"Behódoltunk Moszkvának" - Törvényszerű, hogy ezzel a címmel hozza a liberális média azt a hírt, hogy Magyarország nem ad el több orosz gázt Ukrajnának. A most az egyszer hazáért és nemzeti függetlenségért aggódó liberálisok megdöbbenve értesültek arról, hogy Magyarország leállítja az Ukrajnába irányuló reverz gázszállítást, melynek során a Gazprommal kötött szerződést megszegve adunk el gázt Kijevnek. Mindezt néhány nappal az után, hogy Alekszej Miller, a Gazprom vezérigaztagója tárgyalt Orbán Viktorral.
Személyesen kellett Budapestre jöjjön, hogy a kormány néhány hétre figyelmen kívül hagyja a brüsszeli utasításokat
Eközben elő-előkerülhetnek olyan tények, amik a liberális médiában senkit nem érdekeltek:
- Magyarország orosz gázt adott el Ukrajnának, pedig a Gazprommal kötött szerződés nem hatalmazza fel a kormányt a szerződésben nem foglalt harmadik félnek értékesítésre. Erre korábban már figyelmeztetett a Gazprom, valamint azt is hozzátette, hogy amennyiben mégis gázt adunk el Kijevnek, a teljes Európai Unióba leállítják a gázexportot.
- A kormány ennek ellenére eladta az orosz gázt Kijevnek, amivel nem csak Magyarország, hanem a teljes Európai Unió téli gázellátását, mintegy 500 millió ember téli fűtését veszélybe sodorta. A liberális média pedig tapsolt hozzá, mondván, hogy Putyin "úgyse meri elzárni a gázcsapot".
- Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója személyesen kellett Budapestre jöjjön, hogy a kormány ne szegje meg a szerződést. Eközben a Déli Áramlatról is tárgyalt Orbán Viktorral, nehogy az a projekt is úgy járjon, mint Magyarország Gazprommal kötött korábbi szerződései.
- Az a döntés, hogy a kormány a Gazprom felszólítása ellenére szerződésszegéssel földgázt adott el Ukrajnának, azt mutatja, hogy Brüsszel diktátumának kiszolgálását fontosabbnak tartotta Magyarország téli gázfelhasználásának biztosításánál.
- Az Orbán-kormány a szerződésszegéssel rontja Magyarország nemzetközi megítélését, mivel azt a képet alakítja ki hazánkról, hogy a partnerországok nem számíthatnak a magyar kormány jogkövető magatartására, ha Brüsszelből közvetlen utasítás érkezik a szerződés megszegésére.
- Nem Moszkvának hódoltunk be, hanem hazánk egy nemzetközi partnerének személyesen kellett Budapestre jönnie, hogy a kormány ne szegje meg a szerződést. Ami pont egy fokkal jobb, mintha Brüsszelbe ment volna ugyan emiatt - mindez azt mutatja, hogy Orbánék legalább személyes konfrontáció esetén nem vállalják fel a nyugati érdek kiszolgálását.
- A kormány újból megmutatta, hogy a nemzetközi diplomáciában éretlenül viselkedik. Moszkva pedig kifejezetten türelmes volt ezzel a személyes látogatással. Szerződésszegés esetén ugyanis megtehették volna, hogy egyszerűen leállítják a Magyarországra irányuló gázexportot, és a kormány nyugatbarátsága miatt pillanatokon belül kiderült volna, hogy a Fidesz szavavazói szolidárisak-e az Európai Unióval,
- vagy éppen Ukrajnával, akinek nem megfelelő a már meglévő gázvezetéken, szomszédos országból érkező földgáz, ehelyett ugyanazt a gázt akarja megvenni ugyanazon ország más partnereitől. (Eközben szerződésszegésre kényszeríti a térségi államokat.)
- A liberális újságíróknak is csak amiatt lesz télen fűtése, mert Alexej Miller hajlandó volt Orbán Viktor nyugatbarátságát személyes találkozó során pátyolgatni.
- Lesz Magyarországon Déli Áramlat. Mostmár biztosan lesz, mert a Gazprom pusztán jóindulatból figyelmen kívül hagyja a magyar kormány szerződésszegését. Emiatt Orbánék is viszonozni kénytelenek ezt a jóindulatot. Az udvariasság ezt követeli meg tőlük.
http://www.hidfo.net/2014/09/26/behodoltunk-moszkvanak



