Ausztrália kémügynöksége hamarosan új felhatalmazást kap az Internet teljes ausztráliai szegmensének megfigyelésére, miután az ország szenátusa szeptember 25-én elfogadta az új terrorizmus ellenes törvényt.
Az ügynökség egyetlen bírósági végzéssel bármit és mindent megfigyelhet az ausztrál weben, a bizalmasnak minősített információkat megjelentető újságírók és kiszivárogtatók pedig akár 10 éves börtönbüntetéssel sújthatók.
A 12 ellenében 44 szavazattal elfogadott terrorellenes törvény csupán egy a sok törvénytervezet közül, amelyek célja a helyi kémügynökség, az ASIO hatalmának megerősítése.
Bárki, legyen újságíró, kiszivárogtató vagy blogger, aki meggondolatlan módon olyan információt tesz közzé, ami valamilyen különleges nemzetbiztonsági művelettel kapcsolatos, 10 év börtönnel néz szembe, nyilatkozta Ausztrália főügyészének hivatala.
Érdekes módon bármelyik erre felhatalmazott ASIO tiszt „különlegessé” minősíthet egy műveletet.
Az új törvény emellett bizonyos körülmények között büntető és polgárjogi mentességet biztosít az ASIO számára.
Számos szakember, köztük ügyvédek és akadémikusok fejezték ki aggodalmukat, arra figyelmeztetve, hogy az ügynökség könnyen visszaélhet új hatalmával.
Az új törvény szerint már azért is 10 év börtön jár, ha valaki azonosít egy ASIO ügynököt, ami a korábbi maximális büntetés tízszerese.
Az ASIO egyetlen végzéssel korlátlan számú számítógéphez kaphat hozzáférést egy adott hálózaton belül egy célpont megfigyelése érdekében. Ez a kitétel is komoly kritikát kapott jogász és jogvédő szervezetek körében és számos ausztrál médiaszervezet is elítélte.
Elmondásuk szerint ez tulajdonképpen az egész internethez hozzáférést biztosít, mivel az nem egyéb, mint hálózatok hálózata és a törvény nem részletezi, hogy milyen számítógépek tekinthetők egy adott hálózat részének.
Az ASIO arra is felhatalmazást kapott, hogy bármilyen adatot lemásoljon, töröljön vagy módosítson a végzés hatálya alá tartozó számítógépeken. Emellett a célszámítógépek megzavarása érdekében ártatlan harmadik felek tulajdonában lévő, nem célszámítógépeket is felhasználhat.
astralian-internetForrás: smh.com.au