A szenteskedésbe csomagolt mérhetetlen aljasság, itt kezdődik… (SzRTI)

Szinte az összes írott médiában megjelent, hogy a Völner Pál megolajozta a törvényjavaslatával a végrehajtásokat és villámgyorssá tette a bajba került családok otthonvesztését.

A Fehér Kéményseprők Szövetsége a törvény megjelenését követően 2018. évtől folyamatosan Követelte a Kormánytól és az ellenzéktől, hogy együttesen fellépve töröljék el a 2018. év január hónapját követően történt végrehajtási törvénymódosításra hozott törvényeket, kiemelten az igazságügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2020. évi XCII. törvényt, (mely 2020. július 15-én Magyar Közlönyben is megjelent), az árverések szakaszossá tételét.

Melyet Völner Pál terjesztett a parlament elé és szó nélkül, ellenszavazat nélkül az ellenzék támogatásával került elfogadásra.

Így számos, a végrehajtási eljárásokat érintő változásokat hoztak, az ingatlanárverés szabályainak 2021. január 1-jén hatályba lépett változásai.

Holott a mai napig folyamatosan kértük, hogy maradjon meg a 2017. évi márciusi jogszabálymódosítás, amit nagy nehezen, de sikerült elérnünk és törvényben szabályozták a felfelé licitálást. Egyben szigorúbb feltételekhez kötötték a fogyasztónak minősülő adósok lakóingatlanának árverésre bocsátását. Eszerint; a korábbi 70% helyett, csak az ingatlan becsült értékének 100%-ára tett vételi ajánlat tekinthető érvényesnek, amennyiben az adósnak nincs több lakóingatlan a nevén, és az eljárás megkezdése előtti fél évben és jelenleg is az adott ingatlanban él. Amennyiben az ingatlan nem minősül fogyasztónak, továbbra megszerezhetők a becsült érték 70%-nak megfelelő összegért. Ezzel a törvénymódosítással elérhettük volna, hogy csakis felfelé lehessen licitálni és a végrehajtók ne tudják áron alul átjátszani a nepper haverjaiknak az adósok ingatlanait, oly módon, hogy aztán végül az adós majd teljes tartozása is megmaradt.

A mai napig sem az ellenzék, sem a kormány NEM foglakozott a kérésünkkel, hanem hagyta, hogy a korábbinál sokkal gyorsabbak menjenek le a végrehajtási eljárások, egy ingatlant akár húsz nap alatt is el lehessen árverezni. Az adósokat már a Tisztességes bíróságok sem tudják megvédeni az esetleges végrehajtói túlkapásoktól, mert mire elbírálnák a kérelmeiket, addigra elveszthetik a házukat.

Az új szabályokat még Völner Pál államtitkársága idején fogadta el a parlament, – vagyis; a javaslatnak a végrehajtókkal kapcsolatos korrupciós ügyben megbukott fideszes államtitkár volt az előterjesztője.

Eszerint; az adósok szempontjából sokkolóan gyorssá vált a végrehajtási eljárás: a végrehajtás kitűzésétől számítva akár egy hónapon belül elveszíthetik otthonukat a bajba került családok. Ezeket a változtatásokat még 2020 júliusában, az igazságügyi tárca javaslatára fogadta el a parlamenti többség,…

… amikor is természetesen már Völner Pálnak hívták a minisztérium végrehajtási ügyekért is felelős államtitkárát.

Noha az új szabályok tavaly januárban léptek hatályba, az adósok számára csak idén nyáron, az árverezési moratórium júniusi lejárta után élesedtek be igazán.

