2022. augusztus 19., péntek

Az a tény, hogy a NATO fokozza az ukrán hadsereg harci támogatását Nagy-Britanniában és más tagállamok területén, egyértelmű bizonyítéka annak, hogy az USA vezette tengely háborúban áll Oroszországgal.

 

Ez már nem egy proxy háború, hanem egy teljes körű, többszintű háború.

"Nem fogunk háborút vívni Oroszország ellen Ukrajnában". Ezt Joe Biden amerikai elnök mondta még idén márciusban, miközben egyúttal azzal hencegett, hogy halálos fegyverekkel pumpálja Ukrajnát, hogy a NATO által támogatott kijevi rezsim ne szenvedjen vereséget.

Biden országos beszédét vészjósló hangsúllyal tette hozzá: "A NATO és Oroszország közötti közvetlen konfrontáció a harmadik világháborút jelenti, amit igyekeznünk kell megakadályozni".

Számíthattunk volna arra, hogy ez a megdöbbentő, ostoba ellentmondás előbb-utóbb nyilvánvalóan tarthatatlanná válik. Valóban, az amerikai népet és a világot átverte egy háborús uszító bábu a Fehér Házban.

A valóságban úgy tűnik, hogy a Biden-kormányzat és NATO-partnerei mindent megtettek annak érdekében, hogy az Oroszország elleni háborút megvalósítsák. Ennek az amerikai elnöknek a szavai (akárcsak elődeié) nem hitelesek. Annak ellenére, hogy látszólag komolyan figyelmeztetett a harmadik világháború megakadályozására, a Fehér Házban ülő bábu éppen ezt a kimenetelét segítette elő az amerikai imperialista érdekek aljas szolgálatában.

Biden több mint 50 éve hűséges szolgája az amerikai háborús uszításnak, támogatva minden olyan bűnös háborút, amelyet az amerikai imperializmus vívott. Hiba azonban személyesen Bident, egy úgynevezett demokratát hibáztatni. Ő csak egy olyan rendszer figurája, amelynek a működéséhez háborúra van szüksége. Ha a beszélgetés kedvéért Donald Trump vagy más republikánus politikus lenne történetesen a Fehér Házban, kétségtelenül ugyanezt az aljas dilemmát látnánk.

 



Egyre több jelentés érkezik a Krím és az Orosz Föderáció más részei elleni katonai támadásokról. Az Ukrajnával szomszédos Belgorodi régiót többször bombázták, falvakat evakuáltak. Egy ukrán drón állítólag megpróbálta megtámadni az orosz szárazföldet Ukrajnával összekötő Kercsi hidat is. A 19 kilométer hosszú hidat 2018 májusában nyitotta meg Vlagyimir Putyin orosz elnök 3,7 milliárd dollárért.

 

Egyelőre nem világos, hogy pontosan mik a robbanások okai.

Kezdetben az orosz hatóságok azt állították, hogy véletlen tüzek voltak, de most már elismerik, hogy szabotázscselekményeket követtek el. Nyugati médiajelentések szerint amerikai és NATO-rakéták vagy drónok is érintettek. Az Egyesült Államok növeli a nagy hatótávolságú támadófegyverek, valamint a szabotázsakciókhoz szükséges C-4 robbanóanyagok készleteit. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Lengyelország, Németország, Lengyelország és más NATO-hatalmak akár 40 milliárd dollár értékű lőszert ígértek az Oroszország elleni háborúban a nácik által megfertőzött kijevi rezsim támogatására. Ukrajna a nyugati militarizmus orgiájába süllyedt.

A kijevi rezsim katonai magatartását az amerikai és brit hírszerzés felügyeli. A Krím és feltehetően az Orosz Föderáció más részei elleni támadásokat Washington és London hagyja jóvá.

Amellett, hogy a NATO-fegyverek példátlan áradata érkezik Ukrajnába, egyre nyilvánvalóbb, hogy az Egyesült Államok vezette tengely kiképzi az ukrán erőket.

 

 

Ezen a héten jelentették, hogy ukrán katonákat képeznek ki Nagy-Britanniában, hogy harcolni menjenek. Egy múlt heti koppenhágai konferencián a brit toborzási és kiképzési programokat Ukrajna számára más NATO-tagállamok, köztük Dánia, Kanada, Lengyelország és a balti államok is támogatták. Az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei évek óta folytatnak harci kiképzést Ukrajnában. Részben ez volt az oka annak, hogy az orosz erők idén februárban bevonultak Ukrajnába, hogy semlegesítsék a növekvő nemzetbiztonsági fenyegetést.

Az a tény, hogy a NATO fokozza az ukrán hadsereg harci támogatását Nagy-Britanniában és más tagállamok területén, egyértelmű bizonyítéka annak, hogy az Egyesült Államok vezette tengely háborúban áll Oroszországgal. Ez már nem egy proxy háború, hanem egy teljes körű, többszintű háború.

Egy másik baljós fejlemény az amerikai B-52-es nagy hatótávolságú bombázók e heti svédországi telepítése volt.

A skandináv ország Finnországgal együtt hamarosan új NATO-tag lesz. Az együttes lépést Oroszország kiszámított fenyegetésnek szánja az Északi-sarkvidékre. Az Északi-sarkvidéken már régóta egyre nagyobb NATO-erők fenyegetik Oroszországot, de a nukleáris képességű B-52-es bombázók első svédországi telepítése "fontos jelzés", ahogy Peter Hultqvist svéd védelmi miniszter kárörvendően nyilatkozott.

Mindez a háború förtelmes, könyörtelen logikáját mutatja. Biden nyilvános aggályai a harmadik világháborúval kapcsolatban csak megvetendő pletykák voltak. Az Egyesült Államok legalábbis a CIA 2014-es kijevi puccsa óta Oroszország elleni ellenségeskedésre készül. Igazából mindegy, hogy ki ül a Fehér Házban. Obama, Trump, Biden, ahogyan mások is előttük, mindannyian csak az amerikai imperializmus üzengetőfiúi. Az amerikai uralkodó rezsim kétségbeesetten függ a háborútól, hogy újraéleszthesse csökkenő globális hatalmát és összeomló kapitalista gazdaságát. Ezért van az, hogy Washington pokolian elszánt az Oroszországgal és Kínával való veszélyes feszültségek vakmerő szítására, ahogyan arra az orosz Putyin a héten rámutatott.

Az ukrajnai katonai szerepvállalás és az orosz területre való csapás új, veszélyes szakasza azt jelenti, hogy az Egyesült Államok és a NATO vezette tengely de facto háborúban áll Oroszországgal. A tengely 30 nemzetből áll (Svédországot és Finnországot nem számítva), valamint más, nem NATO-szövetségesekből, például Ausztráliából és Új-Zélandból. Az USA vezette nemzetek mindegyikéből egyre nagyobb hatótávolságú támadó képességű fegyverek, valamint a katonai erők kiképzése áramlik Ukrajnába.

