Ukrajna börtönbe zárna embereket az orosz útlevelek miatt

Az "ellenséges állammal" együttműködőkre irányuló javaslat 5-15 éves büntetést irányoz elő

A kijevi kormány által pénteken előterjesztett törvényjavaslat értelmében hosszú börtönbüntetéssel sújtanának egyes ukránokat, akik orosz útlevelet szereznek.

Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes ragaszkodott ahhoz, hogy az intézkedés nem az egyszerű ukránok, hanem az "ellenséges állammal" együttműködő tisztviselők ellen irányul.

A tervezet szerint 10-15 évig terjedő büntetést szabnak ki minden olyan helyi vagy regionális önkormányzati alkalmazottra, aki "ellenséges" útlevelet fogad el.

Az "ellenséges államnak propagandát folytató" személyek 5-8 évig terjedő büntetést kapnának, míg az ukrán állampolgárok "kényszerítése" az "ellenséges" útlevél elfogadására 8-12 évig terjedő büntetést vonna maga után.

Minden olyan orosz állampolgár, aki "illegális útlevelet ad át Ukrajna területén", szintén ilyen büntetést kapna - mondta Verescsuk, akinek a tárcája az "ideiglenesen megszállt területek reintegrációja".

Hozzátette, hogy egy ilyen típusú törvényt "már 2014-ben el kellett volna fogadni".

 

 

Az Egyesült Államok által támogatott kijevi puccs után abban az évben februárban a Krím megszavazta, hogy újra Oroszországhoz csatlakozzon, a donyecki és luganszki Donbassz régió pedig kikiáltotta függetlenségét.

Kijev brutálisan elfojtotta a tüntetéseket Harkov és Odessza térségében, miközben a hadsereget Donbasszba küldte.

Ukrajna július óta dolgozik a tervezeten, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök döntését, miszerint minden ukrán állampolgár számára gyorsított állampolgársági eljárást vezet be, kifogásolta.

A Herszon és Zaporozsjei régió számos lakosa élt azóta a lehetőséggel.

A hónap elején Verescsuk a hatályos "kollaborációs" törvény értelmében akár 12 év börtönnel és vagyonelkobzással fenyegetett meg mindenkit, aki a "megszállt területeken" Oroszországhoz való csatlakozásról szóló szavazást szervezne vagy abban részt venne.

Múlt héten, miután az ukrán csapatok az orosz erők "átcsoportosítását" követően bevonultak a Harkovi terület több városába, Verescsuk bejelentette, hogy minden olyan tanár, aki az orosz tananyagot használta, szintén büntetőjogi felelősségre vonásra számíthat.

Közben az ukrán állami rendőrség közölte, hogy "leszámolás" vár minden olyan civilre, akit "kollaborációval" gyanúsítanak, és "szűrőműveleteket" indított az északkeleti régióban.

 

https://www.pokolafoldon.hu/politika/a-javasolt-ukran-torveny-lehetove-tenne-az-orosz-utlevellel-rendelkezok-bebortonzeset