„A végrehajtási törvény módosításával gyorsabbá, hatékonyabbá és az adminisztrációs terhek, költségek csökkentése okán olcsóbbá válik a bírósági végrehajtó hatáskörébe tartozó követelések érvényesítése. Módosításra kerülnek a végrehajtás során lefoglalt vagyontárgyak értékesítésére vonatkozó szabályok, továbbá határidők kerülnek megállapításra a végrehajtók számára az egyes konkrét eljárási cselekmények elvégzésére, és a javaslat további számos olyan rendelkezést tartalmaz, amely elősegíti az eljárások hatékonyabbá tételét” – írta a törvényjavaslat indoklásában az előterjesztő, Völner,…

akit azóta hivatali vesztegetéssel vádolt meg az ügyészség, amiért hosszabb időn keresztül alkalmanként 2-5 millió forintnyi kenőpénzt vett át a végrehajtói kar vezetőjétől, az immáron kilenc hónapja letartóztatásban lévő Schadl Györgytől, a Végrehajtói Kar elnökétől.

Az ingatlanárverések korábban legalább 60 napig tartottak, de most, a módosítások révén akár 20 nap alatt el lehet vinni egy ingatlant a hiéna árverési vevőknek.

A Völner Pál közvetítésével előterjesztett majd az ellenzék által is elfogadott törvényjavaslat alapján az új árverési szabályok szerint az árverés három szakaszra oszlik, és akár már az első 20 napban sikeres lehet az árverés. A gyorsabb árveréssel a lakás elhagyása is korábban válik esedékessé, ami teljes mértékben alkotmány ellenes és törvénysértő mivel teljesen leszűkülnek az adósok jogorvoslati lehetőségei a végrehajtási eljárásban. Szinte védekezni se lehet ellene, ha valaki NEM figyel oda a határidőkre.

A módosítás alapvető célja a végrehajtási eljárás gyorsítása volt, a jogalkotó azonban adós maradt a tisztességes eljárást biztosító garanciális feltételek biztosításával, így az adós rendelkezésére álló jogorvoslati intézmények kiüresedtek.

Azáltal, hogy a jogalkotó elmulasztotta a végrehajtási törvény szerinti jogorvoslati kérelmek elbírálási idejét szinkronba hozni a végrehajtási eljárás gyorsítását szolgáló rendelkezésekkel, jelentősen csökkentette a végrehajtási eljárások felett gyakorolható bírósági kontrollt, és ezzel zöld utat enged az árverési eljárás – „bírósági beavatkozástól” mentes lefolytatására.

Az adósnak ugyanis 15 napja van arra, hogy a végrehajtó intézkedése ellen kifogással éljen. A kifogást a végrehajtónak kell benyújtania, akinek három napja van továbbítania azt a bíróságra. A bíróságnak pedig további 45 napja van arra, hogy elbírálja a kérelmet.

Vagyis amíg legalább 60 napig tartott az árverés, el tudtak bírálni időben minden kifogást, de az új rendszerben könnyen előfordulhat, hogy mire a bíróság esetleg dönt az adós kérelméről, addigra az árverés rég lezárult, és az adós ingatlana az árverési vevő tulajdonába került.

Az adósok nemcsak a határidők lerövidítése miatt kerültek hátrányosabb helyzetbe, hanem már az értékbecslésnél is. Amennyiben úgy érzik, hogy az ingatlanukat áron alul akarják árvereztetni, akkor nekik kell letétbe helyezniük a szakértői vizsgálat díját. – Ez nem olcsó mulatság, 100 ezer forint feletti összegről lehet szó, nem életszerű, hogy egy nehéz helyzetben levő adósnak lenne erre pénze. hisz már a végrehajtók az árverést megelőzően teljesen megfosztották az adóst minden vagyonától és a munkabérének az 50%-át is letiltották.

A Fehér Kéményseprők Alapítványa szerint a Völner Pál által előterjesztett és az ellenzékkel karöltve elfogadott végrehajtási törvényben foglalt árverési lehetőség szakaszosra módosítása Alaptörvény ellenes, mivel az sérti az adósok tisztességes eljáráshoz és jogorvoslathoz való jogát.

Ezért a kormánynak mégis csak meg kellne fontolnia, a Fehér Kéményseprők fent említett javaslatát.

Amíg nem lesz késő, s amíg nem kóborolnak tömegesen az utcákon, az otthonukat vesztett emberek.

Fehér Kéményseprők Alapítvány,

Szabad Riport