lányt, Katalint, Harry pedig egy színesbőrű amerikai színésznőt, Meghant. Vilmos és Katalin népszerűsége töretlen azóta is, három gyermekük született, Harry herceg és Meghan azonban közutálatnak örvend, amióta 2020-ban bejelentették, hogy elhagyjták a király családot, és kilépnek az úgynevezett dolgozó tagok közül.

Mindig két lépéssel a királynő mögött

Fülöp herceg, akit eleinte nem fogadtak kitörő örömmel az udvaroncok a Buckingham-palotában, idővel a királyi család legnagyobb támaszává vált. Jóban-rosszban II. Erzsébet mellett állt, akivel a herceg 2021. április 9-i halálakor már 73 éve voltak házasok. A királynő úgy fogalmazott, hogy mindig belőle merített erőt. Bennfentesek szerint az edinburgh-i herceg tartotta össze a családot.

Fülöp herceg és Erzsébet hercegnő esküvőjeAP/AP

 

 

II. Erzsébet jelentősége

A 70 éven át uralkodó királynő állócsillag volt a brit monarchia és a nemzetközi politika egén. Sztoikus alkata révén minden vihart, társadalmi változást átvészelt, és amikor már valóban szükséges volt, változtatott is. Az '50-es években külső tanácsra hallgatva megreformálta a brit monarchia intézményét azáltal, hogy bevezette a karácsonyi tévébeszédeket, eltörölte az elsőbálozás hagyományát, először rendezett olyan kertipartikat, ahová a szélesebb publikumot is meghívták, nem csupán a nemességet. A királynőnek sikerült országát átkormányoznia a rendkívüli változásokon, de nem állt szándékában az apja által ráhagyott intézményt teljes mértékben átalakítani. A Buckingham-palota és a királyi család többi tagjának irodái nehézkesen kommunikáló és egymással rivalizáló egységekké váltak, akik nem tartottak mindig lépést a korral. Sokan kifogásolták, hogy a királyi család tagjainak külföldi útjai gyakran nem nélkülözik a gyarmati felhangokat, és hogy túl sokba kerül a monarchia. Károly wales-i herceg, II. Erzsébet utódja több reformot lát szükségesnek, az a nézete, hogy a brit monarchia "karcsúsításra" szorul. Károly úgy véli, kevesebb családtagnak kéne azok között lenniük, akik közpénzből fenntartott palotákban élnek és apanázst kapnak az úgynevezett Sovereign Grantből.

Erzsébet uralkodásának 70. évfordulóján, a júniusi Platina Jubileumon népének lehetősége volt megünnepelnie, amit értük tett. Négy napon át zajlottak az ünnepségek Londonban és Egyesült Királyság-szerte.

A királynő és fia, Károly herceg a Platina Jubileum zárónapjánHannah McKay/WPA Rota

Az ünnepségsorozat megkönnyebbülést hozott a nehéz politikai és gazdasági időkben. Gyengélkedése miatt a királynő néhány eseményen már akkor sem vett részt, de a palota erkélyén megjelent, hogy köszöntse alattvalóit. Fekete gyásztűt viselt, ezzel is tisztelgett elhunyt férje, Fülöp előtt.

II. Erzsébet 2022-ben már bottal járt, és a sajtó rendszeresen cikkezett arról, hogy mozgásszervi problémái vannak. Bennfentesek révén kiderült, hogy amikor otthon van, többnyire tolószékben tud csak mozogni. A hír arról, hogy a királynő orvosi felügyeletre szorul, csütörtökön látott napvilágot. A palota a hagyományoknak megfelelően nem közölte, hogy pontosan miben szenvedett a királynő.

https://www.pokolafoldon.hu/blog/elhunyt-ii-erzsebet-brit-uralkodo