Vlagyivosztok, 2022. szeptember 8. csütörtök (MB)

A róka és a farkas esetére emlékeztette Putyin azokat, akik a harctéren szerették volna legyőzni Oroszországot, és megfojtani gazdaságilag. A farkas végezni akart a rókával, de az jégre vitte halászni, s odafagyott a farkas farka. Gondolkodjanak el az orosz népmesén azok, akik bármit is ránk akarnak kényszeríteni – mondta, a Magyar Békekör tudósítása szerint.

“Oroszország szuverén ország, és mindig meg fogjuk védeni nemzeti érdekeinket, miközben független politikai irányvonalat folytatunk. Ugyanezt a tulajdonságot értékeljük azokban a partnereinkben, akik megbízhatónak és felelősségteljesnek bizonyultak a kereskedelmi, befektetési és egyéb területeken folytatott több éves együttműködésben. Akik el akarnak szigetelni minket, magukat szigetelik el” – hangsúlyozta beszédében az orosz elnök az „Egy sokpólusú világ felé”jelmondattalVlagyivosztokban megrendezett Távolkeleti Gazdasági Fórumon (EEF 2022).

Oroszország többpólusú világrendre törekszik. Olyan igazságosabb rendre, mely nem alapul egyetlen ország diktátumán, amelyik Isten földi helytartójának színeiben tetszeleg, és politikai kizárólagosságra tart igényt – mondta.

Az Egyesült Államok megingott globális dominanciája és a nyugati elitek képtelensége az objektív tények elfogadására, “szankciós őrjöngéshez” vezetett, melynek következménye az lett, hogy Európa magas szintű ipari fejlettsége és az európaiak életszínvonala elhamvad a szankciók kemencéjében, az európai vállalatok versenyképessége pedig csökken. Európa feláldozza jólétét az Egyesült Államok globális diktatúrájának oltárán. Nem volna meglepő, ha az európai üzleti rést mind a kontinensen, mind a globális piacon amerikai mecénásaik töltenék ki. Hiszen az amerikaiak soha nem fogják vissza magukat, amikor érvényre akarják juttatni az érdekeiket, nem haboznak elérni céljukat – mondta Putyin.

Azok a nyugati országok, amelyek megpróbálnak ellenállni a történelem menetének, odáig mentek el, hogy aláásták a világgazdasági rendszer kulcsfontosságú pilléreit. Emiatt elveszett a dollárba, az euróba és más nyugati valutákba vetett bizalom, az infláció pedig évek óta rekord magasságban.

Oroszország akár már holnap is kész volna újraindítani a gázszállítást Európába az Északi Áramlat-1 vezetéken keresztül, de „nem engedik, hogy megtegyük” – utalt Putyin a turbinákra vonatkozó szankciók jogi és gyakorlati következményeire, valamint az „ársapkára”, melyet a Hetek és az Európai Unió akar bevezetni a gázra és az olajra. Ezzel csak azt érik el, hogy nem kapnak sem gázt, sem olajt – adta értésre, s hozzátette: pedig elég volna megnyomni egy gombot ahhoz, hogy az Északi Áramlat-2 vezetéken keresztül meginduljon a gáz Európába. (Mint tudott, Scholtz kancellár megtiltotta a vezeték üzembe állítását.) Oroszországnak nincs gondja energiaforrásainak exportjával, mivel az Oroszországból csővezetéken szállított gáz sokkal versenyképesebb, mint az óceánon át szállított cseppfolyósított földgáz. Ám ez a nemzeti kincs az ország szuverén fejlődését szolgálja, nem pedig azokét, akik szeretnék megkaparintani – fűzte hozzá.

Megköszönte az orosz üzleti közösség ország és polgárai iránt tanúsított felelős magatartását, és jó üzleti tevékenységet kívánt azoknak a nyugati cégeknek, amelyek folytatják tevékenységüket az országban, illetve új beruházásra készülnek.

Orosz üzletemberek Nyugaton elkobzott javairól, így a luxus jachtokról szólva Putyin elmondta, hogy figyelmeztették őket az orosz lépések lehetséges nyugati következményeire. “Itt kellett volna tartaniuk azokat a hajókat, a pénzüket nem külföldi eszközökbe, hanem az orosz infrastruktúra fejlesztésébe kellett volna fektetni. Semmit sem veszítettek volna, viszont profitot termelhettek volna” – mondta.

