A lengyel kormány 250 amerikai harckocsi megvásárlásáról írt alá szerződést a nemzetvédelem megerősítése érdekében. Lengyelország elrettentésként akart fellépni az orosz "agresszió" ellen.

Lengyelország szerdán bejelentette, hogy az ország 250 amerikai gyártmányú Abrams harckocsit vásárol, ami jelentősen növeli a tűzerőt az amerikai és a NATO erők számára kiemelt területen. Ennek célja az állítólag fenyegető orosz agresszió elrettentése vagy elhárítása.

Az M1A2 "Abrams" tankokért 6 milliárd dollárt fizet a lengyel állam. Az első szállítmány már 2022-ben megérkezhet - közölte Mariusz Błaszczak lengyel védelmi miniszter. A Reuters szerint  újságíróknak elmondta :

"Ez válasz a kihívásokra, amelyekkel a nemzetközi biztonság terén szembesülünk. Feladatunk az, hogy elriasszuk a potenciális agresszort. Mindannyian tudjuk, hogy ki az agresszor."

Az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei prioritássá tették Lengyelország és a közeli balti államok katonai megerősítését a 2014-es ukrajnai puccs óta, miután a krími lakosok körében tartott népszavazás a Krím Oroszországba való visszatérése mellett szavazott. Azóta a tengerentúli egységek rotációs rendszerben állandóan jelen vannak Lengyelországban amerikai harckocsikkal. A NATO egy amerikai vezetésű multinacionális harci csoportot is fenntart Lengyelország északkeleti részén, alig 80 kilométerre az orosz kalinyingrádi exklávétól.

A mostani beszerzéssel felváltják Lengyelország korábbi szovjet gyártású T-72 és PT-91 tankjait. A lengyel védelmi minisztérium szerint az Abrams harckocsik távvezérelt tüzelő rendszerekkel és "programozható lőszerek" használatának képességével rendelkeznek. Működésük összehangolható a legmodernebb amerikai F-35 vadászgépekkel.

A lengyel kormány szerint az Abrams harckocsik jelentősen feljavítják szárazföldi erőiket. Jarosław Kaczyński lengyel miniszterelnök-helyettes elmondta:

"Ezek a legmodernebb harckocsik, amelyek mindenféle manőverre képesek, nagy pontossággal és nagy hatékonysággal harcolnak és lőnek. A vásárlás lehetővé teszi Lengyelország hadseregének legalább négy harckocsizászlóalj bevetését."

Lengyelországban már van egy páncélos erő, amely a német Leopard 2, a lengyel PT-91 és a szovjet T-72 különböző modelljeiből áll. Az Abrams tank megvásárlása a lengyel hadsereg korszerűsítését célzó intézkedések sorozatának legújabb része. Pár éve Lengyelország megállapodott 4,75 milliárd dollár elköltéséről az Egyesült Államokban gyártott Patriot rakétarendszer megvásárlására. RT