Oroszország Külügyminisztériuma közleményt adott ki az amerikai és orosz külügy szeptember 24-i tárgyalásaival kapcsolatban, melyben most először szó szerint Novorossziját, azaz Újoroszországot említenek. Nem Donyecki és Luganszki Népi Köztársaságot, hanem a kettő egyesüléséből, valamint más volt ukrán megyék csatlakozásával létrejövő Újoroszországot említi a külügy nyilatkozata mint a tárgyalási folyamatban részt vevő egyik felet.
Hídfő.net | Novorosszija
A közlemény kiemeli, hogy az amerikai és orosz külügyminiszterek New Yorkban az ENSZ közgyűlés idején tartott személyes találkozón -többek közt- egy tartós ukrajnai tűzszünet lehetőségeiről beszéltek, a Novorosszija és Kijev közt zajló minszki tárgyalássorozat kapcsán. A tárgyaláson megállapodtak, hogy az ukrán helyzetet mind az USA mind pedig Oroszország számára előnyösen kell rendezni. Ugyanakkor az orosz külügy a Novorosszija szó használatával gyakorlatilag elismerte az Ukrajnából kiszakadó új államalakulatot.
Ez egy igen jelentős lépés, ami lehetőséget teremt Újoroszország számára mind gazdasági, mind pedig katonai segítség nyújtására is. Moszkva Novorosszija elismerésével új szintre emelte az ukrán konfliktus rendezését, ettől a ponttól ugyanis nem Ukrajnából kiszakadó szeparatistákról, hanem két államalakulat - Ukrajna és Újoroszország- közti konfliktus rendezéséről van szó.


http://www.hidfo.net/2014/09/26/az-orosz-kulugy-elismerte-ujoroszorszagot