2022. július 1., péntek

Képtelenségnek tartom az Izrael-Irán Atomháborút.

Iráni hackerek megtámadtak több izraeli utazási foglalási weboldalt, és több mint 300 000 izraeli személyes adatait sikerült megszerezniük - erősítette meg június 30-án az izraeli adatvédelmi hatóság.

A két héttel korábban történt kibertámadás a Gol Tours LTD, egy több mint 20 utazásfoglaló weboldalt birtokló turisztikai cég által üzemeltetett weboldalakat célozta meg. Az érintett weboldalak a következők: hotel4u.co.il, booking-hotels.co.il, booking-kibbutz.co.il, mlonot.co.il, noapass.co.il, gol.co.il, funtoursisrael.co.il, ortal.net, come2israel.co.il és come2israel.com.

Az iráni hackerek által kiszivárogtatott információk között telefonszámok, címek, a lefoglalt üdülések dátumai és helyszínei, valamint érzékeny orvosi információk is szerepeltek.

Az Adatvédelmi Hatóság közleményében közölte, hogy a kibertámadást követően azonnal felvette a kapcsolatot a Gol Tours LTD tulajdonosával, hogy a hackerek által kihasznált biztonsági hiányosságokat orvosolják. Ő azonban megtagadta az együttműködést.

A tulajdonos figyelmen kívül hagyta az Izraeli Nemzeti Kiberügyi Igazgatóság által a támadást követően adott utasításokat, amelyek célja az volt, hogy segítsenek a vállalatnak javítani a biztonságán és elkerülni, hogy további információk kerüljenek a hackerek kezébe. A tulajdonos állítólag azért nem működött együtt, mert ez pénzébe került volna.

Az adatvédelmi hatóság tisztviselői rajtaütöttek a Gol Tours LTD irodáin, és lefoglalták a szervereit a vizsgálat befejezéséig.

"Minden olyan esetben, amikor a súlyos biztonsági rés azonnali bejelentésének elmulasztása és az iránymutatásoknak megfelelő együttműködés hiánya miatt a hatóság határozott lépéseket tesz a lakosság személyes adatainak védelme érdekében, beleértve a vállalat működésének hatékony leállítását" - áll a hatóság közleményében.

A Gol Tours LTD tulajdonosa visszautasította ezeket az állításokat, és azt mondta, hogy a hatóság rosszabbul bánt vele, mint az iráni hackerek valaha is tették.

Az Izrael elleni iráni kibertámadások néhány éve egyre gyakoribbak. Áprilisban egy iráni hackerek által elkövetett DDoS [distributed denial-of-service] támadás ideiglenesen leállította az izraeli repülőtéri hatóság honlapját.

https://southfront.org/iranians-leak-info-of-over-300000-israelis-after-hacking-travel-booking-websites/

Az iráni Forradalmi Gárda légvédelmi rendszereket telepített Szíriában - jelentés

Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) légvédelmi rendszereket telepített Szíriába a Szíriai Arab Hadsereggel (SAA) közös projekt részeként - jelentette az al-Arabiya július 1-jén nyugati hírszerzési forrásokra hivatkozva.

Az Egyesült Arab Emírségekbeli székhelyű hírcsatorna szerint a projekt célja, hogy megvédje az IRGC szíriai eszközeit Izrael ismételt légitámadásaitól.

Az al-Arabiya szerint a projektet Farid Muhammad Thaqa'i, az IRGC légierő egyik magas rangú tisztje vezeti. A tiszt az elmúlt hónapokban többször is járt a szíriai fővárosban, Damaszkuszban, és a projekt megvitatása céljából találkozott a Szíriai Arab Légvédelmi Erők magas rangú tisztjeivel.

Az iráni légvédelmi rendszereket és a kapcsolódó felszereléseket állítólag a Quds Force, az IRGC egyik kulcsfontosságú, nem hagyományos hadviselésre és katonai hírszerzési műveletekre szakosodott ága csempészte be Szíriába több szárazföldi és légi útvonalon keresztül.

Nyugati hírszerzési források azt mondták az al-Arabiya-nak, hogy Izrael tud az iráni-szíriai légvédelmi projektről, és eltökélt szándéka, hogy nem hagyja, hogy az IRGC saját légvédelmi hálózatot építsen ki Szíriában.

2020-ban az SAA és az Iráni Iszlám Köztársaság hadserege együttműködési megállapodást írt alá, amely különös hangsúlyt fektetett Szíria légvédelmi képességeinek megerősítésére. Azóta semmit sem hallani a megállapodásról.

Az Al-Arabiya nem közölt semmilyen információt azokról a légvédelmi rendszerekről, amelyeket az IRGC állítólag Szíriába küldött, ami némi kérdést vet fel a csatorna beszámolójának hitelességével kapcsolatban. Izrael felhasználhatja a jelentést arra, hogy újabb Szíria elleni támadásokat igazoljon, ahogyan azt a múltban számtalan hasonló, nem ellenőrzött iráni tevékenységről szóló jelentéssel tette.

Izrael az általa "két háború közötti háborúnak" nevezett háborút vívja, hogy megakadályozza az irániak szíriai bebetonozását, és megakadályozza a fejlett iráni fegyverek átadását a libanoni Hezbollahnak. Ha beigazolódik, az iráni légvédelmi rendszerek szíriai telepítése az izraeli hadjárat kudarcáról tanúskodna.

https://southfront.org/irans-revolutionary-guard-deployed-air-defense-systems-in-syria-report/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése