2022. szeptember 28., szerda

Szeptember 28-án a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságok, valamint az orosz hadsereg által ellenőrzött Herszon és Zaporozsjei területek hatóságai összegezték az Oroszországhoz való csatlakozásról tartott népszavazások eredményeit.

A régiókban szeptember 23-27-én lezajlott szavazás eredményeként az LPR polgárainak 98,42%-a szavazott az Oroszországhoz való csatlakozás mellett: a KNDK-ban a lakosság 99,23%-a támogatta az Oroszországhoz való csatlakozásról szóló döntést; a Herszon régióban 87,05% szavazott igennel az Ukrajnától való függetlenségre és az Oroszországhoz való csatlakozásra; a Zaporozsjei régióban 93,11% szavazott a független állam létrehozására és az Oroszországhoz való csatlakozásra.

A herszoni és a zaporozsjei régió a közigazgatási határokon belül, azaz a jelenleg az ukrán hadsereg ellenőrzése alatt álló területeket is beleértve kívánja kikiáltani függetlenségét.

A teljes részvételi arány az LPR-ben 92,6%, a DPR-ben 97,51%, a Herszon régióban 76,86%, Zaporozsjában pedig 85,4% volt.

A szavazóhelyiségeket a szavazó régiók területén és külföldön nyitották meg. A 84 oroszországi régióban mintegy 600 szavazóhelyiség működött, ezek többsége Oroszország déli részén volt, mivel a legtöbb menekült ott tartózkodott. Összesen több mint 4 millió ember érkezett Oroszországba Ukrajnából február óta - mondta Tatjana Moszkalkova ombudsman.

A népszavazások eredménye nem meglepő. A háború sújtotta donbászi régiók több mint 8 éve szenvednek az ukrán katonai agressziótól. Az ukránbarát állampolgárok már elhagyták az orosz vezetésű erők ellenőrzése alá került területeket. Ugyanakkor Kijev megtiltotta az elveszített területeken élő támogatóinak, hogy szavazzanak, hosszú börtönbüntetéssel és vagyonelkobzással fenyegetve őket. Így a népszavazások eredményeit nem kérdőjelezik meg.

A nyugati média megpróbálja bemutatni, hogy a helyieket orosz katonák kényszerítik a szavazásra, de független megfigyelők megerősítik, hogy ez hazugság. A szavazóhelyiségekben és azon kívül is jelen voltak különböző országok, köztük Olaszország, Franciaország, Egyiptom, Szíria és Fehéroroszország nemzetközi megfigyelői. Megerősítették, hogy a népszavazások békésen, mindenféle jogsértés nélkül zajlottak. A katonák nem avatkoztak be a szavazási folyamatba, hanem a szavazóhelyiségekben védték a civileket, mivel Kijev részéről nagy volt a katonai provokációk veszélye.

A nemzetközi megfigyelők megerősítik, hogy Ukrajna és különböző nyugati országok "a legjobb demokratikus hagyományoknak megfelelően" nyomást gyakorolnak rájuk. Sokan közülük az EU feketelistájára kerültek, és nem térhetnek haza. Hazájukban azt kockáztatják, hogy kirúgják őket, és az elégedetlen ukránok naponta fenyegetik őket erőszakkal.

A donbásszi és a felszabadított területeken tartott népszavazások átláthatóan és minden választási normának megfelelően zajlottak, lefolyásukat 40 országból több mint 100 független megfigyelő figyelte - közölte Oroszország állandó ENSZ-képviselője.

A németországi megfigyelő megosztja benyomásait a népszavazás menetéről:

"A német média ezt a népszavazást "hamis" népszavazásnak nevezi. Meg vagyok döbbenve ezen" - mondta Christoph Höretel. A németországi megfigyelő szerint az emberek megölése és szorongatása, a bombázások és a polgári infrastruktúra lerombolása nem az elmúlt 8 év hamisítványa volt.

A megfigyelő hangsúlyozta, hogy a népszavazás lehetőséget ad a donbásziaknak, hogy maguk határozzák meg a jövőjüket.

"Minden eljárás nagyon jól szabályozott <...>, biztonsági okokból ez elfogadható" - zárja Christoph.

Moszkva már kijelentette, hogy kész támogatni a népszavazás eredményét és elfogadni az új régiókat, ha a nép erre szavaz.