Oroszország a Nyugat gazdasági és technológiai agressziójával került szembe, de mára túl van a nehezén – vélte. A munkanélküliség történelmi mélyponton, 4 százalék alatt, az infláció is csökken, az év végére elérheti a 12 százalékot, a jövő év második negyedére pedig 5-6 százalékra csökkenhet, egyesek szerint akár 4 százalékra is. A bruttó nemzeti termeék (GDP) csökkenni fog ugyan, de jelentéktelen, 2 százalék körüli mértékben. Az idei költségvetés, a kiadások emelkedése ellenére akár 0,5 billió rubel többletet eredményezhet. A rubel stabilizálódott – tudatta.

Előadásában Putyin részletesen ismertette az ázsiai-csendes-óceáni térség fejlődését.  Az elmúlt évtizedben Ázsia GDP-je évente mintegy 5 százalékkal nőtt, miközben a globális GDP 3 százalékkal, az Egyesült Államok és az Európai Unió gazdasága pedig 2, illetve 1,2 százalékkal. Az orosz elnök arra számít, hogy Ázsia részesedése a globális GDP-ből a 2015. évi 37,1 százalékról 2027-re 45 százalékra nő.

Államilag támogatják Oroszország távolkeleti részének gyors fejlesztését. Legalább 2030-ig meghosszabbítják a távol-keleti lakásvásárlók előleg-támogatási programját. Évente ötmilliárd rubelt irányoznak elő a távol-keleti, 250 ezer főnél kevesebb lakosú városok felújítására. Az összeg az oroszországi városok felújítására szánt összeg fele – ismertette.

Az orosz elnök kitért a július 22-i isztambuli gabona megállapodásra is, és „újabb felháborító csalásnak” minősítette, mert az egyezménnyel ellentétesen az ukrán gabona az EU államaiba került, nem pedig a legjobban rászoruló fejlődő országokba. Emellett az osoz gabonakivitelre vonatkozó korlátozásokat sem oldották fel.

Ravaszul kidolgozott, kifinomult konstrukcióval állunk szemben, úgy tűnik, mintha nem volnának többé szankciók, ám logisztikai, hajóbérlési, finanszírozási és biztosítási korlátozások sokasága bénítja az orosz gabonakivitelt. Ezért Oroszország csak azzal a feltétellel lesz hajlandó meghosszabbítani a novemberben lejáró gabonakiviteli egyezményt, hogy korlátozzák az EU-ba irányuló élelmiszerszállítást, viszont növeljék a fejlődőknek szánt exportot, és elhárítsanak minden akadályt az orosz élelmiszerexport útjából – adta értésre.

A mostani állapot nem csak az élelmiszerárak további emelkedéséhez és ellátási gondokhoz vezet, hanem humanitárius katasztrófába torkolhat – mondta.

Az orosz állampolgárokkal szembeni nyugati vízumkorlátozó intézkedéssel kapcsolatban közölte, hogy orosz részről nem viszonozzák a lépést, mert Oroszországnak nem a kapcsolatok leépítése a célja, hanem a kapcsolatok építése. A kultúra, a sport, az emberi kapcsolatoké.

Bizarnak nevezte Josep Borrell, az EU külügyi főképviselőjének kijelentését arról, hogy Oroszországot a csatamezőn kell legyőzni, arról pedig, hogy lefasisztázta Oroszországot, azt mondta, Borrell a 30-as években akár a francóista puccsisták oldalán is állhatott volna. „Isten legyen Borrell bírája” – mondta.

Az új brit miniszterelnök kijelölésével kapcsolatban Putyin megjegyezte: Nagy-Britanniában a demokratikus elvektől távol álló eljárás érvényesül. A brit nép nem vehetett részt a kormányváltásban. Hogy aztán milyen lesz London kapcsolata Moszkvával, az uralkodó brit elittől függ. „Senkinek se legyen kétsége afelől, hogy megvédjük az érdekeinket” – közölte.

Ukrajnáról szólva Putyin kijelentette: Az ukrajnai orosz hadművelet fogat-fogért válasz arra, ami ott 2014 óta folyik. „Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy nem mi kezdtük el a hadműveleteket. Mi csak arra törekszünk, hogy véget vessünk az ellenségeskedéseknek. Tudatosan tettük, amit tettünk. Minden cselekedetünk célja a donbászi emberek megsegítése. Ez a kötelességünk, és a végsőkig teljesítjük” – mondta.

