A múlt hónapban egy kínai vállalkozó, aki orvosi berendezéseket gyárt a fogyasztók számára, elmondta nekem, hogy a helyi tisztviselők követelték tőle, hogy alakítsa át a kínai gyártósorokat, hogy azok a hadsereg számára is gyárthassanak termékeket. Elmondása szerint a kommunista párt káderei más gyártóknak is hasonló utasításokat adtak ki.

A kínai akadémikusok továbbá azt mondják, hogy a külföldi kollégák folyamatos kiutasítása a kínai egyetemekről úgy tűnik, hogy az ellenségeskedés előkészítése.

A Kínai Népköztársaság háborúra készül, és nem próbálja eltitkolni erőfeszítéseit. A nemzetvédelmi törvény tavaly év első napján hatályba lépett módosításai hatásköröket ruháznak át a polgári tisztviselőktől a katonai tisztviselőkre.

Általánosságban a módosítások csökkentik a központi kormány Államtanácsának szerepét, és a hatalmat a CMC-re, a Kommunista Párt Központi Katonai Bizottságára ruházzák át. Konkrétan, az Államtanács többé nem felügyeli a Népi Felszabadító Hadsereg mozgósítását.

Ahogy Zeng Zhiping, a Soochow Egyetem munkatársa a hongkongi South China Morning Postnak elmondta,

"A CMC mostantól formálisan a nemzetvédelmi politika és elvek kialakításáért felelős, míg az Államtanács pusztán végrehajtó szervvé válik, hogy támogatást nyújtson a hadseregnek".

Bizonyos értelemben ezek a módosítások kirakatrendezvények voltak. "A kínai nemzetvédelmi törvény közelmúltbeli módosításai, amelyek csökkentik az Államtanács hatalmát, nagyrészt politikai pózolás" - mondta nekem Richard Fisher, a virginiai székhelyű Nemzetközi Értékelési és Stratégiai Központ munkatársa nem sokkal a módosítások hatályba lépése után. "A Kínai Kommunista Párt és különösen a neki alárendelt CMC mindig is a legfőbb hatalommal rendelkezett a háborúval és a békével kapcsolatos döntések felett."

Akkor miért érdekelnek minket a nemzetvédelmi törvény módosításai?

A módosítások, mondja Fisher, "rámutatnak Kína azon törekvésére, hogy elérje az "egész nemzet" szintű katonai mozgósítást a háborúk megvívására, és a CMC-nek formális hatalmat adnak a globális katonai beavatkozás jövőbeli kínai képességeinek ellenőrzésére".

"A felülvizsgált nemzetvédelmi törvény azt a koncepciót is megtestesíti, hogy mindenkinek részt kell vennie a nemzetvédelemben" - jelenti a kommunista párti Global Times, egy meg nem nevezett CMC-tisztviselő szavait összefoglalva. "Minden nemzeti szervezetnek, fegyveres erőnek, politikai pártnak, civil csoportnak, vállalatnak, társadalmi szervezetnek és egyéb szervezetnek támogatnia kell a nemzetvédelem fejlesztését és részt kell vennie benne, nemzetvédelmi feladatokat kell teljesítenie, és a törvénynek megfelelően nemzetvédelmi feladatokat kell végrehajtania."

Ahogy Fisher a 19FortyFive-nak ebben a hónapban elmondta: "Az elmúlt 40 évben a Kínai Kommunista Párt brutális háborúra készült, és most az uralkodó szervezet felgyorsítja terveit".

A párt, miközben felkészül a harcra, semmit sem bíz a véletlenre. Márciusban a Központi Szervezeti Osztálya belső utasítást adott ki, amely megtiltotta, hogy a miniszteri szintű tisztviselők házastársai és gyermekei külföldi ingatlanokat vagy offshore bejegyzett részvényeket birtokoljanak. Úgy tűnik, hogy a tilalom magukra a tisztviselőkre is vonatkozik, mivel jelentések szerint külföldi vagyontárgyakat adtak el. Ezen túlmenően az ilyen tisztviselők és közvetlen családtagjaik - korlátozott körülmények kivételével - nem nyithatnak számlákat a tengerentúlon pénzügyi intézményeknél.

Az irányelv, amelyet nem sokkal azután adtak ki, hogy az ukrajnai "különleges katonai művelet" miatt szankciókat vetettek ki orosz tisztviselők ellen, úgy tűnik, hogy a kínai tisztviselők szankciómentességét szolgálja.

Ráadásul a központi kormány megpróbálja magát szankcióállóvá tenni. Április 22-én a pénzügyminisztérium és a központi bank tisztviselői több tucat bank, köztük az HSBC képviselőivel találkoztak, hogy megvitassák, mit tehet Peking abban az esetben, ha Kínára büntetőintézkedéseket vetnének ki.

A "rendkívüli találkozó" megtartása, amelyről a Financial Times számolt be, baljóslatú. "A tisztviselők és a résztvevők nem említettek konkrét forgatókönyveket, de az ilyen szankciók egyik lehetséges kiváltó okaként Tajvan kínai megszállását tartják számon" - jegyezte meg az FT. A tény, hogy kínai tisztviselők megtartották a találkozót, egyértelműen jelzi, hogy Peking harci cselekményeket tervez.

"Készüljetek fel a csatára". Így foglalta össze a hongkongi South China Morning Post a kínai uralkodó, Hszi Csin-ping első 2019-es parancsát a hadseregnek. Az év januárjában nagyszabású beszédet tartott a CMC-ben a háborús előkészületekről, a beszédet aztán országszerte közvetítették.

Külföldi elemzők vitatják, hogy Kína a közeljövőben háborúba megy-e. A kínai politikai rendszer az idők során kevésbé átláthatóvá vált, így nem világos, hogy a magas rangú vezetők mit gondolnak.

Az viszont világos, hogy a magas rangú vezetők valójában mit tesznek. Felkészítik a csapatokat egy újabb előrenyomulásra a tényleges ellenőrzési vonal alá Ladakhban, és felkészülnek arra, hogy még több indiai területet foglaljanak el a Himalájában. Tavaly novemberben és idén júniusban megismételték a Dél-kínai-tengeren lévő Második Thomas-zátonynál lévő Fülöp-szigeteki előőrs utánpótlásának megakadályozására tett kísérleteiket. Július végén négy hajót vezényeltek Japán felségvizeire a vitatott, de Japán ellenőrzése alatt álló Szenkaku-szigetek körül a Kelet-kínai-tengeren. Folyamatos provokációkat folytatnak Tajvan körül, beleértve a sziget szuverén légterének megsértését február elején.

És van még valami, ami félreérthetetlen: Hszi és a magas rangú vezetők háborúra készítik fel Kína polgárait.




19FortyFive

Kasmír (urduul: کشمیر) az Indiai szubkontinens északnyugati régiója. Történelmileg a név a Nagy-Himalája és a Pir Panjal vonulatai közti völgyre utal. Ma ennél nagyobb területet értenek alatta, amely magában foglalja az indiai Dzsammu és Ladak régióit, a pakisztáni Északi Területeket és a kínai Akszaj Csint.