2015. január 20., kedd

Iránba látogat az orosz védelmi miniszter

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter látogatást tesz az Iráni Iszlám Köztársaságban, ahol az iráni védelmi miniszterrel fog tárgyalni egy kibővített katonai-technológiai együttműködésről.
Igor Konasenkov dandártábornok, az orosz védelmi minisztérium sajtóosztályának vezetője elmondta, hogy a találkozó alatt az iráni és orosz vezetők a globális és regionális katonai együttműködés kiterjesztéséről tárgyalnak majd, amiről egy új megállapodást fognak aláírni. A két ország közti katonai együttműködés egyben Irán stabilitásának zálogát is jelentheti. A térségben zajló szíriai háború ugyanis rámutatott, hogy a nyugati országok és Izrael mind leplezetlenebbül hajtanak végre katonai beavatkozásokat független országok területén. Irán élő állam, a nyugati szankciók és fokozott nyomásgyakorlás ellenére mindvégig megőrizte politikai stabilitását. Hosszú távú fennmaradását azonban egy ilyen környezetben egyedül Oroszország garantálhatja. A védelmi miniszter Teheránban tett látogatása nem egyedül Iránra lesz hatással, hanem a szíriai háború kimenetelét is eldöntheti.
Hídfő.net.ru | Szergej Sojgu
2010 szeptemberében Dimitrij Medvegyev volt orosz elnök aláírta a rendeletet az ENSZ 2010 júniusában elfogadott határozatának beiktatásáról, ami tiltásokat írt elő Iránnal szemben a fegyvereladások és katonai technológia terén. A szankciók indoka (ürügye) az iráni atomprogram volt.
Oroszország a rendelet érvénybe lépését követően jelentős veszteségeket szenvedett el, amit utólag mintegy 11-13 milliárd dollárra becsülnek. Ez az összeg magában foglalta a már aláírt szerződéseket, és a jövőbéli projektekből származó profitot. A katonai-technológiai együttműködés folytatásának részeként Oroszország várhatóan rendezni fogja a korábban le nem szállított S-300 légvédelmi rendszerek ügyét, valamint új rendezési javaslattal fog előállni, hogy az iráni atomprogram körül kialakult nemzetközi felhajtás mihamarabb rendeződjön.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/20/iranba-latogat-az-orosz-vedelmi-miniszter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése