Ez már nem egy proxy háború, hanem egy teljes körű, többszintű háború.

"Nem fogunk háborút vívni Oroszország ellen Ukrajnában". Ezt Joe Biden amerikai elnök mondta még idén márciusban, miközben egyúttal azzal hencegett, hogy halálos fegyverekkel pumpálja Ukrajnát, hogy a NATO által támogatott kijevi rezsim ne szenvedjen vereséget.

Biden országos beszédét vészjósló hangsúllyal tette hozzá: "A NATO és Oroszország közötti közvetlen konfrontáció a harmadik világháborút jelenti, amit igyekeznünk kell megakadályozni".

Számíthattunk volna arra, hogy ez a megdöbbentő, ostoba ellentmondás előbb-utóbb nyilvánvalóan tarthatatlanná válik. Valóban, az amerikai népet és a világot átverte egy háborús uszító bábu a Fehér Házban.

A valóságban úgy tűnik, hogy a Biden-kormányzat és NATO-partnerei mindent megtettek annak érdekében, hogy az Oroszország elleni háborút megvalósítsák. Ennek az amerikai elnöknek a szavai (akárcsak elődeié) nem hitelesek. Annak ellenére, hogy látszólag komolyan figyelmeztetett a harmadik világháború megakadályozására, a Fehér Házban ülő bábu éppen ezt a kimenetelét segítette elő az amerikai imperialista érdekek aljas szolgálatában.

Biden több mint 50 éve hűséges szolgája az amerikai háborús uszításnak, támogatva minden olyan bűnös háborút, amelyet az amerikai imperializmus vívott. Hiba azonban személyesen Bident, egy úgynevezett demokratát hibáztatni. Ő csak egy olyan rendszer figurája, amelynek a működéséhez háborúra van szüksége. Ha a beszélgetés kedvéért Donald Trump vagy más republikánus politikus lenne történetesen a Fehér Házban, kétségtelenül ugyanezt az aljas dilemmát látnánk.

 



Egyre több jelentés érkezik a Krím és az Orosz Föderáció más részei elleni katonai támadásokról. Az Ukrajnával szomszédos Belgorodi régiót többször bombázták, falvakat evakuáltak. Egy ukrán drón állítólag megpróbálta megtámadni az orosz szárazföldet Ukrajnával összekötő Kercsi hidat is. A 19 kilométer hosszú hidat 2018 májusában nyitotta meg Vlagyimir Putyin orosz elnök 3,7 milliárd dollárért.

 

Egyelőre nem világos, hogy pontosan mik a robbanások okai.

Kezdetben az orosz hatóságok azt állították, hogy véletlen tüzek voltak, de most már elismerik, hogy szabotázscselekményeket követtek el. Nyugati médiajelentések szerint amerikai és NATO-rakéták vagy drónok is érintettek. Az Egyesült Államok növeli a nagy hatótávolságú támadófegyverek, valamint a szabotázsakciókhoz szükséges C-4 robbanóanyagok készleteit. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Lengyelország, Németország, Lengyelország és más NATO-hatalmak akár 40 milliárd dollár értékű lőszert ígértek az Oroszország elleni háborúban a nácik által megfertőzött kijevi rezsim támogatására. Ukrajna a nyugati militarizmus orgiájába süllyedt.

A kijevi rezsim katonai magatartását az amerikai és brit hírszerzés felügyeli. A Krím és feltehetően az Orosz Föderáció más részei elleni támadásokat Washington és London hagyja jóvá.

Amellett, hogy a NATO-fegyverek példátlan áradata érkezik Ukrajnába, egyre nyilvánvalóbb, hogy az Egyesült Államok vezette tengely kiképzi az ukrán erőket.

 

 

Ezen a héten jelentették, hogy ukrán katonákat képeznek ki Nagy-Britanniában, hogy harcolni menjenek. Egy múlt heti koppenhágai konferencián a brit toborzási és kiképzési programokat Ukrajna számára más NATO-tagállamok, köztük Dánia, Kanada, Lengyelország és a balti államok is támogatták. Az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei évek óta folytatnak harci kiképzést Ukrajnában. Részben ez volt az oka annak, hogy az orosz erők idén februárban bevonultak Ukrajnába, hogy semlegesítsék a növekvő nemzetbiztonsági fenyegetést.

Az a tény, hogy a NATO fokozza az ukrán hadsereg harci támogatását Nagy-Britanniában és más tagállamok területén, egyértelmű bizonyítéka annak, hogy az Egyesült Államok vezette tengely háborúban áll Oroszországgal. Ez már nem egy proxy háború, hanem egy teljes körű, többszintű háború.

Egy másik baljós fejlemény az amerikai B-52-es nagy hatótávolságú bombázók e heti svédországi telepítése volt.

