A hersoni fronton folytatott offenzíva kudarca után az ukrán erők jelentős sikereket értek el a harkivi térségben. Míg a dél-ukrajnai sztyeppéken zajló hadműveletek közvetlenül súlyos veszteségeket okoztak, addig a keleti régiókban az előrenyomuló ukrán erők az erdőkben el tudnak rejtőzni az orosz repülőgépek elől, és a terepet támadó műveletek kidolgozására tudják használni.

Így szeptember 9-én reggel az ukrán fegyveres erőknek sikerült mélyen az ellenséges védelembe ékelődniük.

Szeptember 8-án az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara először ismerte el az offenzívát a Harkivi területen.

Az ukrán hadsereg nem jelentette be Balakleja városának ellenőrzését, de Zelenszkij elnök kijelentette azt. Helyi források szerint az orosz egységeknek sikerült biztonságos folyosót biztosítaniuk a városban három napja harcoló csoportosulás kivonulásához.

Balakleja elvesztése eddig az orosz hadsereg legnagyobb veresége Kelet-Ukrajnában. Az ukrán média ünnepélyesen ünnepli a győzelmet. Ugyanakkor a közösségi oldalakon a Kijev által ellenőrzött médiumok máris felhívásokat terjesztenek a helyi lakosoknak, hogy adjanak bármilyen információt azokról a civilekről, akik együttműködtek az orosz hadsereggel és orosz útlevelet kaptak. Az ukrán nacionalisták ismertek az oroszbarát lakossággal szembeni brutális megtorlásokról.

Balaklejától északra, Volokhov Jar elfoglalása után az ukrán hadsereg az erők egy részét Shevchenkovo blokádjára küldte, és folytatta az offenzívát az autópálya mentén Kupjanszk felé. Az ukrán támadócsoportok már elérték a város melletti falvakat. Kupjanszktól délnyugatra Bezmjateznoe és Szpodobovka ukrán ellenőrzés alá került.

Az ukrán erők egy másik csoportja kelet felé tört előre, elérve az Oskol folyó jobb partján fekvő Szenkovo falut. Itt található egy híd, amely stratégiai fontosságú az Izyumban lévő csoportosulás orosz katonai ellátása szempontjából.

Balaklejától délre az ukrán erők megpróbálnak előrenyomulni Veszeloe és Kunye felé, de Zaliman közelében feltartóztatták őket.

Az ukrán csoportosulás egy része részt vesz abban, hogy elterelje az orosz hadsereg figyelmét a támadás fő irányairól. Kopanki közelében, Izyumtól délnyugatra helyi offenzíva kezdődött.

Az offenzívában az ukrán fegyveres erők nagyszámú amerikai, török, francia, brit és más külföldi haditechnikai eszközt használnak. A támadó erők mintegy 20%-a külföldi.

Kijevnek eddig sikerült felmutatnia azokat a sikereket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy nyugati partnerei biztosítsák az ukrán hadsereg további finanszírozását. Ennek eredményeként a Pentagon újabb, összesen 675 millió dolláros katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának. Ez további lövedékeket tartalmaz a HIMARS MLRS-ekhez, 105 mm-es haubikokhoz, HARM radarelhárító rakétákhoz, Humvee páncélozott járművekhez stb.

Ma az orosz erők megpróbálják megállítani a NATO-t az ukrajnai Harkiv térségében.

https://southfront.org/russian-forces-retreat/