A Facebook kémkedett felhasználóinak magánüzenetei után, és jelentette az FBI-nak azokat az embereket, akik megkérdőjelezik a 2020-as elnökválasztás eredményeit - állítja az Igazságügyi Minisztérium (DoJ) több bejelentője.

A DoJ forrásai szerint a Facebook kémkedik az amerikai felhasználók magánüzenetei után, és továbbítja adataikat a szövetségieknek, ha azok kormány- vagy hatalomellenes érzelmeket fejeznek ki, vagy megkérdőjelezik a 2020-as választás eredményét.

A Facebook operatív munkatársai az elmúlt 19 hónapban kémkedtek a felhasználók után, és idézés nélkül továbbították magánjellegű információikat és személyes adataikat az FBI washingtoni központjában működő belföldi terrorizmus elleni operatív egységnek.

Az FBI együttműködési művelet keretében a Facebooknál valaki átjelöltette ezeket a feltehetően felforgató jellegű magánüzeneteket, és közvetlenül a szövetségi ügynököknek küldte el az információkat, a felhasználók tudta és beleegyezése nélkül.

"Ez a törvényes eljáráson kívül és alapos ok nélkül történt" - állította az egyik forrás, aki névtelenséget kérve beszélt a The New York Postnak.

"A Facebook mindenféle idézés nélkül bocsátja az FBI rendelkezésére az első alkotmánymódosítás által védett magánbeszélgetéseket".

A New York Post beszámolója szerint: Ezeket a magánüzeneteket aztán "nyomok" gyanánt az FBI területi irodáinak adták ki országszerte, amelyek ezt követően idézést kértek a körzetükben működő partner amerikai ügyészségtől, hogy hivatalosan is megszerezzék a Facebook által már megmutatott magánbeszélgetéseket.

Amikor azonban a megcélzott Facebook-felhasználókat a helyi FBI-helyszíni iroda ügynökei - néha titkos megfigyelési technikák alkalmazásával - kivizsgálták, semmi bűncselekmény vagy erőszakos cselekmény nem derült ki.

"Csak az időnket vesztegettük" - mondta egy forrás, aki ismeri az idézési kérelmeket, amelyeket az FBI washingtoni központja 19 hónapon át tartó őrületében nyújtottak be, hogy előállítsák az ügyek számát, hogy megfeleljenek a Biden-kormányzat retorikájának a belföldi terrorizmusról a 2021. január 6-i Capitoliumi zavargások után.

 

 

Azok a Facebook-felhasználók, akiknek a privát kommunikációját a Facebook az FBI számára belföldi terrorizmus miatt vörös zászlóval jelölte meg, mind "konzervatív jobboldali személyek" voltak.

"Fegyvert viselő, vörös vérű amerikaiak voltak, [akik] dühösek voltak a választások után, és a szájukat lőtték, és tüntetések megrendezéséről beszéltek."

"Nem volt semmi bűncselekmény, semmi erőszakról, mészárlásról vagy merényletről."

"Amint kértek egy idézést, a Facebook egy órán belül gigabájtnyi adatot és fotót küldött vissza."

"Minden készen állt. Csak a jogi eljárásra vártak, hogy elküldhessék".

A Facebook tegnap tagadta a vádakat.

A Postnak egy óra különbséggel küldött két ellentétes nyilatkozatban Erica Sackin, a Facebook anyavállalatának, a Metának a szóvivője azt állította, hogy a Facebook és az FBI közötti interakciók célja az volt, hogy "megvédje az embereket a károktól".

Az első nyilatkozatában azt mondta: "Ezek az állítások hamisak, mert félreértést tükröznek azzal kapcsolatban, hogy rendszereink hogyan védik az embereket a károktól, és hogyan működünk együtt a bűnüldöző szervekkel.

"Gondosan megvizsgálunk minden kormányzati kérést a felhasználói adatokra vonatkozóan, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy azok jogilag érvényesek és szűkre szabottak, és gyakran visszavágunk.

"A törvényes információkérésekre a vonatkozó jogszabályokkal és a feltételeinkkel összhangban válaszolunk, és amikor csak lehet, értesítjük a felhasználókat."

Egy második, 64 perccel később küldött, kérés nélküli "frissített nyilatkozatban" Sackin megváltoztatta a nyelvezetét, és azt mondta, hogy az állítások "tévesek", nem pedig "hamisak".

"Ezek az állítások egyszerűen tévesek" - mondta Sackin.

"Az a feltételezés, hogy az emberek magánüzeneteiben keressük a kormányellenes nyelvezetet vagy a múltbeli választások érvényességével kapcsolatos kérdéseket, majd ezeket proaktívan eljuttatjuk az FBI-nak, nyilvánvalóan pontatlan, és nincs semmilyen bizonyíték, ami ezt alátámasztaná.

Sackin egy washingtoni válságkezelési szakértő, aki korábban a Planned Parenthoodnak és az "Obama for America"-nak dolgozott, most pedig a Facebook "terrorizmus elleni és veszélyes szervezetekkel és személyekkel" kapcsolatos kommunikációját vezeti.