 

 

Tavaly decemberben Oroszország a NATO-val és Ukrajnával kapcsolatos, régóta fennálló stratégiai biztonsági aggályok diplomáciai rendezésére szólított fel. Ezeket a felhívásokat Washington és vazallusai arrogánsan elhárították. A NATO-tagok korábbi nyilvánvaló fenntartásait a halálos fegyverek Ukrajnába küldésével kapcsolatban szintén elvetették. Nyilvánvaló, hogy a nemzetközi konfliktus kirobbantásával kapcsolatos korábbi fenntartásokat is elvetették.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és más imperialista hatalmak szenvtelenül megnyitják a csapot, hogy vérfürdőt rendezzenek Ukrajnában. Az általuk támogatott kijevi fasiszta rezsim önkényesen alkalmazza a nukleáris terrorizmust azzal, hogy megtámadja Európa legnagyobb atomerőművét Zaporozsjában. És a nyugati támogatók mégis tovább fokozzák az Oroszországgal szembeni provokációkat, provokációkat, amelyek most már úgy tűnik, hogy az orosz szuverén területre irányuló katonai csapásokat is magukban foglalják.

Moszkva többször figyelmeztetett, hogy a "döntéshozatali központok" lesznek a célpontok, ha a területét támadják. Ez a figyelmeztetés arra utal, hogy a nyugati fővárosok sebezhetőek. Oroszország arra is figyelmeztetett, hogy ha nemzetbiztonságát fenyegetik, akkor fenntartja a jogot, hogy nukleáris fegyvereket használjon a védelem érdekében. Az elképzelhetetlen kezd elképzelhetővé válni. A nyugati államok a háborút hirdető napirend és médiarendszer rabjai, amely úgy működik, mint egy háborús propagandaminisztérium. Szégyenletes módon alig van olyan politikai hang Nyugaton, amely a béke érdekében diplomáciai tárgyalásokat követelne.

Úgy tűnik, hogy az őrült USA vezette nyugati hatalmak nem ismernek el semmilyen határt. Az egész ukrajnai konfliktus az Oroszországgal szembeni harcosság könyörtelen logikáját mutatja, amelynek a nyugati uralkodó rezsimek rabjai, ugyanúgy, mint bármely más olyan országgal szemben, amelyet a globális hatalmi törekvések akadályának tekintenek. A nyugati rezsimek tehetetlenül, reménytelenül háborúra vannak berendezkedve, tekintet nélkül a lakosság demokratikus érdekeire és kívánságaira, illetve a nemzetközi jog korlátaira. Ennyit a szabályokon alapuló rendről! A nyugati uralkodók és hivatalban lévő bábjaik a szakadékba vezetik népüket és a világ többi részét.

Hihetetlen, de úgy tűnik, ugyanazok az aljas politikai és gazdasági erők, amelyek két korábbi világháborút okoztak, ismét nyáladzanak. És apokaliptikus vágyaikat ugyanazokkal a hazugságokkal és önelégült csalásokkal szabadítják el.

https://www.pokolafoldon.hu/politika/megkezdodott-a-harmadik-vilaghaboru

A rockénekes halálos agysérülését az AstraZeneca oltóanyag okozta, állapította meg a vizsgálat

 

Az AstraZeneca COVID-19 vakcina okozta azt a "katasztrofális agysérülést", amely egy 48 éves brit rockénekes halálához vezetett két héttel azután, hogy megkapta a vakcinát - állapította meg egy vizsgálat.

Egy Zion névre hallgató brit rockénekes az AstraZeneca COVID-19 vakcina által okozott "katasztrofális agysérülésben" halt meg - állapította meg egy vizsgálat.

Az északnyugat-angliai Cumbria megyei Alstonból származó 48 éves férfi 2021. május 13-án, nyolc nappal az AstraZeneca vakcina beadása után "kínzó" fejfájást kapott.

Bár fájdalomcsillapítót szedett, Zion fejfájása egyre erősödött, négy nappal később pedig beszédzavara és görcsrohamok jelentkeztek nála.

Zion 2021. május 19-én meghalt, annak ellenére, hogy sürgősségi műtéttel próbálták kezelni a "vakcina által kiváltott immuntrombotikus trombocitopéniát", amely duzzanatot és vérzést okoz az agyban.

Halála után menyasszonya, a 39 éves Vikki Spit azt mondta, hogy 21 együtt töltött évük alatt mindössze egyetlen éjszakát töltött külön a férfitól, és hogy az életét "millió darabra törte" a halála - írja a Daily Mail.

Spit az első személy az Egyesült Királyságban, aki kártérítést kapott a COVID-19 vakcina halál miatt.

Az augusztus 17-i vizsgálat során a testület meghallgatta, hogy Zion általában életerős és egészséges volt, és nem volt jelentős korábbi kórtörténete.

 

 

A halottkémi vizsgálat egy hivatalos vizsgálat, amelyet a halottkém végez annak megállapítására, hogyan halt meg valaki. A vizsgálat célja az elhunyt személy személyazonosságának megállapítására korlátozódik, valamint arra, hogy hol, mikor és hogyan halt meg.

Egy mentős, akit először 2021. május 15-én hívtak Zion otthonába, azt mondta a vizsgálóbizottságnak, hogy Zion "éber volt és felült", amikor a mentősök megérkeztek - számolt be a Daily Mail.

Azt mondta, azt tanácsolta Zionnak, hogy menjen kórházba további vizsgálatokra, de ő azt mondta, nem akar menni, mert félt, hogy COVID-19-et kap.

A mentőorvos azt is elmondta a bíróságnak, hogy 2021 júliusa körülig nem kapott hivatalos útmutatást az AstraZeneca vakcináról és annak lehetséges súlyos kockázatairól.

Spit azt mondta, hogy a mentős "hajthatatlan" volt, hogy a migrénnek semmi köze a vakcinához, és hogy ő és Zion is "hittek neki".

Hozzátette: "Kész volt elmenni [a] kórházba, ha azt tanácsolják, hogy ezt tegye".

A mentős azonban tagadta Spit állítását.

Később klinikai felülvizsgálatot végeztek az Északkeleti Mentőszolgálat első mentőhívásának kezeléséről, és arra a következtetésre jutottak, hogy a mentős "alapos értékelést" végzett, és hogy "nem merültek fel aggályok".

Két nappal később, május 17-én Spit ismét mentőt hívott. Az otthonhoz érve a mentős "kábultnak és zavarodottnak" írta le Ziont. Zion rohamot kapott, és mentővel azonnal kórházba szállították.

Később a Newcastle-upon-Tyne-i Royal Victoria Infirmaryba (RVI) szállították, ahol Dr. Damian Holliman, a kórház idegsebésze sürgősségi agyműtétet hajtott végre Zionon, de az agyvérzés miatt az már megduzzadt.

Holliman elmondta, hogy "teljes mértékben tisztában volt" azzal, hogy Zion vérrögösödése "a közelmúltban kapott oltás következménye".

Két másik RVI tanácsadó, köztük Dr. Christopher Johnson, intenzív terápiás tanácsadó is bemutatta bizonyítékait a meghallgatáson, és elmondták, hogy egyetértettek Holliman értékelésével.

Johnson azt mondta, hogy "osztotta azt a nézetet", hogy a Zionnál kialakult vérrög "vakcina okozta", hozzátéve, hogy akkoriban az állapot kezelésére vonatkozó útmutatás gyorsan változott, mivel ez egy "kialakulóban lévő helyzet" volt.

Johnson május 19-én reggel halottnak nyilvánította Ziont.

 

 

Karen Dilks vezető halottkém megállapította: "Zion az AstraZeneca covid oltásának nagyon ritka és agresszív szövődményei miatt halt meg".

"Nem volt bizonyíték" - mondta - "arra, hogy a korábbi kórházi felvétel megváltoztatta volna a szomorú kimenetelét".

Az AstraZeneca vakcináját követően 444 súlyos vérrögösödésről számoltak be az Egyesült Királyságban

Július 27-ig az Egyesült Királyság vakcinákat felügyelő hatósága, a Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) 444 esetről - köztük 80 halálesetről - kapott jelentést, amelyekben súlyos tromboembóliás események (vérrögök) és egyidejű trombocitopénia (alacsony vérlemezkeszám) jelentkezett olyan személyeknél, akik az AstraZeneca COVID-19 vakcinát kapták. A halálesetek közül hat a második adag után következett be.

Az uniós szabályozó hatóságok 2021. április 7-én bejelentették, hogy "lehetséges kapcsolat" áll fenn az AstraZeneca COVID-19 vakcina és a "nagyon ritka" vérrögök között, de arra a következtetésre jutottak, hogy a vakcina előnyei még mindig meghaladják a kockázatokat.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) akkor nem javasolta a vakcina alkalmazásának kor, nem vagy más kockázati tényező alapján történő korlátozását, de javasolta, hogy az oltás utáni vérrögképződés szerepeljen a lehetséges mellékhatások között, az ügynökség biztonsági bizottsága által kiadott közlemény szerint.

Az EMA ajánlásai azt követően születtek, hogy az ügynökség áttekintette az EU gyógyszerbiztonsági adatbázisában (EudraVigilance) 2021. március 22-ig bejelentett 62 agyi vénás trombózis és 24 splanchnikus vénás trombózis esetét. Az esetek közül tizennyolc a felülvizsgálat időpontjában halálhoz vezetett.

Az EMA és az MHRA eredetileg nem javasolt korhatár-besorolást a vakcinával kapcsolatban, bár az MHRA figyelmeztetett arra, hogy "a fiatalabb felnőtt korosztályokban kissé magasabb az előfordulási gyakoriság" - ahogy arról a The Defender korábban beszámolt.

Az MHRA szabályozói azt tanácsolták, hogy a "fejlődő bizonyítékokat figyelembe kell venni a vakcina alkalmazásának mérlegelésekor".

Az Egyesült Királyság oltási és immunizációs vegyes bizottsága (JCVI) április 7-i közleményében elismerte az AstraZeneca első adagjával történő oltást követő "rendkívül ritka, egyidejű trombózis (vérrögképződés) és trombocitopénia (alacsony vérlemezkeszám) mellékhatásáról szóló jelentéseket".

A JCVI szerint a rendelkezésre álló adatok arra utalnak, hogy "az életkor csökkenésével tendencia lehet e nemkívánatos esemény növekvő előfordulása, a fiatalabb felnőtt korcsoportokban kissé magasabb előfordulási gyakoriságról számoltak be".

Ezek az aggályok arra késztették Jonathan Van-Tamot, Anglia akkori helyettes főorvosát, hogy azt ajánlja, hogy az Egyesült Királyságban a 30 év alatti egyéneknek az AstraZeneca oltás helyett alternatívát ajánljanak, feltéve, hogy az rendelkezésre áll, és nem okoz jelentős késedelmet.

A JCVI 2021. május 7-én frissítette iránymutatását, amelyben a 40 év alattiak számára az AstraZeneca vakcina ellen ajánlotta az oltást.

 

 

Az AstraZeneca vakcina nem engedélyezett az Egyesült Államokban, azonban hasonlít a Johnson & Johnson (J&J) COVID-19 vakcinájához, mivel mindkettő adenovírus vektor technológiát használ.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) májusban szigorú korlátokat szabott a J&J vakcina használatára, hivatkozva egy olyan véralvadási betegség kockázatára, amelyet a hivatal "ritka és potenciálisan életveszélyesnek" nevezett.

Az FDA nem korlátozta a Pfizer vagy a Moderna mRNS vakcinák használatát annak ellenére, hogy mindkét márkával kapcsolatban véralvadási zavarokról szóló jelentések érkeztek.

A Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS) legfrissebb rendelkezésre álló adatai szerint a Pfizer, a Moderna és a J&J esetében véralvadási zavarokról érkeztek jelentések.

A VAERS adatai 2020. december 14. és 2022. augusztus 12. között, minden korcsoportra együttesen 42 358 véralvadási rendellenességről szóló jelentést mutattak ki az Egyesült Államokban.

Ebből 29 036 véralvadási zavarról szóló jelentés a Pfizerhez, 952 véralvadási zavarról szóló jelentés a Modernához, 3762 jelentés pedig a J&J-hez köthető.

A VAERS minden pénteken közzéteszi a meghatározott időpontig beérkezett vakcinasérülési jelentéseket. A VAERS-hez benyújtott jelentések további vizsgálatot igényelnek, mielőtt az okozati összefüggés megerősíthető lenne.

Történelmileg a VAERS a tényleges oltási mellékhatásoknak csak 1%-át jelentette.

Zion halála nem egyedi eset

Augusztus 3-án a The Defender arról számolt be, hogy az AstraZeneca COVID-19 oltóanyagának beadását követően katasztrofális agyvérzésben elhunyt 27 éves mérnök családja jogi lépéseket fontolgat, amíg fiuk ügyének közelgő előzetes felülvizsgálata el nem kezdődik.

Jack Last, akit 2021. március 30-án oltottak be, három héttel az AstraZeneca oltása után halt meg.

A 2021. április 10-én végzett CT-vizsgálat kimutatta, hogy Lastnál agyi vénás szinusz trombózis alakult ki, ami akkor fordul elő, amikor vérrög képződik az agy vénás szinuszaiban, és megakadályozza a vér elfolyását az agyból.

