Novemberben, a kijevi atlantista forradalom kezdetének egyéves évfordulóján Kijevbe érkezik az IMF delegációja. Gerry Rice, az IMF külkapcsolatokért felelős osztályának vezetője egy washingtoni sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a delegáció két felülvizsgálatot fog lefolytatni. Ezek vélhetően a következő hitelrészlet kiutalásának feltételeit, vizsgálják (Ukrajna teljesíti-e az IMF ütemtervét) valamint annak körülményeit vizsgálják majd, hogy Petro Porosenko nemrég további forrásokat igényelt az IMF-től a hrivnya árfolyamának stabilizálására.
Hídfő.net | Gerry Rice
Az IMF a szociális kiadások szinte teljes megvonását követeli meg Ukrajnától (részletek itt).
Ugyanakkor Rice azt is egyértelművé tette, hogy az IMF nem ad pénzt a szétbombázott donyecki és luganszki infrastruktúra helyreállítására. Mint kiderült, a kijevi kormány nem is adott be kérvényt erre vonatkozóan. Pedig korábban Kijev azzal hitegette a délkeleti régiók lakosságát, hogy a nyugati átmenettel nekik is jobb lesz, a háború okozta veszteségeket pedig európai uniós forrásból, és nemzetközi hitelekből fogják kompenzálni.
Mint a tájékoztatóból is kiderült, egyelőre szó sincs a szétbombázott régiók helyreállításáról. Mindez valószínűsíti, hogy mostanra mind a kijevi kormány, mind az IMF tisztában van azzal, hogy a gyakorlatban a donyecki és luganszki régiók különálló országként folytatják. Ezeknek az újonnan szerveződő országoknak azonban minden jogi alapja megvan arra, hogy kártérítést követeljenek Ukrajnától - ugyanis az ukrán hadsereg felelős azért, hogy a Donyecki és Luganszki Népi köztársaság egyes területein a mai napig nem üzemel az elektromos hálózat.


http://www.hidfo.net/2014/09/26/az-imf-nyugdijakat-elviszi-romok-eltakaritasaert-nem-fizet