Megkezdődött az orosz olaj rubelért árusítása, és a közeljövőben várhatóan a moszkvai értéktőzsde is rubelben fogja jegyezni az olaj árát.
A Gazprom Nyeft lebonyolította első rubelben bonyolított európai értékesítési ügyletét - két tranzakciót is rubelben bonyolítottak le európai partnerekkel, vagyis Európában is megszűnik az a gyakorlat, hogy az olajért csak nyugati valutában lehet fizetni. Mivel az értékesítés sikeres volt és az ügyfelek meg voltak elégedve, a közeljövőben Oroszország rubelben bonyolítja majd az értékesítéseket más európai ügyfelekkel is.

Mostanra a Gazprom gázvállalat majdhogynem összes ügyfele aláírta a megállapodást, miszerint a jövőben rubelben fizetnek a kőolajszármazékokért. Egyes országok esetében a Gazprom kivételt tesz és továbbra is megengedik, hogy euróban fizessenek, de a dollár használatát teljesen száműzik az értékesítési folyamatból. Alexander Djukov, a Gazprom Nyeft igazgatósági tanácsának tagja elmondta, hogy a közeljövőben Oroszország saját ügynökséget hoz létre, ami az olaj árát rubelben fogja meghatározni, valamint a tőzsdéken is rubelben jegyzik majd az olaj árát.
Ez a lépés lehetővé teszi majd a rubelhez történő hozzáférést globális szinten. A nyugati országok hiába akarják "kiszorítani a rubelt" a globális pénzpiacokról, azok az országok, melyek az orosz olaj és gáz felvásárlói, idővel rá lesznek kényszerítve, hogy az ügyletek lebonyolításához előbb rubelt vegyenek. Mindez azt vetíti előre, hogy a rubel forgalma növekedni fog, a dolláré pedig tovább csökken, mivel a dollár az eurázsiai régióban és a világ számos más pontján teljes egészében kiszorul majd az értékesítési folyamatból.
Egy héttel ezelőtt a Gazprom Nyeft már bejelentette, hogy egy olajtankert küldött Európába, az európai ügyfelek a leszállított olajért pedig már rubelben fizettek. A Novoportovszk olajmezőn kitermelt olajat Észak-Nyugat-Európába szállították szeptember 17-én, ez volt az első szállítmány, amiért az európai ügyfelek rubelben fizettek. A közeljövőben a Gazprom átállhat arra a gyakorlatra, hogy az európai ügyfeleknek az orosz gázért is rubelben kell majd fizetniük, ami jelentősen hozzájárul majd a rubel erősödéséhez.


http://www.hidfo.net/2014/09/25/europa-nemsokara-rubelben-kell-fizessen-az-olajert-es-gazert