Last 2021. április 20-án - 11 nappal azután, hogy súlyos fejfájás miatt orvosi kezelést kért - meghalt a Cambridge-i Addenbrooke's Kórházban, az Egyesült Királyságban.

Családja jogi tanácsadót fogadott, miután aggodalmakat fogalmaztak meg a Jack halálához vezető körülményekkel kapcsolatban - számolt be az East Anglian Daily Times.

Egy másik brit férfi, a 26 éves Jack Hurn tavaly halt meg az agyában keletkezett "katasztrofális" vérrögök miatt 13 nappal az AstraZeneca vakcina beadása után - jelentette a The Defender május 23-án.

A The Defender az év elején beszámolt két brit lakos haláláról, akiknél szintén vérrögök alakultak ki az AstraZeneca vakcina beadását követően, valamint ausztrál, német és brazil lakosok vérrögképződési zavarokról szóló jelentésekről az oltást követően.

 

https://www.pokolafoldon.hu/pandemia/a-rockenekes-halalos-agyseruleset-az-astrazeneca-oltoanyag-okozta-allapitotta-meg-a-vizsgalat

Az emberiség történelmének a legnagyobb bűncselekménye van folyamatban.

Forrás: www.kla.tv/23393

A bezárás hatásai több embert ölhetnek meg, mint a vírus

 

A hivatalos statisztikák szerint a bezártság hatásai több embert ölhetnek meg, mint ahányan a Covidban halnak meg. Sarah Knapton, a Telegraph tudományos szerkesztője tudósít.

A Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) többlethalálozásra vonatkozó adatai azt mutatják, hogy jelenleg hetente a szokásosnál mintegy 1000-rel több ember hal meg a víruson kívüli egyéb betegségekben.

A Telegraph úgy tudja, hogy az Egészségügyi Minisztérium vizsgálatot rendelt el a számadatokkal kapcsolatban, mivel aggályos, hogy a halálesetek összefüggnek az olyan betegségek kezelésének késedelmével és elhalasztásával, mint a rák, a cukorbetegség és a szívbetegségek.

Az elmúlt két hónapban a nem a Covid miatt bekövetkezett többlethalálozások száma eltörpül a vírushoz kapcsolódó halálesetek száma mellett. Ez a Covid-ellenes intézkedések, például a téli időszakban kötelező arcmaszkok bevezetése mellett történt.

A számok azonban azt sugallják, hogy az ország egy új, csendes egészségügyi válsággal néz szembe, amely inkább a világjárványra adott válaszlépésekhez, mint magához a vírushoz kapcsolódik.

Érdemes elolvasni a teljes cikket - bár kiábrándító módon Knapton nem veszi figyelembe annak lehetőségét, hogy a többlethalálozás részben a Covid vakcinák káros hatásainak köszönhető.

 

 

Stop Press: A Naked Emperor részletes elemzést készített a legutóbbi többlethalálozási adatokról a Substack hírlevél számára. Rámutat, hogy az augusztus 5-i hétvégén 1350 többlethalálozás történt Angliában és Walesben, ami 14,4%-kal magasabb, mint az 5 éves átlag. Következtetése szerint:

Kétségtelen, hogy a zárlatok az egyik fő ok, de ostobaság lenne, ha nem vennénk figyelembe a vakcinákat. Vizsgálják meg, hogy hozzájárultak-e bármilyen módon ezekhez a többlethalálozásokhoz, mutassák be a bizonyítékokat, majd mondják azt, hogy nem, nem járultak hozzá. De ne mondják csak úgy dogmatikusan, hogy biztonságosak, és ne vizsgálják meg.

Érdemes teljes egészében elolvasni.

https://www.pokolafoldon.hu/pandemia/a-bezaras-hatasai-tobb-embert-olhetnek-meg-mint-a-virus

Gordon Chang: Kína felkészül a háborúra Kasmír, Taiwan stb. ellen...

 

A múlt hónapban egy kínai vállalkozó, aki orvosi berendezéseket gyárt a fogyasztók számára, elmondta nekem, hogy a helyi tisztviselők követelték tőle, hogy alakítsa át a kínai gyártósorokat, hogy azok a hadsereg számára is gyárthassanak termékeket. Elmondása szerint a kommunista párt káderei más gyártóknak is hasonló utasításokat adtak ki.

A kínai akadémikusok továbbá azt mondják, hogy a külföldi kollégák folyamatos kiutasítása a kínai egyetemekről úgy tűnik, hogy az ellenségeskedés előkészítése.

A Kínai Népköztársaság háborúra készül, és nem próbálja eltitkolni erőfeszítéseit. A nemzetvédelmi törvény tavaly év első napján hatályba lépett módosításai hatásköröket ruháznak át a polgári tisztviselőktől a katonai tisztviselőkre.

Általánosságban a módosítások csökkentik a központi kormány Államtanácsának szerepét, és a hatalmat a CMC-re, a Kommunista Párt Központi Katonai Bizottságára ruházzák át. Konkrétan, az Államtanács többé nem felügyeli a Népi Felszabadító Hadsereg mozgósítását.

Ahogy Zeng Zhiping, a Soochow Egyetem munkatársa a hongkongi South China Morning Postnak elmondta,

"A CMC mostantól formálisan a nemzetvédelmi politika és elvek kialakításáért felelős, míg az Államtanács pusztán végrehajtó szervvé válik, hogy támogatást nyújtson a hadseregnek".

Bizonyos értelemben ezek a módosítások kirakatrendezvények voltak. "A kínai nemzetvédelmi törvény közelmúltbeli módosításai, amelyek csökkentik az Államtanács hatalmát, nagyrészt politikai pózolás" - mondta nekem Richard Fisher, a virginiai székhelyű Nemzetközi Értékelési és Stratégiai Központ munkatársa nem sokkal a módosítások hatályba lépése után. "A Kínai Kommunista Párt és különösen a neki alárendelt CMC mindig is a legfőbb hatalommal rendelkezett a háborúval és a békével kapcsolatos döntések felett."

Akkor miért érdekelnek minket a nemzetvédelmi törvény módosításai?

A módosítások, mondja Fisher, "rámutatnak Kína azon törekvésére, hogy elérje az "egész nemzet" szintű katonai mozgósítást a háborúk megvívására, és a CMC-nek formális hatalmat adnak a globális katonai beavatkozás jövőbeli kínai képességeinek ellenőrzésére".

"A felülvizsgált nemzetvédelmi törvény azt a koncepciót is megtestesíti, hogy mindenkinek részt kell vennie a nemzetvédelemben" - jelenti a kommunista párti Global Times, egy meg nem nevezett CMC-tisztviselő szavait összefoglalva. "Minden nemzeti szervezetnek, fegyveres erőnek, politikai pártnak, civil csoportnak, vállalatnak, társadalmi szervezetnek és egyéb szervezetnek támogatnia kell a nemzetvédelem fejlesztését és részt kell vennie benne, nemzetvédelmi feladatokat kell teljesítenie, és a törvénynek megfelelően nemzetvédelmi feladatokat kell végrehajtania."

Ahogy Fisher a 19FortyFive-nak ebben a hónapban elmondta: "Az elmúlt 40 évben a Kínai Kommunista Párt brutális háborúra készült, és most az uralkodó szervezet felgyorsítja terveit".

A párt, miközben felkészül a harcra, semmit sem bíz a véletlenre. Márciusban a Központi Szervezeti Osztálya belső utasítást adott ki, amely megtiltotta, hogy a miniszteri szintű tisztviselők házastársai és gyermekei külföldi ingatlanokat vagy offshore bejegyzett részvényeket birtokoljanak. Úgy tűnik, hogy a tilalom magukra a tisztviselőkre is vonatkozik, mivel jelentések szerint külföldi vagyontárgyakat adtak el. Ezen túlmenően az ilyen tisztviselők és közvetlen családtagjaik - korlátozott körülmények kivételével - nem nyithatnak számlákat a tengerentúlon pénzügyi intézményeknél.

Az irányelv, amelyet nem sokkal azután adtak ki, hogy az ukrajnai "különleges katonai művelet" miatt szankciókat vetettek ki orosz tisztviselők ellen, úgy tűnik, hogy a kínai tisztviselők szankciómentességét szolgálja.

Ráadásul a központi kormány megpróbálja magát szankcióállóvá tenni. Április 22-én a pénzügyminisztérium és a központi bank tisztviselői több tucat bank, köztük az HSBC képviselőivel találkoztak, hogy megvitassák, mit tehet Peking abban az esetben, ha Kínára büntetőintézkedéseket vetnének ki.

A "rendkívüli találkozó" megtartása, amelyről a Financial Times számolt be, baljóslatú. "A tisztviselők és a résztvevők nem említettek konkrét forgatókönyveket, de az ilyen szankciók egyik lehetséges kiváltó okaként Tajvan kínai megszállását tartják számon" - jegyezte meg az FT. A tény, hogy kínai tisztviselők megtartották a találkozót, egyértelműen jelzi, hogy Peking harci cselekményeket tervez.

"Készüljetek fel a csatára". Így foglalta össze a hongkongi South China Morning Post a kínai uralkodó, Hszi Csin-ping első 2019-es parancsát a hadseregnek. Az év januárjában nagyszabású beszédet tartott a CMC-ben a háborús előkészületekről, a beszédet aztán országszerte közvetítették.

Külföldi elemzők vitatják, hogy Kína a közeljövőben háborúba megy-e. A kínai politikai rendszer az idők során kevésbé átláthatóvá vált, így nem világos, hogy a magas rangú vezetők mit gondolnak.

Az viszont világos, hogy a magas rangú vezetők valójában mit tesznek. Felkészítik a csapatokat egy újabb előrenyomulásra a tényleges ellenőrzési vonal alá Ladakhban, és felkészülnek arra, hogy még több indiai területet foglaljanak el a Himalájában. Tavaly novemberben és idén júniusban megismételték a Dél-kínai-tengeren lévő Második Thomas-zátonynál lévő Fülöp-szigeteki előőrs utánpótlásának megakadályozására tett kísérleteiket. Július végén négy hajót vezényeltek Japán felségvizeire a vitatott, de Japán ellenőrzése alatt álló Szenkaku-szigetek körül a Kelet-kínai-tengeren. Folyamatos provokációkat folytatnak Tajvan körül, beleértve a sziget szuverén légterének megsértését február elején.

És van még valami, ami félreérthetetlen: Hszi és a magas rangú vezetők háborúra készítik fel Kína polgárait.




19FortyFive

Kasmír (urduul: کشمیر) az Indiai szubkontinens északnyugati régiója. Történelmileg a név a Nagy-Himalája és a Pir Panjal vonulatai közti völgyre utal. Ma ennél nagyobb területet értenek alatta, amely magában foglalja az indiai Dzsammu és Ladak régióit, a pakisztáni Északi Területeket és a kínai Akszaj Csint.

A történet arról, hogyan adta el Zelenszkij az ukrán termőföldeket a GMO vállalatoknak

 

Kinek a gabonáját szállítják Ukrajnából? Az amerikai GMO agrárcégóriások átveszik az ukrajnai termőföldek feletti ellenőrzést

Mivel a Bayer/Monsanto, a Corteva és a Cargill már 16,7 millió hektár elsőrangú ukrajnai feketeföldet ellenőriz, és az IMF és a Világbank de facto megvesztegetésével a Zelenszkij-kormány beadta a derekát és eladta magát. Az eredmény nagyon rosszul fog kinézni annak a területnek a jövője szempontjából, amely a közelmúltig "Európa kenyérkosarának" számított. Most, hogy Ukrajnát a GMO-kartell vállalatai felforgatták, már csak Oroszország marad, amely 2016-ban betiltotta a GMO-növényeket, mint a világ egyetlen jelentős GMO nélküli gabonaszállítója. Az EU a hírek szerint egy új törvényen dolgozik, amely felborítaná a GMO-növények régóta fennálló kritikus engedélyezési folyamatát, és megnyitná a kapukat a GMO-k térhódítása előtt.

Az elmúlt hetekben nagy humanitárius felzúdulás, amely az afrikai és máshol tapasztalható éhínség enyhítésére szolgáló ukrán gabona biztonságos szállítását követeli, több szempontból is megtévesztő.

Nem utolsósorban az, hogy kié a föld, amelyen a gabonát termesztik, és hogy az a gabona valójában illegális, szabadalmaztatott GMO-kukorica és más gabonafélék. A korrupt Zelenszkij-rezsim csendben üzleteket kötött a nyugati nagy GMO agrárvállalatokkal, amelyek titokban átvették az irányítást a világ legtermékenyebb "fekete föld" termőföldjei felett.

 

 

A 2014-es CIA puccs

2014 februárjában az amerikai kormány által támogatott államcsíny arra kényszerítette Ukrajna megválasztott elnökét, hogy az életéért meneküljön Oroszországba. 2013 decemberében Viktor Janukovics elnök több hónapos vitát követően bejelentette, hogy Ukrajna csatlakozik az orosz Eurázsiai Gazdasági Unióhoz, az ukrán államadósság 15 milliárd dolláros orosz felvásárlását és az importált orosz gáz árának 33%-os csökkentését ígérve.

