Miután a Szeverodonyeck-Lisicsanszk metropolisztérség a Luhanszki Népköztársaság ellenőrzése alá került, a kelet-ukrajnai frontvonalakon heves pozícióharcok begyulladtak. Az Ukrán Fegyveres Erők kísérletei, hogy megállítsák az orosz előrenyomulást az LPR-ben és ellentámadást indítsanak más régiókban, kudarcot vallottak. Válaszul a kijevi rezsim médiaháborút indított, újabb álgyőzelmeket hirdetve.


A heves harcok nyugat felé, Szlavjanszk felé terjednek. A frontvonalak Szeverszk, Szoledarszk és Bakhmut között húzódtak. A Liszicsanszk külterületén lévő településeken folytatódnak a tisztogatási műveletek.

Az orosz hadsereg valószínűleg taktikai szünetet tart a térségben, hogy átcsoportosítsa erőit a további előrenyomuláshoz. Várhatóan megerősítik az Izyum térségében lévő orosz csoportosulást. Egy ilyen manőver lehetővé tenné az orosz előrenyomulás folytatását északról Szlavjanszk felé, és valószínűleg csapdába ejtené az ukrán erők egy nagyobb csoportosulását a DPR északi részén.

Eközben a frontvonalak a többi ukrán régióban változatlanok maradnak. A harcoló felek ütik az ellenséges állásokat, de eddig nem értek el nyereséget.

A harctéren veszítve Kijev látszatgyőzelmeket hirdet. A Liszicsanszkból való ukrán visszavonulást újabb sikeres hadműveletnek állították be, amelynek eredményeként az ukrán hadsereg előnyösebb pozíciókat foglalt el.

Kijev egy másik győzelmét Zmeiny szigeténél állították be.

Az orosz erők június 30-án hagyták el a szigetet. A katonákat az orosz légierő evakuálta. Ezután az orosz harci repülőgépek tömeges csapásokat mértek az elhagyott állásokra, megsemmisítve a megmaradt katonai felszerelést és hatástalanítva az infrastrukturális létesítményeket.

A kijevi erők nem szalasztották el az esélyt egy újabb PR-kampány végrehajtására.

Július 4-én Natalja Humenyuk, a dél-ukrajnai védelmi erők közös koordinációs sajtóközpontjának vezetője azt állította, hogy a sziget fölé felvonták az ukrán zászlót, és a terület Kijev ellenőrzése alá került. Ezeket az állításokat az ukrán média archív fotókkal alátámasztva terjesztette.

Később, még aznap Humenyuk asszony kénytelen volt tisztázni, hogy szavait átvitt értelemben kell érteni.

A szigeten nem szálltak partra ukrán erők. Valójában a zászlót csak ledobták egy helikopterről, és most "arra vár, hogy ukrán katonák felhúzzák".

Zmeiny szigete továbbra is a szürke zónában van, és egyik hadviselő fél sem ellenőrzi. Az ukrán zászlót valószínűleg sokáig kell várni, hogy az ukránok felhúzhassák, mivel a területet az orosz fekete-tengeri flotta és a repülés szorosan őrzi.

Az ukrán katonai tisztviselő megjegyzéseit azonban az MSM nem vette észre, és most az ukránok a kijevi rezsim újabb álgyőzelmét ünneplik.

https://southfront.org/ukraine-celebrates-fake-victories/