Népszavazást akar tartani a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció, ezúttal a Tesco bezárásai miatt, amit a vasárnapi zárva tartás törvénybe iktatásával magyaráznak. A DK fokozottan aggódik amiatt, hogy a nyugati multinacionális cég nem tud elég profitot zsebre tenni ahhoz, hogy tovább terjeszkedjen Magyarországon. A Tesco ugyanis közel 40 áruházát zárja be, amit a kormány korlátozó intézkedéseivel indokolnak. Gyurcsányék emiatt egy petíciót indítottak, amiben követelik, hogy legyen népszavazás a vasárnapi zárva tartás megszüntetéséről. A párt szerint amiatt kell a népszavazás, hogy a magyar emberek döntését se a Fidesz aknamunkája, se Varga Mihály hazugságai ne tudják megakadályozni.
A Demokratikus Koalíció az utóbbi hónapokban több alkalommal akart már népszavazást kiírni, legutóbb az útdíjrendszer miatt. Terveik szerint mostanra tömeges demonstrációknak kellene alátámasztania ezeket a követeléseket, és a népszavazások olyan rendszeressé válnának, mint a mostanra már heti szinten szervezett tüntetések. Csakhogy nem véletlen nem ír ki a kormány népszavazást minden kérdésben, amit a pártok vagy civil szervezetek felvetnek; egy referendum lebonyolítása többek között azt is jelenti, hogy azt követően több mint fél éven át az embereket lehetetlen mozgósítani bármiféle szavazásra.
Magyarországon soha nem volt kultúrája a demokráciának, és nem is lesz. Az emberek vezetők után mennek, nem szavazni akarnak, és ez a baloldalra is úgy igaz, mint a jobboldalra. Gyurcsány Ferenc távozása gyakorlatilag kivégezte az MSZP-t mint pártot, mert a párt tagsága ment a vezetője után (az új pártba), ahelyett, hogy az újonnan megválasztott pártvezetőt elfogadná. Ők sem ismerik a "demokrácia kultúráját", mégis ezt követelnék meg Magyarországtól.
Hídfő.net.ru | A demokraták vezére"Gyurcsány Ferenc, demokraták vezére"
A tapasztalatok szerint egy népszavazás kiírása utáni hónapokban bármilyen, újonnan kiírt népszavazás eredménytelenül zárul, mert az újabb referendumon nem lesz meg az érvényességhez szükséges részvételi arány. Gyurcsányék törekvése ennek megfelelően az, hogy lehetőleg rendszeresen legyenek kiírva újabb és újabb referendumok.
A radikális atlantista párt Washington geopolitikai céljait szolgálja ki Magyarországon. Washington pedig tisztában van azzal, hogy Magyarországon a többség ki akar lépni az Európai Unióból. A kormány is tisztában van ezzel, ellenkező esetben nem folytatna unióellenes retorikát. Minden, háttérelemzésekkel rendelkező politikai erő tisztában van vele, ahogyan azzal is, hogy az Európai Unióra 2015 január 1-je óta van alternatíva. Magyarország a térségi politika alakulása miatt a jövőben csatlakozhat az Eurázsiai Gazdasági Unióhoz, - amit értelemszerűen egy népszavazás nélkül nem lehetne megtenni.
A radikális atlantista pártok emiatt a demokrácia "kifárasztására" törekszenek. Újabb és újabb népszavazásokat akarnak kiírni, tetszőleges belpolitikai ürügy miatt. Ahogy a tandíjat is leszavazta Magyarország (és van tandíj), ezeken a népszavazásokon is fölöslegesnek bizonyulna a részvétel, annak a kormányra semmilyen kényszerítő ereje nem lenne. Az egyszerű szavazó pedig levonná a következtetést, hogy fölösleges elmenni szavazni. Minél több népszavazást íratnak ki a pártok belpolitikai ürügyre hivatkozva, annál valószínűbb, hogy az Európai Unióból kilépés kapcsán, előbb-utóbb belpolitikai kényszerből kiírt referendumon nem lenne meg az érvényességhez szükséges részvételi arány.
A kormány nem azért folytat unióellenes retorikát, mert gondja lenne a nyugattal. Hanem amiatt, mert ez társadalmi elvárás. Ha a Fidesz nem vállalja fel a nyugatellenességet, az emberek megszavaznak egy másik pártot, ami felvállalja. Az Európai Unióból kilépésre társadalmi igény van, vagyis a kilépést lehet késleltetni, de elkerülni nem. Ha a demokrácia "kifárasztásával" a DK érvényteleníteni tudja a kilépésről kiírt referendumot, azzal saját létezését alapozza meg. A DK propagandája szerint ugyanis ők a jó demokraták, a mindenkori magyar kormány pedig gonosz neofasiszta diktátor, amit csak alátámasztana egy sokadik, érvénytelen népszavazás.
Minden, belpolitikai témában kiírt népszavazás értelmetlen, ameddig nem változik meg az a politikai közeg, ami a magyarországi politikát meghatározza. Az Európai Unió közvetlen felelőssé tehető a munkahelyek megszűnéséért, mivel a kvótarendszer miatt minden 10 gyárunkból 9-et be kellett zárni. Ha belpolitikai változást akarunk, ahhoz a nyugatnak, és a magyar közéletet korlátozó politikai környezetnek kell hátat fordítani.
Hídfő.net.ru | Népszavazás

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/20/demokratak-vezere-kifarasztana-demokraciat