A konkurens ajánlat egy csekély "társult uniós tagság" volt, amelyet ahhoz kötöttek, hogy Ukrajna elfogadja az IMF és a Világbank drákói hitelcsomagját, amely rákényszeríti Ukrajna felbecsülhetetlen értékű mezőgazdasági földterületeinek privatizációjára, engedélyezi a GMO-növények telepítését, valamint súlyos nyugdíjcsökkentéseket és szociális megszorításokat ír elő. A 17 milliárd dolláros IMF-hitelért cserébe Ukrajnának 66%-kal kellene emelnie a személyi jövedelemadót, és 50%-kal többet kellene fizetnie a földgázért. A munkavállalóknak tíz évvel tovább kellene dolgozniuk, hogy nyugdíjat kapjanak. A cél az volt, hogy Ukrajnát megnyissák a "külföldi befektetések" előtt. A szokásos IMF-gyalázás a gazdaságon a globalista vállalati érdekek nevében.

Az USA és az IMF által az USA által kiválasztott Arszenyij Jacsenyuk miniszterelnök, a CIA által támogatott Janukovics elleni leánykori tüntetések egyik vezetőjének puccs utáni kormányával szemben támasztott amerikai és IMF-követelések egyik fő rendelkezése az volt, hogy Ukrajna gazdag mezőgazdasági területeit végre megnyissák a külföldi agrár-ipari óriások, mindenekelőtt a GMO-óriások, köztük a Monsanto és a DuPont előtt. A Jacsenyuk-kabinetből hárman, köztük a kulcsfontosságú pénzügyi és gazdasági miniszterek, külföldi állampolgárok voltak, akiket az amerikai külügyminisztérium Victoria Nulandja és Joe Biden akkori alelnök diktált Kijevnek. A Washington által előírt IMF-hitelfeltételek megkövetelték, hogy Ukrajna vonja vissza a géntechnológiával módosított növényekre vonatkozó tilalmat, és tegye lehetővé, hogy olyan magáncégek, mint a Monsanto, GMO-vetőmagokat ültessenek és a földeket a Monsanto Roundup nevű készítményével permetezzék.

Amióta Ukrajna 1991-ben kikiáltotta függetlenségét a Szovjetuniótól, Ukrajna értékes "fekete földje" feletti ellenőrzés megtartása az egyik legforróbb kérdés a nemzeti politikában. A legutóbbi felmérések szerint az ukránok 79%-a szeretné, ha az ukránok megőriznék a földjeik feletti ellenőrzést a külföldi hatalomátvételtől. Ukrajna, akárcsak Dél-Oroszország, értékes fekete földdel vagy csernozjommal rendelkezik, amely egy sötét, humuszban gazdag talaj, amely nagyon termékeny és kevés műtrágyát igényel.

 

 

2001-es moratórium

Egy 2001-es ukrán törvény moratóriumot rendelt el a termőföldek nagyobb vállalatoknak vagy külföldi befektetőknek történő magánértékesítésére. A moratórium célja az volt, hogy megállítsa a korrupt ukrán oligarchák felvásárlását és a gazdag termőföldek külföldi agrárvállalkozásoknak történő bérbeadását. Addigra a Monsanto és más nyugati agrárvállalatok jelentős teret hódítottak Ukrajnában.

Ukrajna: Biden vesztegetési botrányához kapcsolódik. A nemzetgazdaság tervezett csődje
Amikor Ukrajna 1991-ben kilépett a Szovjetunióból, a szovjet kolhozokban dolgozó gazdák kis földterületeket kaptak. Annak érdekében, hogy megakadályozzák a parcellák eladását az éhes külföldi agrárvállalkozásoknak, 2001-ben moratóriumot szavaztak meg. Hétmillió ukrán gazdálkodónak voltak kis parcellái, összesen mintegy 79 millió hektárnyi területen. A fennmaradó 25 millió hektár az állam tulajdonában volt. A GMO-növények termesztése szigorúan tilos volt.

A moratórium ellenére a Monsato, a DuPont, a Cargill és más nyugati GMO-gyártók titokban és illegálisan elkezdték szabadalmaztatott GMO-vetőmagjaik terjesztését Ukrajna fekete földjén. A kis földtulajdonosok nagy ukrán oligarcháknak adták bérbe földjeiket, akik viszont titkos megállapodásokat kötöttek a Monsantóval és másokkal a GMO-kukorica és szójabab telepítéséről. 2016 végére az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának egy mára törölt jelentése szerint az ukrán szójabab mintegy 80%-át, a kukorica 10%-át pedig illegálisan termesztették génmódosított vetőmagból. A 2021-es Zelenszkij-törvény lehetővé tette, hogy a GMO-k előtt nyitva álló ajtót jelentősen kiterjesszék.

Színre lép a komédiás

2019 májusában Volodimir Zelenszkij ukrán televíziós komikust, a hírhedten korrupt ukrán oligarcha, Igor Kolomojszkij pártfogoltját választották elnökké egy tragikus népfelkelésben "a kormányzati korrupció ellen". Zelenszkij egyik első cselekedete 2019-ben az volt, hogy megpróbálta hatályon kívül helyezni a 2001-es földmoratóriumot. A gazdák és a polgárok egész 2020-ban hatalmas tüntetéseket rendeztek, hogy megakadályozzák a Zelenszkij által javasolt változtatásokat.

 

 

Végül, kihasználva a kovvidéki zárlatkorlátozásokat és a nyilvános tiltakozások betiltását, 2021 májusában Zelenszkij aláírta a 2194. számú törvényjavaslatot, amely deregulálta a földterületeket, és a "termőföldpiac" "kulcsának" nevezte. Igaza volt. A gazdák ellenállásának lecsillapítására tett alattomos lépésként Zelenszkij azt állította, hogy az új törvény az első években csak ukrán állampolgároknak teszi lehetővé az értékes termőföldek megvásárlását vagy eladását. Nem említette azt a hatalmas kiskaput, amely lehetővé teszi, hogy külföldi tulajdonú vállalatok, mint a Monsanto (ma a Bayer AG része) vagy a DuPont (ma Corteva), vagy más, Ukrajnában több mint három éve működő cégek is megvásárolhassák a kívánt földet.

A 2021-es törvény tulajdonjogot adott a hírhedten korrupt önkormányzatoknak és falusi önkormányzatoknak is, akik megváltoztathatják a földek rendeltetését. 2024 januárja után ukrán állampolgárok és vállalatok is vásárolhatnak legfeljebb 10 ezer hektár földet. A földpiaci törvény 2021. áprilisi módosítása pedig - "Ukrajna földtörvénykönyvének és más, a földkapcsolatok irányítási rendszerének javítására és deregulációjára vonatkozó törvények módosításáról" - újabb hatalmas kiskaput nyitott a külföldi agrárbiznisz számára, hogy átvegye a gazdag ukrajnai fekete földek feletti ellenőrzést. A módosítás a földterület külföldieknek történő eladásának tilalmát úgy kerüli meg, hogy megváltoztatja a földterület rendeltetését, mondjuk szántóföldről kereskedelmi földterületre. Ezután bárkinek eladható, beleértve a külföldieket is, akik viszont újra termőfölddé alakíthatják. Zelenszkij aláírta a törvényjavaslatot, és visszalépett kampányígéretétől, miszerint a földtulajdonjog bármilyen megváltoztatásáról országos népszavazást tart.

Ha bárki kételkedne abban, hogy az amerikai GMO-khoz kötődő agrárvállalkozások érdekeltek az ukrán termőföldek megszerzésében, egy pillantás az USA-Ukrajna Üzleti Tanács jelenlegi igazgatótanácsára tanulságos. A testületben a világ legnagyobb magánkézben lévő gabona- és agrárüzleti óriáscége, a Cargill is helyet kapott. Tagja a Monsanto/Bayer, amely a szabadalmaztatott GMO vetőmagok és a halálos rovarirtószer, a Roundup tulajdonosa. Ide tartozik a Corteva, a DuPont és a Dow Chemicals hatalmas GMO-fúziója. Ide tartoznak a gabonakartell-óriások, a Bunge és a Louis Dreyfus is. Ide tartozik a John Deere, a legnagyobb mezőgazdasági gépgyártó.

Ezek voltak azok a hatalmas agrárvállalatok, amelyek a jelentések szerint Zelenszkij választási ígéretének elárulása mögött állnak.

https://www.pokolafoldon.hu/blog/a-tortenet-arrol-hogyan-adta-el-zelenszkij-az-ukran-termofoldeket-a-gmo-vallalatoknak

Az utasszállító repülőgép elmulasztotta a leszállást, miután mindkét pilóta 37 000 láb magasságban „elaludt”

A pilóták fáradtsága egyre gyakoribb és egyre komolyabb problémává válik.

Az Ethiopian Airlines két pilótája hétfőn (augusztus 15-én) reggel egy Boeing 737-es repülőgépet vezetett Szudánból Etiópiába, amikor a jelentések szerint mindketten elaludtak az irányításnál, és emiatt lekésték a leszállást.

Szerencsére az alvó pilótákat egy riasztó ébresztette fel, amikor a gép túlrepült a kifutópályán, és folytatta útját.

 

 

Az Aviation Herald szerint az Ethiopian Airlines ET343-as járatának helyi idő szerint reggel 6:20-kor kellett volna leszállnia az etiópiai Addisz-Abebában, miután két órán át repült a szudáni Kartúmból.

Az etióp főváros légiforgalmi irányítása megfigyelte, hogy a 154 utas befogadására alkalmas repülőgép 37 000 láb utazómagasságon maradt ahelyett, hogy a végső megközelítéshez leereszkedett volna.

 

 

A légiforgalmi irányítók több kétségbeesett kísérletet tettek arra, hogy kommunikáljanak a pilótákkal, de nem jártak sikerrel.

Miért nem kezdték meg az ereszkedést, hogy leszálláshoz hozzák az utasszállító gépet?

Nos, mindkét pilóta aludt.

"Kaptunk egy jelentést, amely szerint az Ethiopian ET343-as számú, Kartúmból Addisz-Abebába tartó járata 2022. augusztus 15-én ideiglenesen elvesztette a kapcsolatot az addisz-abebai légiforgalmi irányítással" - áll az Ethiopian Airlines pénteken kiadott közleményében.

"A járat később biztonságosan leszállt, miután a kommunikáció helyreállt. Az érintett személyzetet a további vizsgálatig kivonták a forgalomból".

"A vizsgálat eredménye alapján megfelelő korrekciós intézkedésekre kerül sor. A biztonság mindig is az első számú prioritásunk volt és marad" - áll a közleményben.

A Herald szerint a gép fedélzetén lévő robotpilóta kikapcsolt, miután a gép már leereszkedés nélkül hagyta el a kifutópályát, ami riasztást váltott ki, ami felébresztette az alvó pilótákat.

Az Automatic Dependent Surveillance-Broadcast rendszer adatai szerint a felfrissült pilóták kört tettek a levegőben, majd 25 perccel később újra megközelítették a kifutópályát, és ezúttal sikerült biztonságosan leszállniuk az utasszállítóval.

A hírek szerint mindkét pilótát adminisztratív szabadságra helyezték az eset kivizsgálásának eredményéig.

 

 

Alex Macheras repülési szakértő "mélységesen zavarónak" nevezte a repülés közbeni szundikálást, és a "pilóták fáradtságát" okolta a helyzetért.

"A pilóták fáradtsága nem újdonság, és továbbra is az egyik legjelentősebb fenyegetést jelenti a légi közlekedés biztonságára - nemzetközi szinten" - írta a Twitteren.

A hír alig néhány hónappal azután érkezett, hogy a Southwest Airlines és a Delta Air Lines pilótái figyelmeztették a légitársaságok vezetőit, hogy a pilóták fáradtsága egyre gyakoribb, és azt tanácsolták nekik, hogy ismerjék fel és kezeljék biztonsági kockázatként a fáradtságot, valamint az ebből eredő hibákat.

"A fáradtság, mind az akut, mind a kumulatív fáradtság a Southwest Airlines első számú biztonsági fenyegetésévé vált" - közölte a Southwest Airlines Pilóták Szövetsége a légitársaság vezetőivel egy 2022 áprilisában kelt levélben.

A levél szerint a pilóták fáradtságának növekedésének egyik oka a légi közlekedés iránti megnövekedett kereslet, mivel az iparág egyre jobban kiheveri a COVID-19 válságot. A másik ok a szélsőséges időjárás okozta járattörlési zűrzavar.

A Repubblica című olasz napilapban 2022 májusában megjelent cikk arról is beszámolt, hogy az ITA egyik pilótáját elbocsátották, miután "elaludt" egy New York és Róma közötti járaton.

https://www.pokolafoldon.hu/blog/az-utasszallito-repulogep-elmulasztotta-a-leszallast-miutan-mindket-pilota-37-000-lab-magassagban-elaludt

Az afrikai országok búzából való kiéheztetésével kapcsolatos pánikkeltés igazságtalannak, sőt talán még álhírnek is tűnik.

 

Nagy várakozás előzte meg, hogy a Fekete-tengerről búzát küldenek Afrikába az éhínség megelőzése érdekében. Akkor miért nem küldtek oda hajókat az afrikai kormányok?

Nemrégiben Recep Erdogan török államfőnek sikerült tárgyalóasztalhoz ültetnie Oroszországot és a Nyugatot a búza ügyében. Gyakorlatilag az orosz invázió kezdete óta, idén februárban, azok a kikötők, amelyek normális esetben búzát exportálnak a világ nagy részébe, le vannak zárva. Különösen az odesszai kikötő volt teljesen elaknásítva, ami lehetetlenné tette a hajók be- és kilépését.