Az orosz jogszabályok lehetővé teszik az eljárást egy új entitáshoz, azaz egy külföldi államhoz vagy annak egy részéhez való csatlakozásra. A felvételnek nemzetközi megállapodáson kell alapulnia. Aláírása előtt Oroszország elnöke értesíti a Szövetségi Gyűlést és a kormányt. A dokumentum megkötése után az elnök az Alkotmánybírósághoz fordul azzal a kéréssel, hogy vizsgálja meg a megállapodás alkotmánynak való megfelelését. Ha a bíróság nem talál jogsértést, akkor a megállapodást a szövetségi alkotmánytörvény tervezetével együtt, amely meghatározza az új entitás nevét, státuszát, határait, átmeneti rendelkezéseit, elküldik az Állami Dumának, majd a Szövetségi Tanácsnak. Miután a dokumentumot a parlamenti kamarák elfogadták, az alkotmány 65. cikkét módosítják, és az Orosz Föderáció új szubjektumainak nevét oda beillesztik.

A megállapodás aláírásának időpontját egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Várhatóan október elején kerül rá sor. Az aláírás másik feltételezett időpontja szeptember 30-a. Az LPR, DPR, Herszon és Zaporozsje régiók Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló népszavazások eredményeit követően a hatóságok tüntetést terveztek Moszkva központjában, amelyet szeptember 30-ra terveznek. Vlagyimir Putyin várhatóan beszédet mond, amelyhez kapcsolódhat az LPR, a DPR, a Herszon és a Zaporozsjei terület Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló megállapodás aláírása.

Egyes szakértők szerint miután az új régiók az Orosz Föderáció részévé válnak, Moszkva hadat üzen Ukrajnának. Szergej Akszenov, a Krím vezetője a maga részéről kijelentette, hogy Moszkva már nem különleges katonai műveletet, hanem terrorellenes műveletet fog végrehajtani.

"A felszabadított területek új státusza véget vet a bizonytalanságnak. Az Orosz Föderáció hivatalos alanyai lesznek. És valójában már nem különleges katonai műveletet, hanem terrorellenes műveletet fogunk végrehajtani a területeinken. Már korábban is harcoltunk a népünkért. Most a földünkért fogunk harcolni" - mondta Akszenov.

Emlékeztetőül: Ukrajnában még mindig nincs háború. Az ellenségeskedések évekkel ezelőtt kezdődtek, amikor Kijev terrorellenes műveletet indított a Donbassz régió oroszbarát lakossága ellen. Oroszország 2022-ben különleges katonai művelettel válaszolt Ukrajnában. A hadviselő felek egyike sem üzent még hadat.

https://southfront.org/donbass-kherson-and-zaporozhie-voted-yes-to-join-russia/


Luhanszk, Donyeck, Herszon és Zaporozsje területén (az egykori Ukrajnában) mostanra befejeződtek a népszavazások.

A szavazólapokat kézzel számolták meg. Mind a négy területen elsöprő többséggel az Oroszországhoz való visszatérés mellett szavaztak. Mind a négy most már "orosz terület", és az orosz hadsereg fogja megvédeni őket.

A 90% feletti részvételi arány mellett ez a szavazásra jogosultak mintegy 90%-ának jóváhagyását jelenti. De várom a hivatalos nyilvánosságra hozatalt. Eddig minden régióban 97% feletti igen szavazati arányt láttam, tehát ez mindenképpen az összes jogosult szavazó több mint 50%-át eredményezi, nem csak a leadott szavazatok számát.

Az oroszbarát Donyecki Népköztársaság (Donyecki terület Ukrajna) hivatalosan bejelentette, hogy az Oroszországhoz való csatlakozásról szóló népszavazás lezajlott "A feldolgozás eredményei szerint a 2022-es népszavazáson a szavazólapok 100%-a szavazott a DPR-ben az Oroszországhoz való csatlakozásról: - 99,23% igennel"

https://www.pokolafoldon.hu/politika/a-nepszavazasoknak-vege-a-szavazatokat-megszamoltak-oroszorszag-negy-uj-allamot-nyert

Moszkva, 2022. szeptember 30. péntek (MB)

A népszavazási eredmény ismeretében Oroszország csütörtökön elismerte Zaporozsje és Herszon állami szuverenitását és függetlenségét. Az erről szóló rendeletet Putyin elnök írta alá, és még aznap életbe lépett – jelentette a TASZSZ.

A Donyecki és a Luhánszki Népköztársaság függetlenségét már február 21-én elismerte Moszkva.

A négy ukrán tartomány és Oroszország vezetői péntek délután ünnepélyesen aláírják a csatlakozási szerződéseket, és ezzel Donyeck, Luhánszk, Herszon és Zaporozsje az Orosz Föderáció tagállamává válik.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése