Újabb lépést tesznek a BRICS bővítése felé. Irán és Argentína június utolsó hetében kérte, hogy csatlakozhasson a jelenleg Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika alkotta feltörekvő országok csoportjához. A nemzetközi szankciók által rendkívül sújtott Peking és Moszkva az utóbbi időben nagy összegeket fektetett a csoport, mint a Nyugat gazdasági alternatívája népszerűsítésébe, ami jelentősen felkeltette a többi fejlődő ország érdeklődését e növekvő piac iránt. Valójában ez a bővülés figyelemre méltó lépés a gazdasági multipolaritás felé.

Június 27-én Irán hivatalosan bejelentette a BRICS-hez való csatlakozási kérelmét. Az intézkedés azután történt, hogy az ország meghívást kapott a 14. BRICS-csúcstalálkozóra, amelyre virtuális formában Kínában került sor 24-én. A csúcstalálkozón Iránon kívül több olyan feltörekvő ország is részt vett, amely a BRICS-hez hasonló feltételek mellett áll, és amely a jövőben tagságot kérhet, mint Algéria, Egyiptom, Indonézia, Kazahsztán, Szenegál, Üzbegisztán, Kambodzsa, Etiópia, Fidzsi-szigetek, Malajzia és Thaiföld.
Irán és Argentína a BRICS-ben előmozdítaná a többpólusú projektet

Iran And Argentina In BRICS Would Advance The Multipolar Project
"Irán egyedülálló földrajzi helyzete és az energia, a tranzit és a kereskedelem terén meglévő kapacitásai miatt a BRICS-tagok különös figyelmet fordítanak Iránra, mint a Keletet Nyugattal összekötő aranyútra (...) Ha Irán és más erős országok csatlakoznak a csoportosuláshoz, az még erősebbé válhat, és kihívást jelenthet a nyugati politikának" - áll az iráni állami média, az Iszlám Köztársaság Hírügynökség (IRNA) egyik kiadványában.

Teherán 2021-ben már felvételt nyert a Sanghaji Együttműködési Szervezetbe (SCO), az ázsiai kontinens politikai és kereskedelmi együttműködésének egyik legfontosabb tömbjébe, amely a BRICS öt tagja közül hármat magában foglal, és amely osztja a csoporttal a feltörekvő országok közötti integráció fő célkitűzéseit. Emellett az ország részt vesz a kínai Övezet és Út kezdeményezéssel kapcsolatos egyes projektekben is, megszilárdítva ezzel a platform partnereként. Most, a BRICS-tagság iránti kérelemmel látható Irán érdeklődése a fejlődő országok közötti globális együttműködési stratégia elmélyítése iránt.

Néhány nappal korábban Argentína is kérte a BRICS-tagságot. Alberto Fernandez argentin elnök azt állította, hogy a BRICS-hez való csatlakozással országa aktívan hozzájárulhatna a csoport fejlődéséhez az olyan ágazatokban rejlő lehetőségeivel, mint az élelmiszerexport, a biotechnológia, a logisztika és az innováció.

"Arra törekszünk, hogy teljes jogú tagjai legyünk ennek a nemzetekből álló csoportnak, amely már most a világ népességének 42%-át és a globális bruttó össztermék 24%-át képviseli" - mondta a vezető a csúcstalálkozón.

Valójában Argentína jelenleg nagy érdeklődést mutat a BRICS-piac iránt. Buenos Aires például Kína egyik legnagyobb partnere az agrár-ipari ágazatban. A dél-amerikai ország nemcsak nagy mennyiségű szójababot exportál a kínai takarmánygyártás számára, hanem olyan kínai vállalatokat is fogad, amelyek sertéshúst állítanak elő argentin területen, ami alapvető fontosságú a technológiai fejlődésre és az agrár-élelmiszeripari ágazat nemzetközivé tételére irányuló kínai stratégia fejlődése szempontjából. Ebben az értelemben a BRICS-hez való csatlakozás természetes következménye lenne Argentína gazdasági érdekeinek, és jelentős lépés lenne a nemzetközi státuszban a Dél-Amerika második legnagyobb gazdaságával rendelkező ország számára.

Nyilvánvaló, hogy a kéréseket még teljes körűen elemezni, megvitatni, megszavazni és dönteni kell, de eddig nem volt egyértelmű jele annak, hogy a BRICS-tagországok elutasították volna a felhívásokat, ami azt jelzi, hogy a javaslatokat valóban üdvözlik, és nagy esély van az elfogadásra. Valójában a tagországoknak nagy érdeke a BRICS bővítésének előmozdítása a nemzetközi forgatókönyv e kényes pillanatában, amikor a Nyugat fokozza az Oroszországgal és Kínával szembeni kényszerítő intézkedéseit, és arra kényszeríti őket, hogy alternatív piacokat keressenek a fejlődő világban.

Irán és Argentína nem csak érdekes partnerek lennének, de tagságuk pozitív háttérként szolgálhatna ahhoz, hogy a közeljövőben több fejlődő ország és regionális hatalom is jelentkezzen a tagságért. A BRICS bővülése a Nyugat kényszerének pillanatában azt mutatja, hogy a többpólusú világ projektje halad előre. A csoport egyre inkább elmozdul a gazdasági multilateralizmus puszta eszközéből a többpólusú együttműködési erő képviselete felé. A tendencia tehát az, hogy a csoport egyre több országot hoz össze, még akkor is, ha némelyikük rivalizál vagy súrlódik, mivel a BRICS napirendjében szerepel, hogy a politikai be nem avatkozáson alapuló, nemzetek közötti együttműködési platformot hozzon létre.

Mindenekelőtt az ígéretes gazdasággal rendelkező országok érdeklődése a BRICS-hez való csatlakozás iránt üzenetként szolgál a Nyugat számára, amely szerint a más nemzetek kényszerítésére és "lemondására" irányuló kísérletek elavult, kudarcra ítélt taktikák. A feltörekvő államok világossá teszik, hogy a nem ideológiai nemzetközi együttműködés korszakában vagyunk.

Lucas on Twitter.

https://southfront.org/iran-and-argentina-in-brics-would-advance-the-multipolar-project/