Mellbe vágta az ukránokat a magyar gázstop

A Naftogaz ukrán gázszolgáltatót váratlanul érte az, hogy az FGSZ Földgázszállító Zrt. csütörtök délután határozatlan időre megszakította a Testvériség vezetéktől független távvezetéken keresztül történő földgázszállítást Ukrajna felé.

Az ukrán vállalat az MTI-nek küldött közleményében azt írta: nem tudta elérni a magyar gázszállítót, hogy tájékoztatást kapjon tőle a gázszállítás leállásának okairól és időtartamáról, és tudomásuk szerint a nyugat-európai gázszolgáltatók sem kaptak az FGSZ-től semmilyen "meggyőző" magyarázatot az intézkedésre. A Naftogaz sajnálatát fejezte ki az FGSZ döntése miatt, és felszólította a magyar partnervállalatot, hogy tartsa tiszteletben a szerződésből fakadó kötelezettségeit, illetve az uniós jogszabályokat. Szerintük a döntés ellentétben áll az Európai Unió egységes energiapiaci alapelveivel.
Az ukrán cég közleményében emlékeztet arra, hogy a leállás néhány nappal Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatójának hétfői budapesti tárgyalása után, illetve néhány órával a háromoldalú ukrán-orosz-EU gáztárgyalások újabb berlini fordulója előtt történt.
"Sem az EU-tagországok, sem Ukrajna nem helyezhető politikai nyomásgyakorlás alá energiával való zsarolás révén" - szögezték le ezzel kapcsolatban, reményüket fejezve ki egyben: a hirtelen leállásnak nem lesznek váratlan hatásai az ukrán gáztranzitrendszer stabilitására.
Az FGSZ Földgázszállító Zrt. csütörtök este közölte az MTI-vel, hogy határozatlan időre megszakította az Ukrajna felé, a Testvériség vezetéktől független távvezetéken keresztül történő földgázszállítást aznap délután, a szállítás szeptember 25-én 18 órától leállt. A lépést a szeptember 26-i gáznaptól kezdődően jelentősen megnövő beszállítási igénnyel indokolták.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) ugyancsak csütörtök este közölte az MTI-vel: a kormány további intézkedéseket tesz a magyar lakosság biztonságos gázellátása érdekében, péntektől tovább növeli a Magyarországra irányuló gáz beszállítását, hogy felgyorsítsa a télre való felkészülést. A közlemény szerint a magyar gáztárolók feltöltése az elsődleges, mindent megelőző cél.

Orbán: Nem kerülhet veszélybe a magyarok energiaellátása

Magyarország nem kerülhet olyan helyzetbe, hogy az orosz-ukrán konfliktus miatt a lakosság nem jut hozzá a szükséges energiaellátáshoz - ezt már a miniszterelnök mondta a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában.
"Jó ütemben töltjük fel" a földgázkészleteket, "nemsokára elérjük a 60 százalékot, és most ennek az ütemét gyorsítani fogjuk" - mondta a kormányfő, jelezve, hogy erről is tárgyalt a héten Budapesten Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával.
"A következő időszakban nagy mennyiségű gázra lesz szükségünk, amivel tovább tudjuk növelni a betárolt kapacitásokat. Ezt a nagy mennyiséget meg is fogjuk kapni, erről megállapodtam Alekszej Millerrel" - hongsúlyozta Orbán Viktor.

http://fn.hir24.hu/gazdasag/2014/09/26/mellbe-vagta-az-ukranokat-a-magyar-gazstop/