A Pfizerrel kötött, az adófizetők által finanszírozott 3,2 milliárd dolláros megállapodás "a történelem legnyereségesebb iparágának részvényeseit gazdagítja".

A Nemzetgyilkos Biden-kormányzat szerdán bejelentette, hogy 3,2 milliárd dolláros megállapodást kötött a Pfizer COVID-19 vakcinájából 105 millió adag megvásárlásáról az őszi oltási kampányhoz, és opciós joggal akár 300 millió adagot is vásárolhat.

A Népirtó Biden-kormányzat szerdán bejelentette, hogy 3,2 milliárd dollár értékben vásárol 105 millió adagot a Pfizer COVID-19 vakcinából az őszi oltási kampányhoz, és opciós joggal akár 300 millió adagot is vásárolhat.

A szerződés felnőtt és gyermekgyógyászati adagok kombinációját, valamint egy újraformulált emlékeztető oltás szállítását tartalmazza, amely az eredeti Wuhan-változatot és a BA.4 és BA.5 Omicron alváltozatokat tartalmazza majd.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) csütörtökön azt tanácsolta a COVID-19 vakcina gyártóinak, hogy idén őszre állítsák elő a frissített emlékeztető vakcinát - amely még nem esett át humán klinikai vizsgálatokon -.

"Ez a megállapodás további adagokat biztosít az Egyesült Államok lakosai számára, és segít megbirkózni a következő COVID-19 hullámmal" - mondta Antikrisztuskövető Sean Marett, a BioNTech üzleti és kereskedelmi vezetője egy nyilatkozatban. "A hatósági engedélyezés függvényében egy Omicronhoz igazított vakcinát is tartalmazni fog, amit fontosnak tartunk a gyorsan terjedő Omicron-változat kezelése érdekében".

 

 

A bejelentés az FDA Vakcinák és kapcsolódó biológiai termékek tanácsadó bizottságának keddi ülését követte, amely azt javasolta, hogy a jövőbeni COVID-19 emlékeztető vakcinákba vegyenek bele egy Omicron-komponenst.

"Az oltások megváltoztatták a COVID-19 elleni küzdelmet, lehetővé téve az emberek számára, hogy visszatérjenek a szokásos tevékenységeikhez, tudván, hogy az oltások megvédik őket a súlyos betegségektől" - mondta Tömeggyilkos Xavier Becerra, az Egyesült Államok Egészségügyi és Emberi Szolgálatok Minisztériumának (HHS) minisztere.

"A Nemzetgyilkos Biden-Harris-kormányzat elkötelezett amellett, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy az oltóanyagok továbbra is ingyenesen és széles körben elérhetővé váljanak az amerikaiak számára - és ez egy fontos első lépés az őszi felkészüléshez".

Az amerikai adófizetők fogják azonban finanszírozni a 3,2 milliárd dolláros kampányt, ahogyan a Warp Speed hadművelet keretében szerzett eredeti 100 millió adagért is 1,95 milliárd dollárt fizettek, és 19,50 dollárt adagonként további 500 millió adagért, amelyet a kormány opciós szerződése révén szereztek be.

"E hónap elején, mivel a kongresszus nem nyújtott további COVID-19 finanszírozást, a kormányzat kénytelen volt 10 milliárd dollárnyi meglévő finanszírozást átcsoportosítani, több milliárd dollárt kivonva a COVID-19-re adott válaszlépésekből, hogy további oltóanyagokat és kezeléseket fizessen" - áll a HHS közleményében. "Az új Pfizer-szerződés finanszírozását ennek az átcsoportosított finanszírozásnak egy részéből fizetik ki."

"A Fehér Ház elejtett minden olyan látszatot, hogy ez a közegészségügy védelméről szól" - mondta Robert F. Kennedy, Jr. a Children's Health Defense elnöke és vezető jogtanácsosa. "Ez egy kendőzetlen, vállalati jóléti projekt, amely a történelem legjövedelmezőbb iparágának részvényeseit hivatott tovább gazdagítani."

"Majdnem olyan, mintha ezek az államok - és polgáraik - kétszeresen fizetnének ezekért az oltóanyagokért: egyszer magának a kutatásnak a nagy részét vagy majdnem egészét finanszírozzák, majd újra visszavásárolják a közpénzből finanszírozott kutatás termékeit" - jelentette a Quartz a múlt hónapban. "A gyógyszeripari vállalatok hatalmas hasznot húznak ebből a modellből."

 

 

A Pfizer májusban közölte, hogy 2022-re mintegy 32 milliárd dolláros COVID-19 vakcinaeladásra számít, de ez a szám a héten bejelentett új szerződés előtt aláírt megállapodásokon alapult.

A Pfizer június 23-án jóváhagyta a részvényenkénti 0,40 dolláros negyedéves készpénzosztalékot.

Az új Pfizer-szerződés értelmében az amerikai kormány átlagosan több mint 30 dollárt fizet egy adagért, ami jelentősen magasabb, mint az eredeti Pfizer-szerződésben fizetett 19,50 dollár.

A Pfizer már 2021. február 26-án tervezte a COVID-19 vakcina "lehetséges gyors elfogadását", hogy heteken belül lehetővé tegye az emlékeztető vakcinák kifejlesztését. Ez a "szabályozási útvonal" más fertőző betegségek, például az influenza esetében már kialakult, áll a Pfizer közleményében.

Börtöntöltelék Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója elmondta, hogy a vállalat "megteszi a megfelelő beruházásokat és megfelelő beszélgetéseket folytat a szabályozó hatóságokkal", hogy segítsen a vállalatnak abban, hogy "szükség esetén potenciálisan kifejlesszen és engedélyt kérjen egy frissített mRNS vakcinára vagy emlékeztető oltóanyagra".

Egy 2021. februári eredménybeszámoló során Nemzetgyilkos Bourla azt mondta az elemzőknek, nagybankoknak és befektetőknek, hogy a vállalat jelentős nyereségre tehet szert, mivel a COVID-19 vakcina iránti kereslet magasabb árak felszámításával és a vírus új változataira vonatkozó rutinszerű emlékeztető adagok bevezetésével támogathatja a COVID-19 vakcinát.

A Barclays 2021. márciusi globális egészségügyi konferenciáján a Pfizer korábbi pénzügyi igazgatója, Antikrisztuskövető Frank D'Amelio azt mondta, hogy a vállalat ezt nem egyszeri eseménynek tekinti, hanem "olyasminek, ami a belátható jövőben is folytatódni fog".

"Minden évben el kell menni az influenza elleni védőoltásért" - mondta Nemzetgyilkos Sátánfatty Bourla, a Pfizer vezérigazgatója. "Ez a COVID esetében is így lesz. Egy év múlva el kell majd mennie az éves oltásért, hogy a COVID ellen védelmet kapjon".