Háromoldalú tárgyalásokat folytatott ma a Nyugat - az ukrán problémának álcázott földgázhelyzet rendezéséről - Ukrajna, Oroszország és az EU. A találkozót követően Günther Oettinger energiaügyi biztos úgy fogalmazott, hogy sikerült egy olyan átmeneti megállapodás-tervezetet kidolgozniuk, amelyet jó eséllyel elfogadnak a felek.

A megállapodás-tervezet feltételei a következőek:
  • Ukrajna a következő 6 hónapban legalább 5 milliárd köbméter földgázt kap Oroszországtól ezer köbméterenként 385 dolláros áron.
  • A Gazprom jóváhagyása nélkül nem mehetnek "reverz szállítások" Ukrajnába az EU-ból
  • Ukrajna a meglévő gáztartozásából 2 milliárd dollárt törleszt október végéig, és további 1,1 milliárd dollárt utal az év végéig. A kifizetéseket az IMF garantálná.


Vagyis kénytelenek beáldozni a zsidóvagyonból, hogy meg ne fagyjon Európa. Most már évek óta feszült a téli helyzetkép Kelet és Nyugat között. Oetthinger elmondása szerint nagyon jó esély van arra, hogy a mostani átmeneti, hat hónapra szóló megállapodás-tervezetet elfogadják a felek. A politikus hozzátette, hogy az érintett országok kormányainak még jóvá kell hagyniuk a tervezetet, és hogy jövő hétre a legfőbb pontokban már egyértelműen tisztán kell majd látni az álláspontokat.

Az EU-biztos beszélt az Ukrajnába induló magyar reverz szállítások leállításáról is. Oettinger szerint a magyar lépés nem valami blokáddal kapcsolatos taktikázás eredménye.

Gölöncsér Miklós