2015. január 20., kedd

Porosenko békét kötne, ha a NATO eljuthat az orosz határig

Hétfő reggel 7 órakor került fel a kijevi kormány külügyminisztériumának oldalára egy elnöki közlemény, amiben Petro Porosenko a fegyverszüneti tárgyalások folytatására hívja fel Moszkvát és a Donyecki Népi Köztársaságot. A közlemény alig néhány nappal azután született, hogy Porosenko bejelentette; Ukrajnának napi tíz millió dollárba kerül a háború, az USA ezzel szemben napi 8 millió dollárt ad Kijevnek, ami nem tudja fedezni a háború költségeit.
Január 15-én Vlagyimir Putyin orosz államfő felhívást tett közzé, amelyben a harcoló feleket a minszki tárgyalások folytatására, és azonnali tűzszünetre hívta fel. Porosenko elnök válasza az volt, hogy 16-án jóváhagyta Donyeck városának minden eddiginél erősebb tüzérségi támadását. Putyin elnök felhívására hivatalos választ nem adott, amivel Porosenko kifejezte a nyugat iránti hűségét, és elkötelezettségét a háború folytatása mellett.
Hídfő.net.ru | Petro Porosenko
Csakhogy január 16-a óta hatalmas fordulat történt, az elmúlt napokban az ukránoknak jelentős veszteségeik voltak. Veszteséget szenvedtek a donyecki reptéren (a 18-án indított ukrán visszafoglalási offenzívát pillanatok alatt felszámolták), Gorlovkától északra a DNK katonái törnek előre, és egy - két hét alatt katlanba zárhatják a debalcevói alakulatokat. Luganszktól nyugatra, a Bahmutka autópálya szakaszon sorozatosan szenvednek veszteségeket az ukrán nehéz fegyverzetek. Grad egységeket számolnak fel, tüzérségi körleteket lőnek szét, harckocsi kötelékeket semmisítenek meg a milícia katonái. Több ellenőrzési pontot is elfoglaltak. Az ukrán hadsereg egy magas rangú titkosszolgálati parancsnokát elfogták Debalcevónál. Ha nem kötnek nagyon gyorsan fegyverszünetet, az ukránok jelentős stratégiai pontokat veszíthetnek el. Ha a Bahmutka autópálya feletti uralmat elvesztik, a DNK előtt szabad az út Szeverodonyeck, valamint Szlavjanszk irányába. Kijevnek tehát nem áll érdekében a háború folytatása, részben az elszenvedett sorozatos vereségek, részben az anyagi források elégtelensége miatt.
A donyecki sajtóban megjelenő vélemények szerint azonban Porosenko mindössze propagandafogásként mutatta fel a tűzszüneti felhívást, hiszen abban olyan kritériumokat fogalmaz meg, amelyek teljesíthetetlenek. Elsődlegesen azt, hogy a DNK adja vissza a felügyeletet az egész volt ukrajnai határvonalon. Ez egyrészről nevetségessé, másrészről teljesíthetetlenné teszi az ajánlatot. Így marad a propagandafogás, miközben a háborút megpróbálják folytatni, reménykedvén a további nyugati anyai támogatásban. Porosenko felhívása szerint a 2014 november 13-án aláírt első minszki megállapodást fogadná el, amely szerint azonban Kijevnek területeket kellene feladnia. A felhívás szerint így Ukrajna átadna területeket az ország belső régióiból, miközben az orosz határvonalat követeli. Kijev miatt láthatóan a NATO követelését fogalmazta meg; az észak-atlanti szövetségnek van szüksége az ukrán-orosz határvonalra, hogy a nyugati haderő közelebb nyomulhasson és közvetlen az orosz határ mentén kezdődhessen meg az összevonás. Így a területi rendezésre utalás egyben azt juttatja kifejezésre, hogy az ukrán fél csak akkor lesz hajlandó a békére, ha a NATO megkapja az Oroszország elleni háborús előkészületekhez szükséges terepet.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/20/porosenko-beket-kotne-ha-nato-eljuthat-az-orosz-hatarig

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése