Niamey, 2023. december 14. csütörtök (MB)

Szuverenitásuk erősítése érdekében afrikai országok felmondják a volt gyarmatosítókkal kötött katonai megállapodásokat, és kitessékelik az idegen csapatokat a területükön eddig engedélyezett támaszpontjaikról – jelentette a Magyar Békekör tudósítója csütörtökön.

Nigerből december 22-ig kell kivonulniuk a franciáknak. A nyugat-afrikai ország felmondta katonai megállapodását az Európai Unióval is. Ahhoz sem járult hozzá, hogy az EU képviseletet nyisson Niameyben.

Az EU nyomban egyoldalú szankciókkal válaszolt a nigeri kitessékelésre. A lépést azzal indokolták, hogy Nigerben katonai junta vette át a hatalmat, ők viszont helyre akarják állítani a demokráciát.

A franciák és az EU Beninen keresztül próbálta visszafordítani a Nyugat számára nemkívánatos fordulatot, mire Niger Beninnel is felmondta a katonai megállapodást. A juntát vezető Abdourahmane Tchiani tábornok függetlenségi törekvésének erősítésében fontosnak bizonyult a szomszédos Maliban és Burkina Fasoban (korábbai nevén Felső Volta) bekövetkezett hasonló változás. Mali 2022-ben, Burkina Faso 2023-ban szakította meg katonai kapcsolatait a volt gyarmattartó Franciaországgal, és állt ki Niger védelmében a Nyugat még hozzá kötődő afrikai államaival karöltve szervezett intervencióval szemben.

A demokrácia restaurálásának jegyében Nigerrel szemben tervezett, és mindmáig ébren tartott nyugati katonai beavatkozás azért sem történhetett meg, mert Niger, Mali és Burkina Faso 2023. szeptember 16-án biztonsági szerződést kötött egymással Száhel Államok Szövetsége néven, Tchiani pedig katonai együttműködésre lépett Oroszországgal Niger szuverenitásának védelmében. Hasonló útra lépett Mali és Burkina Faso is.

A térségben végbemenő átrendeződésben döntő szerepet játszik, hogy a nyugati katonai jelenlétről bebizonyosodott, nem annyira a terrorizmus elleni harcot szolgálja, mint inkább az afrikai országok természeti kincseinek ellenőrzését a terroristák elleni harc ürügyén.

A dzsihadisták elleni harc megvívásáért és a függetlenség megőrzéséért Mali, Burkina Faso és Niger katonai megállapodást kötött az oroszokkal, a kínaiakkal és a törökökkel.

A Szentpéterváron idén júliusban megtartott orosz-afrikai csúcstalálkozón Putyin orosz elnök arról tájékoztatott, hogy Oroszország 40 afrikai állammal kötött katonai megállapodást. Mint mondta, ezek főleg fegyver és lőszerszállításról szólnak, Oroszország számos esetben ingyen, vagy nagyon előnyös feltételekkel szállít nekik fegyvert azzal a céllal, hogy megvédjék szuverenitásukat, erősítsék biztonságukat, és felszámolják a gyarmatosítás maradványait.+++

Kiadta: Magyar Békekör