Szeptember 20-án az Orosz Föderáció Állami Duma jóváhagyta az orosz büntető törvénykönyv módosításáról szóló törvénytervezet módosításait, amely a mozgósítási időszakok, a hadiállapot és a háborús súlyosbító körülmények figyelembevételét javasolja egy bűncselekmény esetében.

A törvényjavaslatot egyhangúlag fogadták el.

A módosítások az orosz büntető törvénykönyv 63. cikkének "l" bekezdését érintik, amely a büntetést súlyosbító körülményeket magyarázza. Az ilyen körülmények a következőképpen kerülnek leírásra: "a bűncselekmény elkövetése rendkívüli állapot, természeti vagy egyéb közkatasztrófa, valamint tömeges zavargások során, fegyveres konfliktus vagy katonai műveletek körülményei között".

A módosítások emellett több új cikket is bevezetnek a büntető törvénykönyvbe: "Önkéntes megadás" (352.1. cikk) és "Fosztogatás" (356.1. cikk).

Feladás esetén a fogvatartott háromtól tíz évig terjedő börtönbüntetésre számíthat, ha nem merülnek fel árulás jelei. A törvénytervezet kimondja, hogy "az e cikk szerinti bűncselekményt első alkalommal elkövető katona mentesülhet a büntetőjogi felelősség alól, ha intézkedéseket tett a szabadulása érdekében, visszatért az egységéhez vagy a szolgálati helyére, és fogsága alatt nem követett el más bűncselekményt".

A "Fosztogatás" cikk (356. cikk (1) bekezdés) úgy módosult, hogy 15 évig terjedő szabadságvesztést ír elő. Ugyanakkor azt javasolják, hogy súlyosbító körülménynek tekintsék a bűncselekmény elkövetését "mozgósítás vagy hadiállapot idején, háborús időben" (63. cikk).

 

 

A törvénytervezet szerint a katonai egység mozgósítás és hadiállapot idején történő jogosulatlan elhagyása (a Büntető Törvénykönyv 337. cikke) súlyosabban lesz büntetendő: kettőtől tíz napig - öt évig terjedő szabadságvesztés; tíz naptól egy hónapig - hét évig terjedő szabadságvesztés; - egy hónapon túl - öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés.

Ugyanakkor a hadiállapot idején, háborús időszakban vagy fegyveres konfliktus vagy hadviselés körülményei között, valamint a katonai vagy harci műveletekben való részvétel megtagadásáért, valamint a katonai vagy harci műveletekben való részvétel megtagadásáért, ha az alárendelt nem teljesíti a főnök parancsát, amelyet a megállapított eljárásnak megfelelően adtak ki, két-három évig terjedő szabadságvesztéssel javasolt büntetni (a Büntető Törvénykönyv 332. cikkének 2.1. része).

Az orosz jogrendszer közelgő változásainak célja valószínűleg az orosz fegyveres erőkbe történő részleges mozgósítás jogi alapjainak megteremtése. Ez várható volt az elmúlt hetekben, miután az ukrán csapatoknak sikerült visszaszerezniük az ellenőrzést szinte a teljes Harkiv környéki terület felett, és az orosz offenzíva a frontvonalakon szinte leállt.

A kijevi rezsimnek körülbelül egy-két hónapja van arra, hogy bármilyen támadó műveletet kidolgozzon a déli vagy keleti régiókban, amelynek előkészítéséről mindkét fél katonasága beszámolt. Ekkor az orosz és az L/DPR közös erőinek egységeit jelentősen megerősítik az újonnan besorozott katonákkal. Az orosz különleges katonai művelet Ukrajnában hamarosan véget érhet, és valódi háború fog kitörni.

https://www.pokolafoldon.hu/politika/oroszorszag-mozgositasra-keszul