Szerbia Magyarországon tároltatna 200 millió köbméter földgázt - jelentette be a Srbijagas gázvállalat vezetője.

Drága és veszedelmes kígyó...

A szerb állami gáztársaság vezetője arról számolt be, hogy országa a fűtési időszakara 200 millió köbméter földgázt raktározna el magyarországi gáztárolókban. A cégvezető egyben arról is beszámolt, hogy most már harmadik napja 20%-kal kevesebb földgáz érkezik Szerbiába.

A korábbi és a mostani árvizek miatt a szerb energiaellátás egyébként sincsen jó állapotban. A következő időszakban jelentős energiaimportra szorul majd az ország. A szerb kormány az állami szén vásárlását is határozatban megtiltotta a lakosság részére, csak hőerőművek és nagyvállalatok kaphatnak belőle. A fakitermelés is akadozik illetve húzódik a katasztrófa miatt. Tehát a lakosság téli tüzelő nélkül maradt, csak a gáz marad, mint altarnatíva mindenki számára.
Hogy mennyi lesz a szabadvásári vadkapitalista ára?


Mindig a kiszolgáltatottság kérdése... Az ország egyetlen földgáztárolója már közel csúcson várja 540 millió köbméterrel a téli időszak beköszöntét. Ezzel a mennyiséggel a lakosságot kb. 3 hónapig tudják ellátni, így az addicionális 200 millió köbméter bértároltatása vélhetően az üzleti fogyasztók biztonságosabb ellátását célozná. A Srbijagas a tároltatás költségei miatt nem vár jelentős emelkedést az értékesítési áraiban. Az ország éves gázfogyasztása kb. 2,5 milliárd köbméter.

Nem ez lenne az első alkalom, hogy a szerb gázellátásban hazai tárolók is szerepet kapnának, ugyanis a 2009-es gázválság idején Magyarország kisegítette Szerbiát. Ezt követően felmerült a bértároltatás igénye és ötlete, de az végül nem valósult meg mindeddig.


Mint ismeretes, nemrég a sajtóban olyan hírek jelentek meg, hogy a Gazprom mintegy félmilliárd köbméter földgázt helyezne el a magyar tárolókban. Nem tudni, hogy a most szóban lévő 200 millió köbméter esetleg már részét képezi-e ennek a mennyiségnek vagy sem. A hazai rendszerirányító, az FGSZ tegnap leállította az Ukrajnában irányuló reverz szállításokat arra hivatkozva, hogy jelentősen megnőtt a Magyarországra irányuló beszállítási igény. Lehet, hogy az oroszokkal való megállapodás ellenére, mégiscsak csepegtetünk Ukrajnának? Nem lesz ennek jó vége...

Gölöncsér Miklós