Sok ukrajnai lakos még attól is fél, hogy kinyissa a száját, mert a kijevi kormány terrorizálja, aki nem támogatja politikáját. Ott az utcán egyszerűen lelövik, akinek más a véleménye – közölte.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) zaporozsjei atomerőművel kapcsolatban kiadott jelentését „hihetőnek” nevezte. Hiszen nyugati nyomás alatt is kimondta: nem tudják egyértelműen, hogy az ágyúzás Ukrajna területéről jön-e, bár ez nyilvánvaló, hiszen az erőmű orosz ellenőrzés alatt áll – mondta. Tudatta, hogy bármikor készek odaengedni nyugati újságírókat, hogy lássák, milyen veszélybe sodorja az ukrán tüzérség Európát egy lehetséges atomkatasztrófával.+++

Kiadta: Magyar Békekör

"Semmit sem veszítettünk" - Putyin arra figyelmeztet, hogy a nyugati elit "szankciós láza" miatt az európai emberek "meg fognak fagyni"

Frissítés(11:40): A putyinok a putyinok ellen fordultak: Putyin orosz elnök a vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórum előtt tartott beszédében különösen azt hangsúlyozta, hogy országa "semmit sem veszített" a szomszédos Ukrajnában indított "különleges művelet" során:

"Semmit sem veszítettünk és semmit sem fogunk veszíteni" - mondta Putyin. "Ami azt illeti, hogy mit nyertünk, azt mondhatom, hogy a fő nyereség a szuverenitásunk megerősítése volt".

Putyin ugyanakkor elismerte, hogy Moszkva döntése, miszerint csapatokat küld Ukrajnába, "bizonyos polarizációt okozott, mind a világban, mind az országon belül".

Lent: képernyőkép Európáról, amely megfagy a kísérteties Gazprom-videóból

Sok orosz család azonban másként vélekedhet a tekintetben, hogy nem veszített "semmit", tekintve, hogy az orosz katonai csapatok áldozatainak becslései legalább tízezres nagyságrendben mozognak az elmúlt hat hónap során elesettek és megsebesültek számát illetően. Ám Putyin üzenete ebben az esetben egyértelműen elsősorban a Nyugatnak szólt, amellyel a Kreml gazdasági és energetikai háborúban áll, nem beszélve a kelet-európai proxy-háborúról.

* * *

 

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök az ország távol-keleti részén, Vlagyivosztokban tartott Keleti Gazdasági Fórum előtt tartott nagy ívű beszédében a Nyugaton zajló "szankciós lázat" ostorozta, ahol - mint korábban megírtuk - a kínai delegáció volt a legnagyobb létszámú résztvevő. A kínai törvényhozás vezetője, Li Zhanshu is jelen volt, amikor az orosz vezető hangsúlyozta: "bármennyire is szeretné valaki elszigetelni Oroszországot, ez lehetetlen".

Ehelyett azt mondta, hogy az EU és az USA által vezetett szankciók és az orosz fosszilis tüzelőanyagokról való leválási kísérletek visszahatása életeket tesz tönkre Nyugaton. "Most azt látjuk, hogy Európában egymás után szűnnek meg a termelés és a munkahelyek" - mondta Putyin, hangsúlyozva, hogy ez úgy történik, hogy "a nyugati elit nem akarja, sőt nem is tudja tudomásul venni az objektív tényeket".

Témája, akárcsak számos korábbi nagy beszédében, az volt, hogy a nyugati elitek képtelenek felismerni az elkerülhetetlen elmozdulást az egypólusú világról a többpólusú világ felé (szó szerint az idei fórum neve: "Úton a többpólusú világ felé"), illetve eltávolodni "attól a világrendtől, amely csak nekik kedvez, és mindenkit arra kényszerít, hogy az általuk kitalált szabályok szerint éljen, amelyeket rendszeresen megszegnek és a helyzet függvényében folyamatosan változtatnak" - mondta az állami média fordítása szerint.

Az, hogy "nem akarják, sőt nem is tudják elismerni az objektív tényeket" a globális változásokról, "növekvő elszakadásukat" mutatja az általuk állítólag képviselt egyszerű emberektől. És most mégis, az európai lakosság "megfagyhat", miközben megtagadják tőle a létfontosságú orosz energiát olyan vezetők, akik rövidlátó módon, az ukrajnai invázióra adott érzelmi válaszként akarnak kirohanást gyakorolni:

"A [koronavírus] járványt más globális kihívások váltották fel, amelyek az egész világot fenyegetik" - mondta Putyin a Keleti Gazdasági Fórumon Oroszország csendes-óceáni kikötővárosában, Vlagyivosztokban.

"A Nyugat szankciós lázára utalok" - mondta, bírálva a "szemtelen és agresszív" kísérleteket, hogy "leigázzák" azokat az országokat, amelyek nem vezettek be gazdasági korlátozásokat Oroszországgal szemben.

"Képtelenségként" utasította el azokat a széles körben elterjedt vádakat, amelyek szerint Oroszország energetikai fegyverként használja a gázt, mondván, hogy ez olyan egyszerű, mint a Gazprom által üzemeltetett csővezetékek biztonságos és megfelelő működéséhez szükséges alkatrészek kiadása.

