Az AstraZeneca COVID-19 vakcina okozta azt a "katasztrofális agysérülést", amely egy 48 éves brit rockénekes halálához vezetett két héttel azután, hogy megkapta a vakcinát - állapította meg egy vizsgálat.

Egy Zion névre hallgató brit rockénekes az AstraZeneca COVID-19 vakcina által okozott "katasztrofális agysérülésben" halt meg - állapította meg egy vizsgálat.

Az északnyugat-angliai Cumbria megyei Alstonból származó 48 éves férfi 2021. május 13-án, nyolc nappal az AstraZeneca vakcina beadása után "kínzó" fejfájást kapott.

Bár fájdalomcsillapítót szedett, Zion fejfájása egyre erősödött, négy nappal később pedig beszédzavara és görcsrohamok jelentkeztek nála.

Zion 2021. május 19-én meghalt, annak ellenére, hogy sürgősségi műtéttel próbálták kezelni a "vakcina által kiváltott immuntrombotikus trombocitopéniát", amely duzzanatot és vérzést okoz az agyban.

Halála után menyasszonya, a 39 éves Vikki Spit azt mondta, hogy 21 együtt töltött évük alatt mindössze egyetlen éjszakát töltött külön a férfitól, és hogy az életét "millió darabra törte" a halála - írja a Daily Mail.

Spit az első személy az Egyesült Királyságban, aki kártérítést kapott a COVID-19 vakcina halál miatt.

Az augusztus 17-i vizsgálat során a testület meghallgatta, hogy Zion általában életerős és egészséges volt, és nem volt jelentős korábbi kórtörténete.

 

 

A halottkémi vizsgálat egy hivatalos vizsgálat, amelyet a halottkém végez annak megállapítására, hogyan halt meg valaki. A vizsgálat célja az elhunyt személy személyazonosságának megállapítására korlátozódik, valamint arra, hogy hol, mikor és hogyan halt meg.

Egy mentős, akit először 2021. május 15-én hívtak Zion otthonába, azt mondta a vizsgálóbizottságnak, hogy Zion "éber volt és felült", amikor a mentősök megérkeztek - számolt be a Daily Mail.

Azt mondta, azt tanácsolta Zionnak, hogy menjen kórházba további vizsgálatokra, de ő azt mondta, nem akar menni, mert félt, hogy COVID-19-et kap.

A mentőorvos azt is elmondta a bíróságnak, hogy 2021 júliusa körülig nem kapott hivatalos útmutatást az AstraZeneca vakcináról és annak lehetséges súlyos kockázatairól.

Spit azt mondta, hogy a mentős "hajthatatlan" volt, hogy a migrénnek semmi köze a vakcinához, és hogy ő és Zion is "hittek neki".

Hozzátette: "Kész volt elmenni [a] kórházba, ha azt tanácsolják, hogy ezt tegye".

A mentős azonban tagadta Spit állítását.

Később klinikai felülvizsgálatot végeztek az Északkeleti Mentőszolgálat első mentőhívásának kezeléséről, és arra a következtetésre jutottak, hogy a mentős "alapos értékelést" végzett, és hogy "nem merültek fel aggályok".

Két nappal később, május 17-én Spit ismét mentőt hívott. Az otthonhoz érve a mentős "kábultnak és zavarodottnak" írta le Ziont. Zion rohamot kapott, és mentővel azonnal kórházba szállították.

Később a Newcastle-upon-Tyne-i Royal Victoria Infirmaryba (RVI) szállították, ahol Dr. Damian Holliman, a kórház idegsebésze sürgősségi agyműtétet hajtott végre Zionon, de az agyvérzés miatt az már megduzzadt.

Holliman elmondta, hogy "teljes mértékben tisztában volt" azzal, hogy Zion vérrögösödése "a közelmúltban kapott oltás következménye".

Két másik RVI tanácsadó, köztük Dr. Christopher Johnson, intenzív terápiás tanácsadó is bemutatta bizonyítékait a meghallgatáson, és elmondták, hogy egyetértettek Holliman értékelésével.

Johnson azt mondta, hogy "osztotta azt a nézetet", hogy a Zionnál kialakult vérrög "vakcina okozta", hozzátéve, hogy akkoriban az állapot kezelésére vonatkozó útmutatás gyorsan változott, mivel ez egy "kialakulóban lévő helyzet" volt.

Johnson május 19-én reggel halottnak nyilvánította Ziont.

 

 

Karen Dilks vezető halottkém megállapította: "Zion az AstraZeneca covid oltásának nagyon ritka és agresszív szövődményei miatt halt meg".

"Nem volt bizonyíték" - mondta - "arra, hogy a korábbi kórházi felvétel megváltoztatta volna a szomorú kimenetelét".

Az AstraZeneca vakcináját követően 444 súlyos vérrögösödésről számoltak be az Egyesült Királyságban

Július 27-ig az Egyesült Királyság vakcinákat felügyelő hatósága, a Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) 444 esetről - köztük 80 halálesetről - kapott jelentést, amelyekben súlyos tromboembóliás események (vérrögök) és egyidejű trombocitopénia (alacsony vérlemezkeszám) jelentkezett olyan személyeknél, akik az AstraZeneca COVID-19 vakcinát kapták. A halálesetek közül hat a második adag után következett be.

Az uniós szabályozó hatóságok 2021. április 7-én bejelentették, hogy "lehetséges kapcsolat" áll fenn az AstraZeneca COVID-19 vakcina és a "nagyon ritka" vérrögök között, de arra a következtetésre jutottak, hogy a vakcina előnyei még mindig meghaladják a kockázatokat.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) akkor nem javasolta a vakcina alkalmazásának kor, nem vagy más kockázati tényező alapján történő korlátozását, de javasolta, hogy az oltás utáni vérrögképződés szerepeljen a lehetséges mellékhatások között, az ügynökség biztonsági bizottsága által kiadott közlemény szerint.

Az EMA ajánlásai azt követően születtek, hogy az ügynökség áttekintette az EU gyógyszerbiztonsági adatbázisában (EudraVigilance) 2021. március 22-ig bejelentett 62 agyi vénás trombózis és 24 splanchnikus vénás trombózis esetét. Az esetek közül tizennyolc a felülvizsgálat időpontjában halálhoz vezetett.

Az EMA és az MHRA eredetileg nem javasolt korhatár-besorolást a vakcinával kapcsolatban, bár az MHRA figyelmeztetett arra, hogy "a fiatalabb felnőtt korosztályokban kissé magasabb az előfordulási gyakoriság" - ahogy arról a The Defender korábban beszámolt.

Az MHRA szabályozói azt tanácsolták, hogy a "fejlődő bizonyítékokat figyelembe kell venni a vakcina alkalmazásának mérlegelésekor".

Az Egyesült Királyság oltási és immunizációs vegyes bizottsága (JCVI) április 7-i közleményében elismerte az AstraZeneca első adagjával történő oltást követő "rendkívül ritka, egyidejű trombózis (vérrögképződés) és trombocitopénia (alacsony vérlemezkeszám) mellékhatásáról szóló jelentéseket".

A JCVI szerint a rendelkezésre álló adatok arra utalnak, hogy "az életkor csökkenésével tendencia lehet e nemkívánatos esemény növekvő előfordulása, a fiatalabb felnőtt korcsoportokban kissé magasabb előfordulási gyakoriságról számoltak be".

Ezek az aggályok arra késztették Jonathan Van-Tamot, Anglia akkori helyettes főorvosát, hogy azt ajánlja, hogy az Egyesült Királyságban a 30 év alatti egyéneknek az AstraZeneca oltás helyett alternatívát ajánljanak, feltéve, hogy az rendelkezésre áll, és nem okoz jelentős késedelmet.

A JCVI 2021. május 7-én frissítette iránymutatását, amelyben a 40 év alattiak számára az AstraZeneca vakcina ellen ajánlotta az oltást.

 

 

Az AstraZeneca vakcina nem engedélyezett az Egyesült Államokban, azonban hasonlít a Johnson & Johnson (J&J) COVID-19 vakcinájához, mivel mindkettő adenovírus vektor technológiát használ.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) májusban szigorú korlátokat szabott a J&J vakcina használatára, hivatkozva egy olyan véralvadási betegség kockázatára, amelyet a hivatal "ritka és potenciálisan életveszélyesnek" nevezett.

Az FDA nem korlátozta a Pfizer vagy a Moderna mRNS vakcinák használatát annak ellenére, hogy mindkét márkával kapcsolatban véralvadási zavarokról szóló jelentések érkeztek.

A Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS) legfrissebb rendelkezésre álló adatai szerint a Pfizer, a Moderna és a J&J esetében véralvadási zavarokról érkeztek jelentések.

A VAERS adatai 2020. december 14. és 2022. augusztus 12. között, minden korcsoportra együttesen 42 358 véralvadási rendellenességről szóló jelentést mutattak ki az Egyesült Államokban.

Ebből 29 036 véralvadási zavarról szóló jelentés a Pfizerhez, 952 véralvadási zavarról szóló jelentés a Modernához, 3762 jelentés pedig a J&J-hez köthető.

A VAERS minden pénteken közzéteszi a meghatározott időpontig beérkezett vakcinasérülési jelentéseket. A VAERS-hez benyújtott jelentések további vizsgálatot igényelnek, mielőtt az okozati összefüggés megerősíthető lenne.

Történelmileg a VAERS a tényleges oltási mellékhatásoknak csak 1%-át jelentette.

Zion halála nem egyedi eset

Augusztus 3-án a The Defender arról számolt be, hogy az AstraZeneca COVID-19 oltóanyagának beadását követően katasztrofális agyvérzésben elhunyt 27 éves mérnök családja jogi lépéseket fontolgat, amíg fiuk ügyének közelgő előzetes felülvizsgálata el nem kezdődik.

Jack Last, akit 2021. március 30-án oltottak be, három héttel az AstraZeneca oltása után halt meg.

A 2021. április 10-én végzett CT-vizsgálat kimutatta, hogy Lastnál agyi vénás szinusz trombózis alakult ki, ami akkor fordul elő, amikor vérrög képződik az agy vénás szinuszaiban, és megakadályozza a vér elfolyását az agyból.

Last 2021. április 20-án - 11 nappal azután, hogy súlyos fejfájás miatt orvosi kezelést kért - meghalt a Cambridge-i Addenbrooke's Kórházban, az Egyesült Királyságban.

Családja jogi tanácsadót fogadott, miután aggodalmakat fogalmaztak meg a Jack halálához vezető körülményekkel kapcsolatban - számolt be az East Anglian Daily Times.

Egy másik brit férfi, a 26 éves Jack Hurn tavaly halt meg az agyában keletkezett "katasztrofális" vérrögök miatt 13 nappal az AstraZeneca vakcina beadása után - jelentette a The Defender május 23-án.

A The Defender az év elején beszámolt két brit lakos haláláról, akiknél szintén vérrögök alakultak ki az AstraZeneca vakcina beadását követően, valamint ausztrál, német és brazil lakosok vérrögképződési zavarokról szóló jelentésekről az oltást követően.

 

https://www.pokolafoldon.hu/pandemia/a-rockenekes-halalos-agyseruleset-az-astrazeneca-oltoanyag-okozta-allapitotta-meg-a-vizsgalat