 

 

Az FBI szerdai közleményében nem erősítette meg és nem is cáfolta a Facebookkal folytatott közös műveletről tett állításokat, amelyeket "nem minősített/rendészeti szempontból érzékeny" minősítéssel jelöltek meg.

A csak az amerikai felhasználók adataival való visszaélésre vonatkozó kérdésekre válaszolva a nyilatkozat furcsa módon a "külföldi rosszindulatú befolyásoló szereplőkre" összpontosított, de elismerte, hogy az FBI és a közösségi média szolgáltatók közötti kapcsolat jellege lehetővé teszi a "gyors információcserét", és "folyamatos párbeszédet" jelent.

"Az FBI kapcsolatot tart fenn az amerikai magánszektorbeli szervezetekkel, köztük a közösségi média szolgáltatókkal.

"Az FBI külföldi fenyegetettségi mutatókkal látta el a vállalatokat, hogy segítsen nekik megvédeni platformjaikat és ügyfeleiket a külföldi rosszindulatú befolyásoló szereplők visszaéléseitől. Amerikai vállalatok is továbbítottak az FBI-nak külföldi rosszindulatú befolyásolással kapcsolatos nyomozati értékkel bíró információkat.

"Az FBI szorosan együttműködik az ügynökségek közötti, valamint az állami és helyi partnerekkel annak érdekében, hogy biztosítsuk az információk megosztását, amint azok rendelkezésre állnak.

"Ezek lehetnek fenyegetéssel kapcsolatos információk, akcióképes nyomok vagy indikátorok.

"Az FBI számos közösségi média- és technológiai vállalattal is kapcsolatot alakított ki, és folyamatos párbeszédet folytat a fenyegetéssel kapcsolatos információk gyors cseréjének lehetővé tétele érdekében".

A Facebook tagadása, miszerint proaktívan, idézés vagy házkutatási parancs nélkül bocsátja az FBI rendelkezésére a privát felhasználói adatokat, ha igaz, akkor ez arra utalna, hogy az első átadást a vállalatnál egy olyan személy (vagy személyek) végezte, akit az FBI "bizalmas emberi forrásként" jelölt ki, vagyis valaki, aki jogosult hozzáférni a felhasználók privát üzeneteihez és átkutatni azokat.

Ily módon a Facebook "hihetően tagadhatná", ha a felhasználók adataival való visszaéléssel kapcsolatban kérdések merülnének fel, és az alkalmazottja titoktartását az FBI is védené.

"Hozzáférésük volt a kereséshez, és képesek voltak pontosan meghatározni, azonosítani ezeket a beszélgetéseket több millió beszélgetésből" - mondta az egyik DOJ-s forrás.

 

 

Konzervatívok célba vétele

Mielőtt bármilyen idézést kértek volna, "ezt az információt már átadták az [FBI] központnak.

"A lead már tartalmazta a [felhasználók privát] üzeneteiben lévő információk részleteit.

"Néhányat szerkesztettek, de a legtöbbet nem.

"Alapvetően a beszélgetés egy része volt meg, majd átugrották a következő részt, így a legkirívóbb részeket kiemelték és kiragadták a szövegkörnyezetből.

"De amikor a teljes beszélgetést kontextusban olvasta [az idézés kiadása után], nem hangzott olyan rosszul ...

"Nem volt semmiféle terv vagy szervezés arra, hogy bármilyen erőszakot hajtsanak végre".

A megcélzott amerikaiak közül néhányan olyan fotókat tettek közzé, amelyeken "együtt lövöldöznek fegyverrel és keseregnek a történtek miatt [a 2020-as választások után].

"Néhányan egy milícia tagjai voltak, de ezt a második módosítás védi ...

"Ők [a Facebook és az FBI] konzervatív jobboldali személyeket kerestek.

"Egyikük sem volt Antifa típusú."

Az egyik privát beszélgetés, amelyet a nyomozás célpontjául választottak, "több ügyet is felpörgetett, mert több személy is részt vett ezekben a különböző beszélgetésekben".

A DOJ forrásai azért döntöttek úgy, hogy beszélnek a The Postnak, és kockáztatják a karrierjüket, mert aggódnak amiatt, hogy a szövetségi bűnüldözés átpolitizálódott, és visszaélnek ártatlan amerikaiak alkotmányos jogaival.

Azt mondják, több informátor is kész csatlakozni hozzájuk.

Az FBI-nál és az igazságügyi minisztérium egyes részein hónapok óta nyugtalanság tapasztalható a ranglétrán és az állományban.

A feszültség a Donald Trump volt elnök floridai Mar-a-Lago otthonában tartott múlt havi razzia után csúcsosodott ki.

"A legfélelmetesebb dolog a Big Tech és az FBI végrehajtó részlegének összejátszása" - mondja egy informátor.

"A Google, a Facebook és a Twitter, ezek a vállalatok globalisták.

"Nem a mi nemzeti érdekeinket tartják szem előtt."

 

https://www.pokolafoldon.hu/blog/a-facebook-maganuzenetek-utan-kemkedett-es-feljelentette-a-2020-as-valasztasi-eredmenyeket-megkerdezo-felhasznalokat-az-fbi-nak