"Adjanak nekünk turbinákat, és holnap bekapcsoljuk az Északi Áramlatot, de ők nem adnak nekünk semmit" - mondta Putyin a hallgatóságnak, tovább foglalkozva a legutóbbi globális szalagcímekkel, amelyek az orosz olajra és gázra vonatkozó, az EU által fontolgatott árplafonról szóltak, "újabb ostobaságnak" nevezve a javaslatot. Utalt arra, hogy a dilemma továbbra is egyszerű:

"Vannak szerződéses kötelezettségek, és ha olyan politikai döntések születnek, amelyek ellentmondanak ezeknek, akkor egyszerűen nem teljesítjük őket. Egyáltalán nem fogunk semmit sem szállítani, ha az ellentmond a gazdasági érdekeinknek, ebben az esetben. Nem fogunk szállítani gázt, olajat, szenet vagy fűtőolajat".

 

 

A fent említett objektív tényekhez tartozik, amelyeket a nyugati vezetők nem hajlandók tudomásul venni, hogy az orosz energiát importáló nemzetek "nincsenek abban a helyzetben, hogy diktálják az akaratukat". Putyin azt mondta, hogy még mindig "biztos benne, hogy semmit sem vesztettünk és semmit sem fogunk veszíteni [Ukrajna lerohanása után]. A fő nyereségünk a szuverenitás megerősítése".

"Kérem térjenek észhez" - hangsúlyozta Putyin. És mégis abban marad, hogy "az uniós hatóságok megtagadják az európai vállalkozásoktól a hozzáférhető nyersanyagokat, energiát és piacokat". És így a zuhanó életszínvonal és az európaiak által most tapasztalt növekvő infláció - különösen a téli hónapok felé haladva - továbbra is az amerikai érdekeknek fog áldozni, amíg ezek a vezetők végre észhez nem térnek - magyarázta az orosz vezető.

"Nem lesz meglepetés, amikor az európai vállalkozások piaci részesedését, mind a kontinensen, mind globálisan, amerikai patrónusaik veszik át. Amikor az érdekeiket követik, nem korlátozzák magukat, és nem riadnak vissza semmitől".

 

Putin warned the West ‼️

‼️ 'West's sanctions fever' ‼️

‼️ Europe sacrificed in name of preserving US dictatorship ‼️ pic.twitter.com/EeSn1Aa4nS

 

 

 

Érdekes módon kitért az Északi Áramlat 2 Oroszország és Németország közötti gázvezeték helyzetére, amelyet az ukrán válság miatt még azelőtt leállítottak, hogy egyáltalán üzembe helyezték volna, és kijelentette, hogy Moszkva továbbra is "készen áll" arra, hogy megkezdje a gázszivattyúzást az Északi Áramlat 2-n keresztül, ha a másik fél is hajlandó erre:

"Nem építünk semmit ok nélkül. Megkaptuk és tökéletesítettük a szükséges technológiát. Ha szükséges, bekapcsoljuk az Északi Áramlat 2-t" - mondta Putyin.

Szerinte az Északi Áramlat-1 jelenleg gyakorlatilag le van zárva, és a Nyugat azt állítja, hogy Moszkva energiafegyverként használja a gázvezetéket. "Képtelenség. Annyit szállítunk, amennyire a partnereinknek szüksége van - teljesítjük, amit a pályázatba írnak" - tette hozzá Putyin.

Elismerve a nagyszámú kínai delegáció jelenlétét, és a fórumon részt vevő harmadik számú magas rangú kínai kormánytisztviselőt, Putyin azt mondta: "Remélem, hamarosan találkozunk Hszi Csin-pinggel Üzbegisztánban".

 

 

Az orosz energiaipari óriás Gazprom a hét elején egy meglehetősen provokatív videót adott ki, amely Európát célozta meg, és azt, hogy mire számíthat a következő télen:

A Gazprom egy epikus hangvételű videót tett közzé: "És a tél nagyon kemény lesz"

P.S. Érdemes emlékeztetni a kommentelőket, hogy az EU volt az, aki szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, és nem fordítva.

 

 

Ezt követően a Kreml tisztviselői megerősítették, hogy "Putyin és Hszi Csin-ping kínai elnök jövő héten találkozik az üzbegisztáni csúcstalálkozón" - írja az ABC News. A két nagy atomfegyverekkel rendelkező nemzet éppen most fejezte be egy hetes közös hadgyakorlatát, több más nemzet képviseletében, az Oroszország ugyanezen távol-keleti régiójában található Vosztok 2022-ben.

https://www.pokolafoldon.hu/politika/putyin-semmit-sem-veszitettunk