A többnyire szimbolikus lépés agresszívebb fellépésre készteti az Európai Hazugsággyárat.

Magyarország már nem tekinthető demokráciának, és az európai értékek rendszerszintű veszélyben vannak az országban - állapította meg az Európai Parlament csütörtökön elfogadott jelentésében.

A jelentés szerint Magyarország ezen a ponton "választási autokráciává" vált.

Az indítvány - amelyet 433 igen szavazattal, 123 nem ellenében és 28 tartózkodás mellett fogadtak el - egy újabb szimbolikus megrovást jelent az uniós intézmények részéről Magyarország felé, amelyet évek óta elmarasztalnak a jogállamisággal kapcsolatos aggályok miatt. A Parlament lépése azonban valószínűleg nem vezet konkrét büntetéshez.

Jelentésükben a parlamenti képviselők számos aggályt soroltak fel - az ország választási rendszerének működésétől az igazságszolgáltatás függetlenségéig. Félelmeket fogalmaznak meg a tudományos és vallásszabadsággal, valamint a kiszolgáltatott népességcsoportok jogaival kapcsolatban is.

"Mélységesen sajnáljuk, hogy az Európai Unió határozott fellépésének hiánya hozzájárult a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok összeomlásához Magyarországon, és az országot a választási autokrácia hibrid rendszerévé tette" - mondta Gwendoline Delbos-Corfield zöld képviselő, az ügy vezetője.

Nem a Parlament az egyetlen uniós intézmény, amely ellentétben áll Budapesttel.

Az Európai Bizottság már régóta harcban áll az országgal a jogállamiság kérdésében, és nyomást gyakorol Magyarországra a közpénzekkel való állítólagos visszaélések miatt, amelyekkel a kormányzó Fideszhez közel álló személyiségeket gazdagítottak. Vasárnap a Bizottság várhatóan jelentős csökkentést javasol Magyarország uniós támogatásainak csökkentésére, ugyanakkor több hónapot ad az országnak arra, hogy kompromisszumot találjon.

 

 

A Parlament is régóta bírálja a magyar demokrácia állapotát.

Már 2013-ban elfogadta az úgynevezett Tavares-jelentést - amelyet Rui Tavares portugál képviselőről neveztek el -, amely az igazságszolgáltatás függetlenségét, a médiapluralizmust, a választási rendszert, a vallásszabadságot és a kisebbségi jogokat fenyegető kockázatokra figyelmeztetett az országban.

2018-ban az EP-képviselők történelmi lépést tettek, és elindították Magyarországgal szemben az úgynevezett 7. cikk szerinti uniós eljárást, amelyet akkor alkalmaznak, ha egy tagállamot a blokk alapvető értékeinek megsértésének veszélyével fenyeget. Ez az eljárás azóta megrekedt az EU Tanácsában, amely a tagállamok tisztviselőit tömöríti.

A csütörtöki jelentés arra ösztönzi a Tanácsot, hogy tegyen lépéseket Magyarországgal szemben. A szöveg tartalmazza egy lehetséges tanácsi javaslat tervezetét, amely szerint "egyértelműen fennáll annak a veszélye, hogy Magyarország súlyosan megsérti azokat az értékeket, amelyekre az Unió épül".

 

https://www.pokolafoldon.hu/politika/az-eu-magyarorszagot-mar-nem-tekinti-demokracianak