Mekkora az energetikai kihívás nagyságrendje?

Nagyon megdöbbentő képet kaptunk a mai nap folyamán az egzisztenciális, megnyomorító európai válság elképesztő számairól, amikor a norvég energiaóriás Equinor megismételte azt, amit Pozsar Zoltán márciusban mondott, és arra figyelmeztetett, hogy "az európai energiakereskedelem leállással fenyeget, hacsak a kormányok nem bővítik a likviditást a legalább 1,5 billió dolláros margin callok fedezésére".

Ahogy a Bloomberg fogalmazott, nem a legjobb Zoltán-imitációjában, "a számlák felfújásán és az infláció szításán túl az évtizedek óta legnagyobb energiaválság elszívja a tőkét, hogy a vad áringadozások közepette garantálja a kereskedést. Ez nyomást gyakorol az Európai Unió tisztviselőire, hogy avatkozzanak be, hogy megakadályozzák az energiapiacok megrekedését"."

"Szükség lesz likviditási támogatásra" - mondta Helge Haugane, az Equinor gáz- és energiaszektorért felelős vezető alelnöke egy interjúban. A kérdés a származékos kereskedésre összpontosul, miközben a fizikai piac működik - mondta, hozzátéve, hogy a vállalat becslése szerint 1,5 billió dollár az úgynevezett papíralapú kereskedés alátámasztására "konzervatív".

 

https://www.pokolafoldon.hu/hihetetlen/valora-valik-az-europai-remalom