Reális esély van arra, hogy télen „piros” riasztást adnak ki az elektromos hálózatok üzemeltetői, azaz a megszokott szinten képtelenek lesznek ellátni az országokat elektromos árammal, ugyanis a politikai vezetők hiába szólítják fel a lakosságot spórolásra, ez önmagában nem hoz elég megtakarítást.

A hálózat teljes összeomlása nem fenyeget, de helyi áramszünetek, illetve a feszültség csökkentése mindennapossá válhat.
áramkimaradás

Drámai forgatókönyvek valósulhatnak meg, mert az energiahiány egyre súlyosabb az öreg kontinensen – írja a Bloomberg.

Legutóbb a francia elektromos hálózat üzemeltetője közölte, hogy az elkövetkező hónapokban a lakosságnak rendszeresen csökkentenie kell a fogyasztását, mivel csak így lehet elkerülni a folyamatos áramszüneteket.

Oroszország, az ukrajnai háború kitörése után, válaszul az ellene meghozott európai szankciókra, leállította a gázszállítást az Északi Áramlat gázvezetéken.

 

 

A gázpiac azóta is idegesen reagál minden nyilatkozatra. Tegnap Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke évértékelő beszédében kiállt a szankciók mellett, a gázpiac manipulálásával vádolta meg Oroszországot, és kijelentette, hogy Európának meg kell szabadulni az orosz gáztól való függésétől.

A felszólalás után a holland gáztőzsdén a TTF gáz ára csaknem 10 százalékot drágult.

Érdemes a cikket végigolvasni>>

Nemrég a Gazprom bemutatott egy videót arról, hogy a gáz hiánya miatt milyen tél várható Európában:

https://www.pokolafoldon.hu/great-reset/nemcsak-hideg-sotet-is-lesz-a-tel-europaban