Amióta a "madárinfluenza-járvány" először került a címlapokra, az OffG már előre jelezte, hogyan fog kibontakozni az elkerülhetetlen napirend.

Az első hatás éppoly nyilvánvaló volt, mint amennyire előre látható - a csirke és a tojás ára felment, ez csak egy újabb front volt az élelmiszer elleni háborúban.

A második tervezett hatás kevésbé volt azonnali, de ugyanolyan előre látható volt, ha tudod, hogyan kell olvasni a médiát, és hosszú távon sokkal károsabb lehetett - az alternatív csirketenyésztés visszaszorítása. Ez magában foglalja mind a biogazdaságokat, mind a saját kertjükben csirkét tartó magánszemélyeket.

Nem kellett sok idő, hogy a média bebizonyítsa, hogy igazunk van. A Guardian az elmúlt tíz napban kétszer is megtette ezt.

Először múlt csütörtökön a Guardian közölte ezt a cikket: "A "szabad tartás" elterjedése növelheti az állatok által terjesztett járványok kockázatát - tanulmány"

Az Open Philanthropy nevű civil szervezet által támogatott cikk arról számol be, hogy a bio- és a szabadtartás növelheti a zoonózisos betegségek kitörésének kockázatát, és idézi az új tanulmány szerzőit:

Ha nem tudjuk drasztikusan csökkenteni a húsfogyasztást, akkor az intenzív "gyári gazdálkodás" viszonylag kevésbé kockázatos lehet...

...igen, valójában azzal érvelnek, hogy a vállalati megafarmok jobban megelőzik a járványokat, mint a szabadtartásos vagy biogazdaságok, mivel "szigorúbb biológiai biztonsági ellenőrzéseket" alkalmaznak (ami azt jelenti, hogy az állataik soha nem mennek ki a szabadba, és semmilyen módon nem érintkeznek a természettel).

 

 

A The Guardian június 19-i cikkében aztán megkérdezte...

A madárinfluenza egyre terjed az Egyesült Királyságban. A hátsó kertben tartott csirkék a hibásak?

Idézi a kormány Állat- és Növényegészségügyi Hivatalának (Apha) virológiai vezetőjét:

Minél több ember érintkezik ellenőrizetlen módon madarakkal, annál nagyobb az elméleti kockázata annak, hogy az emberek megfertőződhetnek,"

Az "ellenőrizetlen" a kulcsszó.

Ez a rémhadjárat nem új. Három héttel ezelőtt egy szalmonella járvány kitörését az Egyesült Államokban a saját csirkéiket tartó emberekre fogták.

Januárban, amikor még alig volt madárinfluenzás megbetegedés, a The Conversation már cikkeket közölt arról, hogy...

Madárinfluenza: a házi tyúktartók veszélyeztethetik magukat - és másokat is - a madárinfluenza miatt

És új politikát követeltek a háztáji csirkékkel kapcsolatban:

Ezért lesz fontos, hogy a jövőben a Defra és az APHA külön politikát dolgozzon ki a háztáji csirketartásra vonatkozóan.

Elég könnyű belátni, hogy ez hova vezet, nem igaz?

De miért kell célba venni az egyszerű embereket, akik egy maréknyi csirkét tartanak a hátsó kertjükben?

Nos, részben azért, mert egyszerűen csökkenteni akarják az emberek által fogyasztott természetes élelmiszerek - különösen a hús, de a tojás és más tejtermékek - mennyiségét. Azt akarják, hogy az emberek teljesen a megacégektől függjenek a feldolgozott "élelmiszer"-kockáikért.

 

 

De azt is akarják, hogy az emberek teljesen az államtól függjenek, hogy engedélyt kapjanak... szinte mindenre. És bizonyos szempontból a Covid-járvány narratívája kontraproduktív volt ebben az ügyben.

A Covid egyik nem szándékos hatása általában és a lezárás konkrétan az volt, hogy újra felébresztette az emberekben a vágyat, hogy a saját útjukat járják. Az illetékesek nagyon szeretnék visszafordítani ezt a tendenciát.

Ahogy a Guardian fenti cikke rámutat [kiemelés hozzáadva]:

Brown szerint ennek oka lehet, hogy egyre többen tartanak csirkét vagy kacsát. Sok ilyen állattartónak nem kell regisztrálnia magát semmilyen hatóságnál, mivel a madarak száma kicsi.

A zárlat idején megugrott a saját csirkéket tartó emberek száma.

Az Egyesült Királyság törvényei szerint illegális ötven vagy annál több csirkéből álló állományt tartani a Baromfi Nyilvántartás engedélye nélkül (igen, ez egy valós dolog) - de a magánállományok túlnyomó többsége jóval kevesebb, mint ötven madár, és ezért teljesen regisztrálatlan.

Ez a "betegségterjesztéssel" kapcsolatos rémhírterjesztés előkészíti a terepet ezeknek a kis magánállományoknak a "szabályozására".

Ez teljes betiltást jelent majd? Lehetséges. De legalábbis arra számítanék, hogy az engedélyköteles minimális létszám 50-ről csökkenni fog, és az engedély megszerzésének költségei emelkedni fognak.

Erre a folyamatra már láttunk példát a magántanítással.

A világ minden táján óriási növekedést tapasztaltak a magántanulók körében 2020-2021-ig, és ez a növekedés még az iskolák újbóli megnyitása után is folytatódott.

Az Egyesült Királyságban több tízezerrel többen tanulnak magántanulóként, mint a bezárás kezdete előtt. A kormány válasza az volt, hogy újrakezdte a magántanulás elleni, évek óta tartó háborúját: létrehozta a magántanuló gyermekek nemzeti nyilvántartását, és pénzbírsággal vagy meg nem határozott "szankciókkal" fenyegette meg a szülőket, ha nem hajlandóak feliratkozni a nyilvántartásba.

Ugyanez a pontos folyamat valószínűleg a háztáji baromfi esetében is megfigyelhető lesz.

 

 

Ez a konkrét és gyakorlatias része a dolognak.

Poétikusabban fogalmazva, az állam neheztel rájuk, mert szabadok.

Néhány csirke tartása a kertben lehet, hogy egy kis, törékeny szabadságot jelent... de mégiscsak szabadság, és a hatalmi struktúrák könnyen elég kicsinyesek ahhoz, hogy még ezt a csekély függetlenséget is megsemmisítsék.

Alapjában véve az önállóság mindenfajta formája az ellentéte mindannak, ami az "új normális" felé hajt minket.

Nincs szabadság. Nincs függetlenség. Nincs élet az állam gondosan ellenőrzött gépezetén kívül. Ez a céljuk.

Miközben fokozatosan kilépünk a "Covid-időből", és a "harmadik világháborús idők" vagy a "klímaváltozás ideje", vagy bármi is legyen a nagy narratíva következő szakasza, az állam fogaskerekei elszántan őrlik fel az ellenállás azon zugait, amelyeket könyörtelen túlkapásaik véletlenül kiépítettek.

A jó hír itt az, hogy az emberek ellenőrzésére irányuló egyre zsarnokibbá váló erőfeszítéseik csak azt eredményezik, hogy egyre több embert fognak elüldözni.

Lucas filozófust idézve, minél jobban megszorítják a markukat, annál több ember fog kicsúszni az ujjaik közül.

https://www.pokolafoldon.hu/blog/jonnek-a-haztaji-csirkekert