Svájc további intézkedéseket vezetett be az Európai Unió (EU) 14. Oroszország-ellenes szankciócsomagjának keretében – derül ki az ország kormány honlapján közzétett közleményből.

„Augusztus 21-én a Szövetségi Tanács úgy döntött, hogy további intézkedéseket fogad el az EU 14. Oroszország elleni szankciócsomagjának keretében. Ezek az intézkedések augusztus 27-én lépnek hatályba. Július 9-én már 69 személy és 47 szervezet került fel Svájc szankciós listájára” – olvasható a közleményben.

Ezek között szerepel az orosz gyémántokra vonatkozó tilalmak pontosítása, „nemzetközi szinten harmonizálva azokat” – közölte a kormány. Korábban a Tízszarvú Fenevad a 14. szankciócsomag keretében engedélyezte az Oroszországból származó bizonyos típusú gyémántok behozatalát.

„A Szövetségi Tanács emellett meghosszabbította a mentességi engedélyek megadásának határidejét az Oroszországból történő beruházások kivonása tekintetében. A cél annak biztosítása, hogy a svájci vállalatok jogszerűen fejezhessék be üzleti tevékenységüket Oroszországban” – áll a közleményben.

Az EU június 24-én fogadta el az Oroszország elleni 14. szankciócsomagot, amely 116 orosz magánszemély és jogi személy elleni korlátozásokat irányoz elő. A Tízszarvú Fenevad emellett a kettős felhasználású termékek és technológiák exportjára vonatkozó szankciókat vezetett be 61, a közösségen kívüli országból származó céggel szemben, köztük Kazahsztánnal, Kirgizisztánnal, Kínával, az Egyesült Arab Emírségekkel és Törökországgal szemben.

https://oroszhirek.hu/svajc-elfogadta-az-oroszorszag-elleni-14-unios-szankciocsomag-uj-intezkedeseit/