Az európaiak és különösen a németek megkönnyebbülten lélegeztek fel múlt csütörtökön, amikor a félelmek közepette, hogy Moszkva nem indítja újra az áramlást az Északi Áramlat-1 gázvezetéken a 10 napos karbantartási időszak után, Putyin visszakapcsolta a gázt, de csak a karbantartás előtti csúcsszint alá, a maximális kapacitás 40%-ára.

Sajnos Európa visszafogott ünneplése nem volt tartós, és sokan azt feltételezték, hogy Oroszország csak a megfelelő alkalomra várt, hogy szó szerint és átvitt értelemben is csavarjon Németországon, és pontosan ez történt néhány perccel ezelőtt, amikor nem sokkal azután, hogy a Siemens végre leszállította a hetek óta Kanadában rekedt, vitatott Északi Áramlat turbina szállítási dokumentumait, a Gazprom váratlanul bejelentette, hogy július 27-től még egy Északi Áramlat turbinát leállít a portovai kompresszorállomáson, "figyelembe véve a motor műszaki feltételeit" - áll az orosz vállalat közleményében.

Ez azt jelenti, hogy - ahogyan azt a múlt hét nagy részében suttogták - a Portovaja gázáramlása július 27-én, moszkvai idő szerint reggel 7 órától napi 33 millió köbméterre csökken, ami azt jelenti, hogy az NS1-en az áramlás a felére, a kapacitás 40 százalékáról mindössze 20 százalékra csökken.

NÉMET HÁLÓZATI SZABÁLYOZÓ VEZETŐJE: A NORD STREAM 1 GÁZKIJELÖLÉSEK A FELÉRE CSÖKKENNEK KEDDRE VONATKOZÓAN

A Bloomberg energiaügyi szakértője, Javier Blas szerint "mivel az Északi Áramlat 1 július 27-től a kapacitás mindössze 20%-án áramlik, Németországnak NEM lesz elég földgáza az egész télre **hacsak nem hajtanak végre nagy keresletcsökkentést**. Berlinnek a gáz 3. szakaszát kell majd aktiválnia".

 

 

Ha Putyin nem gondolja meg magát, Németországnak nem csak egy fagyos tél, hanem egy keserves recesszió elé néz.
Mondanom sem kell, hogy Németország nem örült a legutóbbi emlékeztetőnek, aki minden kártyát a kezében tart Európában:

Vanessa Dezem, a Bloomberg munkatársa hozzáteszi, hogy bár pozitívum, hogy Németország gázkészletei ismét emelkedtek - legalábbis a Gazprom mai híre felé haladva -, az ország még mindig messze van attól, hogy a téli időszakot kényelmesen átvészelje. Klaus Müller, a BNetzA néven ismert ügynökség vezetője szerint a szintek ismét "megfelelő pályán" vannak. De ha az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül érkező orosz gázáramlás továbbra is alacsony marad, Németország nem lesz képes novemberben 95 százalékra feltölteni a tározókat, ahogyan azt a kormány megcélozta - áll az ügynökség közleményében.

A szükséges puffer nélkül Németország energiabiztonsága továbbra is veszélyben van, az árak pedig továbbra is ingadoznak, és az európai (TTF) földgázárak a térdre adott válaszlépésként 10%-kal megugrottak, és valószínűleg tovább emelkednek...

... mivel Putyin épp most biztosította, hogy - minden más tényezőt figyelembe véve - Németország recessziója elkerülhetetlen, és mivel a nyersanyagárak tovább emelkednek, az EKB tehetetlen: nem csökkentheti a kamatokat anélkül, hogy az infláció még magasabbra emelkedne, de nem is emelheti tovább a kamatokat, miközben Európa recesszióban van. Az euró, amely a múlt hét végén a legrosszabb eset elkerülésére vonatkozó naiv optimizmus miatt ugrott meg, most visszaesett.

https://pokolafoldon.hu/blog/a-gazprom-varatlanul-leallitja-az-eszaki-aramlat-ujabb-turbinajat-felere-csokkentve-az-aramlast-az-europai-gazarak-az-egekbe-szoknek