Az orosz elnök kulcsfontosságú külpolitikai kérdésekről tárgyalt kínai kollégájával, Hszi Csin-pinggel

Az egypólusú világra való törekvés "csúnyává válik" - Putyin

Vlagyimir Putyin orosz elnök Hszi Csin-ping kínai elnökkel beszélget a Sanghaji Együttműködési Szervezet államfői tanácsának 22. ülése alkalmával tartott találkozón.

Az egypólusú világ erőltetésére irányuló jelenlegi kísérletek

"az utóbbi időben abszolút csúnya formát öltöttek, amit a bolygó nemzeteinek túlnyomó többsége elfogadhatatlannak tart" - mondta csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A megjegyzést akkor tette, amikor az üzbegisztáni Szamarkandban a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) csúcstalálkozójának alkalmával találkozott kínai kollégájával, Hszi Csin-pinggel.

A találkozó során Putyin köszönetet mondott Hszinek Kína kiegyensúlyozott álláspontjáért az ukrajnai válsággal kapcsolatban. Kína bírálta Oroszországot, amiért megtámadta az országot, de az Egyesült Államokat hibáztatta az eszkaláció kiváltásáért a NATO bővítésére irányuló törekvésével.

Putyin megismételte továbbá, hogy Oroszország támogatja az "egy Kína" politikát és Peking szuverenitási igényét Tajvan szigete felett. A kínai kormány azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy aláássa területi integritását azzal, hogy Tajpej egyre inkább különálló nemzetként kezeli, nem pedig Kína önigazgatással rendelkező részeként.

 

 

Putyin az SCO-t "a konstruktív és kreatív együttműködés fórumaként" méltatta. Megjegyezte, hogy a csoport tagjai eltérő kulturális hagyományokkal, gazdasági modellekkel és külpolitikai prioritásokkal rendelkeznek. Készségük arra, hogy egyenrangú partnerként, egymást tiszteletben tartva dolgozzanak együtt, viszonylag rövid idő alatt hozzájárult ahhoz, hogy az SZKP ismertségét növeljék - jegyezte meg az orosz vezető.

"Ez ma már a világ legnagyobb regionális szervezete, amely hatalmas földrajzi térséget és bolygónk lakosságának mintegy felét egyesíti" - hangsúlyozta Putyin.

Az SCO egy gazdasági integrációs és bizalomépítő szervezet, amely számos eurázsiai országot, köztük Oroszországot és Kínát egyesíti. További állandó tagjainak listáján India, Kazahsztán, Kirgizisztán, Pakisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán szerepel. A tagállamok vezetőinek folyamatban lévő csúcstalálkozóján Irán aláírta a kötelezettségvállalást, hogy megfigyelői státuszából teljes jogú taggá emeli.

 

https://www.pokolafoldon.hu/politika/az-egypolusu-vilagra-valo-torekves-elmergesedik