A svéd média nyilvánosságra hozta az állítólagos amerikai dokumentumot, amely felvázolja, hogyan lehet szétzúzni Európa gazdaságát az ukrajnai háborús erőfeszítések révén

A Nya Dagbladet, egy svédországi médiaorgánum közzétette azt a dokumentumot, amely állítása szerint az Egyesült Államok titkosnak tűnő tervei közé tartozik, hogy egy ukrajnai háború és egy előidézett energiaválság révén szétzúzzák az európai gazdaságot.

A Nya Dagbladet a következőkről számol be:

A RAND Corporation agytrösztnek, amelynek hatalmas, 1850 főt foglalkoztató és 350 millió dolláros költségvetéssel rendelkező munkatársai vannak, hivatalos célja "a politikák és a döntéshozatal javítása kutatás és elemzés révén". Elsősorban az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumához kapcsolódik, és hírhedt arról, hogy a hidegháború idején nagy befolyással volt a katonai és egyéb stratégiák kidolgozására.

A RAND által aláírt dokumentum "Németország gyengítése, az USA megerősítése" nyitócím alatt azt sugallja, hogy "sürgős szükség" van külső források beáramlására az amerikai gazdaság egészének, de "különösen a bankrendszer" fenntartásához.

"Ezeket csak az EU- és NATO-kötelezettségek által kötelezett európai országok tudják biztosítani számunkra jelentős katonai és politikai költségek nélkül".

A RAND szerint ennek a törekvésnek a legfőbb akadálya Németország növekvő függetlensége. Többek között rámutat arra, hogy a Brexit révén Németország nagyobb függetlenséget kapott, és az Egyesült Államok számára nehezebbé vált az európai kormányok döntéseinek befolyásolása.

Az egyik fő cél, amely áthatja ezt a cinikus stratégiát, különösen a Németország és Oroszország, valamint az Egyesült Államokra nézve legnagyobb gazdasági és politikai fenyegetésnek tekintett Franciaország közötti együttműködés tönkretétele.

"Ha ez a forgatókönyv megvalósul, Európa végül nemcsak gazdasági, hanem politikai versenytársává is válik az Egyesült Államoknak" - állítja a közlemény.

 

 

Az egyetlen út: "Háborúba csalni mindkét felet Ukrajnával"

E politikai fenyegetés szétzúzására egy stratégiai tervet mutatnak be, amely elsősorban a német gazdaság tönkretételére összpontosít.

"Az orosz szállítások leállítása olyan szisztematikus válságot idézhet elő, amely pusztító hatással lenne a német gazdaságra és közvetve az egész Európai Unióra" - állítja, és úgy véli, hogy a kulcs az európai országok háborúba vonása.

"Az egyetlen lehetséges módja annak, hogy Németország elutasítsa az orosz energiaszállításokat, az, hogy mindkét felet belerángatják az ukrajnai katonai konfliktusba. Az ottani folyamatos fellépésünk elkerülhetetlenül katonai válaszlépésekhez fog vezetni Oroszország részéről. Oroszország nyilvánvalóan nem fogja katonai válasz nélkül hagyni, hogy a hatalmas ukrán hadsereg nyomást gyakoroljon a Donyecki Népköztársaságra. Ez lehetővé tenné, hogy Oroszországot agresszív félként tüntessék fel, és aztán a már kidolgozott teljes szankciócsomagot végrehajtsák".

A zöld pártok arra kényszerítik Németországot, hogy "csapdába essen"

 

 

Az európai zöld pártokat úgy írják le, hogy különösen könnyen manipulálhatók, hogy az amerikai imperializmus megbízásainak teljesítésére kényszerítsék őket.

"Annak előfeltétele, hogy Németország beleessen ebbe a csapdába, a zöld pártok és az európai ideológiák meghatározó szerepe. A német környezetvédő mozgalom rendkívül dogmatikus, ha nem fanatikus, ami elég könnyen rávehető arra, hogy figyelmen kívül hagyják a gazdasági érveket" - írják, példaként említve a jelenlegi német külügyminisztert, Annalena Baerbockot és a klímaminisztert, Robert Habecket, mint ilyen típusú politikusokat.

"A személyes tulajdonságok és a szakmaiság hiánya miatt feltételezhető, hogy lehetetlen számukra, hogy időben felismerjék saját hibáikat. Elég lesz tehát gyorsan kialakítani a médiában Putyin agresszív háborújának képét - és a Zöldeket a szankciók lelkes és kemény támogatóivá - "háborús párttá" tenni. Ez lehetővé teszi majd a szankciók akadálytalan bevezetését".

Baerbock többek között arról ismert, hogy kijelentette: télen is folytatni fogja az orosz gáz felfüggesztését - függetlenül attól, hogy választói mit gondolnak az ügyről és a német lakosságra gyakorolt következményekről.

- Ukrajna mellett fogunk állni, és ez azt jelenti, hogy a szankciók maradnak, még télen is - még akkor is, ha a politikusoknak nagyon nehéz dolguk lesz - mondta nemrég egy prágai konferencián.

 

 

"Ideális esetben - a szállítások teljes leállítása"
A szerzők reményüket fejezik ki, hogy a Németország és Oroszország közötti károk olyan nagyok lesznek, hogy később lehetetlenné teszik az országok számára a normális kapcsolatok helyreállítását.

"Az orosz energiaszállítások csökkenése - ideális esetben teljes leállítása - katasztrofális következményekkel járna a német ipar számára. Az, hogy jelentős mennyiségű orosz gázt kell átirányítani a téli fűtéshez, tovább súlyosbítja a hiányt. Az ipari vállalatok bezárása a gyártáshoz szükséges alkatrészek és pótalkatrészek hiányát, a logisztikai láncok összeomlását és végül dominóhatást okozna".

Végső soron az európai gazdaság teljes összeomlását valószínűnek és kívánatosnak tartják.

"Nemcsak a német gazdaságra fog pusztító csapást mérni, hanem elkerülhetetlenül összeomlik az egész EU gazdasága".

Továbbá rámutat arra, hogy az amerikai székhelyű vállalatoknak a világpiaci verseny csökkenése, a logisztikai előnyök és az Európából történő tőkekiáramlás miatt az Egyesült Államok gazdaságához becslések szerint 7-9 billió dollárral járulnának hozzá. Emellett azt a fontos hatást is hangsúlyozza, hogy sok jól képzett és fiatal európai kényszerül az USA-ba bevándorolni.

A RAND tagadja a jelentés készítését

A RAND Corporation szerdán sajtóközleményt adott ki, amelyben tagadja, hogy a jelentés tőlük származna. Nem nyilatkoznak arról, hogy a jelentés mely részei hamisak, illetve melyek a pontosak, azon kívül, hogy egyszerűen azt írják, hogy a tartalom "bizarr", és hogy a dokumentum "hamisítvány".

https://www.pokolafoldon.hu/politika/hogyan-lehet-szetzuzni-europa-gazdasagat-az-ukrajnai-haborus-erofeszitesek-reven