Szíria hivatalosan elismerte a Donyecki Népköztársaság (DPR) és a Luhanszki Népköztársaság (LPR) függetlenségét Ukrajnától, és ezzel Oroszországon kívül az első állam lett, amely ezt megtette.

A Donbassz régióban található DPR és LPR a 2014-es konfliktus következtében szakadt el Ukrajnától. Oroszország februárban ismerte el a két államot, néhány nappal azelőtt, hogy különleges katonai műveletet indított Ukrajnában, hogy a kijevi erőket teljesen kiszorítsa Donbasszból, és véget vessen a régió orosz ajkú lakossága elleni támadásoknak.

"A Szíriai Arab Köztársaság úgy döntött, hogy elismeri mind a Luganszki Népköztársaság, mind a Donyecki Népköztársaság függetlenségét és szuverenitását" - közölte a szíriai külügyminisztérium egyik forrása a Szíriai Arab Hírügynökséggel június 29-én.

A forrás hozzátette, hogy Szíria "mindkét országgal kommunikálni fog, hogy megállapodjanak a kapcsolatok megerősítésének kereteiről, beleértve a diplomáciai kapcsolatok felvételét a megállapított szabályoknak megfelelően".

A hónap elején Bassár el-Aszad szíriai elnök találkozott orosz és KNDK-tisztviselőkből álló küldöttséggel. A találkozó során kijelentette, hogy Damaszkusz kész politikai kapcsolatok felvételére Donyeckkel.
Szíria csatlakozik Oroszországhoz a donyecki és luhanszki köztársaságok elismerésében


A szíriai lépés nem meglepő, tekintve, hogy az ország az elsők között hangoztatta támogatását az ukrajnai orosz különleges katonai művelet iránt.

Az orosz terrorellenes műveletek 2015-ös szíriai megkezdését követően az ország egy sor politikai intézkedést hozott az Oroszországgal való szövetség megerősítése érdekében. Szíria 2016-ban elismerte a Krímet Oroszország részeként. Később, 2018-ban az ország elismerte Dél-Oszétiát és Abháziát, ahol orosz csapatok vannak jelen, mint a volt szovjet államból, Grúziából független államokat.

Szíria lépése, hogy diplomáciai kapcsolatokat létesítsen a DPR-rel és az LPR-rel, nem csak politikai jellegű. A háború sújtotta ország valószínűleg gazdasági együttműködésre törekszik a két állammal, amelyek segíthetnek neki az amerikai és európai szankciók okozta problémák egy részének leküzdésében.

https://southfront.org/syria-joins-russia-in-recognizing-donetsk-luhansk-republics/