2023. július 5., szerda

Sanghaji Együttműködési Szervezet – A világ új erőpólusa

 


Újdelhi, 2023. július 5. szerda (MB)

Irán kedden a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) kilencedik tagjává vált, 88 milliós népességével gyarapítva a világ orosz-kínai-indiai tengelyre épülő új erőpólusát, mely a tömblogika elutasításával a szuverenitáson alapuló egyenjogú nemzetközi együttműködés elve szerint működik.

Újdelhi videó-csúcskonferenciáján az SCO állam- és kormányfői egyetértettek abban, hogy a tömbpolitika és az ideológiai szembenállás helyett a kölcsönösen előnyös együttműködésre kell összpontosítaniuk, egyszersmind az emberiség sorsát szolgáló közös jövőképet kell felvázolniuk.

A szervezet minden résztvevője azonosan értékelte a globális politikai, biztonsági, társadalmi és gazdasági helyzetet, és elkötelezte magát egy olyan többpólusú világrend kialakítása mellett, amely a nemzetközi jogon, a szuverén államok egymás iránti tiszteletén alapul, az ENSZ központi koordináló szerepe mellett.

A Sanghaji Együttműködési Szervezet nem irányul senki ellen sem – szögezik le újdelhi zárónyilatkozatukban.

Hszi Csin-ping kínai elnök arra szólította fel az SCO tagállamait, hogy növeljék a nemzeti valuták részarányát egymás közti kereskedelmi elszámolásukban. “Meg kell erősítenünk az együttműködést a szuverén digitális valuták terén, és dolgoznunk kell az SCO Fejlesztési Bank létrehozásán” – mondta, s tudatta, hogy Kína hajlandó beengedni piacára partnereit, megosztani velük fejlesztési szakértelmét.

Putyin orosz elnök elmondta, hogy az orosz-kínai kereskedelmi forgalom több mint 80 százalékát rubelben és jüanban számolják el. Az orosz valuta tavaly az összes SCO-országgal folytatott exporttranzakció több mint 40 százalékát tette ki. Az SCO országaival folytatott orosz kereskedelem 2022-ben 37 százalékkal nőtt, és rekordot döntött 263 milliárd dollárnak megfelelő értékkel. Az orosz kereskedelem 2023. január-április között pedig 35 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Narenda Modi indiai miniszterelnök szerint a Sanghaji Együttműködési Szervezet a globális intézmények, köztük az ENSZ reformjának fontos hangadója. “Az elmúlt két évtizedben az SCO a béke, a jólét és a fejlődés fontos platformjává vált az eurázsiai régióban. Az SCO olyan szervezetté fejlődik, amely teljesen felkészült arra, hogy szembenézzen a jövővel” – mondta India miniszterelnöke.

Ebrahim Raiszi iráni elnök nagy potenciállal rendelkező fiatal szervezetnek nevezte az SCO-t. Azt mondta, hogy csatlakozásával az Iszlám Köztársaság hosszú távú fejlődését akarta megalapozni, egyszersmind erősíteni akarta a kollektív biztonságot.

Hszi Csin-ping hangsúlyozta: az SCO-nak fel kell lépnie a tagállamainak politikai stabilitása ellen irányuló idegenkezű úgynevezett „színes forradalmak” ellen.

A Sanghaji Együttműködési Szervezet újdelhi csúcstalálkozóján részt vettek a szervezet Titkárságának és Regionális Terrorellenes Struktúrájának vezetői is, továbbá az ENSZ, a Konferencia a kölcsönhatásról és a bizalomépítő intézkedésekről Ázsiában (CICA) nevű szervezet, a Független Államok Közössége (CIS), a Kollektív Biztonsági Szövetség Szervezete (CSTO), az Eurázsiai Gazdasági Unió (EAEU), és a Délkelet-Ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN). +++

Kiadta: Magyar Békekör

Ország Csatlakozási folyamat kezdete Tagság kezdete
Kína Kína alapító tagok 2001 június 14.
Kazahsztán Kazahsztán
Kirgizisztán Kirgizisztán
Oroszország Oroszország
Tádzsikisztán Tádzsikisztán
Üzbegisztán Üzbegisztán
India India 2015 június 10. 2017 június 9.
Pakisztán Pakisztán
Irán Irán 2021 szeptember 17. 2023 július 4.