2024. augusztus 23., péntek

Putyin döntött: a megtorlás kemény lesz

 

Washington, 2024. augusztus 23. péntek (MB)

Az orosz elnök úgy döntött, hogy kemény megtorlásban részesíti az ukrán kormányt Oroszország ellen elkövetett fegyveres támadása miatt, és súlyosan megbünteti a támadás minden felelősét – közölte Anatolij Antonov, Oroszország washingtoni nagykövete csütörtökön.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Putyin a katonai műveleti központban

Moszkva, 2024. augusztus 24. szombat (MB)

Putyin szombaton az orosz fegyveres erők parancsnokaival egyeztetett – jelentette a Magyar Békekör tudósítója.

A Kreml közleménye szerint Valerij Geraszimov vezérkari főnökkel és Szergej Rudszkojjal, a vezérkar műveleti főnökével a kurszki területre benyomult ellenség elpusztításáról, és az Ukrajnában folyó orosz hadművelet eredményeiről folytattak megbeszélést a védelmi minisztérium egyik parancsnoki posztján.

A katonai vezetőkkel tartott egyeztető tanácskozás előtt két nappal, csütörtökön Oroszország washingtoni nagykövete arról tájékoztatott, hogy az orosz elnök úgy döntött, „kemény megtorlásban részesíti az ukrán kormányt Oroszország ellen elkövetett fegyveres támadása miatt, és súlyosan megbünteti a támadás minden felelősét”.

A Magyar Békekör tudósítója a hírrel kapcsolatban emlékeztetett arra is, hogy Valerij Geraszimov vezérkari főnök az Oroszország ellen augusztus 6-án elkövetett ukrán támadást követően azt mondta Putyinnak, „vegye komolyan az ellenség határozott legyőzésének követelményét”.

Dmitrij Medvegyev, az orosz nemzetbiztonsági tanács elnökhelyettese pedig augusztus 8-án a következőket írta a Telegram csatornán: “Eljött a pillanat, amikor a különleges hadműveletnek kifejezetten területen kívülivé kell válnia. Többé már nem a földjeink visszaszerzésére és a nácik megbüntetésére irányuló hadműveletről van szó. A még létező Ukrajnába mélyebben lehet és kell is behatolnunk, Odessza, Harkov, Dnyepropetrovszk, Nyikolajev felé. Kijev felé, és azon túl”.

Apti Alaudinov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium katonai-politikai főigazgatóságának helyettes vezetője szerint sem halasztható tovább a „vágás”, és Kurszk felszabadítása után Ukrajna legyőzésének kell következnie. Arra szólított fel mindenkit, hogy vegyen részt a döntő ütközetben.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Pentagon: „Az amerikai fegyverek bevetése Oroszország ellen összhangban áll politikánkkal”

Washington, Moszkva, Chicago, 2024. augusztus 23. péntek (MB)

Az amerikai védelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy az amerikai fegyverek orosz területek elleni bevetése összhangban áll az Egyesült Államok politikájával – jelentette a Magyar Békekör tudósítója pénteken.

Sabrina Singh, a Pentagon szóvivője kijelentette: „Politikánk megengedi, hogy Ukrajna ellentüzet nyisson és védje magát az orosz támadástól a határain túl fekvő térségben”.

Oroszország washingtoni nagykövete szerint Washington arra készül, hogy megengedje az ukrán haderőnek minden rendelkezésére bocsátott amerikai fegyver bevetését Oroszország ellen. Anatolij Antonov azt mondta, noha az amerikai kormány azt állítja, hogy nem engedi meg nagy hatótávolságú rakéták bevetését Oroszország ellen, valójában arra készül, hogy ezeknek a felhasználását is megengedje Kijevnek.

“Nincs biztosíték arra, hogy a világ ugyanaz marad, amikor holnap felébredünk. Nagyon-nagyon nehéz megjósolni, hogyan viselkednek az amerikaiak ebben vagy abban a helyzetben. Következetesen és határozottan kell fellépnünk, pusztán védelmi potenciálunk növelésével, mert csak a hadsereg és a haditengerészet tudja megvédeni országunkat” – jelentette ki az orosz nagykövet a sajtó munkatársainak.

A kurszki területre behatolt ukrán hadsereg eddig is felhasznált nyugati fegyvereket, köztük Abrams amerikai és Challenger-2 brit harckocsikat, valamint Crotale francia légelhárító rakétákat.

NATO-katonák is közvetlenül részt vesznek az orosz terület megszállásában.

Zelenszkij serege augusztus 6-án támadt Oroszországra, azóta 4700 katonája esett el, és 68 tankját lőtték ki. A kurszki régió 29 településéről 133 ezer orosz lakost kellett kitelepíteni a támadás miatt.

Az amerikai Demokrata Párt hivatalos elnökjelöltjeként mondott első beszédében Kamala Harris tudatta, hogy ha megválasztják az Egyesült Államok elnökévé, határozottan kiáll Ukrajna és a NATO mellett.+++

Lásd még: https://bekekor.wordpress.com/2024/08/20/nato-katonak-es-harci-eszkozok-orosz-foldon/

Kiadta: Magyar Békekör