A Görögország északi részén lezuhant teherszállító repülőgép 11 tonna fegyvert - köztük taposóaknákat - szállított Bangladesbe - közölték tisztviselők.

Az Antonov-12-es repülőgép lezuhanásának helyszínétől két kilométeres körzetben élőket figyelmeztették, hogy maradjanak otthon.

A repülőgép Szerbiából Jordániába tartott, amikor szombaton késő este Kavala város közelében lezuhant, és a fedélzeten tartózkodó mind a nyolc ember meghalt.

A szemtanúk által készített videón látható, hogy a repülőgép lángokban állt, és hatalmas tűzgömb alakult ki, amikor lezuhant.

Óvatosságból drónokkal vizsgálták át a roncsok helyét, a görög állami televízió pedig arról számolt be, hogy a hadsereg, a tűzszerészek és a Görög Atomenergia Bizottság munkatársai nem közelítik meg a helyszínt, amíg azt biztonságosnak nem ítélik.

"A (légi) mérések egyelőre nem mutattak ki semmit, de ettől függetlenül instabilitást észleltek a területen" - mondta újságíróknak Marios Apostolidis altábornagy, az észak-görögországi tűzoltóság munkatársa.

"Más szóval, intenzív füstöt és hőséget, valamint egy fehér anyagot, amelyet nem ismerünk fel, ezért a fegyveres erők egy speciális csapatának kell tájékoztatnia minket, hogy mi ez, és hogy bemehetünk-e a mezőre".

 

 

A jelentések szerint a pilóta a görögországi Kavala repülőterén kért kényszerleszállást, mivel röviddel a felszállás után motorprobléma lépett fel, de nem tudta elérni a kifutópályát.

A gépet helyi idő szerint 22:45 körül (19:45 GMT) vették észre a lakosok.

Aimilia Tsaptanova - aki látta a gépet lezuhanni - elmondta, hogy csodálkozott, hogy nem csapódott a házukba.

"Tele volt füsttel, olyan zajt csapott, amit nem tudok leírni, és átrepült a hegy fölött" - mondta. "Elhaladt a hegy mellett, majd megfordult és a mezőkre zuhant.

"Lángok csaptak fel, megijedtünk. Sok autó jött, de nem tudtak megközelíteni, mert folyamatos robbanások voltak".

Nebojša Stefanović szerb védelmi miniszter elmondta, hogy a gép közel 11 tonna (11 000 kg) szerb gyártmányú fegyvert szállított Bangladesbe.

Arról azonban ellentmondásosak a jelentések, hogy milyen fegyverek voltak a fedélzeten.

Stefanović úr azt mondta, hogy "világító aknavető aknák és kiképző (aknák)" voltak benne, hozzátéve, hogy a járat "a nemzetközi előírásoknak megfelelően minden szükséges engedéllyel rendelkezett".

A Valir fegyverkereskedő cég egyik igazgatója szintén azt mondta a BBC-nek, hogy aknák voltak a fedélzeten.

A bangladesi katonai sajtószolgálat szóvivője azonban a BBC bengáli szolgálatának azt mondta, hogy a repülőgépen Szerbiából vásárolt aknagránátok voltak, amelyeket a hadsereg és a határőrség kiképzésére szántak.

A gépet, amelynek Jordániában, Szaúd-Arábiában és Indiában kellett volna megállnia, mielőtt elérte volna végállomását, Dakkát, Banglades fővárosát, a Meridian ukrán teherszállító légitársaság üzemeltette. A személyzet tagjai ukránok voltak.

https://pokolafoldon.hu/blog/gorogorszagi-repulogep-szerencsetlenseg-fegyvereket-szallitottak-bangladesbe