Az ohiói kongresszusi küldöttség egy volt demokrata képviselője bírálta Joe Biden elnök kijelentéseit arról, hogy Kína támadása esetén az Egyesült Államok megvédhetné Tajvant.

A Newsweek beszámolója szerint Dennis Kucinich, aki Cleveland polgármestere is volt, és 2004-ben és 2008-ban is indult az elnökválasztáson, azzal vádolta meg Joe Bident, hogy "veszélyes játszmákba" bocsátkozik, és a világot a harmadik világháború veszélyének teszi ki a CBS 60 Minutes című műsorában vasárnap sugárzott interjúban tett megjegyzései miatt.

Biden a következő választ adta arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államok hadserege megvédi-e azt az önigazgatású szigetet, amely Kína szerint a területéhez tartozik: "Igen, ha valóban egy példátlan támadásra kerülne sor".

Arra a kérdésre, hogy ez azt jelentené-e, hogy Ukrajnától eltekintve az Egyesült Államok fegyveres erőinek amerikai katonáit bevetnék-e Tajvan védelmére egy kínai invázió ellen, Biden azt válaszolta: "Igen".

Kucinich Twitter-bejegyzésben hívta fel a figyelmet arra, hogy Biden alelnök ismét megsértette az Egyesült Államok hivatalos "stratégiai kétértelműség" politikáját azzal, hogy nem volt hajlandó nyilatkozni a Tajvant érintő fegyveres beavatkozás lehetőségéről, és ezzel kitette az Egyesült Államokat Kína súlyos reakciójának lehetőségének.

 

 

"Az USA felkészült a háborúra [Kínával] Tajvan miatt? NEM" - tweetelte Kucinich.

 

 

"Kínának van a világ legnagyobb haditengerészete, parti őrsége, kétmilliós hadserege, első számú a hajóépítésben és az acélgyártásban. Mégis amerikai csapatokkal védi Tajvant [mondja] Prez a 60 Min. Aztán a WH azt mondja 'Nem'. Veszélyes játék [a] csapatainkkal, mint bábukkal."

A tweetet Kucinich egy "WWIII" hashtaggel zárta le.

A Fehér Ház a CBS-nek és más hírforrásoknak adott nyilatkozatban reagált Biden elnök megjegyzéseire, amelyben közölték, hogy álláspontjuk Tajvannal kapcsolatban nem változott.

"Az elnök ezt már korábban is mondta, többek között Tokióban az év elején. Akkor is világossá tette, hogy Tajvan-politikánk nem változott. Ez továbbra is igaz" - mondta a Fehér Ház szóvivője.

Májusi tokiói útja során Biden elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok "elkötelezte magát" Tajvan védelme mellett, tekintettel a térségben folytatott kínai katonai tevékenységekkel kapcsolatos növekvő aggodalmakra.

Ez az idézet jut eszembe... "Elegem van abból, hogy öregemberek háborúkat álmodnak fiataloknak, hogy azokban haljanak meg".

https://www.pokolafoldon.hu/politika/a-3-vilaghaboru-lehet-a-horizonton-tajvan-miatt-es-biden-szitja-a-tuzet-a-demokrata-figyelmeztet