BERLIN – Németország átvette az irányítást három orosz olajfinomító felett – közölte szeptember 16-án, pénteken. A Rosneft Deutschland GmbH és az RN Refining & Marketing GmbH, bejelentette, hogy a német Szövetségi Hálózati Ügynökség alá kerülnek.

Olaf Scholz német kancellár sajtótájékoztatón beszélt, és azt mondta: "Ez egy messzemenő energiapolitikai döntés hazánk védelmében".

Scholz azt is mondta: "Oroszország, ezt már egy ideje tudjuk, már nem megbízható energiaszállító. Nem könnyelműen hoztuk meg ezt a döntést, de elkerülhetetlen volt".

Nyilatkozat: Németországi Gazdasági és Éghajlatvédelmi Minisztérium

"Az energiaellátás biztonságáról szóló törvény alapján a szövetségi kormány a mai napon a Rosneft Deutschland GmbH-t (RDG) és az RN Refining & Marketing GmbH-t (RNRM) a Bundesnetzagentur (Szövetségi Hálózati Ügynökség) vagyonkezelése alá helyezte.

Ez azt jelenti, hogy a Bundesnetzagentur átveszi az irányítást a Rosneft Deutschland felett, és így a három finomítóban, a PCK Schwedtben, a MiRóban (Karlsruhe) és a Bayernoilban (Vohburg) lévő részesedések felett is. A Rosneft Deutschland összesen a német olajfinomítási kapacitás mintegy 12%-át birtokolja, és ezzel Németország egyik legnagyobb olajfeldolgozó vállalata.

A fiduciárius gazdálkodás ellensúlyozza az energiaellátás biztonságát fenyegető kockázatot, és fontos alapkövet rak le a schwedti üzem fenntartásához és jövőjéhez.

 

 

A döntést egy átfogó "jövőcsomag" kíséri, amely lendületet ad a régió átalakításának és a finomító támogatásának, az olajellátás alternatív útvonalakon keresztül történő biztosításával. A PCK schwedti finomítója eddig a Drusba kőolajvezetéken keresztül történő orosz olajszállításoktól függött.

A jövőbeni csomagot ma 13.30 órakor a szövetségi kancellári hivatalban Olaf Scholz szövetségi kancellár, Robert Habeck gazdasági miniszter és Dietmar Woidke brandenburgi miniszterelnök ismerteti.

Tájékoztatás a vagyonkezelőről:

A Rosneft német leányvállalatai - a Rosneft Deutschland GmbH (RDG) és az RN Refining & Marketing GmbH (RNRM) - vagyonkezelői kezelésbe kerültek; ezek havonta több százmillió euró értékű nyersolajat importálnak Oroszországból Németországba.

A vagyonkezelői igazgatás elrendelésének oka, hogy az érintett finomítók üzleti működésének fenntartása veszélybe került a vállalatok tulajdonosi helyzetére tekintettel.

A központi kritikus szolgáltatók, mint a beszállítók, biztosítótársaságok, informatikai cégek és bankok, de az ügyfelek sem voltak hajlandóak többé együttműködni a Rosnefttel - sem azokkal a finomítókkal, amelyekben a Rosneft részesedéssel rendelkezett, sem a németországi Rosneft leányvállalatokkal, az RDG-vel és az RNRM-mel.

A végzés jogalapja az energiaellátás biztonságáról szóló törvény 17. szakasza. E rendelkezés szerint az energiaszektorban kritikus infrastruktúrát működtető vállalatot akkor lehet vagyonkezelői kezelés alá helyezni, ha konkrétan fennáll a veszélye annak, hogy vagyonkezelői kezelés nélkül a vállalat nem fogja ellátni a közjó működését szolgáló feladatait az energiaszektorban, és fennáll a veszélye annak, hogy az ellátás biztonsága sérül.

 

 

A végzés meghozatalát követően a részvényesek nem gyakorolhatják többé szavazati jogukat, a társaság feletti rendelkezési és irányítási jogkörük pedig korlátozott.

A Bundesnetzagentur mint vagyonkezelő jár el; a részvényekből származó szavazati jogok rá szállnak át.

Nyilatkozat: A német szövetségi gazdasági és éghajlatvédelmi minisztérium cikke. 2022. szeptember 16-án lépett hatályba, amikor a Szövetségi Közlönyben közzétették, és kezdetben 6 hónapig érvényes. Az RDG-nek és az RNRM-nek saját magának kell viselnie a vagyonkezelési költségeket."

A német Szövetségi Gazdasági és Éghajlatügyi Minisztérium közleménye itt olvasható.

 


https://www.pokolafoldon.hu/politika/nemetorszag-atveszi-az-ellenorzest-harom-orosz-olajfinomito-felett