Figyelemre méltó módon nagyon gyorsan sikerült megegyezni, miután a Közel-Kelet és Észak-Afrika számos nehézsúlyú szereplője felkereste Putyint, rámutatva, hogy ha a búza nem jut el számos ilyen országba, annak komoly következményei lesznek; az élelmezési bizonytalanság számos ilyen országban gyorsan politikai lázadásba, terrorcsoportok kialakulásába és természetesen az EU felé tartó migránsok számának növekedéséhez vezethet.

Ezért augusztus 1-jén némi megkönnyebbüléssel indult el az első hajó búzával megrakodva az odesszai kikötőből. Az ezt követő napokban azonban egyes elemzők gyorsan észrevették, hogy az afrikai országok búzából való kiéheztetésével kapcsolatos pánik igazságtalannak, sőt talán még álhírnek is tűnik - a PR-gépezet által alkalmazott csel része, amely szintén félelmet kelt, azzal a céllal, hogy segítse Zelenszkij ukrán elnököt.

 



Ha megnézzük az Odesszában sorakozó hajókat és azok célállomásait - Írország, Franciaország és az Egyesült Királyság -, nehéz nem egyetérteni ezzel a prognózissal. Hová mennek a hajók a MENA régió országaiba (talán Egyiptomba, Szudánba, Algériába vagy Tunéziába) vagy akár a szubszaharai Afrikába? Vajon része volt a Törökország által közvetített íratlan megállapodásnak, hogy a nyugati országok kapják az első szállítmányokat? Vagy valami sokkal baljósabb dologról van szó, és az éhínséggel vagy felkelésekkel kapcsolatos félelemkeltés valójában csak kitaláció volt?

Az oroszok a maguk részéről kissé megdöbbentőnek tűnnek, tekintve, hogy kevés hasznuk származik az üzletből, és sok vesztenivalójuk van, ha a nyugati figyelmeztetések megalapozottnak bizonyulnak. Zelenszkijnek csak előnyére vált volna, ha zavargások és szerencsétlenségek törnek ki ezekben az országokban, mivel könnyen Putyinra mutogathatott volna, a szolgalelkű nyugati sajtó pedig kötelességtudóan koppintotta volna a közhelyes szalagcímeket.

Az orosz vezető a maga részéről valójában szívességet tett a Nyugatnak. Augusztus 1-je óta nem kaptunk semmilyen jelentést arról, hogy az orosz gabona elhagyta volna a hét fekete-tengeri kikötő egyikét sem - ami valójában az alku része volt a mezőgazdasági berendezésekkel együtt. Az oroszok attól tartottak, hogy a hagyományos megállapodások nem folytatódnak, mivel egyes országok átlépik a határt, és Ukrajnába mennek át beszállítónak.

 

A harmadik forgatókönyv szerint Libanon kivételével egyik ország sem adott le megrendelést sem Ukrajnának, sem Oroszországnak.

De ez nem biztos, hogy azért van, mert a MENA és az afrikai országok igényeit túlzásba vitték. Legalább két másik tényezőt is figyelembe kell venni.

Először is, az elmúlt napokban számos olyan nemzetközi hajózási társaságról kaptunk hírt, amelyek jegyzőkönyvbe foglalták, hogy nem akarják kockáztatni, hogy hajóik Odesszában kikötnek. Ez feltehetően hatással van a fennmaradó csoportok által felszámított árakra, ami viszont néhány afrikai kormányt elgondolkodtathatott, hogy mit tegyen. Jelenleg, ebben az időszakban bizonyos mértékű alkudozás folyhat, ami megmagyarázza, hogy az afrikai országok miért nem küldenek hajókat a Fekete-tengerre.

 



A másik forgatókönyv szerint sok ilyen ország túlságosan szó szerint vette az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete által megfogalmazott fenyegetést, aki nemrégiben Ghánában nagyon világossá tette, hogy azok az afrikai országok, amelyek Oroszországtól vásárolnak olajat, következményekkel fognak szembenézni. Az Egyesült Államoknak ez a Linda Thomas-Greenfield által közvetített alattomos, kissé őrjöngő politikája gyarmati paternalizmust idéz. De vajon túlzásba vitték a gyilkolást? Vajon az afrikaiak úgy látták, mint egy burkolt figyelmeztetést, hogy "csak ne vásároljatok semmit Oroszországtól". Ha félreértették vagy másként értelmezték, akkor azok az afrikai kormányok, amelyek esetleg búzát rendeltek volna Oroszországtól, elgondolkodhatnak. A történet, amit elénk tárnak, nem annyira "az afrikai országok nem vásárolnak gabonát Odesszából", hanem inkább "az afrikai országok visszaléptek az Oroszországgal kötött gabonaüzletektől".

Mindkét esetben Amerika politikája vakmerő, és könnyen előfordulhat, hogy néhány afrikai ország blokkolja az amerikai mobiltelefon-gyártók által használt nemesfémek szállítását, hogy csak egy példát említsünk. Nem arról van szó, hogy Afrikának nincsenek ütőkártyái az ilyen fenyegetésekkel szemben, amelyek a legjobb esetben is anakronisztikusak, tekintve, hogy Amerika már nem egypólusú szereplő a világban.

 

És mégis van egy harmadik ok, amiért ezek az országok nem rendelnek búzát a Fekete-tengerről: a média.

Az lenne az oka, hogy a hanyag újságírók elfogult és teljesen részrehajló tudósításai kihagynak apró, de fontos részleteket ebből az egész történetből? A nyugati MSM úgy döntött, hogy nem számol be az összes részletről, és egy olyan kirakós játékot hagyott nekünk, aminek sok darabja hiányzik - és inkább így akarja, amíg nem tudja eligazodni a búzás történetben, mielőtt egy új verziót kínálna nekünk? Az idő az egyetlen módja annak, hogy megmondjuk. Az elkövetkező hetekben még láthatjuk, hogy megrendelések érkeznek Afrikából, sőt, még az orosz kikötőkből is indulnak hajók. De bármilyen forgatókönyv is valósul meg, továbbra is kérdéses marad, hogy vajon mindannyiunkat becsaptak-e, hogy a búza helyett az afrikai éhínségről szóló sztorit vegyük be. Sokan kétségtelenül azt fogják kérdezni, hogy ha ez a "fenyegetés" valójában nem is volt olyan termékeny, mint ahogyan azt bemutatták, akkor milyen más történeteket tálaltak fel hasonlóan?

https://www.pokolafoldon.hu/blog/a-buza-geopolitikaja-van-benne-egy-szem-igazsag