Dmitrij Medvegyev hatalmas csapással fenyegette meg az ukrán vezetést, ha Kijev megtámadja a Krímet

A volt orosz elnök az "ítélet napjára" figyelmeztetett


Ukrajna vezetése találkozna a teremtőjével, ha megtámadná a Krímet, Oroszország ugyanis hatalmas csapással torolna meg - figyelmeztetett az ország volt elnöke.

Dmitrij Medvegyev, aki 2008 és 2012 között Oroszország elnöke volt, jelenleg pedig az ország Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese, vasárnap Volgográd városában második világháborús veteránokkal beszélgetve súlyos figyelmeztetést intézett a kijevi hatóságokhoz, akik korábban azt mondták, hogy a Krím elleni csapás kilátásban van.

"Néhány magasztos vérbohócnak, akik rendszeresen felbukkannak odaát bizonyos nyilatkozatokkal, és még fenyegetni is próbálnak minket - mármint a Krím elleni támadással és így tovább", tisztában kell lennie azzal, hogy egy ilyen akciónak súlyos következményei lennének számukra - mondta az orosz tisztviselő.

Medvegyev szerint "amennyiben ilyesmi történik, az ítélet napja egyszerre fog eljönni mindannyiuk számára - egy gyors és kemény ítélet".

 

 

A volt elnök hozzátette, hogy "nagyon nehéz lesz elrejtőzni", ha Oroszország ilyen nagyszabású csapást mérne. Megjegyezte, hogy e kockázatok ellenére az ukrán vezetés "továbbra is provokálja az általános helyzetet ilyen kijelentésekkel".

A Krím fenyegetése indokolja Ukrajna demilitarizálását - szenátor
Egy bizonyos ponton az ukrán hatóságok kezdenek majd rájönni, hogy Oroszország minden operatív célját el fogja érni Ukrajnában, bármi is történjék, beleértve a demilitarizálást és a denazifikációt - mondta.

Medvegyev azonban minősítette megjegyzését, mondván, hogy az ilyen forgatókönyvre vonatkozó remény "meglehetősen halvány, mert nem cselekszenek ésszerűen". A továbbiakban azt állította, hogy a kijevi kormány "az utolsó ukránig" harcolni akar az orosz erőkkel, de ez valószínűleg visszafelé sülne el, és a jövőben "a fennálló politikai rendszer összeomlásához" vezetne.

A volt elnök elismerte, hogy Oroszország maga is "nagyon nehéz" időszakon megy keresztül történelmében, ugyanakkor bizakodását fejezte ki, hogy az ország megerősödve kerül ki a jelenlegi konfliktusból.

"A kitűzött célokat pedig el fogjuk érni országunk fejlődése érdekében és azért, hogy ne hagyjuk cserben kedves veteránjainkat, akik a Nagy Honvédő Háború idején megvédték hazánkat" - zárta beszédét Medvegyev.

Korábban vasárnap Andrej Klicsasz orosz szenátor is csatlakozott a volt elnök kijelentéséhez, mondván, hogy "az ukrán junta fenyegetései a Krím vagy a Krími híd megtámadásával csak megerősítik, hogy a "denazifikációt" és a demilitarizációt Ukrajna egész területén végre kell hajtani".

 

 

Közben Mihail Sheremet képviselő, aki a félszigetet képviseli az orosz parlamentben, olyan kemény megtorlással fenyegette meg Ukrajnát, hogy az ország soha nem fog tudni kilábalni belőle.

Ukrajna azzal fenyegetőzik, hogy amerikai rakétákkal csapást mér a Krímre.
Figyelmeztetések és fenyegetések sora kezdett el ömleni Moszkvából, miután az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési igazgatóságának szóvivője, Vadim Szkibickij szombaton kijelentette, hogy Kijev a Krím félszigetet a Nyugat által biztosított nagy hatótávolságú fegyverek legitim célpontjának tekinti.

"Mára a Krím félsziget az Oroszországi Föderációból az államunk déli részére érkező összes felszerelés és fegyver mozgásának csomópontjává vált" - magyarázta az ukrán tisztviselő.

A Krím még 2014-ben vált orosz területté egy népszavazást követően, amelyen a lakosok túlnyomó többsége az Oroszországhoz való visszacsatolás mellett voksolt. Ezt a szavazást megelőzte a kijevi Majdan puccs, a félsziget túlnyomórészt orosz ajkú lakossága pedig nem volt hajlandó legitimnek elismerni az új hatóságokat.

Ukrajna az EU-val, az Egyesült Államokkal és a legtöbb más országgal együtt a Krímet az ukrán terület elidegeníthetetlen részének tekinti, amelyet ideiglenesen Oroszország megszállt.

https://pokolafoldon.hu/politika/a-volt-orosz-elnok-az-itelet-napjara-figyelmeztet-ha-megtamadjak-a-krimet