A skandináv ország Finnországgal együtt hamarosan új NATO-tag lesz. Az együttes lépést Oroszország kiszámított fenyegetésnek szánja az Északi-sarkvidékre. Az Északi-sarkvidéken már régóta egyre nagyobb NATO-erők fenyegetik Oroszországot, de a nukleáris képességű B-52-es bombázók első svédországi telepítése "fontos jelzés", ahogy Peter Hultqvist svéd védelmi miniszter kárörvendően nyilatkozott.

Mindez a háború förtelmes, könyörtelen logikáját mutatja. Biden nyilvános aggályai a harmadik világháborúval kapcsolatban csak megvetendő pletykák voltak. Az Egyesült Államok legalábbis a CIA 2014-es kijevi puccsa óta Oroszország elleni ellenségeskedésre készül. Igazából mindegy, hogy ki ül a Fehér Házban. Obama, Trump, Biden, ahogyan mások is előttük, mindannyian csak az amerikai imperializmus üzengetőfiúi. Az amerikai uralkodó rezsim kétségbeesetten függ a háborútól, hogy újraéleszthesse csökkenő globális hatalmát és összeomló kapitalista gazdaságát. Ezért van az, hogy Washington pokolian elszánt az Oroszországgal és Kínával való veszélyes feszültségek vakmerő szítására, ahogyan arra az orosz Putyin a héten rámutatott.

Az ukrajnai katonai szerepvállalás és az orosz területre való csapás új, veszélyes szakasza azt jelenti, hogy az Egyesült Államok és a NATO vezette tengely de facto háborúban áll Oroszországgal. A tengely 30 nemzetből áll (Svédországot és Finnországot nem számítva), valamint más, nem NATO-szövetségesekből, például Ausztráliából és Új-Zélandból. Az USA vezette nemzetek mindegyikéből egyre nagyobb hatótávolságú támadó képességű fegyverek, valamint a katonai erők kiképzése áramlik Ukrajnába.

 

 

Tavaly decemberben Oroszország a NATO-val és Ukrajnával kapcsolatos, régóta fennálló stratégiai biztonsági aggályok diplomáciai rendezésére szólított fel. Ezeket a felhívásokat Washington és vazallusai arrogánsan elhárították. A NATO-tagok korábbi nyilvánvaló fenntartásait a halálos fegyverek Ukrajnába küldésével kapcsolatban szintén elvetették. Nyilvánvaló, hogy a nemzetközi konfliktus kirobbantásával kapcsolatos korábbi fenntartásokat is elvetették.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és más imperialista hatalmak szenvtelenül megnyitják a csapot, hogy vérfürdőt rendezzenek Ukrajnában. Az általuk támogatott kijevi fasiszta rezsim önkényesen alkalmazza a nukleáris terrorizmust azzal, hogy megtámadja Európa legnagyobb atomerőművét Zaporozsjában. És a nyugati támogatók mégis tovább fokozzák az Oroszországgal szembeni provokációkat, provokációkat, amelyek most már úgy tűnik, hogy az orosz szuverén területre irányuló katonai csapásokat is magukban foglalják.

Moszkva többször figyelmeztetett, hogy a "döntéshozatali központok" lesznek a célpontok, ha a területét támadják. Ez a figyelmeztetés arra utal, hogy a nyugati fővárosok sebezhetőek. Oroszország arra is figyelmeztetett, hogy ha nemzetbiztonságát fenyegetik, akkor fenntartja a jogot, hogy nukleáris fegyvereket használjon a védelem érdekében. Az elképzelhetetlen kezd elképzelhetővé válni. A nyugati államok a háborút hirdető napirend és médiarendszer rabjai, amely úgy működik, mint egy háborús propagandaminisztérium. Szégyenletes módon alig van olyan politikai hang Nyugaton, amely a béke érdekében diplomáciai tárgyalásokat követelne.

Úgy tűnik, hogy az őrült USA vezette nyugati hatalmak nem ismernek el semmilyen határt. Az egész ukrajnai konfliktus az Oroszországgal szembeni harcosság könyörtelen logikáját mutatja, amelynek a nyugati uralkodó rezsimek rabjai, ugyanúgy, mint bármely más olyan országgal szemben, amelyet a globális hatalmi törekvések akadályának tekintenek. A nyugati rezsimek tehetetlenül, reménytelenül háborúra vannak berendezkedve, tekintet nélkül a lakosság demokratikus érdekeire és kívánságaira, illetve a nemzetközi jog korlátaira. Ennyit a szabályokon alapuló rendről! A nyugati uralkodók és hivatalban lévő bábjaik a szakadékba vezetik népüket és a világ többi részét.

Hihetetlen, de úgy tűnik, ugyanazok az aljas politikai és gazdasági erők, amelyek két korábbi világháborút okoztak, ismét nyáladzanak. És apokaliptikus vágyaikat ugyanazokkal a hazugságokkal és önelégült csalásokkal szabadítják el.

https://www.pokolafoldon.hu/politika/megkezdodott-a-harmadik-vilaghaboru