A német vállalatok egyre kevésbé tudnak hozzáférni a piaci energiaellátáshoz, és ha az energia kiszárad, a német gazdaság egyszerűen leáll - állítja a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetsége (DIHK).

"Egyre több vállalat jelzi, hogy már egyáltalán nincs áram- vagy gázellátási szerződése. A szó legszorosabb értelmében elzárják a csapot" - mondta Peter Adrian, a DIHK elnöke az RND hírportálnak.

"Pedig energia nélkül egyetlen gazdaság sem működhet."

Ráadásul az energiaárak olyan szintet értek el, amely sok vállalat létét veszélyezteti. Éppen ezen a héten jelentett csődöt a német Hakle toalettpapírgyártó vállalat, amelynek tulajdonosai a fenntarthatatlan energia- és anyagköltségekre hivatkoztak elsődlegesen. Eközben a Wall Street Journal arról számolt be, hogy az európai acélipar, amelynek működtetéséhez hatalmas mennyiségű olcsó földgázra van szükség, csökkenti a termelést, és komoly pénzügyi ellenszéllel néz szembe. Más ágazatok, például a vegyipari termelés, a mezőgazdaság és az automatizálás mind példátlan akadályokkal néznek szembe, mivel az energiaválság továbbra is sújtja Európát.

Az egykor virágzó német gazdaság segélykiáltásai most az üzleti vezetők, a szövetségek és a fogyasztók részéről érkeznek, és a Német Iparszövetség (BDI) is az energiaköltségek inflációja miatti csődhullámra figyelmeztet. A BDI új elemzése szerint ez a vállalatok 58 százalékának komoly kihívást jelent, 34 százalékuk pedig úgy véli, hogy a jelenlegi válság a túlélés kérdését jelenti. Németország sem kivétel: az Egyesült Királyságból érkező figyelmeztetés szerint tízből hat feldolgozóipari vállalatot fenyeget a bezárás veszélye az energiaválság miatt.

Egyes német vállalatok, amelyek az egyre nehezebb környezetben próbálnak túlélni, azt állítják, hogy a gyártást a tengerentúlra akarják áthelyezni.

Majdnem minden tizedik vállalat már csökkentette vagy akár le is állította a termelést, míg minden negyedik vállalat fontolgatja vagy már át is helyezte a vállalati részvényeket vagy a termelés és a munkahelyek egy részét külföldre, ahol a költségek gyakran olcsóbbak, mint Németországban.

 

 

A helyzet a szakképzett szakmákban is kiéleződik.

"A kézműiparban az energiaválság miatt a fizetésképtelenségek hulláma gördül felénk" - mondta Hans Peter Wollseifer, a Német Kézművesek Központi Szövetségének elnöke a Rheinische Postnak.

"Naponta kapunk segélyhívásokat olyan cégektől, amelyek a termelés leállítása előtt állnak, mert nem tudják tovább fizetni a rendkívül megnövekedett energiaszámlákat".

Bár a koronavírus-járvány sok német vállalkozás számára komoly fenyegetést jelentett, az energiaválság miatti visszaesés várhatóan sokkal súlyosabb lesz. A kormányok és a központi bankárok is korlátozva vannak politikai döntéseikben. A koronavírusválsággal ellentétben most már nem dobhatnak több százmilliárdos ösztönzőket a problémára, mivel ez valószínűleg nagymértékben súlyosbítaná az amúgy is magas inflációt.

A vészharangok ellenére azonban van némi jele annak, hogy a német gazdaság eddig a különböző gazdasági fenyegetések ellenére is kitartott. A Hallei Gazdaságkutató Intézet (IWH) adatai szerint júniusban még mindig stabil volt a fizetésképtelenségek száma.

"Az energiaválság, az ellátási lánc problémái és a Corona-támogatás fokozatos kifutása ellenére a fizetésképtelenségi helyzet még mindig örvendetes módon stabil" - mondta Steffen Müller, az IWH szakértője. Júniusban 709 társas és gazdasági társaság jelentett csődöt, ami némileg elmaradt az előző hónapoktól, és tulajdonképpen majdnem pontosan ugyanannyi, mint 2021 júniusában. Müller elmondta, hogy júliusra és augusztusra sem számít megnövekedett számokra.

Ugyanakkor továbbra is komoly ellenszelek vannak a láthatáron, többek között az emelkedő kamatlábak, az energiaárak és a minimálbér októberi 12 euróra történő emelése.

 

https://www.pokolafoldon.hu/great-reset/energia-nelkul-nem-mukodik-a-gazdasag